ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Μεγάλη απειλή για τη χώρα μας οι "σύμμαχοι"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος με αφορμή το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ Επίκαιρη όσο ποτέ η πρόταση του ΚΚΕ για δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ

"Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ελληνοτουρκική κρίση επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη θέση του ΚΚΕ πως η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ΔΕΕ όχι μόνο δε διασφαλίζουν στο ελάχιστο τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας, αλλά αποτελούν και μεγάλη απειλή, καθώς φροντίζουν να κατοχυρώνουν με όλα τα μέσα τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των βιομηχάνων - τραπεζιτών τους στην περιοχή ακολουθώντας τη γνωστή πολιτική του "διαίρει και βασίλευε"".

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους ανέχονται και την αμφισβήτηση των συνόρων. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

"Απόδειξη για τούτο αποτελεί η ανοχή τους στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας από την Τουρκία και η μετατροπή του προβλήματος από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε νομικό ζήτημα, που πρέπει να επιλυθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, γεγονός που αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη.

Η απαίτηση των ΗΠΑ να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάρριψη από την Κούβα δύο ιδιωτικών αεροπλάνων δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας και της χρησιμοποίησης των διεθνών οργανισμών για την επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων, ενώ για χώρες όπως η Ελλάδα μία τέτοια προσφυγή ούτε καν συζητιέται και ούτε καν βρίσκεται στους στόχους της κυβέρνησης.

Η προσπάθεια που γίνεται, να περιοριστεί το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών στο βέτο της Μ. Βρετανίας, είναι αποπροσανατολιστική και επιχειρεί να καλύψει το μέγεθος του προβλήματος. Οι πραγματικές προθέσεις του ηγετικού πυρήνα της ΕΕ φάνηκαν πολύ καθαρά και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Την ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές δεν την έχει μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την έχουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που έχουν αναγορεύσει σε μονόδρομο την ΕΕ και τη συμμόρφωση στις αποφάσεις της και σε πανάκεια την περιβόητη "Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια" (ΚΕΠΑ).

Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πολύ καλά τα συμφέροντα των μέχρι τώρα "συμμάχων" του και κατανοεί κάθε μέρα, όλο και περισσότερο, πώς η χώρα μας βρίσκεται σε μία περιοχή όπου συγκρούονται ισχυρότατα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και τα σύνορα συνεχώς αμφισβητούνται, στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων.

Η τελευταία εξέλιξη που σημειώθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ επιβάλει:

Η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να αποδεχτούν την πρόταση του ΚΚΕ και να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Υπάρχει και ο δρόμος της αντίστασης και της πάλης που ανοίγει μία άλλη προοπτική στη χώρα μας.

Μια τέτοια πολιτική και μόνο μπορεί να έχει την ενεργητική στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού".

Αντιδράσεις άλλων κομμάτων

Για εθνική ήττα κάνει λόγο η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Μάλιστα φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση "ακύρωσε τις θετικές για την Ελλάδα δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών" κατά την επίσκεψη του Μ. Εβερτ στο Στρασβούργο!

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποδέχτηκε την ύπαρξη εδαφικών διαφορών με την Τουρκία, συζητώντας μάλιστα διαδικασίες επίλυσής τους, θέση που όπως αναφέρει δε δεσμεύει τη ΝΔ. Επίσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση συμφώνησε για την Ευρώπη δύο ταχυτήτων, ενώ αγνοήθηκαν για μία ακόμα φορά τα ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν βασικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας. Τονίζει δε ότι συνδέθηκε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την ολοκλήρωση της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας, υπονομεύοντας έτσι την "ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου".

Καταλήγοντας αναφέρει ότι "άνοιξε ο δρόμος για την Τουρκία να εγείρει όποια αυθαίρετα θέματα επιθυμεί, να προκαλεί προβλήματα και στη συνέχεια να επιζητεί "επίλυσή τους" μέσα από διάλογο και μάλιστα χωρίς συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη" και έτσι χρησιμοποιείται η Ελλάδα προκειμένου η Ευρώπη να "υπηρετήσει ορισμένους πολιτικούς στόχους στα εσωτερικά της Τουρκίας".

Σε διαφορετικό μήκος κύματος για μία ακόμα φορά κινήθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης.Σε δήλωσή του, μετά την ψήφο του στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τόνισε ότι το γεγονός πως έχουμε απόλυτο δίκαιο απέναντι στην Τουρκία δε σημαίνει ότι "ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα".

"Χρειάζεται σταθερότητα και ταυτόχρονα όμως χρειάζεται από όλους αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα" είπε, δήλωση που έχει αποδέκτες τόσο την κυβέρνηση όσο και τη ΝΔ.

Για "Βατερλό των κυβερνητικών χειρισμών" κάνει λόγο η Πολιτική Ανοιξη και με ανακοίνωσή της έμμεσα επαναφέρει την πρότασή της για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και για "χάραξη μιας ενιαίας εθνικής στάσης και ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου".

Ο "ΣΥΝ" χαρακτηρίζει "σοβαρή αρνητική εξέλιξη" την "αποτυχία" του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και με τη σειρά του και αυτός ζητάει "εθνική συνεννόηση", προκειμένου να πιεστεί η Τουρκία και να αποδεχτεί την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Προτείνει δε ως λύση τη συγκρότηση του "Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής".

Ο Δ. Τσοβόλας σε ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση και "τις πολιτικές ηγεσίες" να εγκαταλείψουν "την πολιτική της υποτέλειας προς την Ευρωπαϊκή Τρόικα και τις ΗΠΑ" και να ασκήσουν αποφασιστικά τα δικαιώματά μας με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και τα εθνικά μας συμφέροντα".

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Αυγερινός,μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΦΛΑΣ, τόνισε πως "εάν λειτουργούμε με τη λογική ότι θα πρέπει εμείς να μην ενοχλήσουμε, από εκεί και πέρα το παιχνίδι δε βγαίνει".

ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στήνουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Σφυρίζει αδιάφορα η κυβέρνηση, δημαγωγώντας και μιλώντας για "σπουδαίες εξελίξεις"

Ολοταχώς προς το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με κύριο γεύμα την κυριαρχία στο Αιγαίο, οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση εταίροι στην Ευρώπη και"φίλοι" στην Ουάσιγκτον, περιορίζοντας με μεθοδικό τρόπο κάθε περιθώριο αντίδρασης, υπογραμμίζοντας την "αυστηρή τους ουδετερότητα" στην ελληνοτουρκική διαμάχη, αρνούμενοι να πάρουν θέση κατά της επεκτατικής πολιτικής της Αγκυρας. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, σεδηλώσεις, υποκύπτοντας στην "ανάγκη" ύπαρξης μιας "επιτυχίας" για την κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει, ασφαλώς σκόπιμα, θέλησε να λησμονήσει ότι ακόμη και αυτή η θετική, κατ' αυτόν, διατύπωση περιέχεται σε ένα κείμενο δίχως την παραμικρή πολιτική ισχύ, αφού μετά το "βέτο" της Βρετανίας, δεν υπήρξε απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών. Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές είναι πρωτοφανές και αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα ότι η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να εισάγει στους κόλπους της τα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, σε χτεσινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι η Ελλάδα, για να συζητήσει την προώθηση της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την ΕΕ θα πρέπει προηγουμένως να αρθεί το γεγονός που προέκυψε από την κρίση της Ιμιας, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να "πιέσει" τους εταίρους και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό από τις δυσμενείς εξελίξεις.

Παρά την ικανοποίηση που για λόγους εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση για τη στάση των εταίρων, στο υπουργείο Εξωτερικών υπηρεσιακοί παράγοντες χαρακτηρίζουν τους προσεχείς μήνες κρίσιμους, καθώς αναμένουν να κλιμακωθούν οι πιέσεις για την εκκίνηση ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου, τόσο από την ΕΕ, όσο και από την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων κύκλων η ελληνική κυβέρνηση από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών έλαβε δύο μηνύματα. Πρώτον, ότι η διέξοδος που προκρίνουν οι εταίροι για τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Και δεύτερον, ότι αν η ελληνική κυβέρνηση επιχειρήσει να ανακόψει την εξέλιξη των τουρκοκοινοτικών σχέσεων, θα συναντήσει την εντονότατη αντίδραση της Κοινότητας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι και η Ουάσιγκτον βλέπει κάτω από παρόμοιο πρίσμα τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς πάγια επιδίωξη της αμερικανικής διπλωματίας, είναι η πραγματοποίηση ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου κάτω από την αιγίδα της. Ο κύκλος αυτός των πιέσεων από την Ουάσιγκτον αναμένεται να βρεθεί ξανά στο προσκήνιο της επικαιρότητας με την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα επαναφέρει τις αμερικανικές προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
"Είμαστε ικανοποιημένοι"!

Την "ικανοποίησή της" (!) εξέφρασε χτες η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ενώ δε δίστασε να εμφανίσει την ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας, που δεν πήρε τελικά χαρακτήρα απόφασης μετά το βρετανικό "βέτο", και η οποία θέτει ουσιαστικά στην ίδια μοίρα την Ελλάδα με την Τουρκία, ως "πρόοδο"!

Συγκεκριμένα, ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι "η Ελλάδα... βρέθηκε με άλλες 13 χώρες σε μια κοινή θέση" και "είναι σωστό να εκφράζει την ικανοποίησή της κάθε φορά που επιτυγχάνει να υπάρχει μια πρόοδος λόγω της μετακίνησης πιο κοντά στις δικές μας θέσεις, των θέσεων των άλλων χωρών"! Συμπλήρωσε δε ότι αν η ανακοίνωση "αποτελούσε απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών, βεβαίως θα ήταν κάτι που θα θέλαμε, θα μας ικανοποιούσε ακόμα περισσότερο"! Σε ερώτημα δε του "Ρ" για το αν η Ελλάδα μπήκε στην ΕΕ για να συμφωνεί μαζί της η πλειοψηφία των κρατών - μελών και όχι η ΕΕ ως οργανισμός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δε βρήκε παρά μόνο την εξής απάντηση: "Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ είναι δεδομένη. Δεν υπάρχει περιθώριο για διαφορετική πρόταση"!

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε ο Δ. Ρέππας όταν σε ερώτηση του "Ρ", αν μετά τα όσα διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες συνεχίζει να ισχύει η δήλωση Σημίτη πως η Ελλάδα "δεν αδικείται" από τους "εταίρους" της, μεταξύ άλλων, απάντησε: "Η Ελλάδα πολλές φορές αδικείται από πολλούς. Συχνότατα αδικείται από τους Ελληνες, θα μου επιτρέψετε να πω με αυτή την ευκαιρία. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε... ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας"...

Οσο για την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα του "μπλοκαρίσματος" της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας, ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Δ. Ρέππας. Αν και αρχικά επέμεινε στη θέση του Κ. Σημίτη στη Γαλλία πως η κυβέρνηση θα "συνεργαστεί" μόνο εφόσον η Τουρκία προσφύγει στη Χάγη και δηλώσει ότι δεν αμφισβητεί τα ελληνικά σύνορα, αργότερα ανέφερε πως τα νέα δεδομένα στα πλαίσια της Διακυβερνητικής θα καθορίσουν την "τελική" θέση της κυβέρνησης. Παρ' όλα αυτά όταν του επισημάνθηκε από το "Ρ" πως η παραπάνω δήλωση αποτελεί ομολογία πως τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός δεν αποτελούν την τελική κυβερνητική θέση, ο Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε ότι "η θέση του κ. πρωθυπουργού στο Παρίσι... είναι τελική" για να συνεχίσει λέγοντας "παρακαλώ να αφήσουμε οι χειρισμοί αυτοί να επιλέγονται και να εκδηλώνονται αναλόγως των αναγκών που υπάρχουν κάθε φορά"...

Συζητούν τα "Ντοκουμέντα του συνεδρίου"

Συζήτηση με θέμα "Ντοκουμέντα του συνεδρίου", πραγματοποιεί σήμερα, στις 7 το απόγευμα, η ΚΟΒ Αγίου Νικολάου, στα γραφεία της, στην οδό Αχαρνών 239.

ΚΟΒ ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΚΚΕ
Συνεστίαση για τα 77 χρόνια του ΚΚΕ

Η ΚΟΒ Ανω Πετραλώνων του ΚΚΕ και η τοπική ΟΒ της ΚΝΕ πραγματοποιούν συνεστίαση προς τιμήν των 77 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος και του 15ου Συνεδρίου,την Κυριακή 3 - 3 - 96 στις 9 μ.μ. στην ταβέρνα "ΤΟ ΜΑΥΡΕΛΙ" (Πραμάντων και Γ. Κολοκοτρώνη 56, τηλ. 9247.263).

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Ο ετήσιος χορός

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 37 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, πραγματοποιεί τον ετήσιο χορό του την Κυριακή 3-3-96 στις 9 μ.μ. στη μουσική ταβέρνα "ΛΙΟΛΙΟΣ" (Γρηγορίου Λαμπράκη 76, στην Ανω Τούμπα). Η τιμή της πρόσκλησης είναι 3.500 δραχμές.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ

Πολιτική συγκέντρωση με θέμα "Οι πολιτικές εξελίξεις και το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ", διοργανώνει η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ το Σάββατο, 2 του Μάρτη, στις 7μμ, στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου,με ομιλητή τον Μάκη Κοψίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συνεχίζεται η... βελτίωση

Εκατό μέρες νοσηλείας στην εντατική του "Ωνασείου" έκλεισε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται σε σημείο που να επιτρέπει στους θεράποντες γιατρούς του να κάνουν ακόμη και σχόλια για ενδεχόμενη ανάμειξη του Α. Παπανδρέου στην πολιτική, μόλις εξέλθει από το "Ωνάσειο". Μάλιστα, δύο μέλη του Ιατρικού Συμβουλίου, που συνομίλησαν χτες με δημοσιογράφους, είπαν πως θα συμβούλευαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όταν βγει από το "Ωνάσειο" να μην αναμειχθεί στην πολιτική. Ωστόσο, πρόσθεσαν πως "εκείνος θα πει την τελευταία κουβέντα" και η όποια αντίρρηση μπορεί να κάνει κακό στην ψυχολογία του.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες ο Α. Παπανδρέου έχει αυξήσει τις συναντήσεις του με τους στενούς συνεργάτες του. Χτες τον επισκέφθηκαν οι Απ. Κακλαμάνης, Τ. Χυτήρης, Γ. Κατσιφάρας, Σ. Βαλυράκης, Γ. Μίρκος, Α. Λιβάνης - δύο φορές τις δύο τελευταίες μέρες - ενώ ο Α. Τσοχατζόπουλος τον είδε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν από ιατρικούς κύκλους, ο Α. Παπανδρέου θα εξέλθει από το νοσοκομείο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη. Αυτό βεβαίως εξαρτάται κυρίως από τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε όλα τα όργανα που θα υποβληθεί ο Α. Παπανδρέου μέχρι την Παρασκευή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση γυναικών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην προκλητική στάση της Τουρκίας, στην τελευταία κρίση στο Αιγαίο, αλλά και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη στις 6 το απόγευμα οι 10 Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης, μέλη της ΟΓΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει μπροστά στο δημαρχείο (πίσω από το ΑΛΚΑΖΑΡ).

Με ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Γυναικών καλούν την ελληνική κυβέρνηση να πάψει να εφαρμόζει την πολιτική της υποτέλειας προς τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού. Καλούν τις γυναίκες να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση, να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και να στείλουν μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας.

Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Στις 31 του Μάρτη 1996, λήγει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων για όσους έχουν αποκτήσει το δικαίωμα του εκλέγειν, δηλαδή για όσους γεννήθηκαν μέχρι και το έτος 1978. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι βεβαίωση κατοικίας από την Αστυνομία, πιστοποιητικό γέννησης, τέσσερις φωτογραφίες και σχετική αίτηση. Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, είναι υποχρεωτική.

Ν. ΚΟΥΡΗΣ
Να μη στηριζόμαστε σε άλλους

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Κουρής σχολιάζοντας τη συμπεριφορά της ΕΕ στα Ελληνοτουρκικά είπε ότι δεν αποτελεί έκπληξη, αφού όπως τόνισε "οι εταίροι μας στην Ενωση" λειτουργούν "με βάση τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα". Και πρόσθεσε ότι "η ασφάλεια της Ελλάδας, η ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή είναι στα χέρια μας και ποτέ, μέχρις ότου τουλάχιστον αποκτήσει η Ενωση κοινή εξωτερική πολιτική - αν ποτέ αυτό γίνει -, δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε άλλους".

Τις δηλώσεις αυτές ο Ν. Κουρής τις έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες στο υπουργείο Αμυνας με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας της Πολωνίας Α. Καρκόσκα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας, καθώς και για την τελευταία ελληνοτουρκική κρίση. Ο Ελληνας υφυπουργός Αμυνας είπε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι "οι όποιες εδαφικές διαφορές μεταξύ κρατών πρέπει να επιλύονται με βάση το διεθνή νόμο, το καταστατικό του ΟΗΕ και τις υπάρχουσες συμβάσεις με την προσφυγή του ενδιαφερομένου μέρους σε διεθνή φόρα, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ