Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΕ - ΟΤΕ
Να πυκνώσει το απεργιακό μέτωπο

- Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η κυβέρνηση επιμένει στη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ;

- Η επιμονή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και η αδιαλλαξία της να προωθήσει με αυτόν το φαινομενικά ανώδυνο τρόπο τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, με αρχικό ποσοστό 8%, συνδέεται άμεσα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που συνυπέγραψε μαζί με όλα τα υπόλοιπα κόμματα πλην ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, ανέλαβε την υποχρέωση να διαλύσει το δημόσιο τομέα της οικονομίας (βλέπε νομοσχέδιο για της ΔΕΚΟ) και να τον παραδώσει στα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Με την πολιτική αυτή, βαθαίνει η οικονομική και πολιτική εξάρτηση της χώρας και ο δημόσιος τομέας ενσωματώνεται σταδιακά μέσα από συγκεκριμένους κανόνες στην εξυπηρέτηση των μεγάλων καπιταλιστικών συμφερόντων. Οι επιλογές αυτές αποκαλύπτουν την προσχώρηση του ΠΑΣΟΚ στη φιλελεύθερη ιδεολογία και το ψευδεπίγραφο του τίτλου του σοσιαλιστικού κόμματος. Το μαρτυρούν, άλλωστε, και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει την ιδιωτικοποίηση, που ουσιαστικά ταυτίζονται με τα επιχειρήματα της ΝΔ.

- Ποια είναι η στάση της ΟΜΕ - ΟΤΕ απέναντι στην απεργία;

- Κατ' αρχάς, η εξαγγελία από την πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ των απεργιακών κινητοποιήσεων έγινε με δραματική καθυστέρηση. Τα αιτήματα που προβάλλει και το δήθεν εκσυγχρονιστικό περιεχόμενό τους, είναι ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο και έρχονται σε αντίθεση με το κυρίαρχο αίτημα των απεργών, που είναι η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και η διατήρηση 100% του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΤΕ. Ετσι, οι μεγάλης έκτασης απεργιακές κινητοποιήσεις, που αποφάσισε η ΕΕ της ΟΜΕ - ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ και ΑΣ του "ΣΥΝ"), σε αντίθεση με την προηγούμενη αδράνειά της, αυξάνουν τα ερωτηματικά και τη δυσπιστία των εργαζομένων στις επιλογές της. Ταυτόχρονα, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους απομάκρυνσης των εργαζομένων από το συνδικάτο τους. Επίσης το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ δεν αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες της ιδιωτικοποίησης, αφού δεν καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική και ποιους αυτή εξυπηρετεί, δε βοηθά τη συσπείρωση των εργαζομένων σ' ένα κίνημα που θ' αντιπαλεύει αποτελεσματικά τους παντός είδους "δολιοφθορείς" του ΟΤΕ.

- Ποιο είναι το μήνυμα, που πρέπει να στείλει αυτή η κινητοποίηση;

- Ενα είναι βέβαιο: Οτι σ' αυτόν τον αγώνα, αν και δεν υπάρχουν οι καλύτερες προϋποθέσεις, η αντίσταση των απεργών στέλνει μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής. Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, επειδή αντιλαμβάνονται ότι θίγονται, όχι μόνο τα θεμελιακά τους δικαιώματα, αλλά και επειδή, μέσα από την πολύχρονη εμπειρία τους, καταλαβαίνουν ότι με τη μετοχοποίηση ανατρέπεται ο δημόσιος και κοινωφελής χαρακτήρας του και ακυρώνεται ο κυρίαρχος ρόλος του στην εθνική οικονομία, στην άμυνα και στην ασφάλεια της χώρας. Οσο και αν ορισμένοι προσπαθούν να στενέψουν και να υποτιμήσουν το πραγματικό περιεχόμενο της μετοχοποίησης, ο αγώνας των εργαζομένων εμποδίζει αντικειμενικά την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Γι' αυτό και η ΕΣΚ - ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές του απεργιακού μετώπου και ν' αντισταθούν, ταυτόχρονα, και στην πολιτική που γεννά τις ιδιωτικοποιήσεις, απ' όποια πλευρά και αν προέρχεται. Η ενίσχυση των αντιμονοπωλιακών διαθέσεων των εργαζομένων προϋποθέτει την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ της ΕΣΚ - ΟΤΕ, για ν' αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, οι δημόσιες επιχειρήσεις και η εθνική οικονομία.

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ