Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιοδεία του Γ. Θεωνά στη Χίο

"Ο πατριωτισμός των κομμάτων κρίνεται από τον αγώνα τους για οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των ακριτικών νησιών της πατρίδας μας". Αυτό το μήνυμα έστειλε προς πάσα κατεύθυνση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην ακριτική Χίο, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Κύρια στοιχεία της επικοινωνίας ήταν η μαζικότητα, το έντονο ενδιαφέρον των κατοίκων και η εκτίμηση της ρεαλιστικότητας των θέσεων του ΚΚΕ. Τον Γ. Θεωνά συνόδευαν ο Μιχάλης Κάχρης, μέλος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ, ο γραμματέας της ΝΕ Χίου Γιώργος Αμπαζής και τα μέλη της ΝΕ Γιάννης Ζωφός και Μάρκος Σκούφαλος.

Αρχή των συναντήσεων έγινε με τη διοίκηση της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών και τον πρόεδρο Κ. Γανιάρη αναδείχτηκε η πάγια αδιαφορία των κυβερνήσεων, να στηρίξουν το μοναδικό στον κόσμο προϊόν, τη μαστίχα, και τους παραγωγούς της, μια και αποτελεί κίνητρο παραμονής στη Χίο. Η αγωνία των αγροτών εκφράστηκε με τα λόγια "τι θα γίνουν τα χωριά μας, αν σβήσει η καλλιέργεια".

Στη συνέχεια συναντήθηκε με την Ενωση Κατωτέρων Αστυνομικών. "Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μας τιμά", είπε ο πρόεδρος Α. Παπαγεωργίου.Πολλά τα προβλήματα των αστυνομικών. Τα περισσότερα Τμήματα στεγάζονται σε παμπάλαια κτίρια, ενώ έχουν προβλήματα από την έλλειψη υπηρεσιακών οχημάτων και μέσων επικοινωνίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το κράτος δίνει στην αστυνομική διεύθυνση 52.000 δραχμές για τη θέρμανση 800 τ.μ. και 3.000 δραχμές για γραφική ύλη!

Εξαφανίζεται η παραγωγική βάση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση με το ΔΣ του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Χίου, αφού οι επαγγελματίες αποτελούν το σημαντικότερο οικονομικό κομμάτι του πληθυσμού. Τα προβλήματα και κει δεν είναι λίγα. Δείγμα του "ενδιαφέροντος" της κυβέρνησης αποτελούν τα αντικειμενικά κριτήρια, που είναι υψηλότερα απ' ό,τι στην περιοχή του Κολωνακίου! Ο πρόεδρος, Η. Μιχαλάκης,αναφέρθηκε στην εξαφάνιση της παραγωγικής βάσης του νησιού, αφού και τα 22 βυρσοδεψεία που απασχολούσαν 1.000 εργάτες έχουν κλείσει.

Η επίσκεψη του Γ. Θεωνά στην ιχθυόσκαλα και η επαφή του με τους παράκτιους αλιείς ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί τονίστηκε η υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει στην πράξη, κι όχι στα λόγια, αυτούς που φυλάγουν τις"θαλάσσιες Θερμοπύλες". Απ' τον εκπρόσωπό τους Γ. Λουκά,αναφέρθηκαν τα οξυμένα προβλήματά τους και ο κίνδυνος να εγκαταλείψουν οι περισσότεροι το επάγγελμα, λόγω του μεγάλου κόστους λειτουργίας των σκαφών.

Στη συνέχεια ο Γ. Θεωνάς έδωσε συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, όπου τόνισε τις θέσεις του ΚΚΕ για την ελληνοτουρκική κρίση και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Την Κυριακή συναντήθηκε με τα Κοινοτικά Συμβούλια Συκιάδας καιΛαγκάδας, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τις άμεσες ανάγκες των χωριών τους, μια και αποτελούν ουσιαστικά τα μόνα ζωντανά χωριά της ΒΑ Χίου. Κατά συνέπεια, ανέφεραν οι δύο πρόεδροι, απαιτείται μεγάλη και συνεχής στήριξη, προκειμένου να διατηρήσουν τη νεολαία στον τόπο της. Χρειάζεται άμεσα να τελειώσει το αθλητικό γήπεδο, κάτι που λέγεται εδώ και μια δεκαετία. Πρέπει να ενισχυθεί με μηχανήματα και να μεταφερθεί σε νέο κτίριο το αγροτικό ιατρείο στη Συκιάδα. Ο Γ. Θεωνάς συναντήθηκε, επίσης, με το δήμαρχο Καρδάμυλων, κ. Μελιιζάνη,τον πρόεδρο των Αγάδων, κ. Λιγνό,τον πρόεδρο των Λοιγένων, κ. Μπουρέκα και τον εκπρόσωπο των εσπεριδοειδοκαλλιεργητών, κ.Μαρσάκη.Επίσης, ο Γ. Θεωνάς συναντήθηκε με τον στρατιωτικό διοικητή Χίου και το διοικητή του 643 Τ. Π.

Συζήτηση για την ΕΕ

Η Τελωνειακή Ενωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και οι επιπτώσεις της στην οικονομία της Χίου ήταν το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο. Μια συζήτηση που ανέδειξε μέσα από την εισήγηση του Μ. Κάχρη ότι η προσπάθεια της ΕΕ είναι να υποδουλώσει την εργατική τάξη των δύο χωρών και να εκμεταλλευτεί τις παραγωγικές τους δυνάμεις. Εδειξε την αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων να υπερασπιστούν τα ελληνικά δίκαια, αλλά και τον εναγκαλισμό τους με τα ξένα κέντρα του ιμπεριαλισμού.

Εδειξε ότι μοναδική διέξοδος για τους λαούς αποτελεί η ανάπτυξη της φιλίας και της ειρηνικής συνύπαρξης. Σ' αυτή την κατεύθυνση η οικονομική συνεργασία αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας των δύο λαών. Εκτιμήθηκε ως θετική η πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ για αδελφοποίηση της Χίου με τον Τσεσμέ.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΝΑ Χίου κ. Βουρνούς, Δήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του ΕΜΧ, του Νοσοκομείου, του Επιμελητηρίου, της ΟΒΕΧ, του ΟΑΣΧ, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βαρίνος, εκπρόσωποι κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ