Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξυμένη ένταση

Σε κατάσταση επαγρύπνησης έχουν τεθεί οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, δύο μέρες μετά τη δολοφονία δύο Εβραίων εποίκων, καθώς, χτες, η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση "Χαμάς" τίμησε την πρώτη επέτειο από το χαμό του ηγέτη της Γιεχία Αγιάς. Παρά την αυξημένη ένταση στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο χαρακτήρισε "εθνική προτεραιότητα" την ενίσχυση των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη.

Με μια μεγάλη συγκέντρωση που προγραμματιζόταν για χτες το βράδυ στην πόλη της Γάζας, με την έγκριση του Παλαιστινίου ηγέτη, η "Χαμάς" επρόκειτο να τιμήσει τη μνήμη του δολοφονημένου ηγέτη της Γιεχία Αγιάς ή "μηχανικού", ο οποίος σκοτώθηκε πέρυσι, όταν εξερράγη το κινητό του τηλέφωνο. Την παγίδευση του Αγιάς, η "Χαμάς" την αποδίδει στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Επιπλέον, χτες, ο Ζορζ Χαμπάς, ηγέτης της οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", που ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας των δύο Εβραίων εποίκων την Τετάρτη, κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να επαναλάβει την εξέγερση ενάντια στους ισραηλινούς κατακτητές, υποστηρίζοντας ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι "ειρηνευτική διαδικασία".

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός έχει λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας, έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στα σύνορα με τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ περιπολίες και έλεγχοι στοιχείων γίνονται διαρκώς. Σύμφωνα με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, ένα χτύπημα των εξτρεμιστών ισλαμιστών θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό τις μέρες αυτές.

Παρά την τεταμένη κατάσταση και την όξυνση των πνευμάτων, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε, χτες, να ανακηρύξει σε ζήτημα "εθνικής προτεραιότητας" το θέμα των εβραϊκών οικισμών. Οπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να επαναφέρει τις φοροαπαλλαγές για τους Εβραίους εποίκους, ενώ έθεσε τις βάσεις για την οικονομική και υλική ενίσχυση των οικισμών, τους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος είχε πάψει να θεωρεί "αναπτυσσόμενες περιοχές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ