Κυριακή 25 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Κίνδυνος για πρωτάθλημα και εθνική ομάδα

Οι συνέπειες στο ελληνικό ποδόσφαιρο από την ελεύθερη μετακίνηση παικτών που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μιλούν στο "Ρ" προπονητές, παίκτες και παράγοντες

Πριν από κάποια χρόνια ο μεγάλος Γερμανός άσος, Πολ Μπράιτνερ, είχε πει αναφερόμενος στην αγοραπωλησία των ποδοσφαιριστών: "Πρέπει να μπει ένα "φρένο". Αλλιώς ένα συννεφιασμένο κυριακάτικο απόγευμα θα δούμε την Μπάγερν με 11 Δανούς". Προφανώς πολλοί θα γέλασαν ειρωνικά. Ομως, τα χρόνια πέρασαν και η ζωή ήρθε να... συναντήσει την "προφητεία" του Μπράιτνερ.

Οπως είναι γνωστό, η ΟΥΕΦΑ αναγκάστηκε να αποδεχτεί το τελεσίγραφο της ΕΕ και να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην "υπόθεση Μποσμάν". Να επιτρέψει, δηλαδή, εκτός των άλλων, την ελεύθερη διακίνηση των ποδοσφαιριστών από και προς τις χώρες - μέλη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια ομάδα απέκτησε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί 11 "κοινοτικούς" ποδοσφαιριστές...

Προφανώς, η εξέλιξη αυτή αλλάζει άρδην τον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη, ο οποίος εναρμονίζεται πλέον με την κοινοτική λογική "ο ισχυρός κερδίζει". Οι οικονομικά δυνατές χώρες και ομάδες αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

Σ αυτές, βέβαια, δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, για την οποία θα πρέπει να επισημάνουμε πως για άλλη μια φορά απλά εφαρμόζει... Οι υπεύθυνοι γνώριζαν (και δυστυχώς γνωρίζουν) από ελάχιστα έως λίγα για το θέμα. Αποψή τους ήταν (και είναι) η γνώμη της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ.

Ξαφνικά, λοιπόν, βρέθηκαν μπροστά σε μια πραγματικότητα, την οποία δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν με βάση το οικείο συμφέρον. Η Ιταλία, η Αγγλία και άλλες χώρες σαφώς ευνοούνται. Εχουν υποδομή και μηχανισμούς για να αντεπεξέλθουν. Εμείς;

Η κατάσταση είναι δεδομένη και μοναδική "σανίδα σωτηρίας" αποτελεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου επιδίωξη αρκετών θα είναι να εξαιρεθεί ο αθλητισμός από το άρθρο "περί ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων". Ομως, η επιτυχία του εγχειρήματος θεωρείται αβέβαιη.

Οι τρεις ισχυροί του κέντρου, με την εξέλιξη αυτή, αποκτούν τη δυνατότητα από σήμερα να χρησιμοποιήσουν ως "κοινοτικούς" παίχτες, όπως τους Σαβέβσκι, Βαζέχα, Καλαντζής κ.ά. Μαζί τους, βέβαια, και άλλες ομάδες που όμως ούτε στο όνειρό τους δεν είδαν την έξοδο στην Ευρώπη. Αρα, αποτελεί "εσωτερική υπόθεση" που δεν αλλάζει θεαματικά τα δεδομένα.

Η απόφαση της ΟΥΕΦΑ δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, η οποία δε δείχνει καθόλου θετική για το ελληνικό πρωτάθλημα και την εθνική ομάδα. Είναι έτσι ή μήπως κάποιοι υπερβάλλουν; Ο "Ρ" απευθύνθηκε σε ανθρώπους του ποδοσφαίρου και ζήτησε την άποψή τους.

Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ