Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΔΕΔΥ

Με καθυστέρηση δύο και πλέον μηνών, από το τελευταίο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, συνεδρίασε προχτές το Γενικό Συμβούλιο της και με ευθύνη των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ" αναλώθηκε σε μια γενικόλογη 8ωρη συζήτηση που κατέληξε σε απόφαση "μη αιτημάτων" και "μη αγώνων" ή, πιο σωστά, προσάρμοσε τα αιτήματα των δημόσιων υπαλλήλων στα πλαίσια των κυβερνητικών εξαγγελιών της "νέας" κυβέρνησης!

Η κοινή εισήγηση που ψήφισαν οι συναινετικοί συνέταιροι, κάνει μια ανώδυνη, γενικόλογη περιγραφή των προβλημάτων των δημόσιων υπαλλήλων, χωρίς να θίγει τις αιτίες, τους αίτιους και υπεύθυνους γι' αυτά. Ετσι, τηρούν σε μια "εκσυγχρονιστική" παραλλαγή του, το θεολογικό δόγμα "πίστευε και μη ερεύνα" τις πολιτικές. Ειδικά, όταν αυτές είναι αντεργατικές και προέρχονται από τους νέους "Μεσσίες" πρωθυπουργούς και από τα ευρωεικονίσματα του "Μάαστριχτ", εντοπίζουν το όλο πρόβλημα στο "χρονοδιάγραμμα των στόχων που είναι πιεστικό", όπως λένε στην απόφασή τους. Δηλαδή, αυτοί καθ' αυτοί οι στόχοι του Μάαστριχτ, που επιτάσσουν και μας επιβάλλουν λιτότητα αορίστου διάρκειας, εργασιακό Μεσαίωνα και μετατροπή της χώρας μας σε περιφερειακή, περιθωριακή νομαρχία της Ευρωένωσης είναι καλοί, μόνο που πρέπει να μας επιβληθούν με το μαλακό... Να μας "σφάξουν", δηλαδή, σιγά σιγά. Αυτό το στόχο τους - λένε στην απόφασή τους - θα επιδιώξουν οι συνέταιροι του κυβερνητικού συνδικαλισμού να τον κατακτήσουν στη Διακυβερνητική για το "Μάαστριχτ", συνεργαζόμενοι με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Θα συνεργαστούν, δηλαδή, με την "πέμπτη φάλαγγα" του συνδικαλισμού, που στο τελευταίο συνέδριό της υιοθέτησε αυτούσια την αντιλαϊκή "Λευκή Βίβλο"!

***

Με την απόφαση αυτή, οι εταίροι της ΑΔΕΔΥ εξυμνούν το νόμο 2190 για τις προσλήψεις στο δημόσιο, από τα παράθυρα του οποίου έγιναν και γίνονται τα χιλιάδες ρουσφέτια. Στη συνέχεια καταχωρούν το δελτίο Τύπου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ για τον κρατικό προϋπολογισμό που τον προσεγγίζει θεωρητικά, υποβαθμίζοντας τον αντιλαϊκό και αντεργατικό του χαρακτήρα. Και μετά από πολλές βυζαντινολογίες, κάνουν και μια ακαδημαϊκή αναφορά στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις του νέου "κεντροαριστερού" πρωθυπουργού. Σε αυτή την αναφορά προσπερνούν την εμμονή και της "νέας" κυβέρνησης στην αντιλαϊκή λιτότητα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην προώθηση αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων κλπ. Εκείνο που αναδείχνουν όμως ως μεγάλη παροχή των κυβερνητικών προγραμματικών δηλώσεων, είναι η χιλιοειπωμένη υπόσχεση για τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος της υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο Δημόσιο. Οσο δε, για τα γεγονότα γύρω από τα Ιμια που κατέληξαν υπό την επιδιαιτησία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ηγεσίες της ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ -"ΣΥΝ" φρόντισαν να μην μπει καν σε ψηφοφορία σχετικό ψήφισμα της παράταξής μας, της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας". Στην απόφασή τους, ξεχνούν τις κατά 51% απώλειες που είχε το δημοσιοϋπαλληλικό εισόδημα από τη λιτότητα της τελευταίας εξαετίας, καθώς και το δικό τους κουτσουρεμένο αίτημα για αυξήσεις μισθών κατά 17%, που μέχρι χτες ψέλλιζαν. Ετσι φτιάχνουν ένα"διεκδικητικό" πλαίσιο με αιτήματα τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το νέο μισθολόγιο, δηλαδή αυτά που εξάγγειλε ο νέος πρωθυπουργός... Το αποπροσανατολιστικό όμως πυροτέχνημα του νέου μισθολογίου, το έθετε πάντα και η ΔΑΚΕ μέχρι το 1993 ως μοναδικό "αίτημα", όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, για να περνάει ο καιρός και να μένει η κυβέρνηση στο απυρόβλητο. Τώρα η ΠΑΣΚ αντιγράφει τη ΔΑΚΕ και οι δυο, με το συμπλήρωμά τους τον "ΣΥΝ", δίνουν αβάντα στη "νέα" κυβέρνηση.

***

Με αυτά τα "αιτήματα", το μισθολόγιο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας"διά πάσαν νόσον" και όχι το "ταπεινό" αίτημα για αυξήσεις τώρα για την επιβίωση των δημοσίων υπαλλήλων, οι συναινετικοί συνδικαλιστές εξαγγέλλουν"αγώνες". Με ποια μορφή; Θα το δει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ το Μάρτη..! Θα γίνουν, βέβαια, όπως λένε, οι εαρινοί "αγώνες", εάν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις. Και θα κάνουν βέβαια ότι μπορούν για να μη δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις... Αυτή η φάρσα εις βάρος των εργαζομένων, είναι το αποτέλεσμα της ίδιας της περσινής μας ιστορίας. Ετσι και τώρα θα κάνουν απεργία στις 32... του μηνός ή και αν τελικά κάνουν κάποια απεργία, θα την κάνουν αφού πρώτα την "πριονίσουν". Το κύριο, όμως, ζήτημα είναι, προτού αυτές οι ιστορίες των συναινετικών συνεταίρων της ΑΔΕΔΥ μετατραπούν όχι μόνο σε φάρσα, αλλά και σε τραγωδία για τους εργαζόμενους, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Εμείς ως "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" θέτουμε στους εργαζόμενους την παρακάτω πρόταση, που στο προχτεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ την απέρριψαν οι συνδικαλιστικές - εκπρόσωποι της κυβέρνησης στους εργαζόμενους - ηγεσίες τωνΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ":

- Μετά από καλή προετοιμασία, 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 29 Φλεβάρη και κλιμάκωσή της μετά από νέα συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, με αιτήματα:

  • Αυξήσεις στους μισθούς κατά 30% για την κάλυψη μέρους των απωλειών από τη συνεχή λιτότητα.
  • ΑΤΑ γνήσια νομοθετικά κατοχυρωμένη.
  • Αμεση καταβολή των αναδρομικών του επιδόματος των 18.000 δραχμών.
  • Φορολογικές ελαφρύνσεις, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
  • Διπλασιασμός του οικογενειακού επιδόματος και χορήγησή του και στους δυο συζύγους.
  • Επικύρωση της 151 και 154 ΔΣΕ και θεσμοθέτηση του δικαιώματος των συλλογικών συμβάσεων και στους δημόσιους υπάλληλους.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τις ΔΕΚΟ.
  • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% και ανάλογη αύξηση για την υγεία.

Δημήτρης ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗΣ

αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

Το κύριο είναι, πριν οι ιστορίες των συναινετικών συνεταίρων της ΑΔΕΔΥ μετατραπούν σε φάρσα ή τραγωδία για τους δημόσιους υπάλληλους, να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ