ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εθνικό Συνταγολόγιο ζητά ο ΦΣΑ

Είναι βέβαιο ότι από τη "λίστα" θα αποκλειστούν δραστικά συστατικά, τονίζουν οι φαρμακοποιοί

Υπέρ της διαμόρφωσης Εθνικού Συνταγολογίου - που αποτελεί και παλιά απόφαση του συλλόγου - τάχτηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ). Το Εθνικό Συνταγολόγιο θα περιέχει όλα τα φάρμακα ως δραστικές ουσίες.

Οι εκπρόσωποι του ΦΣΑ υποστήριξαν ότι η "λίστα", πέρα απ' την αντιεπιστημονική της διάσταση, θα χωρίσει τους πολίτες σε δυο κατηγορίες, "αφού είναι βέβαιο ότι απ' αυτή θα αποκλειστούν δραστικά συστατικά". Δε διασφαλίζεται, είπε ο γραμματέας του ΦΣΑ, Κ. Λουράντος,ότι θα περιλαμβάνει νέες ουσίες που θα καλύπτουν νέες ασθένειες. Οι φαρμακοποιοί, είπε η πρόεδρος, Ελ. Μπεσμπέα,είναι υποχρεωμένοι να χορηγούν στον ασθενή οτιδήποτε χαρακτηρίζεται φάρμακο από τον ΕΟΦ, ενώ ο Γ. Καβαλάρης έθεσε το εξής ερώτημα: "Ακόμη κι αν είναι η "λίστα" επιστημονικά τεκμηριωμένη και περιλαμβάνει όλα τα φάρμακα, τα σκευάσματα που θα αποκλειστούν είναι φάρμακα, κι αν όχι, γιατί έχουν άδεια από τον ΕΟΦ;"

Οι εκπρόσωποι του ΦΣΑ υπογράμμισαν ότι δεν τίθεται θέμα πολυφαρμακίας, αφού 100 δραστικές ουσίες καλύπτουν το 50% της αγοράς φαρμάκου και τόνισαν ότι μια απ' τις βασικές αιτίες της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η υποκατάσταση φθηνών από παρόμοια ακριβά φάρμακα. Την τελευταία πενταετία η φαρμακευτική δαπάνη έχει αυξηθεί κατά 300%. Ως παράδειγμα ανέφεραν την τιμή του φαρμάκου "παναντόλ", που πριν τέσσερις μήνες η συσκευασία με 20 χάπια κόστιζε 208 δραχμές και σήμερα νέα συσκευασία με 12 χάπια κοστίζει 600 δραχμές περίπου, διότι στο φάρμακο προστέθηκαν λίγα γραμμάρια καφεϊνης. Ο υφυπουργός Εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδης, είπε στους φαρμακοποιούς, στη συνάντηση που είχε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο την Τρίτη, πως η τιμή δεν καθορίστηκε από το υπουργείο, αλλά βάσει της κοινοτικής οδηγίας 105/89 που ισχύει από 1.1.95 και λέει ότι, αν παρέλθουν 2 - 3 μήνες, η φαρμακευτική εταιρία μπορεί να ανεβάσει την τιμή.

Ακόμη, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πως δε διαπραγματεύονται θέμα κατάργησης του νόμου 1132/81, όπως ανακοίνωσε αρχικά η κυβέρνηση, που επιβάλλει τη σταθερή λιανική τιμή των φαρμάκων και πως δε δέχονται μείωση του ποσοστού κέρδους, ενώ, αναφερόμενοι στις επιπτώσεις που θα έχουν "οι ψευτολύσεις του υπουργείου Εμπορίου" στον κλάδο τους, είπαν ότι θα μείνουν άνεργοι 1.800 φαρμακοποιοί και θα εξοντωθούν 7.500 φαρμακεία.

Ο ΦΣΑ υποστήριξε ότι η αλλαγή του τρόπου διακίνησης των φαρμάκων

μπορεί να επιφέρει συνολικά εξοικονόμηση 60 δισ. δραχμών και ζήτησε απ' το υπουργείο Οικονομικών να καθορίσει ανώτατο όριο ποσοστού διαφημιστικών δαπανών επί του όλου κύκλου εργασιών.

ΥΓΕΙΑ
Νέο προσχέδιο ίδιας λιτότητας
  • Ούτε και αυτό το υπόλοιπο των αναδρομικών απ' το επίδομα των 18.000 δρχ. δεν ικανοποιεί η κυβέρνηση. Πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας στα νοσοκομεία σήμερα
  • "Συνεχίζεται η ίδια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική", καταγγέλλει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Νέο προσχέδιο νόμου για την υγεία διαφαίνεται στον ορίζοντα, αλλά κανένα αίτημα των εργαζομένων - έστω και αυτών των περιορισμένων που θέτει η ΠΟΕΔΗΝ - δεν ικανοποιείται.

Τα παραπάνω διαφάνηκαν απ' τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονή με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ. Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι δε θα αιφνιδιάσει και θα ζητήσει τη γνώμη των φορέων στο προσχέδιο του νόμου, που σημαίνει ότι θα υπάρξει ουσιαστική, τουλάχιστον, αναμόρφωση του προσχεδίου Κρεμαστινού. Αρνητικός και μάλιστα με επίδειξη πυγμής ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός όσον αφορά τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων. Απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους τους είπε να ξεχάσουν "τα σεντόνια" με τα αιτήματα. Και βέβαια το "σεντόνι" των αιτημάτων - όπως τελικά κατέληξε το πλαίσιο της ΠΟΕΔΗΝ - ήταν το υπόλοιπο των αναδρομικών (45%) απ' το επίδομα των 18.000 δραχμών. Οπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της, ο Αν. Πεπονής διευκρίνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών αρνείται την εφάπαξ καταβολή του υπολοίπου, παραπέμποντας στο μέλλον και σε γενικές ρυθμίσεις.

Στο ερώτημα αν τα νοσοκομεία θα οδηγηθούν - η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε υποδείξει σε οχτώ - στο δανεισμό για την εξόφληση των χρεών τους, ο υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις αντιπαρήλθε με αφορισμούς περί "ιδεολογημάτων" και "δογματισμών" και δεν έδωσε ευκρινή απάντηση. Πάντως ο υπουργός πρόσθεσε ότι έχει έρθει σε επαφή με τράπεζες, χωρίς να διευκρινίσει για ποιο λόγο έγιναν αυτές οι επαφές. Μ' άλλα λόγια ο δανεισμός των νοσοκομείων παραμένει ανοιχτός.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους εργαζόμενους στη σημερινή τρίωρη στάση εργασίας 12-3μμ.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Με ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" (ΔΕΥ) καταγγέλλει την αδιαλλαξία και κοροϊδία του υπουργού Υγείας και της κυβέρνησης. "Αποκαλύφθηκε, τονίζει, ότι έχουμε να κάνουμε με τη συνέχιση της ίδιας σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής, που δε θέλει την ελάχιστη παραχώρηση σε οποιοδήποτε απ' τα αιτήματα των εργαζομένων". Ακόμα, υπογραμμίζει η ΔΕΥ, αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά το αποτέλεσμα της τακτικής και συνδικαλιστικής πρακτικής της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, που αρνείται "να παλέψει για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και τα προβλήματά τους και απεμπόλησε κι αυτά ακόμα τα ψαλιδισμένα αιτήματα που η ίδια είχε αποφασίσει".

Η πλειοψηφία της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΔΕΥ, συμβιβάστηκε με την επιταγή του υπουργού να μη δεχτεί τα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων σωματείων, στα πλαίσια των γενικότερων συμβιβασμών. Η ΔΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να αναπτύξουν την πάλη τους μέσα από τα σωματεία τους για να ανατρέψουν αυτή την πολιτική.

  • Πεντάωρες στάσεις εργασίας (7πμ - 12μμ) για σήμερα και αύριο αποφάσισαν χτες σε γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι της Πολυκλινικής Αθήνας.

Ζητούν την άμεση υπογραφή απόφασης για τη δεύτερη δόση των αναδρομικών απ' το επίδομα των 18.000 δραχμών και αλλαγή του τρόπου εφημερίας του νοσοκομείου.

Εγκληματική αδιαφορία διαρκείας

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ για τη μη λειτουργία του Νοσοκομείου Ελευσίνας

Οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς του Θριασίου Πεδίου ανησυχούν έντονα, γιατί παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις υπουργών για την άμεση λειτουργία του Νοσοκομείου Ελευσίνας - Θριασίου, μέχρι σήμερα αυτές δεν έχουν γίνει πράξη, επισημαίνει σε χτεσινή επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Αν. Πεπονή.

Η στάση όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, στο θέμα του Νοσοκομείου, αποτελεί εγκληματική αδιαφορία για την υποβαθμισμένη περιοχή του Θριασίου και για χιλιάδες κατοίκους που στερούνται νοσοκομειακής κάλυψης και χιλιάδες εργαζόμενους στις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής που πεθαίνουν κυριολεκτικά στο δρόμο από τα συχνά ατυχήματα που συμβαίνουν. "Η ανησυχία μας, τονίζει ο Δ. Κουμπούρης, μεγαλώνει από τη μη υλοποίηση της τελευταίας υπόσχεσης του υπουργείου Υγείας, ότι το Νοσοκομείο θα είχε λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 1995, αλλά και από το γεγονός ότι από τον κρατικό προϋπολογισμό δίνονται μόνο 2,5 δισ. για μισθοδοσία, ενώ για την ολοκληρωμένη λειτουργία του μέσα στο 1996, απαιτούνται τουλάχιστον 15 δισ".

Ο Δ. Κουμπούρης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να σταματήσει τον εμπαιγμό που γίνεται τόσα χρόνια σε βάρος των εργαζομένων και των κατοίκων του Θριασίου, παίρνοντας μέτρα για την άμεση και ολοκληρωμένη λειτουργία του Νοσοκομείου και αν ναι, από ποια κρατικά κονδύλια θα εξασφαλιστεί αυτή η λειτουργία.

Απόφαση για γνήσιες εκλογές

Δικαιώθηκε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα", που είχε καταγγείλει τον εκφυλισμό της ΕΙΝΠΙΣ

Δεν έγιναν οι "προγραμματισμένες" για χτες εκλογές στην Ενωση των Νοσοκομειακών Γιατρών Νοτιοδυτικής Ελλάδας (ΕΙΝΠΙΣ) μετά από δικαστική απόφαση. Συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" των νοσοκομειακών γιατρών (ΔΕ) είχαν προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα μετά τον εκφυλισμό που είχε οδηγηθεί η ΕΙΝΠΙΣ με αποκλειστική ευθύνη, όπως επισημαίνει η ΔΕ, των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ".

Η θητεία του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΠΙΣ είχε λήξει τον Ιούλη του 1995. Το παράνομο ΔΣ, επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΔΕ, ενώ είχε λήξει η θητεία του, αποφάσισε υπέρ της ετεροαπασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών και έφτασαν να διορίσουν με διαπαραταξιακή συμφωνία Εφορευτική Επιτροπή καταπατώντας το νόμο και κάθε έννοια δημοκρατικής συνδικαλιστικής δεοντολογίας.

Η δικαστική ακύρωση της διαδικασίας των εκλογών, υπογραμμίζει η ΔΕ, επιβεβαιώνει την εκτίμηση της παράταξής μας ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ" συνειδητά οδήγησαν την ΕΙΝΠΙΣ σε πλήρη εκφυλισμό και τονίζει: "Εχουμε όλοι καθήκον, υπογραμμίζει η ΔΕ, να περιφρουρήσουμε την Ενωση από νόθες διοικήσεις και παράνομες αποφάσεις. Πρέπει, συνεχίζει, να διασφαλιστούν οι νόμιμες διαδικασίες, έτσι ώστε να προχωρήσει η Ενωσή μας σε γνήσια, δημοκρατική και μαζική εκλογοαπολογιστική συνέλευση του κλάδου για εκλογή νέας εφορευτικής και διεξαγωγή γνήσιων εκλογών".

Η ΔΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να τη στηρίξουν, γιατί είναι η μόνη φωνή αντίστασης και περιφρούρησης του συνδικαλιστικούς κινήματος.

πινέζα ένθετη στο Απόφαση "Κατάπτυστη ενέργεια"

Εκτάκτως συνήλθε χτες το απερχόμενο ΔΣ της ΕΙΝΠΙΣ και αποφάσισε ομόφωνα να καταγγείλει την "κατάπτυστη ενέργεια", όπως την ονομάζουν, των μελών της ΔΕ.

"Εκεί, δηλαδή, που μας χρωστάγανε μας φάγαν και το βόδι", που λέει η παροιμία. Και δηλώνουν κιόλας ότι οι παρατάξεις που συμμετέχουν στο ΔΣ της Ενωσης δε θα πάρουν μέρος σε διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο. (Και που συμμετείχαν, δηλαδή, τόσον καιρό τι κατάφεραν απ' το να εκφυλίσουν τη δεύτερη σε δύναμη της χώρας ένωση των νοσοκομειακών γιατρών;).

Ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ, που τώρα διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για την προσφυγή της ΔΕ, φαίνεται ότι ξέχασε πολύ γρήγορα πως από την Πάτρα ξεκίνησαν οι "επιμελέστεροι" εξ εκείνων των συνδικαλιστών που εκπαραθύρωσαν με προσφυγές και δικαστικά πραξικοπήματα μέχρι και την αιρετή διοίκηση της ΓΣΕΕ!

Τέλος, όσον αφορά τη δήλωση ότι οι συνδικαλιστές της ΔΕ θα μείνουν στη συνείδηση των γιατρων ως "εφιάλτες του συνδικαλιστικού κινήματος", ε, για αυτό πρόλαβαν άλλοι.., διατηρώντας μάλιστα "προνομιακά" αυτόν το ρόλο μέσα στο μαζικό κίνημα.

Λεζάντα σελ. 24, 1ου θέματος

Ε, όχι και "σεντόνι αιτημάτων" η αξίωση να μην είναι ο βασικός μισθός των νοσηλευτριών 29.000 - 36.000 δραχμές και οι συνολικές αποδοχές 117.000 - 129.000



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ