ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Φλεβάρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
"Ποιοι υπονομεύουν την κυβέρνηση Σημίτη;"

Μονότονα εδώ και είκοσι περίπου μέρες από τότε που η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η κυβερνητική προπαγάνδα και τα φερέφωνά της επαναλαμβάνουν ότι "η κυβέρνηση δεν έχει δείξει την αξία της γιατί υπονομεύεται εκ των ένδον". Ενδεικτικοί είναι οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων που μιλούν για "σάντουιτς Σημίτη από Ακη - Αρσένη", για "μπλόκο 40 - ανύπαρκτων - βουλευτών στον Κ. Σημίτη" και άλλα παρόμοια.

Είναι πραγματικά οι εσωκομματικές διαμάχες στο ΠΑΣΟΚ και οι επιδιώξεις των εσωκομματικών αντιπάλων του πρωθυπουργού, να ενισχύσουν τις θέσεις τους στο παιχνίδι της εξουσίας, ο λόγος που η κυβέρνηση Σημίτη "δεν τραβάει" - σύμφωνα πάντα με τις επιθυμίες των "μεγάλων αφεντικών" - ή πρόκειται για μια βολική δικαιολογία; Σίγουρα το δεύτερο. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι ανύπαρκτη η επιρροή της εσωκομματικής διαμάχης στο κλίμα - και όχι στην ουσία της ακολουθούμενης πολιτικής - για τη διακυβέρνηση τη χώρας.

Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της κυβέρνησης; Οτι μέσα σε λίγες μέρες, λόγω κυρίως της διαχείρισης της κρίσης στο Αιγαίο, βρέθηκε σε "θέση άμυνας", ενώ είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς - απολογούμενη για τις επιλογές της απέναντι σε όλους όσοι είχαν "προσδοκίες" από αυτή. Η πρόωρη εξανέμιση αυτών των "προσδοκιών",που έντεχνα είχαν καλλιεργηθεί από τα ΜΜΕ, έχει φέρει σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση, η οποία τώρα είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει το "καχύποπτο βλέμμα" ενός μεγαλύτερου, απ' ό,τι πριν την κρίση στο Αιγαίο, τμήματος της ελληνικής κοινωνίας. Φυσικά η πρόωρη "χρεοκοπία" λόγω της κρίσης στα Ιμια έχει ως βασική αιτία την πολιτική της υποτέλειας απέναντι στις ΗΠΑ και την ΕΕ, με βάση την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα.

Παράλληλα, όμως, ο Κ. Σημίτης είναι υποχρεωμένος να δώσει τη μάχη για την "ανασυγκρότηση και σύνθεση του ΠΑΣΟΚ της μεταπαπανδρεϊκής περιόδου". Είναι μια μάχη αναπόφευκτη μετά την αποχώρηση του Α. Παπανδρέου από την ενεργό δράση, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Από μια άποψη το εγχείρημα αυτό, να κρατήσει δηλαδή ενωμένο το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει καθόλου μικρότερη σημασία από το πρώτο, της προώθησης των κυβερνητικών επιλογών, για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του συστήματος. Εννοείται ότι σε αυτή τη μάχη δεν είναι μόνος του ο Κ. Σημίτης. Εχει την ενεργό συμπαράσταση των "μεγάλων αφεντικών των ΜΜΕ", οι οποίοι έχουν αναλάβει να περιθωριοποιήσουν τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, εμφανίζοντάς τους ως "εμπόδια", "παρωχημένους", "αμετανόητους" κ.ο.κ. Ταυτόχρονα διαθέτει το πλεονέκτημα της κατοχής της εξουσίας για να επιβάλει τις επιλογές του.

Αν θα τα καταφέρει ο Κ. Σημίτης στο "διμέτωπο" αγώνα που έχει ξεκινήσει θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Κυρίως όμως από τη λαϊκή αντίδραση στις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές, η οποία παραμένει, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, ο βασικός φόβος όλων των διαχειριστών της κρίσης.

Δεν πρέπει, τέλος, να παραγνωριστεί ότι όλος αυτός ο θόρυβος για την εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ, λειτουργεί κατ' εξοχήν αποπροσανατολιστικά για το λαό, αφού μέσω των "αντιθέσεων" που προβάλλονται, επιχειρείται να παγιδευτούν οι εργαζόμενοι, μεταξύ "καλών" και "κακών" πασόκων, ενώ στην πραγματικότητα είναι όλοι κακοί, αφού υποστηρίζουν μια εχθρική πολιτική για τα λαϊκά συμφέροντα.

Π.Κ.

Γιάννης Κορδάτος (και Γιώργος Σούλης)

Του Μ. ΜΕΡΑΚΛΗ

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο εκπαιδευτικός Νίκος Κοσμάς, παραγωγικότατος εργάτης του πνεύματος (έχει ως τώρα δημοσιεύσει 19 αυτοτελείς εργασίες) αναφέρεται στο Γιώργο Σούλη, βυζαντινολόγο - βαλκανιολόγο - σλαβολόγο, ο οποίος σταδιοδρόμησε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Σε προηγούμενο βιβλίο του δημοσίευσε (και σχολίασε) δέκα γράμματα του Γιώργου Κοτζιούλα με αποδέκτη το Σούλη. Τώρα δημοσιεύει αυτοτελώς πάλι (από τις εκδόσεις"Δωδώνη") δεκαπέντε γράμματα του Γιάννη Κορδάτου, του ιστορικού και στοχαστή που λάμπρυνε την ελληνική αριστερή διανόηση, σταλμένα στον ίδιον αποδέκτη. Είναι γραμμένα στα κρίσιμα χρόνια του Εμφυλίου, όπως και τα γράμματα του Κοτζιούλα.

Σχεδόν αμέσως μόλις έφτασε ο νεαρός ακόμα τότε σπουδαστής στην Αμερική, άρχισε να αλληλογραφεί με τον Κορδάτο, φίλο ήδη του πατέρα του Χρίστου Σούλη, φωτισμένου διευθυντή της Ζωσιμαίας Σχολής. Στις απαντητικές επιστολές του Κορδάτου αντανακλάται το ζωηρό ενδιαφέρον του νέου επιστήμονα για ιστορικά θέματα αλλά και για το παρόν της πατρίδας του. Και βέβαια φανερώνεται άλλη μια φορά το επιστημονικό και ανθρώπινο ήθος του Κορδάτου, ο οποίος, μολονότι αμετακίνητος στις βασικές αρχές της διαλεκτικής μεθοδολογίας, αγωνιζόταν πάντα για την αντικειμενική διακρίβωση της αλήθειας- αυτό άλλωστε πίστευε πως είναι το χρέος του αληθινού μαρξιστή. Χαρακτηριστική είναι π. χ. η επόμενη φράση του (από το πρώτο κιόλας γράμμα) για τον Αλή πασά: "Αναφορικά με τον Αλή πασά έχω την αντίληψη - ακόμα όμως δεν έχω καταλήξει σε συμπέρασμα - πως χτύπησε τους μεγάλους φεουδάρχες,όπως χτύπησε και τους κλέφτες - ληστές! Ηταν δηλαδή πιο πολύ όργανο του ανερχόμενου αστισμού και όχι του φεουδαρχισμού. Πρόσεξέ το και συ αυτό το ζήτημα". Το επόμενο γράμμα του άρχιζε με την εξής φράση: "Πήρα το γράμμα σου και το διάβασα με μεγάλη προσοχή. Πολλές από τις κρίσεις σου τις υιοθετώ". Και συνεχίζει αναφερόμενος στον Παναγή Λεκατσά (με αφορμή, προφανώς, σχετική μνεία του Σούλη): "Καυχιέμαι και καμαρώνω για τον Π. Λεκατσά που υπήρξε πριν από χρόνια μαθητής μου. Τι μεγάλη ικανοποίηση για μένα. Αν έβρισκα κι άλλους σαν τον Λεκατσά πόσο σήμερα θα ήμουν ικανοποιημένος, γιατί η νεοελληνική μας ιστορία είναι σχεδόν άγνωστη ακόμα, και συνεπώς ο θερισμός πολύς και οι θεριστάδες λίγοι... ". Και επανέρχεται στον ίδιο το νεαρό αλληλογράφο του, για να του πει (με τη λάμψη της πιο βαθιάς παιδαγωγίας, που είναι η ανυστερόβουλη και ενθουσιώδης αποδοχή και κατάφαση των νέων): "Στο πρόσωπό σου - δεν υπάρχει στα γραφόμενά μου καμιά υπερβολή - βρίσκω τον ερευνητή που είναι οπλισμένος με σοφή κρίση, και γενικά με ταλέντο ιστορικό! Οταν ησυχάσουν τα πράγματα και έρθεις στην Αθήνα, πρέπει να γνωριστούμε καλύτερα". Τα πράγματα ωστόσο θα αργούσαν ακόμα πολύ, πάρα πολύ να ησυχάσουν: την παραπάνω επιστολή ο Κορδάτος έγραφε μόλις τον Αύγουστο του 1946...

ΕΚΘΕΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιβεβαιώνεται η ανευθυνότητα

Το επίσημο πόρισμα για την πτώση του ελικοπτέρου στα Ιμια αποκλείει την κατάρριψη από πυρά και επαναφέρει με ένταση τα ερωτηματικά, που γέννησαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί

Ακρως επικίνδυνο χαρακτήρα και διαστάσεις τυχοδιωκτισμού παίρνει η ανευθυνότητα της κυβέρνησης και των διαφόρων κέντρων που δρουν στους κόλπους της. Αποκαλυπτικός είναι ο τρόπος, με τον οποίο χειρίζονται τις τελευταίες ώρες το θέμα των αιτίων της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου στα Ιμια, τα ξημερώματα της 31ης Γενάρη.

Πριν καλά καλά εξεταστούν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, που ανελκύστηκαν προχτές, από ειδικούς, έσπευσαν να ανακοινώσουν επίσημα ότι "διαπιστώθηκαν διατρήσεις",αφήνοντας να εννοηθεί σαφώς ότι το ελικόπτερο κατερρίφθη από τουρκικά πυρά. Αμέσως μετά, έσπευσαν να τα μαζέψουν, λέγοντας ότι ακόμα δεν μπορούν να κάνουν καμία εκτίμηση. Το αποκορύφωμα της ανευθυνότητας ήρθε χτες το μεσημέρι με την ανακοίνωση του ΓΕΝ, που εκδόθηκε με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας, του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων της Αστυνομίας και του ΓΕΣ, όπου με απόλυτο τρόπο αποκλείεται η περίπτωση κατάρριψης από πυρά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά από "λεπτομερή εξέταση των διατρήσεων", διαπιστώθηκε ότι αυτές "οφείλονται αποκλειστικά στους εξής λόγους: Σε αποκόλληση των συνδετικών (καρφιών) των ελασμάτων, σε βίαιη μετακίνηση ράβδων του συστήματος κατευθύνσεως και σε διαβρώσεις". Και καταλήγει: "Ολα τα παραπάνω προήλθαν από την πρόσκρουση του ελικοπτέρου στη θάλασσα κατά την πτώση του και από την παραμονή του στη θάλασσα επί δεκαπενθήμερο".

Θα πρέπει, πάντως, να αναφέρουμε ότι η εκδοχή του πορίσματος, πωςοι τρύπες οφείλονται στην αποκόλληση των πριτσινιών, ήταν κάτι που από την πρώτη στιγμή θεωρούνταν πιθανό - είχε γραφτεί και στο χτεσινό "Ρ". Ασχετα από το περιεχόμενο του πορίσματος, τα ερωτήματα για την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της παραμένουν και είναι πλέον ακόμα πιο σοβαρά, ενώ άγνωστες είναι οι σκοπιμότητες που οδήγησαν στη δημιουργία νέου κλίματος έντασης, πολεμοκαπηλίας και πατριδοκαπηλίας.

Ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι, προσπάθησε να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του για τους χειρισμούς που έγιναν και ισχυρίστηκε πως ό,τι έγινε, έγινε στο όνομα της διαφάνειας και με δική του ευθύνη.

Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Στις 31 του Μάρτη 1996, λήγει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων για όσους έχουν αποκτήσει το δικαίωμα του εκλέγειν, δηλαδή για όσους γεννήθηκαν μέχρι και το έτος 1978. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι βεβαίωση κατοικίας από την Αστυνομία, πιστοποιητικό γέννησης, τέσσερις φωτογραφίες και σχετική αίτηση. Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, είναι υποχρεωτική.

Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Οι ΚΟ Μεσογείων - Σταυρού - Παραλίας πραγματοποιούν δημόσιο ανοιχτό απολογισμό της δράσης του βουλευτή Αττικής του ΚΚΕ Δήμου Κουμπούρησήμερα Κυριακή στις 10.30 π.μ. στο Δημαρχείο Παλλήνης.
  • Η ΚΟΒ Σαλαμίνας, με την ευκαιρία των 77 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, θα τιμήσει τους βετεράνους - μέλη της ΚΟΒ σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει σήμερα Κυριακή στις 11 π.μ. στα γραφεία της (παραλία Σαλαμίνας, απέναντι από την Πλατεία Ηρώων).
  • Η ΚΟΒ Καλαμαριάς πραγματοποιεί εκδήλωση προς τιμήν των 77 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ σήμερα Κυριακή στις 9 μ.μ. στον "Θεσσαλονικιό" (16ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης - Περαίας).
Διάλεξη για την ελληνική γεωργία

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) πραγματοποιεί διάλεξη, με θέμα "Το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, στα πλαίσια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ", αύριο Δευτέρα στις 6 μ.μ.,στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΜΕ (Τροίας 36). Το θέμα θα εισηγηθεί η Διαμάντω Μανωλάκου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ