Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Εισέπραξαν πάλι ανέξοδες υποσχέσεις

Εκπρόσωποι των ΟΑΣ Θεσσαλίας συναντήθηκαν χτες με τον υπουργό Γεωργίας, ο οποίος υποσχέθηκε ότι... το Μάρτη θα ανακοινώσει μέτρα. "Προχωρούμε κανονικά στις κινητοποιήσεις τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη", απάντησαν οι αγρότες

Κανονικά προχωρούν οι αγρότες της Θεσσαλίας στην πραγματοποίηση των νέων αγωνιστικών συλλαλητηρίων, που διοργανώνουν τη Δευτέρα 19 του Φλεβάρη οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής. Την ίδια μέρα κινητοποιούνται και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, μετά από αποφάσεις των αντίστοιχων ΟΑΣ.

Χτες, στο υπουργείο Γεωργίας εκπρόσωποι των ΟΑΣ της Θεσσαλίας είχαν πολύωρη συνάντηση με το υπουργό Στ. Τζουμάκα,στον οποίο και έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας. Επίσης, έθεσαν το ζήτημα του ξεκληρίσματος του αγροτικού κόσμου, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση. Οπως είπαν μετά το τέλος της συνάντησης εκπρόσωποι των αγροτών, ο υπουργός, αφού τους άκουσε, προχώρησε στις συνήθεις υποσχέσεις, ότι θα δει τα προβλήματα που υπάρχουν και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα ανακοινώσει κάποια μέτρα για τους αγρότες στις αρχές του Μάρτη. Επίσης, τους είπε ότι θα φέρει και μερικά από τα θέματα που του τέθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Τα κύρια αιτήματα που έθεσε στον υπουργό Γεωργίας η αντιπροσωπεία των ΟΑΣ της Θεσσαλίας, είναι: Να παρέμβει ώστε να αλλάξει ο κοινοτικός κανονισμός στο βαμβάκι, αφού δημιουργεί μια σειρά προβλήματα στους βαμβακοπαραγωγούς. Να ζητήσει να μην περάσουν οι καταστροφικοί κανονισμοί για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς σε οπωροκηπευτικά και κρασί. Λύσεις για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και δίκαιη ρύθμιση των χρεών που "πνίγουν" κτηνοτρόφους και αγρότες. Επίσης, τα προβλήματα που δημιουργούνται στις καλλιέργειες των καπνών και των σιτηρών, καθώς και την ανάγκη να καταρτιστούν από το υπουργείο Γεωργίας προγράμματα καλλιέργειας, αφού το βαμβάκι τείνει να γίνει μονοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, για το λόγο ότι οι άλλες καλλιέργειες είναι πλέον ασύμφορες, λόγω των μέτρων της ΕΕ. Ακόμα τόνισαν, πως το Μητρώο Αγροτών δεν είναι πανάκεια και ζήτησαν την καθιέρωση εθνικών εισοδηματικών ενισχύσεων για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, ώστε να καλυφθεί η απώλεια του εισοδήματός τους. Το τελευταίο ο υπουργός Γεωργίας το απέρριψε κατηγορηματικά.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΟΑΣ Ν. Λάρισας, Γ. Παττάκης, δήλωσε: "Ο υπουργός προχώρησε σε υποσχέσεις και εμείς προχωρούμε στην πραγματοποίηση των προειδοποιητικών συλλαλητηρίων που ανακοινώσαμε για την ερχόμενη Δευτέρα, στη Θεσσαλία. Από κει και πέρα, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων και ουσιαστικών μέτρων, μέχρι τις 10 Μάρτη, όπως υποσχέθηκε και ο υπουργός, τότε θα κλιμακώσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις". Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΟΑΣ Ν. Τρικάλων "Η Ανοιξη", Σπ. Τσιοτινός, πρόσθεσε: "Από τον υπουργό Γεωργίας ακούσαμε ό,τι ακούγαμε τόσο καιρό και από τους προκατόχους του. Εμείς, ανάμεσα στα άλλα, του ζητήσαμε να δει τα προβλήματα των αγροτών στη βάση τους και να υπάρξει προσανατολισμός από την κυβέρνηση να έρθει σε ρήξη με κάποια ζητήματα που σχετίζονται με την αναθεώρηση της ΚΑΠ στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ. Γιατί από υποσχέσεις πολλές έχουμε ακούσει μέχρι τώρα, από λύσεις όμως τίποτε".

Στη χτεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας των ΟΑΣ της Θεσσαλίας με τον υπουργό Γεωργίας συμμετείχαν επίσης και οι βουλευτές της περιοχής: Αντ. Σκυλλάκος του ΚΚΕ, Αθ. Μάρτης του ΠΑΣΟΚ και Κ. Γιωργολιός της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ