ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο Πειραιάς λέει ΟΧΙ στη λιτότητα

Παμπειραϊκό συλλαλητήριο, σήμερα στις 6 μμ, στην πλατεία Κοραή, με απόφαση του ΕΚ Πειραιά

Το αγωνιστικό τους ανάστημα, ενάντια στην κυβερνητική και εργοδοτική αδιαλλαξία, ορθώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι του Πειραιά, στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται ύστερα από απόφαση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Κοραή. Παράλληλα, το ΕΚΠ καλεί όλους τους εργαζόμενους της πόλης να πάρουν μέρος στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, που θα γίνει στις 22 Φλεβάρη, προβάλλοντας τα πραγματικά τους αιτήματα.

Οι εργαζόμενοι απέδειξαν και στη 2ωρη στάση εργασίας - τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΚΠ - ότι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για την υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις, που να καλύπτουν τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, τις απώλειες προηγούμενων ετών και την αύξηση του ΑΕΠ. Μένουμε ανυποχώρητοι στα θεσμικά αιτήματα για το 35ωρο, χωρίς μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Παλεύουμε για δίκαια φορολογική μεταρρύθμιση. Απαιτούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ. Απαιτούμε μέτρα για την ανεργία. Τη λύση του προβλήματος των ξένων εργατών. Διεκδικούμε την επέκταση του νόμου 2112 και για τους εργατοτεχνίτες. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων 1902 - 1976 - 2084".

Οι προτάσεις της εργοδοτικής πλευράς - τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΚΠ - ενισχυμένες και από την αμετάβλητη εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης - βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, τόσο στο ύψος των αυξήσεων, όσο και στα θεσμικά αιτήματα. Η στάση αυτή των εργοδοτικών οργανώσεων είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους, που βλέπουν χρόνο με το χρόνο και ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά να γίνονται φτωχότεροι, να δυσκολεύονται να επιβιώσουν και να αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο τον κίνδυνο της φτώχειας, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι η αδιαλλαξία της εργοδοτικής πλευράς και της κυβερνητικής πολιτικής, που βασίζεται στο επιχείρημα της μειωμένης ανταγωνιστικότητας έναντι των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και στο "γνώριμο" εφεύρημα ότι οι αυξήσεις τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, κρύβουν επιμελώς τη μεγάλη αλήθεια. Οτι, δηλαδή, το κόστος εργασίας στη χώρα είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ (μαζί με την Πορτογαλία), ενώ η κερδοφορία των κεφαλαίων είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και διατηρούμε τις χαμηλότερες δαπάνες κοινωνικής προστασίας. "Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση - τονίζεται τέλος - σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες κινούνται και προσπαθούν να δώσουν απάντηση στην αδιαλλαξία των εργοδοτών. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να ορθώσουν αγωνιστικό μέτωπο, στηρίζοντας αποφασιστικά τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες του ΕΚΠ".

Στο σημερινό συλλαλητήριο καλούν, επίσης, μια σειρά από εργατικά σωματεία της πόλης.

Από προηγούμενη κινητοποίηση στον Πειραιά
Ομόφωνα σε κινητοποιήσεις οι εμποροϋπάλληλοι

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 22 Φλεβάρη με το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο, αποφάσισαν ομόφωνα οι εμποροϋπάλληλοι στην προχθεσινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,η οποία χαρακτηρίστηκε από μεγάλη συμμετοχή. Αποφασίστηκε, επίσης, η πραγματοποίηση μιας σειράς κινητοποιήσεων σε συνεργασία με τα επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Π. Βαμβακάς, τόνισε στην εισήγησή του: "Οι ως τώρα χειρισμοί της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων στο θέμα της Σύμβασης, μας βρίσκουν αντίθετους. Μας βρίσκει αντίθετους το αίτημα για... πλαφόν στη μερική απασχόληση, την οποία απορρίπτουμε, όπως και η διεκδίκηση αυξήσεων σε τρεις δόσεις. Μας βρίσκουν αντίθετους οι επιλογές της κυβέρνησης και η στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας. Για αυτό προτείνουμε να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους και να συμμετάσχουμε στην 24ωρη απεργία, αλλά με τα δικά μας αιτήματα και να δώσουμε μήνυμα αντίστασης".

Στη συνέλευση συμμετείχε ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ο οποίος τόνισε: "Αντιμετωπίζουμε διπλή πρόκληση, αυτή των εργοδοτών και αυτή της κυβέρνησης. Η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος τροφοδοτεί την αδιαλλαξία εργοδοτών και κυβέρνησης. Ετσι πρέπει να γίνει καθήκον όλων μας το δυνάμωμα των σωματείων μας, ο καθένας στο χώρο του. Μοναδική λύση τώρα είναι ο αγώνας".

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης θα μεταφερθούν στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η συνεδρίαση της οποίας αναβλήθηκε και χτες...

Αδικη απόλυση

Απολύθηκε εργαζόμενος γιατί αρνήθηκε να δουλέψει Σάββατο τσάμπα!

Εντονες αντιδράσεις στα συνδικαλιστικά όργανα των Ιωαννίνων προκάλεσε η άδικη απόλυση του χειριστή μηχανημάτων, Θ. Σταμούλη,από τη "Βιομηχανία αξιοποίησης δασικού πλούτου Ηπείρου ΑΕ".Η απόλυση του εργαζόμενου έγινε γιατί, σύμφωνα με τους εργοδότες, παρουσίαζε "δυστροπία" στην εργασία του, παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι παραδέχονται ότι είναι εξαιρετικός γνώστης του αντικειμένου της εργασίας του.

Οπως τονίζει ο Φ. Μπράγιας,γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και μέλος της διοίκησης του σωματείου χειριστών, "ο πραγματικός λόγος της απόλυσης είναι ότι ο συνάδελφος αρνήθηκε να εργάζεται ένα Σάββατο χωρίς να το πληρώνεται, όταν του ζητήθηκε και να συμμορφωθεί με τις επιλογές της εργοδοσίας. Αξίζει να πούμε ότι η εργοδοσία του ζήτησε, προκειμένου να μην απολυθεί, να δείξει "καλή διαγωγή". Ο λόγος που παρουσιάζουν ότι εμφάνιζε εργασιακή... δυστροπία έρχεται σε αντίθεση με τα λεγόμενα των ίδιων, αλλά και των συναδέλφων του ότι είναι πολύ καλός επαγγελματίας".

Αμέσως μετά την απόλυση, το Σωματείο Χειριστών, αλλά και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων κατάγγειλαν την απόλυση ως παράνομη και απαράδεκτη και προχωρήσανε σε διαπραγματεύσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, ο οποίος δεσμεύτηκε για την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου, που ήταν ένας από τους πρώτους που στήριξαν την εταιρία και ιδρυτικό μέλος του σωματείου. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος δεν τήρησε τη δέσμευσή του κι έτσι η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια. Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με απόφασή του, το περασμένο Σάββατο, απηύθυνε προειδοποίηση στην εργοδοσία ότι αν σε δέκα μέρες δεν πάρει πίσω την απόλυση, θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Προς πανελλαδική απεργία οι καθαρίστριες

Την Τρίτη 20 Φλεβάρη πραγματοποιείται η 24ωρη πανελλαδική απεργία των καθαριστριών δημοσίων σχολείων, με κύριο αίτημα την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης. Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στο ΕΚΑ στις 10.30 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Στο μεταξύ, την Κυριακή 18 Φλεβάρη θα αρχίσουν οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Καθαριστριών Αθήνας για ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στο ΕΚΑ και την ΟΙΥΕ. Οι εκλογές θα αρχίσουν στις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και θα συνεχιστούν την Τρίτη από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου στο ΕΚΑ.

Τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη,στις 10.30 π.μ., η ΟΙΥΕ και η ΓΣΕΕ διοργανώνουν σύσκεψη στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, με θέμα: "Τα προβλήματα των καθαριστριών και οι αγώνες για την αλλαγή της εργασιακής σχέσης".

ΕΣΑΚ ιδιωτικών υπαλλήλων

Κλαδική σύσκεψη πραγματοποιεί σήμερα η ΕΣΑΚ Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της παράταξης (Μενάνδρου 44) με θέμα: "Η δουλιά των ΕΣΑΚιτών μπροστά στις αρχαιρεσίες του σωματείου".

Απλήρωτοι στη ΒΟΚΤΑΣ

Απλήρωτοι από το Δεκέμβρη είναι οι εργαζόμενοι στη ΒΟΚΤΑΣ!Στο μεταξύ εντείνονται οι ανησυχίες γενικότερα για το μέλλον της επιχείρησης, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται η πώλησή της στον όμιλο Οικονομίδη. Την ίδια στιγμή ακόμα και στελέχη της επιχείρησης εμφανίζονται να μην είναι σε θέση να πληροφορήσουν τους εργαζόμενους για οτιδήποτε έχει σχέση με την πληρωμή τους και πολύ περισσότερο με το τι μέλλει γενέσθαι με την επιχείρηση.

"ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ" ΕΚΘ
Βάρος στην ανάδειξη των αιτημάτων

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαχητικά μέρος στην απεργία, στις 22 Φλεβάρη, με τα πραγματικά τους αιτήματα

Την πλήρη διαφωνία του στην απόφαση που πήρε η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης - στην έκτακτη Ολομέλεια της διοίκησης - σχετικά με τη συμμετοχή στην απεργία, στις 22 Φλεβάρη, με το πλαίσιο της ΓΣΕΕ, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο συνδυασμός "Εργατική Ενότητα".

Στην ανακοίνωση τονίζεται: "Η αποδοχή από την πλειοψηφία του ΕΚΘ του διεκδικητικού πλαισίου της ΓΣΕΕ, δίνει συγχωροχάρτι στους χειρισμούς της πλειοψηφίας της διαπραγματευτικής ομάδας της ΓΣΕΕ. Χειρισμοί, που μαζί με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τροφοδότησαν την αδιαλλαξία του ΣΕΒ, σηματοδοτώντας την κατάληξη της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης στις επιλογές της κυβέρνησης και των βιομηχάνων".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται η ανάγκη να "πρωτοστατήσουν οι εργαζόμενοι στην απεργία, προβάλλοντας τα πραγματικά τους αιτήματα, που έχουν να κάνουν με πραγματικές αυξήσεις, με την επαναφορά της ΑΤΑ, με την καθιέρωση του 35ωρου - 5ήμερου χωρίς μείωση των αποδοχών, την κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.Να καταδικάσουν, με τη συμμετοχή τους, την εισοδηματική πολιτική και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να διεκδικήσουν αύξηση των κονδυλίων για κοινωνικές δαπάνες, δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, μέτρα προστασίας των ανέργων κλπ. Να απαιτήσουν από το ΕΚΘ την οργάνωση αγώνων για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ