Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Προς πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και ο άμεσος προσανατολισμός τους είναι να προχωρήσουν συντονισμένα και δυναμικά, μέσα στο επόμενο διάστημα, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ώστε να διεκδικήσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματά τους

Τα πρόσφατα συλλαλητήρια των κτηνοτρόφων σε διάφορες περιοχές της χώρας και το τελευταίο μαζικό - μαχητικό συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων της Ηπείρου στα Ιωάννινα, ανέδειξαν τη δραματική κατάσταση που δημιουργήθηκε στον κλάδο της κτηνοτροφίας, ως αποτέλεσμα της αντικτηνοτροφικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της αδιαφορίας των εκάστοτε κυβερνήσεων. Στην κατεύθυνση της πραγματοποίησης πανελλαδικών κινητοποιήσεων δραστηριοποιούνται ήδη οι κτηνοτροφικές οργανώσεις της Ηπείρου και της Λάρισας, οι πανελλήνιες οργανώσεις των βοοτρόφων και των χοιροτρόφων, ενώ αναβρασμός επικρατεί στους κτηνοτρόφους σε περιοχές, όπως η Ροδόπη, η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτική Πελοπόννησος.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έχει λάβει από προχτές ολιγοήμερη προθεσμία, ώστε να ανακοινώσει μέτρα για το γάλα και τη φέτα, ωστόσο όμως, οι κτηνοτρόφοι δεν τρέφουν αυταπάτες ότι κάτι σημαντικό θα γίνει στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων της κτηνοτροφίας. Αλλωστε, αυτό έγινε καθαρό και από την προχτεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Γεωργίας, όπου η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν είχε καμία λύση να προτείνει. Αυτό που φαίνεται πάντως είναι ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας θα επιχειρήσουν με κάποια ημίμετρα να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσουν, έστω και προσωρινά, τους κτηνοτρόφους. Για παράδειγμα, στο πρόβλημα των εξευτελιστικών τιμών στο γάλα και των μεγάλων αποθεμάτων φέτας, το υπουργείο Γεωργίας μελετά μέτρα για την εξυγίανση της αγοράς, την εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε να παταχτεί η νοθεία στη φέτα και να χορηγηθεί ένα μικρό μέρος από τα αποθέματα της φέτας - φτάνουν τους 35.000 τόνους - στους πολύτεκνους. Τα γνωστά χιλιοειπωμένα πράγματα, δηλαδή. Πέρα από αυτά δεν αναμένεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων, όπως οι ίδιοι τα διατυπώνουν στα αιτήματά τους.

SOS από οργανώσεις κτηνοτρόφων

Στον απόηχο της προχτεσινής σύσκεψης για την κτηνοτροφία στο υπουργείο Γεωργίας, συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχαν χτες η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και οι πανελλήνιες οργανώσεις των βοοτρόφων και των χοιροτρόφων.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας συναντήθηκε με τον υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, και του έθεσε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αιγοπροβατοτροφία. Ο υπουργός ζήτησε να του δοθεί προθεσμία μιας βδομάδας ώστε να πάρει αποφάσεις... Οπως, πάντως, είπε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Κτηνοτρόφων Λάρισας, αν δεν υπάρξει αλλαγή πολικής, τότε οι κτηνοτρόφοι θα προχωρήσουν σε νέο συλλαλητήριο στη Λάρισα και θα συντονιστούν με τους άλλους κτηνοτρόφους της χώρας, ώστε να γίνουν πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων των βοοτρόφων και των χοιροτρόφων συναντήθηκαν με το υφυπουργό Γεωργίας, Απ. Φωτιάδη, στον οποίο έθεσαν τα προβλήματα που μαστίζουν τους κλάδους αυτούς και κύρια τα υπέρογκα χρέη που δημιουργήθηκαν χωρίς την ευθύνη των κτηνοτρόφων. Με βάση τα λεγόμενά τους, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην κτηνοτροφία έφτασαν τα 220 δισ. δρχ. και απαιτείται πλέον από την κυβέρνηση η δίκαιη ρύθμισή τους, ώστε να μην οδηγηθούν και η βοοτροφία και η χοιροτροφία στον αφανισμό. Οι μέχρι τώρα ρυθμίσεις και η πολιτική της ΑΤΕ έχουν οδηγήσει σε απόγνωση πολλούς παραγωγούς και ήδη έχουν αρχίσει οι προσωποκρατήσεις και οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Η κατάσταση αυτή έχει, ακόμα, οδηγήσει στο κλείσιμο πολλές σύγχρονες μονάδες και, όπως για παράδειγμα αναφέρθηκε, χτες, στην Κεντρική Μακεδονία, από τη Σκύδρα μέχρι τη Νιγρίτα, έχουν κλείσει ήδη γύρω στις 100 κτηνοτροφικές μονάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ