Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κυβέρνηση μειοψηφίας

ΜΠΑΡΝΣΛΕΪ.-

Την πρώτη κυβέρνηση μειοψηφίας στη Βρετανία, ύστερα από 17 χρόνια, αποτελεί από την Πέμπτη το βράδυ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, έπειτα από την επικράτηση του υποψηφίου του Εργατικού Κόμματος, Τζεφ Ενις, στις συμπληρωματικές εκλογές της περιφέρειας του Μπάρνσλεϊ στη Βόρεια Αγγλία.

Τα αποτελέσματα από την περιοχή αυτή, ανατρέπουν τις ισορροπίες στο Κοινοβούλιο, καθώς η κυβέρνηση διαθέτει 322 βουλευτές έναντι 323 της αντιπολίτευσης.

Πάντως, παρά την κυβέρνηση μειοψηφίας, ο Μέιτζορ μάλλον θα συνεχίσει να κυβερνάει τη χώρα, βασιζόμενος στη συναίνεση των φιλοενωτικών βουλευτών της Βόρειας Ιρλανδίας. Ετσι, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, το πιο πιθανό είναι να διατηρήσει την εξουσία μέχρι τις επόμενες εκλογές, που προβλέπεται να διεξαχθούν την 1η Μάη 1997.

Από το Δουβλίνο, όπου και βρίσκεται, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Τόνι Μπλερ, δήλωσε πως το αποτέλεσμα καταδεικνύει πως πλέον "δεν υφίσταται κυβερνητική πλειοψηφία και από την πλευρά μας θα εντείνουμε τις πιέσεις έως ότου αποχωρήσουν (οι Συντηρητικοί) από τη διακυβέρνηση. Η κυβέρνηση δε θα έχει πλέον άλλο στόχο πλην της πολιτικής επιβίωσής της και η χώρα έχει ανάγκη και αξίζει άλλωστε κάτι άλλο καλύτερο από αυτό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ