ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Μπορεί να ξαναγίνει θάλασσα

Μια μέρα ο Θερμαϊκός θα πάψει να είναι ένα βούρκος. Αυτό υπόσχεται ο Οργανισμός Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΟΑΘ), ένας οργανισμός που μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένος και που αποδεικνύει πως το δημόσιο είναι σε θέση - αρκεί να το θέλει - να δημιουργεί υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών.

Απευθύνοντας χαιρετισμό σε ημερίδα για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη λειτουργία του ΟΑΘ, ο εκπρόσωπος της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Κ. Κατσιάβαλος,τόνισε: "Ο ρόλος του οργανισμού, στη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος της πόλης μας, γίνεται αισθητός από τις μεταβολές του Θερμαϊκού προς το καλύτερο. Μεταβολές, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα επιταχυνθούν στο όχι και τόσο απώτερο μέλλον". Ο Κ. Κατσιάβαλος πρόσθεσε πως η άναρχη ανάπτυξη της πόλης δημιούργησε προβλήματα που πολύ δύσκολα ξεπερνιούνται.

Πράγματι, η έλλειψη κάθε μακροχρόνιου σχεδιασμού από την πλευρά της πολιτείας οδήγησε στην αφόρητη κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο Θερμαϊκό Κόλπο, ο οποίος δεχόταν 140.000 κυβικά μέτρα λυμάτων κάθε μέρα. Από το 1992, μόνο στο 30% του συνόλου των λυμάτων, γίνεται βιολογική επεξεργασία. Μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις - χωρίς την ευθύνη του ΟΑΘ - με την έναρξη των εργασιών της β φάσης του βιολογικού καθαρισμού, που θα τελειώσει περίπου σε δύο χρόνια, αναμένεται να υπάρξει σημαντική βελτίωση στο Θερμαϊκό.

Πάντως, για να λειτουργήσει ο βιολογικός σταθμός, πρέπει να κατασκευαστεί ο υποβρύχιος αγωγός διάθεσης, έργο, όμως, που δεν έχει ακόμα δημοπρατηθεί. Στην ομιλία του στην ημερίδα, ο πρόεδρος του ΟΑΘ Χρ. Τσόγκας αναφέρθηκε στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στον Οργανισμό, αφού η πλήρωση των οργανικών θέσεων δεν έχει ξεπεράσει ποτέ το 60%. Επίσης, ο Χρ. Τσόγκας αναφέρθηκε στα κυκλώματα καταπατητών στα ρέματα της Θεσσαλονίκης. "Τα μπαζώματα και οι καταπατήσεις είναι καθημερινό πρόβλημα, που δεν ελέγχεται ούτε με τη θεσμοθέτηση ειδικής Αστυνομίας", επισήμανε.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ
"Οχι" στο δρόμο - τέρας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κατασκευή της υπερλεωφόρου Πεντέλης και κατάληψη της πλατείας Κέννεντυ διοργανώνουν την Τετάρτη, στις 6 μμ, η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων και ο Δήμος Χαλανδρίου

Την αντίθεσή τους στην κατασκευή του τερατουργήματος της Λεωφόρου Πεντέλης, ενός από τα οδικά "έργα" που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, με στόχο την εξυπηρέτηση του αεροδρομίου των Σπάτων, θα διαδηλώσουν οι Χαλανδριώτες την Τετάρτη, στις 6 μμ, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη της πλατείας Κέννεντυ, που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων και ο Δήμος Χαλανδρίου. Επίσης την Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, θα δώσει συνέντευξη Τύπου η δημοτική αρχή της πόλης, με θέμα την αντίδραση του δήμου στην κατασκευή της υπερλεωφόρου και τις καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή.

Με κεντρικό σύνθημα "Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην καταστροφή του Χαλανδρίου", οι Χαλανδριώτες θα κάνουν ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να δεχτούν να περάσει από την περιοχή τους μία υπερλεωφόρος (θα έχει πλάτος 54 - 76 μέτρα!) που θα διασπά και θα απομονώνει τμήματα του δήμου τους, θα προκαλεί υψηλό θόρυβο και ατμοσφαιρική ρύπανση, λόγω αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου, με λίγα λόγια θα μεταβάλει τον πολεοδομικό και κοινωνικό ιστό της πόλης τους. Οπως σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων, η κατασκευή της λεωφόρου αυτής, μήκους τριών χιλιομέτρων, σε συνδυασμό με την ελεύθερη Λεωφόρο Σταυρού Ελευσίνας - που θα διαπερνά επίσης το Χαλάνδρι - και τον ανισόπεδο κόμβο της Μεταμόρφωσης - Πατήματος που προβλέπεται, θα μετατρέψει το Χαλάνδρι από προάστιο σε αυτοκινητόδρομο, που θα συνδέει την Αθήνα με τα Μεσόγεια και τα Σπάτα. Η Επιτροπή καλεί συνολικά τους Αθηναίους να συμπαρασταθούν σ' αυτόν τον αγώνα, τονίζοντας πως είναι αγώνας για όλο το Λεκανοπέδιο. Αναφερόμενη γενικότερα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα η επιτροπή σημειώνει πως οι αυτοκινητόδρομοι δεν μπορούν να αποτελέσουν την κύρια λύση. Η ανάπτυξή τους με την ταυτόχρονη υποβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς απλώς δίνει κίνητρα για ακόμα μεγαλύτερη επέκταση της χρήσης του ΙΧ και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο επωφελούνται οι εταιρίες εμπορίας αυτοκινήτων και οι κατασκευαστικές εταιρίες, αλλά δεν εξυπηρετούνται οι κάτοικοι. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πρωτεύουσας, καταλήγει, θα αντιμετωπιστεί μόνο με μια σοβαρή μακροχρόνια πολιτική ανάπτυξης των μέσων μαζικής μεταφοράς και κατάλληλης χωροταξικής οργάνωσης της πόλης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Εμμονή σε συγκεντρωτικές ρυθμίσεις

Την απόφαση της κυβέρνησης για ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στον διορισμένο περιφερειάρχη και παραπέρα αποδυνάμωση του αιρετού νομάρχη, επανέλαβε χτες ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Α. Τσοχατζόπουλος.

Στη διάρκεια συνάντησής του με τους δημοσιογράφους, ο Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για τη συγκρότηση της περιφέρειας σε ενιαία διοικητική μονάδα θα είναι έτοιμο τις επόμενες βδομάδες. Είπε ότι οι περιφερειάρχες θα έχουν την εποπτεία των προγραμμάτων οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή τους και την εποπτεία της οικονομικής διαχείρισης του περιφερειακού προϋπολογισμού. Οτι ο τελευταίος θα αντικαταστήσει το νομαρχιακό (καταργείται, δηλαδή, το νομαρχιακό ταμείο) και από το 1997 θα αποτελεί τη βάση για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού. Επίσης, ότι ο περιφερειακός διευθυντής θα αντικατασταθεί από αναπληρωτή γενικό διευθυντή της περιφέρειας, που θα προέρχεται από την υπαλληλική ιεραρχία.

Ο υπουργός προανήγγειλε κατ' εξαίρεση προσλήψεις 500 ατόμων με ειδικά προσόντα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και με βάση τα κριτήρια του ν.2190. Επανέλαβε ότι το φθινόπωρο θα κατατεθεί νομοσχέδιο συνολικά για τα οικονομικά της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξήγγειλε τη σύσταση οργάνων κοινωνικής συναίνεσης, τις περίφημες ΟΚΕ και σε επίπεδο νομαρχίας.

Ανέφερε, επίσης, ότι σε λίγες βδομάδες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και ότι το υπουργείο προωθεί εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Σε ό,τι αφορά τους ετεροδημότες, είπε ότι αν ψηφιστεί η συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ τότε θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.

Σε ερώτηση για το αν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας θα επιστρέψουν από τις Νομαρχίες στο υπουργείο Εργασίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι η επιστροφή αρμοδιοτήτων στην κεντρική εξουσία μπορεί να εξεταστεί, αν διαπιστωθεί ότι η μεταφορά τους στη ΝΑ αντίκειται στο Σύνταγμα ή στη νομοθεσία της ΕΕ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ακυρη η δημοπρασία

Την ακύρωση των διαδικασιών δημοπράτησης των οικοπέδων της "Υπεραγοράς", αποφάσισε η Επιτροπή του άρθρου 18, μετά από προσφυγή της δημοτικής κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", που τεκμηρίωσε και υποστήριξε την προσφυγή της με βάση τις θέσεις των κατοίκων, δηλαδή, να μην τσιμεντοποιηθούν τα οικόπεδα και αντ' αυτού να γίνουν πράσινο.

Η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 18 αποτελεί μια πρώτη νίκη ενάντια στις μεθοδεύσεις του δημάρχου Πειραιά Στ. Λογοθέτη και των μελών της Δημαρχιακής Επιτροπής, που με σκανδαλώδεις όρους και παράνομες διαδικασίες προχώρησαν στη δημοπρασία της "Υπεραγοράς" για την κατασκευή γκαράζ και πολυκαταστήματος. Χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή της η Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση" σημειώνει: "Στο ήδη πολλούς μήνες σταματημένο εργοτάξιο, προστέθηκε αυτές τις μέρες και η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής του νόμου, δικαιώνοντας τη θέση της Κίνησής μας και τους αγώνες των κατοίκων, που δεν έμειναν χωρίς καρπούς. Χαιρετίζουμε τους κατοίκους, που με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους συνέβαλαν καθοριστικά στην ευαισθητοποίηση των αρμοδίων και την έκδοση αυτής της θετικής ακυρωτικής απόφασης".

Παράλληλα, η Κίνηση καλεί τους κατοίκους σε εγρήγορση, αφού η δημοτική αρχή θα επιμείνει στην τσιμεντοποίηση των οικοπέδων της "Υπεραγοράς", ενώ τους προτρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την οριστική μετατροπή των οικοπέδων σε πάρκο.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο την Κυριακή 24.3.96 και ώρα 9.30 π.μ. εις τον ιερό ναό Προφήτη Ηλία Καστέλλας Πειραιώς υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, πάππου, προπάππου και θείου

ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΡΒΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η σύζυγος: Σταματίνα

Τα τέκνα: Νικόλαος, Χριστίνα και Φωτεινή

Ο εγγονός: Ιωάννης. Τα δισέγγονα Νίκος και Χριστίνα

Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς

ΜΑΡΟΥΣΙ
Να πληρώσουν κι άλλα οι δημότες

Πρωτοπόρος στην εφαρμογή των κυβερνητικών κατευθύνσεων ο δήμαρχος προανήγγειλε χτες νέα χαράτσια

Στις τσέπες των δημοτών προσβλέπει και πάλι ο δήμαρχος Αμαρουσίου Α. Τζανίκος,προκειμένου να εφαρμόσει προγράμματα πληροφορικής στο δήμο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χτες ο δήμαρχος στη διάρκεια διημέρου για τις νέες τεχνολογίες, όποιος θέλει υπηρεσίες, πρέπει και να πληρώνει για αυτές. Στην πρώτη μέρα των εργασιών οι κύριοι ομιλητές - εκτός του δημάρχου - ήταν ειδικοί από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, που παρουσίασαν την εμπειρία τους από την εφαρμογή τεχνολογικών προγραμμάτων στους δήμους.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμαρουσίου αναφέρθηκε σε ανάλογο τριετές τεχνολογικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει ο δήμος και θα ολοκληρωθεί το 1998. Αναφερόμενος στο κρίσιμο ζήτημα των πόρων επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι οι ΟΤΑ πρέπει να στηριχτούν οικονομικά στις τσέπες των δημοτών και να σταματήσουν να διεκδικούν πόρους από την κεντρική εξουσία, αποσιωπώντας όμως το γεγονός ότι είναι η κεντρική εξουσία που έχει παρακρατήσει 700 δισ. θεσμοθετημένους υπέρ των ΟΤΑ πόρους.

Ο Α. Τζανίκος υποστήριξε ότι για να βρει η ΤΑ τους ανάλογους πόρους, πρέπει οι δήμοι να μειώσουν τα έξοδά τους και παράλληλα να αυξήσουν την παραγωγή τους. Επίσης να υπάρχουν ενιαία προγράμματα στην κατασκευή των δημοτικών έργων με χρηματοδότηση και από το κράτος. Τέλος, ότι πρέπει να γίνει αύξηση των δημοτικών τελών. Υπεραμύνθηκε της φορολόγησης του δημότη με τη δικαιολογία ότι κάποιοι πρέπει να πληρώνουν τα έργα και αυτοί, είπε, σίγουρα δε θα είναι το κράτος.

Βρήκαν χαλασμένα τρόφιμα

Μεγάλες ποσότητες αλλοιωμένων τροφίμων κατάσχεσε η Αγορανομία, μετά από ελέγχους σε καταστήματα και αποθήκες, από τις 18 έως 20 Μάρτη. Από τους ελέγχους κατασχέθηκαν τυριά, μέλι και συκωταριές, τρόφιμα ακατάλληλα προς πώληση.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα ψυγεία "Βαλκάνια", 24 δοχεία που περιείχαν λευκό τυρί άλμης της εταιρίας "Σίλβερ Φουντ", που εδρεύει στην πλατεία Κολιάτσου, εννιακόσια κιλά τυρί μυζήθρα ιδιοκτησίας Βασιλείου Αρότσιου και εκατόν πέντε κιλά τυρί κασέρι ιδιοκτησίας Γεωργίου Τζανάτου αποθηκευμένο προς συντήρηση.

Επίσης, σε αποθήκη τροφίμων της εταιρίας "Εβροτάιμ" που εδρεύει στο Αιγάλεω, βρέθηκαν εβδομήντα κιλά μέλι χαλασμένο, ενώ στο κατάστημα του Θεόδωρου Ντοβίνου επί της Βάρης - Κορωπίου, βρέθηκαν αλλοιωμένα εκατόν σαράντα κιλά μαλακό τυρί (φέτα) και εκατό τριάντα πέντε κιλά συκωταριές αρνίσιες. Τέλος, στο κατάστημα τροφίμων του Γεωργίου Ευσταθιάδη επί της οδού Γούναρη στον Πειραιά, βρέθηκαν χαλασμένα εκατόν πενήντα κιλά τυρί φέτα.

Οι δικογραφίες για τα αδικήματα που στοιχειοθετούνται στάλθηκαν, ήδη, στον εισαγγελέα Αγορανομίας.

Προς το παρόν, δε θα γίνει τσιμέντο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ