Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εθνικό Συνταγολόγιο ζητά ο ΦΣΑ

Είναι βέβαιο ότι από τη "λίστα" θα αποκλειστούν δραστικά συστατικά, τονίζουν οι φαρμακοποιοί

Υπέρ της διαμόρφωσης Εθνικού Συνταγολογίου - που αποτελεί και παλιά απόφαση του συλλόγου - τάχτηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ). Το Εθνικό Συνταγολόγιο θα περιέχει όλα τα φάρμακα ως δραστικές ουσίες.

Οι εκπρόσωποι του ΦΣΑ υποστήριξαν ότι η "λίστα", πέρα απ' την αντιεπιστημονική της διάσταση, θα χωρίσει τους πολίτες σε δυο κατηγορίες, "αφού είναι βέβαιο ότι απ' αυτή θα αποκλειστούν δραστικά συστατικά". Δε διασφαλίζεται, είπε ο γραμματέας του ΦΣΑ, Κ. Λουράντος,ότι θα περιλαμβάνει νέες ουσίες που θα καλύπτουν νέες ασθένειες. Οι φαρμακοποιοί, είπε η πρόεδρος, Ελ. Μπεσμπέα,είναι υποχρεωμένοι να χορηγούν στον ασθενή οτιδήποτε χαρακτηρίζεται φάρμακο από τον ΕΟΦ, ενώ ο Γ. Καβαλάρης έθεσε το εξής ερώτημα: "Ακόμη κι αν είναι η "λίστα" επιστημονικά τεκμηριωμένη και περιλαμβάνει όλα τα φάρμακα, τα σκευάσματα που θα αποκλειστούν είναι φάρμακα, κι αν όχι, γιατί έχουν άδεια από τον ΕΟΦ;"

Οι εκπρόσωποι του ΦΣΑ υπογράμμισαν ότι δεν τίθεται θέμα πολυφαρμακίας, αφού 100 δραστικές ουσίες καλύπτουν το 50% της αγοράς φαρμάκου και τόνισαν ότι μια απ' τις βασικές αιτίες της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η υποκατάσταση φθηνών από παρόμοια ακριβά φάρμακα. Την τελευταία πενταετία η φαρμακευτική δαπάνη έχει αυξηθεί κατά 300%. Ως παράδειγμα ανέφεραν την τιμή του φαρμάκου "παναντόλ", που πριν τέσσερις μήνες η συσκευασία με 20 χάπια κόστιζε 208 δραχμές και σήμερα νέα συσκευασία με 12 χάπια κοστίζει 600 δραχμές περίπου, διότι στο φάρμακο προστέθηκαν λίγα γραμμάρια καφεϊνης. Ο υφυπουργός Εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδης, είπε στους φαρμακοποιούς, στη συνάντηση που είχε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο την Τρίτη, πως η τιμή δεν καθορίστηκε από το υπουργείο, αλλά βάσει της κοινοτικής οδηγίας 105/89 που ισχύει από 1.1.95 και λέει ότι, αν παρέλθουν 2 - 3 μήνες, η φαρμακευτική εταιρία μπορεί να ανεβάσει την τιμή.

Ακόμη, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πως δε διαπραγματεύονται θέμα κατάργησης του νόμου 1132/81, όπως ανακοίνωσε αρχικά η κυβέρνηση, που επιβάλλει τη σταθερή λιανική τιμή των φαρμάκων και πως δε δέχονται μείωση του ποσοστού κέρδους, ενώ, αναφερόμενοι στις επιπτώσεις που θα έχουν "οι ψευτολύσεις του υπουργείου Εμπορίου" στον κλάδο τους, είπαν ότι θα μείνουν άνεργοι 1.800 φαρμακοποιοί και θα εξοντωθούν 7.500 φαρμακεία.

Ο ΦΣΑ υποστήριξε ότι η αλλαγή του τρόπου διακίνησης των φαρμάκων

μπορεί να επιφέρει συνολικά εξοικονόμηση 60 δισ. δραχμών και ζήτησε απ' το υπουργείο Οικονομικών να καθορίσει ανώτατο όριο ποσοστού διαφημιστικών δαπανών επί του όλου κύκλου εργασιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ