Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απομυζούσε κοινοτικά κονδύλια για τον τουρισμό

Την έκδοση του πρώην διευθυντή του Τμήματος Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεωργίου Τζοάννου, και της συζύγου του, Κυριακής Σαπουντζάκη, που συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες με την κατηγορία ότι εισέπρατταν παράνομες επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ζήτησε η χώρα μας από τις βελγικές αρχές. Χτες ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας Ευάγγ. Κασαλιάς άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για απάτη σε βαθμό κακουργήματος, η οποία τελέστηκε από δράστες ιδιαίτερα επικίνδυνους για τη δημόσια ασφάλεια, κατά συρροή, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών χρημάτων του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που συντάχθηκε έπειτα από προκαταρκτική έρευνα, το ζεύγος Τζοάννου - Σαπουντζάκη είχε πάρει σε δύο μόνο περιπτώσεις παράνομες κοινοτικές επιχορηγήσεις ύψους 14.000 ECU, ενώ το συνολικό ποσό τους υπολογίζεται τουλάχιστον σε 300.000 ECU. Ειδικότερα, από το πρόγραμμα "Τουρισμός και Περιβάλλον" ο Τζοάννος πήρε επιχορήγηση 75.000 ECU και από το πρόγραμμα "Τουρισμός και Νερό" άλλα 65.000 ECU. Στην πρώτη περίπτωση εμφανιζόταν να συμμετέχει στο πρόγραμμα με παραποιημένα πιστοποιητικά ο Δήμος Παλαιού Ψυχικού. Εν συνεχεία ο δήμος "αποσύρθηκε" και τη θέση του κατέλαβε η εταιρία LEX GROUP, πρόεδρος της οποίας είναι ο Τζοάννος και διευθύντρια η σύζυγός του. Στη δεύτερη περίπτωση συμμετείχε εικονικά στο πρόγραμμα ο Δήμος Κορίνθου, ενώ ο Τζοάννος έπεισε το μη κερδοσκοπικό Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να λάβει μέρος. Ετσι, η Ευρωπαϊκή Ενωση κατέβαλε 70.000 ECU, από τα οποία ο Σύνδεσμος καρπώθηκε μόνο 5.000.

Οι βελγικές αρχές διαπίστωσαν, επίσης, ότι την περίοδο 1992 - '93 ο Τζοάννος ερχόταν σε επαφή με υπαλλήλους διαφόρων εταιριών, που ήθελαν να συμμετάσχουν στα κοινοτικά προγράμματα και για τη μεσολάβησή του εισέπραττε μίζα 30 - 40% από τις επιχορηγήσεις. Στις κομπίνες του έβαλε τέλος η απομάκρυνσή του από τη θέση του διευθυντή το 1994.

Η υπόθεση ανατέθηκε σε ειδικό ανακριτή για περαιτέρω διερεύνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ