ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Στο Μεγάλο Οχτώβρη

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ,βετεράνος του ΚΚΕ από την Αθήνα, γράφει: Η Οχτωβριανή Επανάσταση επέτυχε τους πρώτους και άμεσους σκοπούς της, όσο σπάνια έχει επιτύχει επανάσταση. Και ύστερα το καθεστώς που γεννήθηκε είχε το ρεαλισμό να μην περιμένει την παγκόσμια επανάσταση, αλλά έστησε αμέσως ορθή μια μεγάλη δύναμη και την έκανε πατρίδα των εργαζομένων των πόλεων και της υπαίθρου, για όλες τις εθνότητες της απέραντης χώρας. Και την πατρίδα αυτή την έκανε σοσιαλιστική. Κι όπως στη λοφοσειρά του Βαλμί, η Γαλλική Επανάσταση επιβεβαιώθηκε απέναντι του ντόπιου και του ξένου εχθρού της, έτσι και η Ρωσική επιβεβαιώθηκε οριστικά στο Στάλινγκραντ, γιατί εκεί έδειξε ακέραιη την υπόστασή της και όλη την ικανότητά της να αγωνισθεί, να επιβιώσει και να δημιουργεί διαρκώς. Και το έδειξε απέναντι εχθρών και φίλων.

Τον Βλαδίμηρο Ιλιτς Λένιν, εμπνευστή, δημιουργό, εγκέφαλο και βραχίονα της Οχτωβριανής Επανάστασης, θεωρώ, ως την αδρότερη και πλέον καταπληκτική φυσιογνωμία, απ' όσες έχουν εμφανισθεί στο ανθρώπινο γένος. Χάραξε με τις αστραπές της μεγαλοφυίας του, τον ουρανό ολόκληρης της υδρογείου και από τον κρατήρα της ηφαιστειακής του σκέψης, ξεχύθηκαν λάβες που έμειναν ανεξίτηλες στο διάβα τους.

Πράγματι, ο Οχτωβριανός σεισμός συγκλόνισε τον κόσμο. Και κανένας δεν αγνόησε αυτό το γεγονός.

Μέτωπο διεξόδου

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΛΙΑΣ: Οι εκλογές είναι παρελθόν. Το δικομματικό παιχνίδι άρχισε να ξεφτίζει, χωρίς βέβαια να δώσει απόλυτα το ζητούμενο αποτέλεσμα. Μια βασική αιτία, είναι το ισχύον ληστρικό εκλογικό σύστημα, που δίνει πλασματική κυβερνητική πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα, σε βάρος των άλλων κομμάτων. Με απλή αναλογική το ΚΚΕ και με το σημερινό ποσοστό, θα είχε στο Κοινοβούλιο 17 έδρες. Παρ' όλες όμως τις δυσκολίες το Κόμμα ξεπέρασε το 5,5% καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στη Βουλή.

Ο ΣΥΝ είναι ένας πολιτικός οργανισμός, με αριστερό μανδύα και σοσιαλδημοκρατικά ιδεολογήματα, που στηρίζει την ΕΕ και συμφωνεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Και εδώ είναι που πρέπει να δοθεί όλο το βάρος της ενημέρωσης στον παραπλανημένο αριστερό ψηφοφόρο του ΣΥΝ αλλά και στον προοδευτικό δημοκράτη του ΠΑΣΟΚ, που για ακόμη μια φορά παραπλανήθηκε.

Το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, είναι μήνυμα συσπείρωσης με στόχο τη μελλοντική ενότητα της Αριστεράς.

Στο 15ο Συνέδριο η ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα έβαλε στόχο τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού Μετώπου. Ενα Μέτωπο που πρέπει να δημιουργηθεί στη βάση πανελλαδικά, που θα συσπειρώνει τον εργαζόμενο λαό, εργάτες, αγρότες, μικρομεσαίους, άνεργους νεολαίους, καταπιεζόμενες γυναίκες, συνθλιβόμενους συνταξιούχους που ξυλοφορτώνονται ζητώντας λύση των προβλημάτων τους. Ενα Μέτωπο που θα δώσει διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα.

Το ΚΚΕ ας πάρει την πρωτοβουλία. Ας γίνει, εδώ και τώρα, μοχλός του Μετώπου, το ζητά ο λαός. Τα περιθώρια στενεύουν και ίσως αύριο να 'ναι πολύ αργά.

Ιατρική δεοντολογία

ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ,ηθοποιός, Αθήνα: Το Σάββατο 23 - 11 - 96 το πρωί - που ως γνωστό τα φαρμακεία είναι κλειστά - κατέφυγα μη έχοντας άλλη επιλογή στο Νοσοκομείο της περιοχής μου "ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟ" - που η κοινωνική προσφορά του είναι γνωστή στους πάσης μορφής πάσχοντες - γιατί ο σύζυγός μου είχε ίλιγγο και έπεσε κάτω από το κρεβάτι του. Με πάρα πολύ κόπο τον μετέφερα στο Νοσοκομείο για να του μετρήσουν την πίεση.

Το Νοσοκομείο δεν εφημέρευε, όμως βρήκα μια γιατρό και την παρακάλεσα να μας βοηθήσει. Εκείνη αρνήθηκε λόγω των "κανονισμών". Δημιουργήθηκε ένταση, της ζήτησα τ' όνομά της ενώπιον των άλλων αρρώστων και επισκεπτών, οι οποίοι κατέκριναν τη στάση της. Επέμενε να πάρω τον ταλαιπωρημένο και πάσχοντα υπερήλικα σύζυγό μου (93 ετών) και να τον μεταφέρω σε Νοσοκομείο που εφημέρευε για να του πάρουν... την πίεση.

Μετά από φασαρία που δημιουργήθηκε, ήρθε η προϊσταμένη και του μέτρησε την πίεση, εν μέσω διαμαρτυριών όλων των παριστάμενων.

Κάνω αυτή την καταγγελία, γιατί είναι χρέος των υπευθύνων να προστατεύσουν τη φήμη του ιδρύματος, από μια τέτοια άτεγκτη, νεαρή γιατρό που περιφρονεί και καταπατεί τον ιατρικό της όρκο.

Πολιτική υποκρισίας

Ποτέ η χώρα μας δε γνώρισε τόσο ψέμα και υποκρισία. Αλλοίωσαν την ιστορία και τους αγώνες του λαού μας, χρησιμοποιώντας συνθήματά του, με τα οποία διαδήλωνε τον πόθο του να βγει από την κατάσταση που τα μονοπώλιά του δημιούργησαν.

Δυστυχώς, παγιδεύτηκαν και πολλοί συναγωνιστές μας, που θα χαρούμε να βρούνε ξανά τον εαυτό τους.

Θυμάστε τα παραμύθια τους περί "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο", "Καλύτερες μέρες" κ. ά.; Το ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε ο καλύτερος εκφραστής του κατεστημένου, κάνοντας ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει η ΝΔ και μάλιστα αθόρυβα.

Εννοείται, εάν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, θα έβγαιναν στους δρόμους, στις διαδηλώσεις και θα φώναζαν: "Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά".

Η ΝΔ υποκρίνεται όταν διακηρύττει πως είναι αντιπολίτευση. Και τούτο, γιατί δεν καταγγέλλει τις ιδιωτικοποιήσεις που κάνει η κυβέρνηση, το κλείσιμο των εργοστασίων, δημιουργώντας έτσι την ανεργία.

Το ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύει στο σοσιαλισμό, γιατί αν πίστευε δε θα υπέγραφε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και δε θα 'ταν υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Και ας αφήσουν εκείνα τα ηχηρά "Σύντροφοι και Συντρόφισσες", που είναι μόνο από σκοπιμότητα. Οι πραγματικοί σύντροφοι είναι μπροστάρηδες των λαϊκών αγώνων, δίνουν αφειδώλευτα και τη ζωή τους ακόμα, για τα ιδανικά που πιστεύουν. Είναι αυτοί που παλεύουν την κάθε αδικία, είναι οι Αριστεροί.

Και όχι να θέλουν να ονομάζονται "Σύντροφοι" αυτοί που λίγο πριν τις εκλογές τούς πιάνει ο καημός και μετά, μη τους είδατε. Γι' αυτό και όποιος θέλει να γίνει με επιτυχία ο "κινηματοθραύστης", λέει πως είναι Αριστερός και κουβαλάει τη φωτογραφία του Αρη. Ομως, αποδείχτηκαν μαέστροι στο ρουσφέτι, εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες του λαού.

Αυτοί είναι οι σοσιαλιστές που θα δίδασκαν στα σχολεία την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης; Που θα φρόντιζαν ιδιαίτερα τα "Περήφανα Γηρατειά" και όχι θα τα ξυλοφόρτωναν;

Γι' αυτό πρέπει - και μπορούμε - να παλέψουμε ενάντια στο ψέμα και τη διαστρέβλωση που στρέφεται ενάντια στο Κίνημά μας και αποπροσανατολίζει το λαό μας από τα καυτά προβλήματά του. Τους βλέπουμε και τώρα που ξεσηκώθηκαν οι αγρότες. Χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να διασπάσουν και να σπάσουν τα "μπλόκα"...

Εμείς οι πολιτικοί πρόσφυγες είμαστε κομμάτι του ελληνικού λαού, που αντισταθήκαμε στον κάθε κατακτητή και αυτό προς τιμή μας. Περάσαμε, όπως και όλος ο λαός μας, μεγάλες δυσκολίες και φουρτούνες. Ζήσαμε 30 χρόνια στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και είμαστε μάρτυρες των επιτυχιών της Νέας Σοσιαλιστικής Κοινωνίας. Δεν υπήρχε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Υπήρχε δωρεάν παιδεία και υγεία. Πρόβλημα εργασίας δεν υπήρχε, ο άνθρωπος ήταν νοικοκύρης στον τόπο του, στη δουλιά του, χωρίς το φόβο της απόλυσης από το αφεντικό. Και κυρίως υπήρχε Ειρήνη.

Αλλωστε και πολλοί συμπατριώτες μας, με διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις, εμπιστεύονταν τα παιδιά τους στις σοσιαλιστικές χώρες για να σπουδάσουν.

ΗΛΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Πεύκη

Για ένα σύγχρονο ΕΑΜ

Πριν μερικά χρόνια, είχαμε συναντηθεί στην Καισαριανή φίλοι και παλιοί συναγωνιστές και κουβεντιάζαμε για τους αγώνες μας τότε, ενάντια στοναζιστή κατακτητή. Ομως όταν απελευθερωθήκαμε, δε χαρήκαμε τη νίκη μας αυτή μαζί με τον λαό. Καραδοκούσαν οι μεγάλοι μας σύμμαχοι Αγγλοαμερικάνοι ιμπεριαλιστές και αντί να στεφανώσουν το λαό που αγωνίστηκε 4 χρόνια για τη λευτεριά του, τον έπνιξαν στο αίμα. Ο Δεκέμβρης του 1944 με τη μάχη της Αθήνας και την τρομοκρατία σ' ολόκληρη τη χώρα, ήταν οι αιτίες που ανάγκασαν τους αγωνιστές να πάρουν ξανά τα όπλα συγκροτώντας το ΔΣΕ, που τώρα γιορτάζουμε τα 50 χρόνια του.

Στην κουβέντα μας εκείνη, εκτός από τα παλιά αναφερθήκαμε και στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Τι θα μπορούσε να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της πατρίδας μας - σκεφτόμασταν όλοι μας - ώστε επιτέλους ο λαός μας να ζήσει μια καλύτερη ζωή; Θα μπορούσε ένα καινούριο ΕΑΜ μέσα στις σημερινές συνθήκες να δημιουργήσει πόλο αντίστασης και να καρποφορήσει; Ομως η συνάντησή μας αυτή δεν είχε συνέχεια... Στο μεταξύ πολλοί συναγωνιστές έφυγαν για το στερνό τους ταξίδι, χωρίς να μπορέσουν να δουν να γίνεται πράξη το όραμά τους εκείνο.

Πέρασαν 52 χρόνια από την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τη γερμανική κατοχή, και όμως εθνική ανεξαρτησία δεν είδαμε. Η νέα τάξη πραγμάτων οδηγεί το λαό σε ομηρία με την ΕΕ, το Μάαστριχτ, το ΝΑΤΟ, τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές.

Και τώρα να, το ελπιδοφόρο μήνυμα φάνηκε με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στον "Ριζοσπάστη": "... Ο μόνος δρόμος, είναι αυτός της συγκρότησης ενός Λαϊκού Μετώπου, ενός σύγχρονου ΕΑΜ που θα συγκρουστεί με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, λύνοντας στην πορεία το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, το πρόβλημα της πολιτικής εξουσίας". Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Οι συνθήκες ωριμάζουν. Οι εγκλωβισμένες λαϊκές δυνάμεις πρέπει να βρουν τον φυσιολογικό τους δρόμο, που είναι το λαϊκό Μέτωπο, το σύγχρονο ΕΑΜ. Θ' αγωνιστούμε μαζί με τη νεολαία για να βάλουμε φραγμό στον ιμπεριαλισμό και τους συνοδοιπόρους του.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ

Βύρωνας

Στο πλευρό των αγροτών

Είναι η τρίτη και πιο οργισμένη "κατεβασιά" που ζούμε αυτές τις μέρες με τους αγρότες της χώρας μας, ας γίνει η τρίτη και "φαρμακερή" ενάντια στην ευρωμονοπωλιακή πολιτική του Μάαστριχτ.

Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας του λαού. Στη μάνα γης, χρωστάμε τη ζωή μας. Ας αντισταθούμε λοιπόν μαζί με τους αγρότες. Να τους συμπαρασταθούμε, ν' αγωνιστούμε μαζί τους. Κι ας λένε οι "φωτισμένοι" του ΠΑΣΟΚ, που κυβερνάν τη χώρα μας ότι αυτά που συμβαίνουν, τα περιμένανε και είναι εποχιακές, πρόχειρες, υποκινούμενες διαμαρτυρίες.

Η ηρωική αγροτιά ας πάρει - ακόμα μια φορά - τη δύναμή της στα χέρια της, για την ανατροπή αυτής της ξενοθρεμμένης αντιλαϊκής πολιτικής. Μαζί τους να σταθούν δίπλα τους εργαζόμενοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι που κλείνουν τα μαγαζιά τους, νεολαία - που την ετοιμάζουν για σφαχτάρια στους αδίστακτους πολέμους τους εξυπηρετώντας τα βρώμικα συμφέροντά τους - όλος ο λαός.

Ο μύθος που συντηρούν ότι "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί είναι παντοδύναμοι", έπεσε με τις πρώτες αψιμαχίες των Γάλλων εργαζομένων, που στα 55 χρόνια κατέβασαν το συνταξιοδοτικό τους και έντρομοι οι "παντοδύναμοι" έκαναν δεκτά τα αιτήματά τους.

Η δύναμη των αδικημένων βρίσκεται στην ενότητα και τη μαχητική δράση. Κάθε ένας από εμάς είναι ο κρίκος μιας αλυσίδας ατσαλένιας που δε λυγάει με τίποτα. Εκείνο που διατυμπανίζουν, ότι ο λαός πρόσφατα ψήφισε αυτή την πολιτική που τώρα εφαρμόζουν, είναι ψέματα. Ο λαός τους ψήφισε για τις "καλύτερες μέρες" που του τάζανε πριν τις εκλογές.

Με τον ξεσηκωμό των αγροτών η αντεπίθεση που ξεκίνησε το ΚΚΕ άρχισε να παίρνει "σάρκα και οστά", ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Μόνος δρόμος είναι ο αγώνας και όλοι μαζί!

Κ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Νέα Ιωνία Αττικής

O αγώνας των αγροτών ξεσκέπασε το "κοινωνικό πρόσωπο" των δήθεν

O αγώνας των αγροτών ξεσκέπασε το "κοινωνικό πρόσωπο" των δήθεν σοσιαλιστών

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- Συνταξιούχο - ΚΟΥΚ,Αθήνα. Σ' ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια που για όλους μας εδώ στον "Ρ" έχεις να πεις. Στους συντάκτες που ονομάζεις διαβιβάζουμε τους χαιρετισμούς σου.

- ΧΡ. ΖΙΩΓΑ, αντιστασιακό, από Δρυμώνα Αλμυρού. Λάβαμε τους στίχους σου για την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου που καταλήγουν: Κρότος φοβερός βαρύς/λάμψη μεγάλη σαν αστραπή/γκρεμίζονται τα τείχη/σα καταιγίδα με βροχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ