ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Φλεβάρη 1996
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΤ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Νοθεύεται το πρωτάθλημα

"Η απόφαση αυτή έπρεπε να είχε προσβληθεί όταν ξεκίνησε η συζήτηση του νόμου που αφορά την απελευθέρωση των εργαζομένων. Τότε η ΟΥΕΦΑ έπρεπε να επέμβει για να εξαιρεθεί το ποδόσφαιρο. Δεν έγινε και θεωρώ πως η Συνομοσπονδία ήταν συνεργός σε αυτή την απόφαση. Ολες οι μετέπειτα ενέργειες ήταν για το θεαθήναι.

Ανοίγει ο δρόμος σε πολύ σύντομο χρόνο να δημιουργηθεί η Σούπερ Λίγκα. Εκεί στοχεύει η ΟΥΕΦΑ, γιατί από το πρωτάθλημα έχει υπερκέρδη για μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες και τηλεόραση. Ετσι ερμηνεύεται η μη παρέμβαση της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Κάθε ομάδα ανάλογα με το βαλάντιό της θα κοιτάξει να ισχυροποιηθεί με ξένους, αφού τα οικονομικά οφέλη και η συμμετοχή στη Λίγκα είναι σπουδαίο κίνητρο. Δεν πιστεύω λοιπόν πως θα ισχύσει και η "συμφωνία κυρίων". Μιλάμε για κομφούζιο. Το πιο θλιβερό μάλιστα είναι πως το Παγκόσμιο Κύπελλο θα πάψει να έχει χρώμα, ομορφιά και ισχύ.

Ασφαλώς αποτελεί πλήγμα για τις Εθνικές ομάδες όλων των κρατών και ιδιαίτερα των μικρών κρατών όπως η Ελλάδα. Αναφορικά με τα πρωταθλήματα θα υπάρξει μεγαλύτερη νοθεία. Ισως και αδιαφορία των φιλάθλων, κάτι που στην Ελλάδα ήδη υφίσταται, αφού θα μπορεί από την τηλεόραση να παρακολουθεί παιχνίδια από τη Λίγκα. Πιστεύω μάλιστα ότι το "υπερπρωτάθλημα" θα πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη διετία.

Υπάρχει όμως και κοινωνική νοθεία στον βωμό αυτής της άποψης για ενωμένη Ευρώπη, με κοινό νόμισμα χωρίς σύνορα που δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει. Μέσα από αθλητισμό και ποδόσφαιρο γίνεται μια εύκολη προώθηση αυτών των σχεδίων.

Μην ξεχνάτε πως η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή. Αρα όποια ομάδα έχει τέτοιους ποδοσφαιριστές μπορεί να τους χρησιμοποιήσει για να ωφεληθεί. Είτε στην προσπάθεια παραμονής, είτε πρωταθλητισμού. Αρα υπάρχει ένα είδος νοθείας μεσούντος του πρωταθλήματος.

Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί πολύ. Οι καλοί ποδοσφαιριστές, αυτοί που κάνουν τη διαφορά, πέρα από τα χρήματα θα επιλέγουν ομάδες με προϊστορία και μεγάλες δυνατότητες.

Ο αθλητισμός πλέον σε πλήρη μορφή εμπορευματοποίησης χρησιμοποιείται για κέρδη από μεγάλες εταιρίες. Το ρεζουμέ της ιστορίας αυτό είναι".

Μ. ΦΩΤΙΟΥ
"Δίκοπο μαχαίρι"

"Θα αποτελέσει την αρχή για αλλαγή στο νόμο που αφορά τις μεταγραφές. Θα αρθούν οι περιορισμοί στη χρονική διάρκεια του συμβολαίου. Σήμερα η ΕΠΑΕ απαγορεύει να είναι μικρότερο από ένα χρόνο και μεγαλύτερο από πέντε. Θα πρέπει πλέον να μπορεί κάποιος να κάνει συμβόλαιο ακόμα και εβδομαδιαίο όπως π.χ. στην Αγγλία. Επίσης να επιτραπεί ο δανεισμός.

Αυτή η ιστορία είναι δίκοπο μαχαίρι. Οι παίχτες από την Ευρωπαϊκή Ενωσηείναι ακριβοί για τα οικονομικά των ελληνικών ομάδων. Εξαίρεση αποτελούν 2-3 ομάδες, που όμως δεν μπορούν να αποκτήσουν πληθώρα παιχτών εγνωσμένης αξίας. Θα πάρουν 1-2. Μοιραία θα καταλήξουμε σε ποδοσφαιριστές δεύτερης διαλογής από χώρες της ΕΕ ή θα μείνουμε στα γνωστά.

Οπως και στο μπάσκετ θα δημιουργηθεί η Σούπερ Λίγκα με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί το ελληνικό πρωτάθλημα όπως και τα υπόλοιπα. Βέβαια θα υπάρξουν αντιδράσεις λ.χ. από τις 30 χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ Θα υπάρξει αναταραχή και δεν ξέρω πως θα το αντιμετωπίσει η ΟΥΕΦΑ.

Τα ελληνικά σωματεία δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα ευρωπαϊκά. Η υπόθεση Μποσμάν δε θα επηρεάσει σημαντικά την Ελλάδα, λόγω έλλειψης χρημάτων. Θα περιοριστούμε πάλι σε λίγη Ρουμανία, πολλή Γιουγκοσλαβία, Πολωνία και ίσως Αλβανία.

Δε χρειάζεται πανικός και άγχος. Η εθνική δε θα επηρεαστεί. Επιτέλους ας γίνουν οι Ελληνες ποδοσφαιριστές αντάξιοι των δυνατοτήτων τους, αλλάζοντας νοοτροπία. Ας καταλάβουν πως για να κάνεις καριέρα, ειδικά στο εξωτερικό, χρειάζεται θυσία και όχι... πλατεία. Ας βγουν έξω να αγωνιστούν μαζί με μεγάλους παίχτες, να αποκτήσουν εμπειρίες και να δημιουργήσουν ισχυρή Εθνική. Οπως η Ρουμανία και η Ολλανδία πολλοί παίχτες των οποίων αγωνίζονται στο εξωτερικό".

Κίνδυνος για πρωτάθλημα και εθνική ομάδα

Οι συνέπειες στο ελληνικό ποδόσφαιρο από την ελεύθερη μετακίνηση παικτών που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μιλούν στο "Ρ" προπονητές, παίκτες και παράγοντες

Πριν από κάποια χρόνια ο μεγάλος Γερμανός άσος, Πολ Μπράιτνερ, είχε πει αναφερόμενος στην αγοραπωλησία των ποδοσφαιριστών: "Πρέπει να μπει ένα "φρένο". Αλλιώς ένα συννεφιασμένο κυριακάτικο απόγευμα θα δούμε την Μπάγερν με 11 Δανούς". Προφανώς πολλοί θα γέλασαν ειρωνικά. Ομως, τα χρόνια πέρασαν και η ζωή ήρθε να... συναντήσει την "προφητεία" του Μπράιτνερ.

Οπως είναι γνωστό, η ΟΥΕΦΑ αναγκάστηκε να αποδεχτεί το τελεσίγραφο της ΕΕ και να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην "υπόθεση Μποσμάν". Να επιτρέψει, δηλαδή, εκτός των άλλων, την ελεύθερη διακίνηση των ποδοσφαιριστών από και προς τις χώρες - μέλη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια ομάδα απέκτησε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί 11 "κοινοτικούς" ποδοσφαιριστές...

Προφανώς, η εξέλιξη αυτή αλλάζει άρδην τον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη, ο οποίος εναρμονίζεται πλέον με την κοινοτική λογική "ο ισχυρός κερδίζει". Οι οικονομικά δυνατές χώρες και ομάδες αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

Σ αυτές, βέβαια, δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, για την οποία θα πρέπει να επισημάνουμε πως για άλλη μια φορά απλά εφαρμόζει... Οι υπεύθυνοι γνώριζαν (και δυστυχώς γνωρίζουν) από ελάχιστα έως λίγα για το θέμα. Αποψή τους ήταν (και είναι) η γνώμη της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ.

Ξαφνικά, λοιπόν, βρέθηκαν μπροστά σε μια πραγματικότητα, την οποία δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν με βάση το οικείο συμφέρον. Η Ιταλία, η Αγγλία και άλλες χώρες σαφώς ευνοούνται. Εχουν υποδομή και μηχανισμούς για να αντεπεξέλθουν. Εμείς;

Η κατάσταση είναι δεδομένη και μοναδική "σανίδα σωτηρίας" αποτελεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου επιδίωξη αρκετών θα είναι να εξαιρεθεί ο αθλητισμός από το άρθρο "περί ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων". Ομως, η επιτυχία του εγχειρήματος θεωρείται αβέβαιη.

Οι τρεις ισχυροί του κέντρου, με την εξέλιξη αυτή, αποκτούν τη δυνατότητα από σήμερα να χρησιμοποιήσουν ως "κοινοτικούς" παίχτες, όπως τους Σαβέβσκι, Βαζέχα, Καλαντζής κ.ά. Μαζί τους, βέβαια, και άλλες ομάδες που όμως ούτε στο όνειρό τους δεν είδαν την έξοδο στην Ευρώπη. Αρα, αποτελεί "εσωτερική υπόθεση" που δεν αλλάζει θεαματικά τα δεδομένα.

Η απόφαση της ΟΥΕΦΑ δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, η οποία δε δείχνει καθόλου θετική για το ελληνικό πρωτάθλημα και την εθνική ομάδα. Είναι έτσι ή μήπως κάποιοι υπερβάλλουν; Ο "Ρ" απευθύνθηκε σε ανθρώπους του ποδοσφαίρου και ζήτησε την άποψή τους.

Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

Τ. ΠΕΡΣΙΑΣ
Κινδυνεύουν τα ταλέντα

"Η απόφαση αυτή θα κάνει ζημιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η έλευση πολλών ξένων θα σταθεί εμπόδιο στην καλλιέργεια ταλέντων, αφού δε θα τους δίνεται χρόνος συμμετοχής. Θα μεγαλώσει η ψαλίδα μεταξύ ισχυρών και αδυνάτων. Αποτελεί πρόβλημα και για την Εθνική, η οποία αντί να αναβαθμιστεί, θα υποβαθμιστεί.

Δεν πιστεύω ότι οι ελληνικές ομάδες που έχουν χρήματα μπορούν να ανταγωνιστούν τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς κολοσσούς. Από την άλλη πάντως νομίζω ότι θα ανέβει η ποιότητα του ποδοσφαίρου. Η απόφαση λοιπόν έχει αρνητικά και θετικά".

Ε. ΓΚΕΡΑΡΝΤ
"Ευνοεί τους ισχυρούς"

"Είναι καλή μόνο για τις ισχυρές οικονομικά ομάδες. Θα αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις μικρές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η υφιστάμενη διαφορά μεταξύ τους. Επίσης, θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ανάδειξη ταλέντων. Οι ομάδες θα σταματήσουν να ασχολούνται μαζί τους, κυρίως οι μεγάλες ομάδες.

Εξω μπορεί να φύγουν 2 - 3 παίχτες αφού δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει καλή εικόνα στο εξωτερικό. Στην Εθνική ομάδα δε θα έχει πολλές επιπτώσεις. Το ενδιαφέρον για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα παραμείνει ανεξάρτητα πού θα παίζει ο ποδοσφαιριστής".

ΟΛ. ΜΠΛΑΧΙΝ
Νέες συνθήκες ανταγωνισμού

"Δε θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τα υψηλά κασέ στην Ευρώπη δύσκολα θα επιτρέψουν την έλευση παιχτών εγνωσμένης αξίας. Μόνο 2 - 3 ΠΑΕ έχουν τις οικονομικές δυνατότητες, αλλά και αυτές όχι για πρωτοκλασάτα ονόματα.

Πιστεύω ότι δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια, γιατί οι πολύ καλοί παίχτες θα τις προτιμήσουν για την ιστορία και τις προοπτικές που παρέχουν. Για την Εθνική σαφώς αποτελεί ντεζαβαντάζ αφού θα μειωθούν οι επιλογές.

Η δυνατότητα άμεσης εφαρμογής δημιουργεί πλεονέκτημα σε ορισμένες ομάδες και ανισότητα στο πρωτάθλημα. Οι όροι διεξαγωγής του δεν πρέπει να αλλάζουν κατά τη διάρκεια.

Από την άλλη, αν γίνουν οι σωστές επιλογές ξένων και έρθουν παίχτες που θέλουν να προσφέρουν και όχι απλώς να βγάλουν λεφτά, θα βοηθήσουν. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν άνεργοι οι Ελληνες. Αυτό θα αποτελέσει κίνητρο να δουλέψουν περισσότερο. Θα υπάρξει συναγωνισμός, κάτι που μπορεί να βοηθήσει ως έναν βαθμό, γιατί οι Ελληνες έχουν ταλέντο αλλά λάθος νοοτροπία.

Εκείνο πάντως που θα πρέπει να γίνει πρώτα είναι αλλαγή στον τρόπο ζωής και σκέψης. Να υπάρξει δηλαδή υποδομή και οργάνωση ώστε να παράγει δικούς της παίχτες και να καλυτερέψει το ελληνικό ποδόσφαιρο".

Γ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ
"Κίνδυνος ανεργίας"

"Δε θέλω να πω πολλά, αν δεν εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Μπορεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να εφαρμοστεί κατά περίπτωση και σιγά σιγά, αφού θα αλλάξουν οι ισορροπίες και να δημιουργηθούν σοβαρές επιπτώσεις στην Ελλάδα. Πολλά παιδιά θα μείνουν άνεργα. Εγώ ήμουν κατά της αύξησης των ξένων. Να έρθουν οι ξένοι, αλλά να έχουν ποιότητα.

Επιτήδειοι μάνατζερς θα διοχετεύουν ξένους, που θα παίρνουν τις θέσεις των Ελλήνων. Σοβαρές επιπτώσεις θα έχει και στην Εθνική, αφού θα χαλάσει η ομοιογένειά της".

ΧΡ. ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ
Πολιτικό το πρόβλημα

"Πρέπει με νόμο ή κάποιο άλλο τρόπο να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες. Παράδειγμα, να τεθούν προϋποθέσεις ώστε να ελέγχονται οι ξένοι που έρχονται. Πιστεύω ότι οι καλοί παίχτες δεν πρόκειται να έρθουν εδώ. Αν το ποδόσφαιρο είναι κάτι που αντιπροσωπεύει ένα πολιτιστικό πρότυπο κάθε χώρας, πρέπει να διατηρηθούν η ακεραιότητα και τα εθνικά χαρακτηριστικά.

Αυτό θα συμβεί αν η ΕΠΟ και όσοι διοικούν το άθλημα σκεφτούν πιο ώριμα και προβάλλουν αντίσταση εκεί που μπορούν. Βέβαια, το μόνο που μένει πλέον είναι οι παράγοντες να μην εφαρμόσουν την απόφαση.

Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Είναι πολιτικό πρόβλημα, το ίδιο και η λύση. Την επέβαλαν στο ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα δεν μπορούν πολλοί να πληρώσουν τόσα χρήματα για να φέρουν παίχτες. Αρα, αυτοί που θα ευνοηθούν θα είναι οι Ιταλοί, Ισπανοί, Αγγλοι κλπ. Εδώ απλά για εντυπωσιασμό των οπαδών θα φέρουν κάποιο όνομα μισοτελειωμένο, στη δύση της καριέρας του".

Σ. ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ
"Ανισότητα στο πρωτάθλημα"

"Θα δημιουργήσει πρόβλημα ανισότητας στο πρωτάθλημα και ανεργίας στους ποδοσφαιριστές. Κανένας δεν είχε προβλέψει τέτοια εξέλιξη σε τόσο σύντομο διάστημα. Θα αξιοποιούνται λιγότερο τα ταλέντα, άρα θα υπάρξει πρόβλημα και στην Εθνική. Πολύ δύσκολα οι ελληνικές ομάδες, ακόμα και οι οικονομικά εύρωστες, θα ανταγωνιστούν τα μεγαθήρια της Ευρώπης. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

Πάντως, ίσως δημιουργήσει ένα κίνητρο στους ποδοσφαιριστές να αποδείξουν πως μπορούν να σταθούν στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Να μην εισάγουμε μόνο, αλλά να εξάγουμε κιόλας. Γιατί όχι. Μπορούμε, απλά δεν το έχουμε πιστέψει".

Γ. ΠΑΘΙΑΚΑΚΗΣ
"Θα ανοίξει η ψαλίδα"

"Από αυτή την αγωνιστική η απόφαση μπορεί να εφαρμοστεί, χωρίς συνέπειες για την όποια ομάδα, γεγονός που δημιουργεί ανισότητα στη διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Οι αρμόδιοι πρέπει να πάρουν θέση.

Η εξέλιξη αυτή θα κάνει κακό στο ποδόσφαιρό μας. Πρώτα από όλους θα ζημιωθούν οι ποδοσφαιριστές. Δεν υπάρχουν, εκτός από 2 - 3, παράγοντες που να έχουν την οικονομική δυνατότητα να φέρουν ξένους που θα βοηθήσουν να ανέβει η ποιότητα.

Αποτελεί, λοιπόν, ντεζαβαντάζ για το πρωτάθλημα και την Εθνική. Επίσης, θα μεγαλώσει το άνοιγμα μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών ομάδων, αφού αυτές είναι πιο οργανωμένες και επαγγελματικές".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ