Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απολογισμός μπροστά στο λαό

Τη δράση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, συνολικότερα αλλά και ειδικά για τον Πειραιά, παρουσίασε σε εκδήλωση στη Δραπετσώνα, ο Γερ. Αραβανής

"Από τον Οκτώβρη του '93 ως σήμερα θέσαμε βασικά ζητήματα, φέρνοντας και στη Βουλή τη συζήτηση γύρω από τα κύρια μέτωπα όπως το λαϊκό εισόδημα που πλήττεται, η απασχόληση και η ανεργία, το κοινωνικό κράτος, τα θέματα δημοκρατίας αλλά και εξωτερικής πολιτικής". Με τη φράση αυτή σηματοδότησε το πλαίσιο της δράσης των κομμουνιστών βουλευτών, ο βουλευτής του Κόμματος στη Β Πειραιά Γερ. Αραβανής μιλώντας σε εκδήλωση της ΚΟ Δραπετσώνας που έγινε στα πλαίσια των γενικότερων εκδηλώσεων για τον δημόσιο απολογισμό της κοινοβουλευτικής δουλιάς του ΚΚΕ.

"Καταθέσαμε, είπε, συνολικά 8.500 ερωτήσεις και αναφορές στη Βουλή για διάφορα θέματα όλων των κατηγοριών, σειρά επερωτήσεων και επίκαιρες ερωτήσεις ενώ τρεις συζητήσεις προ ημερησίας διάταξης της ολομέλειας της Βουλής, αφορούσαν τα ζητήματα των εξελίξεων στα Βαλκάνια, της παιδείας και του προγράμματος σύγκλισης".

Ο ίδιος ο βουλευτής, το διάστημα αυτό, κατέθεσε 62 συνολικά ερωτήσεις από τις οποίες οι 36 αφορούσαν ζητήματα της περιφέρειας του Πειραιά. Οι 26 από αυτές αναφέρονταν σε προβλήματα της Β και οι 6 της Α Πειραιά. Ειδικότερα οι ερωτήσεις που κατατέθηκαν για την περιοχή του Πειραιά, αφορούσαν θέματα απασχόλησης, ατυχημάτων, ξένων εργατών. Ακόμα τα προβλήματα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των Λιπασμάτων, των Ναυπηγείων τόσο της ΝΑΥΣΙ, που βρίσκεται στην περιοχή όσο και του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, συνολικότερα της Εμπορικής Ναυτιλίας. Αφορούσαν επίσης ζητήματα συλλογικών συμβάσεων και ναυτικών ατυχημάτων.

Περιβαλλοντικά θέματα, μεταξύ άλλων, το κέντρο της Ψυττάλειας, η απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ από το Κερατσίνι, η μεταφορά των βυρσοδεψείων, τα καζάνια και ο δεύτερος δρόμος του Περάματος, το Σχιστό, ό,τι αφορά την προστασία του, το νέο νεκροταφείο και τα θέματα των καταπατήσεων που απασχολούν τους κατοίκους των γύρω δήμων, μεταφέρθηκαν επίσης στη Βουλή. Κατατέθηκαν ακόμη ερωτήσεις για το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, το Μεταγωγών που επιχειρήθηκε να εγκατασταθεί στη Δραπετσώνα, τις φυλακές Κορυδαλλού και τον ανισόπεδο κόμβο που η σημερινή δημοτική αρχή της Δραπετσώνας σχεδιάζει να φυτέψει στην αρχή της οδού Εθνικής Αντίστασης, την αύξηση και την επιβολή δεύτερου επιπλέον εισιτηρίου για τον οδηγό στα φέρι- μποτ Περάματος, Σαλαμίνας κ.ά.

Να εντείνουμε τη δράση μας

"Το ΚΚΕ, επισήμανε ο Γερ. Αραβανής, στάθηκε καθημερινά στο μέτρο των δυνάμεών του, στο πλευρό των εργαζομένων σε όλους τους λαϊκούς αγώνες. Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθούμε και στο προσεχές διάστημα. Στις προθέσεις μας είναι να εντείνουμε τη δράση μας, να είμαστε κοντά, δίπλα με τους εργαζόμενους και το λαό για να δώσουμε μαζί διέξοδο σε προβλήματα".

"Είμαστε άλλωστε αντίθετοι, σημείωσε ο βουλευτής, να ανατίθεται εν λευκώ μια εντολή στους αιρετούς, οι οποίοι πρέπει να δίνουν λόγο, να απολογούνται, γιατί αλλιώς δεν πρόκειται για εκπροσώπους του λαού αλλά συμφερόντων χωρίς διαφάνεια με εντολή όχι των ψηφοφόρων αλλά άλλων κέντρων".

Δίνοντας και ο ίδιος λόγο στο λαό που τον εξέλεξε, απάντησε σε ερωτήσεις που υπέβαλαν Δραπετσωνιώτες για την τύχη του εργοστασίου των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα και γενικότερα της Λιπασματοβιομηχανίας στη χώρα, για το πρόβλημα με τα φέρι της Σαλαμίνας, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση και το αύριο της ανεργίας και της διάλυσης της παραγωγικής βάσης της χώρας από τις επιλογές της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

"Είναι προβλήματα του ελληνικού λαού, τόνισε ο βουλευτής, όσα συζητάμε σήμερα και δεν πρέπει να μείνουν εδώ. Πρέπει να φτάσουν παντού, να συζητηθούν και να ακούσουμε τη γνώμη όλων γιατί μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένα παλλαϊκό αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό μέτωπο που θα ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς".

"Ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο συνταξιούχος, ο αγρότης, ο νέος, η γυναίκα, τόνισε, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα, ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία προωθεί τα συμφέροντα των Βρυξελλών και των πολυεθνικών, αλλά πρέπει να αντιληφθούν ότι μόνο η αντίσταση μπορεί να στρέψει σε μια διαφορετική πορεία τη χώρα".

Το προφίλ της υποτέλειας

Ο Γερ. Αραβανής, αναφέρθηκε, επίσης, μεταξύ άλλων στα πρόσφατα γεγονότα της ανάδειξης της κυβέρνησης Σημίτη και του επεισοδίου στο Αιγαίο. Σημείωσε τόσο την επιχείρηση ωραιοποίησης των - στην ουσία αυτονόητων - διαδικασιών ανάδειξης του πρωθυπουργού, όσο και την επιχείρηση από τα ΜΜΕ να εμφανίσουν ένα προφίλ ευρύτατης αποδοχής εθνικής... εμβέλειας του Κ. Σημίτη στον ελληνικό λαό, "τη στιγμή που δεν έχει την αποδοχή ούτε του συνόλου του κόμματός του".

"Και τα δύο συνέβησαν, παρατήρησε ο βουλευτής, γιατί το ίδιο το σύστημα αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία σ' αυτή τη συγκυρία, καθώς και αυτή η κυβέρνηση εκφράζει κορυφαία οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα εντός και εκτός της χώρας. Ηταν άλλωστε αρκετές οι τρεις πρώτες συνεδριάσεις στη Βουλή, αλλά και το επεισόδιο στην Ιμια για να αποκαλύψουν τόσο το προφίλ υποτέλειας όσο και την ακραία αντιλαϊκή της πολιτική".

"Αλλη, συνέχισε, λύση σ' όλα αυτά δεν υπάρχει παρά ο δρόμος της ενημέρωσης, της δράσης και του αγώνα του λαού για ένα μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη".

Το ΚΚΕ έχει προτάσεις και θέσεις για τα προβλήματα της χώρας, που πρόσφατα καταγράφηκαν στα τρία κείμενα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος που γίνεται τον Μάη και έχει στόχο να συζητηθούν αυτά από το λαό.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι πρώην δήμαρχοι Δραπετσώνας Ν. Μπεάζογλου,Μ. Κοσκινάς και Ν. Χατζόπουλος,η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος του Γραφείου Πόλης και ο γραμματέας της ΚΟΒ Δραπετσώνας Στ. Καλαϊτζίδης.

Γερ. Τρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ