Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ"
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τους δικηγόρους

Συνεστίαση πραγματοποιεί αύριο ο συνδυασμός

Τα προβλήματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και τη λειτουργία της, συζήτησε χτες με δικηγόρους ο επικεφαλής του συνδυασμού "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ) και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Δημόπουλος.Οπως επισημάνθηκε από τους ίδιους τους δικηγόρους, η ΔΑΚ είναι ο μόνος συνδυασμός με ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που δίνει απάντηση στα προβλήματα που απασχολούν το δικηγορικό κόσμο. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι δικηγόροι αναγνωρίζουν στη ΔΑΚ πως είναι η παράταξη που θα αγωνιστεί πραγματικά για τα προβλήματα των νέων δικηγόρων και των δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Στις χτεσινές συναντήσεις και συζητήσεις με τους δικηγόρους, ο Β. Δημόπουλος επισήμανε ότι η νομολογία κάνει όλο και πιο συντηρητικά βήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δικονομική και ουσιαστική υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο ΔΣΑ, όπως είπε ο Β. Δημόπουλος, θα πρέπει άμεσα να διεκδικήσει και να αγωνιστεί για μια σειρά μέτρων, όπως είναι:

  • Η τροποποίηση της συνταγματικής διάταξης του άρθρου 90, παρ. 5, του Συντάγματος και να καταργηθεί ο διορισμός των ανώτατων δικαστών από το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρότεινε να εκλέγονται από ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα.
  • Να καταργηθεί η δυνατότητα που παρέχεται από το Σύνταγμα να μεταπηδούν μέλη του δικαστικού σώματος στη δικηγορία. Εχουμε το φαινόμενο να δικηγορούν πρώην δικαστές ενώπιον των μέχρι χτες συναδέλφων τους και υφισταμένων τους.
  • Να μηχανογραφηθούν πλήρως οι υπηρεσίες των δικαστηρίων, ενώ ο ΔΣΑ θα πρέπει να φροντίσει άμεσα για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των γραφείων του στα μεγάλα δικαστήρια και για την εγκατάσταση νομικής βιβλιοθήκης για τα μέλη του.

Σχετικά με το ΔΣΑ, ο Β. Δημόπουλος είπε ότι βρίσκεται σε αποσύνθεση, αδράνησε για τα προβλήματα των δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα και άφησε χωρίς ενημέρωση τους δικηγόρους.

Ο επικεφαλής της ΔΑΚ, Β. Δημόπουλος, πρότεινε να παρεμβαίνει ο ΔΣΑ στα μεγάλα ζητήματα της Δικαιοσύνης και σε θέματα δημοκρατίας (νομοθετικές μεταβολές σε κώδικες και σοβαρά νομοθετήματα, παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών κλπ.). Οι γενικές συνελεύσεις θα πρέπει να γίνονται τακτικά και οι δικηγόροι συλλογικά να αποφασίζουν για τη δράση του συλλόγου τους. "Είναι απαράδεκτο, είπε, να γίνονται γενικές συνελεύσεις μόνο σε περίοδο αποχών και να μην πραγματοποιείται ούτε καν απολογιστική συνέλευση στο μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας ενόψει των εκλογών".

Ο Β. Δημόπουλος αναφέρθηκε και στον Κώδικα Δικηγόρων και είπε πως δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και πρέπει να ανασυνταχθεί. Στις αλλαγές που θα γίνουν πρότεινε να καταργηθούν οι υπερεξουσίες του προέδρου, να γίνονται τακτικές γενικές συνελεύσεις με δημοκρατικές διαδικασίες, καθιέρωση συνεδρίου αντιπροσώπων και όχι προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, αιρετά πειθαρχικά συμβούλια κλπ.

Η παράταξη της ΔΑΚ πραγματοποιεί αύριο συνεστίαση στις 9 μ.μ. στην ταβέρνα "Φοίνικες", στην αρχή του περιφερειακού του Αττικού Αλσους, στα Τουρκοβούνια.

  • Χτες πραγματοποίησε συγκέντρωση και ο συνδυασμός του Ε. Κουρή. Ο επικεφαλής του συνδυασμού, Ε. Κουρής, μεταξύ άλλων, είπε ότι ο ΔΣΑ έγινε ορμητήριο για την κάλυψη πολιτικών και κυβερνητικών θέσεων. Επίσης, ο Σ. Πολύδωρας, επικεφαλής της "Δικηγορικής Πρωτοπορίας", σε δηλώσεις του πρότεινε να ψηφιστεί από τη Βουλή σύγχρονος Κώδικας Δικηγόρων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ