ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ"
Θετική υποδοχή βρήκε η διακήρυξη

Την προσεχή Τρίτη ο συνδυασμός πραγματοποιεί συγκέντρωση - συνέντευξη Τύπου

Θετική υποδοχή βρήκε και σχολιάστηκε με ευνοϊκά σχόλια από το δικηγορικό κόσμο η διακήρυξη του συνδυασμού "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ), με επικεφαλής και υποψήφιο πρόεδρο τον Βασίλη Δημόπουλο.

Οι δικηγόροι, ανεξάρτητα από κομματική και πολιτική τοποθέτηση, βλέπουν στη "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" ένα συνδυασμό που μπορεί να αγωνιστεί για τα προβλήματα των δικηγόρων. Είναι παραδεκτό από όλους ότι η ΔΑΚ εκφράζει πραγματικά τη νέα γενιά και τους μαχόμενους δικηγόρους, ενώ ο συνδυασμός απαρτίζεται από δοκιμασμένα άτομα, που έχουν συμμετάσχει σε κοινωνικούς αγώνες, μαζικούς φορείς, επιστημονικά σωματεία, γυναικείες οργανώσεις κλπ.

Μεγάλη σημασία δίνει ο δικηγορικός κόσμος στο γεγονός ότι στη ΔΑΚ όλοι οι υποψήφιοι αναδείχτηκαν με διαφανείς διαδικασίες από τους ίδιους τους δικηγόρους και όχι από διάφορα εξωδικηγορικά κέντρα.

Την προσεχή Τρίτη η ΔΑΚ πραγματοποιεί συγκέντρωση - συνέντευξη Τύπου για τις εκλογές στο ΔΣΑ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 2.30 το μεσημέρι στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (οδός Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος).

Χτες έδωσε συνέντευξη Τύπου και ο Σ. Πολύδωρας,επικεφαλής του συνδυασμού "Δικηγορική Πρωτοπορία", όπου αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δικηγορικό σώμα.

Ο Σ. Πολύδωρας μεταξύ άλλων είπε ότι τα μόνα κίνητρά του για τη διεκδίκηση της προεδρίας στο ΔΣΑ είναι η θέληση να προσφέρει. Σε κάποια στιγμή, μάλιστα, κάνοντας ένα ρητορικό ερώτημα στον εαυτό του, αν ο συνδυασμός του έχει πρόγραμμα, απάντησε ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα και δεν είναι αυτό βασικό, αλλά εκείνο που προέχει είναι το ενδιαφέρον του και η αγάπη για τη δικηγορία και τους δικηγόρους!

Ιδιαίτερη μνεία έκανε για την περίοδο που ήταν πρόεδρος του ΔΣΑ και δικαιολόγησε τον εαυτό του για παραλείψεις και ανεπάρκειες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπήρχαν οράματα, τα οποία δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν λόγω στείρας αντιπαλότητας και αντιπολίτευσης.

Εξιχνίαση - προειδοποίηση σε επίδοξους απαγωγείς

Ανοιχτή προειδοποίηση προς τους επίδοξους απαγωγείς του μέλλοντος απηύθηνε χτες ο υποστράτηγος της Αστυνομίας, Νίκος Χατζάκης, με αφορμή την εξιχνίαση και της τρίτης κατά σειρά απαγωγής που απασχόλησε τους τελευταίους μήνες την Αστυνομία. Ο Ν. Χατζάκης κάλεσε τους επίδοξους απαγωγείς να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις τελευταίες επιτυχίες της Ασφάλειας, διότι, όπως είπε, αν αποτολμήσουν να εγκληματήσουν δε θα μείνουν ατιμώρητοι. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν η Αστυνομία έφτασε στους απαγωγείς με τη βοήθεια πληροφοριοδότη, που αποσκοπούσε στην είσπραξη του ποσού της επικήρυξης (200.000.000 δρχ), πρόσθεσε ότι πρόκειται για καθαρή επιτυχία των αξιωματικών του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής, οι οποίοι εργάστηκαν με επιμονή και μεθοδικότητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγη ώρα μετά την παραλαβή των λύτρων από τον πατέρα του θύματος, οι απαγωγείς εντοπίστηκαν στην Ηλιούπολη από πλήρωμα περιπολικού της Ασφάλειας, την ώρα που επιβιβάζονταν σε ταξί. Κατάφεραν όμως να διαφύγουν, αφήνοντας πίσω κάποια σοβαρά στοιχεία που οδήγησαν τελικά την Αστυνομία στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Οι κατηγορούμενοι, εκτός από έναν που αναζητείται, οδηγήθηκαν χτες στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για αρπαγή, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, υπόθαλψη εγκληματία, σύσταση και τιμωρία, παράνομη κατοχή φυσιγγίων και κατοχή ναρκωτικών. Πρόκειται για τον Πέτρο Καμπούρη, 39 χρονών, οδηγό ταξί, που αναζητείται, και τους Νικόλαο Παπανικολάου, 28 χρονών, άνεργο, Σπύρο Ζερβάκη, 42 χρονών, τυπογράφο, Γεώργιο Σαχινίδη, 23 χρονών, ιδιωτικό υπάλληλο, τον οδηγό ταξί Δημοσθένη Γρηγορόπουλο, 36 χρονών, και τον Μιχαήλ Μερασεντόγλου, 33 χρονών, επιπλοποιό.

Ο διοικητής Ασφαλείας Αττικής, Χ. Κεραμιδάς, είπε ότι η απαγωγή σχεδιάστηκε από τον Καμπούρη, ο οποίος είναι σεσημασμένος κακοποιός για συνεργία σε ανθρωποκτονία, διακεκριμένες κλοπές και γνώριζε τον Κουκέα από τον οποίο είχε αγοράσει ένα ταξί. Ο Καμπούρης είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και έπρεπε να δίνει "παρών" δύο φορές το μήνα στο τμήμα της περιοχής του. Αρχικά είχαν επιχειρήσει να απαγάγουν τον γιο του Κουκέα, αλλά όταν δεν τα κατάφεραν προχώρησαν στην απαγωγή της κόρης του Γεωργίας. Στην απαγωγή πήραν μέρος οι Καμπούρης, Παπανικολάου και Σαχινίδης, ενώ ο Μερασεντόγλου τους είχε παραχωρήσει το σπίτι του έναντι 700.000 δραχμών για να κρύψουν την Κουκέα. Οι αστυνομικοί βρήκαν στο διαμέρισμά του (Αργυροκάστρου 27 στο Μπραχάμι) 20.300.000 δραχμές και, όπως είπε στους αστυνομικούς, ήταν το μερίδιο των χρημάτων που πήραν οι Παπανικολάου και Σαχινίδης. Ο Καμπούρης είχε δώσει και 500.000 δραχμές στον ξάδελφό του Δημοσθένη Γρηγορόπουλο, 36 χρονών, οδηγό ταξί, ο οποίος τους εξυπηρετούσε στις μετακινήσεις τους.

Απομυζούσε κοινοτικά κονδύλια για τον τουρισμό

Την έκδοση του πρώην διευθυντή του Τμήματος Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεωργίου Τζοάννου, και της συζύγου του, Κυριακής Σαπουντζάκη, που συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες με την κατηγορία ότι εισέπρατταν παράνομες επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ζήτησε η χώρα μας από τις βελγικές αρχές. Χτες ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας Ευάγγ. Κασαλιάς άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για απάτη σε βαθμό κακουργήματος, η οποία τελέστηκε από δράστες ιδιαίτερα επικίνδυνους για τη δημόσια ασφάλεια, κατά συρροή, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών χρημάτων του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που συντάχθηκε έπειτα από προκαταρκτική έρευνα, το ζεύγος Τζοάννου - Σαπουντζάκη είχε πάρει σε δύο μόνο περιπτώσεις παράνομες κοινοτικές επιχορηγήσεις ύψους 14.000 ECU, ενώ το συνολικό ποσό τους υπολογίζεται τουλάχιστον σε 300.000 ECU. Ειδικότερα, από το πρόγραμμα "Τουρισμός και Περιβάλλον" ο Τζοάννος πήρε επιχορήγηση 75.000 ECU και από το πρόγραμμα "Τουρισμός και Νερό" άλλα 65.000 ECU. Στην πρώτη περίπτωση εμφανιζόταν να συμμετέχει στο πρόγραμμα με παραποιημένα πιστοποιητικά ο Δήμος Παλαιού Ψυχικού. Εν συνεχεία ο δήμος "αποσύρθηκε" και τη θέση του κατέλαβε η εταιρία LEX GROUP, πρόεδρος της οποίας είναι ο Τζοάννος και διευθύντρια η σύζυγός του. Στη δεύτερη περίπτωση συμμετείχε εικονικά στο πρόγραμμα ο Δήμος Κορίνθου, ενώ ο Τζοάννος έπεισε το μη κερδοσκοπικό Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να λάβει μέρος. Ετσι, η Ευρωπαϊκή Ενωση κατέβαλε 70.000 ECU, από τα οποία ο Σύνδεσμος καρπώθηκε μόνο 5.000.

Οι βελγικές αρχές διαπίστωσαν, επίσης, ότι την περίοδο 1992 - '93 ο Τζοάννος ερχόταν σε επαφή με υπαλλήλους διαφόρων εταιριών, που ήθελαν να συμμετάσχουν στα κοινοτικά προγράμματα και για τη μεσολάβησή του εισέπραττε μίζα 30 - 40% από τις επιχορηγήσεις. Στις κομπίνες του έβαλε τέλος η απομάκρυνσή του από τη θέση του διευθυντή το 1994.

Η υπόθεση ανατέθηκε σε ειδικό ανακριτή για περαιτέρω διερεύνηση.

Αναβλήθηκε η δίκη της Χρ. Γιαταγάνα

Αναβλήθηκε για το Μάη η δίκη της πρώην εισαγγελέως Χρ. Γιαταγάνα, η οποία βρέθηκε χτες στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενη για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία μάρτυρα, συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση. Τη Χρ. Γιαταγάνα μήνυσε ο εν ενεργεία εφέτης Α. Νατσιόπουλος για όσα του είχε καταμαρτυρήσει η πρώην εισαγγελέας στην περίπτωση της αποφυλάκισης του μεγαλεμπόρου ναρκωτικών Σαϊτ Σαμπάν. Αναβολή της δίκης ζήτησε ο εφέτης επειδή όπως είπε είχε "έδρα".

Συναντήσεις Βενιζέλου με την ηγεσία του Αρείου Πάγου

Με την ηγεσία του Αρείου Πάγου συναντήθηκε χτες για δεύτερη φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Β. Κόκκινος και Αθ. Σιούλας, επισκέφτηκαν διαδοχικά χτες τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλο και συζήτησαν για την καθημερινή λειτουργία της Δικαιοσύνης και την ανάγκη για επιτάχυνση των δικών. Πριν λίγες μέρες και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Ε. Βενιζέλο, είχε προηγηθεί επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης στον Αρειο Πάγο και συζήτηση με την ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Συνάντηση και με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων είχε χτες ο Ε. Βενιζέλος, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θεσμικά και μισθολογικά προβλήματα του κλάδου.

"Αλλαγή φρουράς" στο Δήμο Λεχαινών

"Αλλαγή φρουράς" στο Δήμο Λεχαινών του Νομού Ηλείας. Τη σκυτάλη από το σημερινό δήμαρχο Δ. Χατζηγιάννη (ΝΔ) παίρνει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθ. Τσάγκος (ΠΑΣΟΚ). Το ΣτΕ έκανε δεκτή αναίρεση του Αθ. Τσάγκου κατά απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πατρών. Η διαφορά μεταξύ του Α. Τσάγκου και Δ. Χατζηγιάννη ήταν για άκυρα ψηφοδέλτια σε διάφορα εκλογικά τμήματα των Λεχαινών.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας υιό, αδελφό, θείο, συνάδελφο και φίλο

ΙΩΑΝΝΗ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟ

πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΑΪΣ ΑΕ

και εθνικό διευθυντή της UNILEVER

κηδεύουμε αύριο Σάββατο 10.2.98 και ώρα 2.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίας Σκέπης Παπάγου. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Παπάγου.

Οι γονείς: Γεώργιος και Πηνελόπη Μάρη

Τα παιδιά: Ηρώ, Σωτήρης

Τα αδέλφια: Λούλα και Γιάννης Μάρης.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι.

***

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο

ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΟΛΩΜΟ

αρχιτέκτονα

κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 9.2.1996 και ώρα 3.00 μ.μ., από τον ιερό ναό του Νεκροταφείου Βύρωνα.

Η σύζυγος: Αννα.

Τα παιδιά: Αδαμαντία και Νικόλαος Κελαηδίτης, Γεράσιμος και Μίνα Σολωμού. Τα αδέλφια: Ευαγγελία Γιαννάτου, Μαρία Κοκκίνου.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Κι άλλο θύμα της ηρωίνης

Αλλος ένας νεκρός, ο δεύτερος μέσα σε 48 ώρες, προστέθηκε χτες στη μαύρη λίστα των θυμάτων του λευκού θανάτου. Χτες το μεσημέρι βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας ο 44χρονος οδηγός Αριστοτέλης Α. Κατσαμάνης. Προχτές σε ένα άλλο ξενοδοχείο της πλατείας Ομονοίας είχε πεθάνει ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, 28 χρονών.

Τράβηξε όπλο για προσωπικές διαφορές

Για να λύσει προσωπικές διαφορές τράβηξε όπλο ο ανθυπαστυνόμος, Π. Κυραγιάννης,και δε δίστασε να το χρησιμοποιήσει, στέλνοντας στο νοσοκομείο γείτονά του με διαμπερές τραύμα στο πόδι.

Ο δράστης, που έχει εξαφανιστεί και αναζητείται, λογομάχησε χτες το πρωί με τον αυτοκινητιστή Γ. Κουτσουβέρη,μπροστά στο σπίτι του θύματος, στο Κερατσίνι, που βρίσκεται μερικά μόλις μέτρα απόσταση από αυτό του δράστη. Ο 30χρονος Κυραγιάννης, ο οποίος υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Σχηματαρίου, βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, αλλά είχε πάνω του το υπηρεσιακό του περίστροφο, με το οποίο πυροβόλησε τρεις φορές εναντίον του θύματος, για να τον τραυματίσει τελικά την τρίτη φορά. Ο 32χρονος Κουτσουβέρης νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Τζάνειο Νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ