Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο Πειραιάς λέει ΟΧΙ στη λιτότητα

Παμπειραϊκό συλλαλητήριο, σήμερα στις 6 μμ, στην πλατεία Κοραή, με απόφαση του ΕΚ Πειραιά

Το αγωνιστικό τους ανάστημα, ενάντια στην κυβερνητική και εργοδοτική αδιαλλαξία, ορθώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι του Πειραιά, στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται ύστερα από απόφαση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Κοραή. Παράλληλα, το ΕΚΠ καλεί όλους τους εργαζόμενους της πόλης να πάρουν μέρος στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, που θα γίνει στις 22 Φλεβάρη, προβάλλοντας τα πραγματικά τους αιτήματα.

Οι εργαζόμενοι απέδειξαν και στη 2ωρη στάση εργασίας - τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΚΠ - ότι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για την υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις, που να καλύπτουν τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, τις απώλειες προηγούμενων ετών και την αύξηση του ΑΕΠ. Μένουμε ανυποχώρητοι στα θεσμικά αιτήματα για το 35ωρο, χωρίς μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Παλεύουμε για δίκαια φορολογική μεταρρύθμιση. Απαιτούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ. Απαιτούμε μέτρα για την ανεργία. Τη λύση του προβλήματος των ξένων εργατών. Διεκδικούμε την επέκταση του νόμου 2112 και για τους εργατοτεχνίτες. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων 1902 - 1976 - 2084".

Οι προτάσεις της εργοδοτικής πλευράς - τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΚΠ - ενισχυμένες και από την αμετάβλητη εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης - βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, τόσο στο ύψος των αυξήσεων, όσο και στα θεσμικά αιτήματα. Η στάση αυτή των εργοδοτικών οργανώσεων είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους, που βλέπουν χρόνο με το χρόνο και ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά να γίνονται φτωχότεροι, να δυσκολεύονται να επιβιώσουν και να αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο τον κίνδυνο της φτώχειας, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι η αδιαλλαξία της εργοδοτικής πλευράς και της κυβερνητικής πολιτικής, που βασίζεται στο επιχείρημα της μειωμένης ανταγωνιστικότητας έναντι των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και στο "γνώριμο" εφεύρημα ότι οι αυξήσεις τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, κρύβουν επιμελώς τη μεγάλη αλήθεια. Οτι, δηλαδή, το κόστος εργασίας στη χώρα είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ (μαζί με την Πορτογαλία), ενώ η κερδοφορία των κεφαλαίων είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και διατηρούμε τις χαμηλότερες δαπάνες κοινωνικής προστασίας. "Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση - τονίζεται τέλος - σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες κινούνται και προσπαθούν να δώσουν απάντηση στην αδιαλλαξία των εργοδοτών. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να ορθώσουν αγωνιστικό μέτωπο, στηρίζοντας αποφασιστικά τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες του ΕΚΠ".

Στο σημερινό συλλαλητήριο καλούν, επίσης, μια σειρά από εργατικά σωματεία της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ