ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι

Του Χρήστου ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ*

Νέο κύκλο καταστρατήγησης κεκτημένων δικαιωμάτων ξεκινά η διοίκηση της ΕΘΕΛ (πρώην ΕΑΣ), με στόχο της την ελαστικοποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Στόχο, που επιχείρησε να κάνει πράξη η ΝΔ και μάλιστα τον έθετε ως έναν από τους όρους που έπρεπε να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι για να μη δουν το δρόμο της απόλυσης. Σήμερα η διοίκηση της ΕΘΕΛ ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα - παρά τα αντιθέτως οριζόμενα στις συλλογικές συμβάσεις - να επιβάλλει ωράριο στον κάθε οδηγό πέραν των 7.45 ωρών ημερησίως, αρκεί να μην "περνά" το συνολικό ωράριο την κάθε περίοδο εργασίας! Αυτό, δηλαδή, που στη γλώσσα της "Λευκής Βίβλου" ονομάζεται "συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας". Με λίγα λόγια, ωράριο - λάστιχο! Ηδη, η ΕΘΕΛ, προφασιζόμενη την έλλειψη οδηγών, εκβιάζοντάς τους και επισείοντας την απειλή της εκ νέου ιδιωτικοποίησης, τους υποχρεώνει εδώ και δυο χρόνια να δουλεύουν πέραν του ημερήσιου ωραρίου και να εργάζονται τις ημέρες των ρεπό! Μάλιστα διαλαλεί ότι μας κάνει και "χάρη", γιατί την ημέρα της ανάπαυσης, όταν την εργάζεσαι, σου προγραμματίζει 5ωρη βάρδια...

Τη Δευτέρα, 1η Απρίλη, το υπουργείο Εργασίας καλεί τριμερή συνάντηση, για να "διευθετήσει" το θέμα. Αν κρίνουμε από την ημέρα που επιλέχθηκε, τότε ίσως ανάλογη θα είναι και η κατάληξη της συνάντησης... Βέβαια, χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι οι κατακτήσεις των εργαζομένων της ΕΘΕΛ έχουν και την έμμεση υπογραφή του σημερινού υφυπουργού Λ. Κανελλόπουλου, ως προέδρου τότε της ΓΣΕΕ. Ολα αυτά η ΕΘΕΛ και η διοίκησή της τα κάνει με τις πλάτες των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, που δυο ολάκερα χρόνια βάζουν πλάτη σε όλα τα αντεργατικά μέτρα της επιχείρησης, ενώ ανέχονται όλες οι ευθύνες της ΕΘΕΛ και της κυβέρνησης για τις λειψές συγκοινωνιακές υπηρεσίες, να τις χρεώνεται ο οδηγός. Ενας οδηγός, που τον κλητεύουν συνέχεια, τον τιμωρούν, τον τρομοκρατούν με κάθε τρόπο, τον απογοητεύουν, τον απομακρύνουν από το συνδικάτο του. Οι ίδιοι αρνούνται ακόμα και την παρουσία των συνδικαλιστών της ΔΑΣ σε όλες τις συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και τη διοίκηση της ΕΘΕΛ, για να μην έρθουν στο φως τα σκοτεινά σχέδιά τους, η υποταγή και ο συμβιβασμός τους! Από την άλλη, αντιγράφοντας τις μεθόδους της "Αυριανής", βάζουν σε κίνηση τους μηχανισμούς τους (που παίρνουν το μεροκάματο χωρίς παρουσία στους χώρους δουλιάς και στο τιμόνι πάνω), να διαδίδουν ότι δήθεν συμφωνούν και οι κομμουνιστές με τις επιλογές του! Αυτό δεν τους εμποδίζει σε κάθε περίπτωση να κατηγορούν τους κομμουνιστές ότι είναι αρνητικοί σε όλα. Οχι, οι κομμουνιστές δεν είναι αρνητικοί σε όλα. Είναι αρνητικοί σε κάθε τι που αλυσοδένει τον εργαζόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στέλεχος συνδικαλιστικό της ΠΑΣΚΕ, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ, σε συνάντηση των σωματείων οδηγών - τεχνικών για τη συλλογική σύμβαση 1996, νουθέτησε τους υπόλοιπους ομοϊδεάτες του να μη διεκδικήσουν αυξήσεις, γιατί υπάρχουν ελλείμματα! Αρχισαν πάλι το παλιό τροπάρι της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ: "Μη ζητάτε τίποτα εργάτες, βάλτε πλάτη και πληρώστε τα ελλείμματα που δημιουργεί η πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων".

Η εταιρία, κατ' εντολή της κυβέρνησης, προχωρά συντεταγμένα στους στόχους της που είναι η διάλυση των συγκοινωνιών και η έμμεση ή άμεση ιδιωτικοποίηση, καθώς και το χτύπημα της ενότητας των εργαζομένων, απογυμνώνοντάς τους από κάθε κατάκτηση, με τις πλάτες των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ. Οι κομμουνιστές παλεύουν και δε θα υποταχθούν σε τέτοιες επιλογές. Οσες φορές και αν επιχειρήσουν να τους κλείσουν το δρόμο οι "συνδικαλιστές" της ΠΑΣΚΕ, που θυμούνται την αγωνιστικότητα μόνο όταν δεν είναι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, δε θα το καταφέρουν. Οι κομμουνιστές παλεύουν, για να ανατραπούν τα υπόγεια σχέδια ιδιωτικοποίησης, έμμεσα ή άμεσα, της ΕΘΕΛ. Παλεύουν τώρα να γίνει ανανέωση του στόλου με διαφανείς διαδικασίες και αξιοκρατικές προσλήψεις. Για υπογραφή συλλογικής σύμβασης που να διασφαλίζει τους εργαζόμενους. Οσο για την κυβέρνηση, να πάρει τις ευθύνες της για τα 550 δισ. παλαιό χρέος της ΕΘΕΛ και των 80 και πλέον δισ. σημερινό, που διαμορφώνουν στην ουσία 450 δραχμές εισιτήριο για κάθε επιβάτη. Κοινωνική πολιτική και ελλείμματα δε συμβαδίζουν. Ούτε μπορεί να συνεχιστεί ο εμπαιγμός να παρουσιάζεται εισιτήριο 75 δραχμές και στην πράξη, μέσα από τους δρόμους της φορολόγησης, να πληρώνει ο κάθε επιβάτης 450 δραχμές, αλλά και ούτε να τα έχουν τα ελλείμματα για "μπαμπούλα", προκειμένου να μη διεκδικήσουν αυξήσεις οι εργαζόμενοι ή να τους παρουσιάζουν σαν αποδιοπομπαίους τράγους για κάθε τι στραβό στα μάτια του επιβάτη.

* Ο Χρήστος Σταμούλος είναι μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου των Εργαζομένων στην ΕΘΕΛ

ΕΡΓΑΤΕΣ - ΑΝΕΡΓΟΙ ΖΩΝΗΣ
ΟΧΙ άλλον εμπαιγμό!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εργασίας. Απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα

"Αγώνας, αγώνας ταξικός, θα 'ναι η απάντηση από δω και μπρος",βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που συγκεντρώθηκαν χτες στη 1 μμ έξω από το υπουργείο Εργασίας, καθώς εδώ και πέντε μήνες η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την ανάπτυξη της Ζώνης και την αύξηση της απασχόλησης. Από το υπουργείο, όμως, απουσίαζαν και ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι και άνεργοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κουμουνδούρου και από εκεί, με πορεία, κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο. Αντιπροσωπεία των σωματείων τους συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γ. Στάικο,στον οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται οι εργαζόμενοι να δεχτούν την υποκρισία του Ε. Γιαννόπουλου, ο οποίος πριν ένα μήνα είχε δεσμευτεί ότι θα σφραγίσει τα βιβλιάρια όσων δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα και τώρα βάζει προϋποθέσεις. Η απάντηση του γγ ήταν ότι βλέπει με "συμπάθεια" τα αιτήματα των εργαζομένων...

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου ΠειραιάΙ. Πουντίδης τόνισε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους: "Απαιτήσαμε συνάντηση με τον υπουργό τη Δευτέρα, από τον οποίο και θα ζητήσουμε να δοθεί το έκτακτο επίδομα των 150.000 δραχμών στους άνεργους για να μπορέσουν να κάνουν Πάσχα. Επίσης, να σφραγιστούν τα βιβλιάρια, καθώς και να ισχύσει και για τη Ζώνη το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Αν δε δεχτεί, θα είμαστε πάλι εδώ, με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μας κοροϊδεύει".

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,ο Δ. Κυπραίος,μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας,ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο Β. Ξένος,γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά και ο Γερ. Αραβανής,βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Μ. Ξυδιάς πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΝΑΥΣΙ μας δήλωσε: "Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μπουν σ' αυτό το παιχνίδι της αποβιομηχάνισης της χώρας και της διάλυσης της Ζώνης. Θα παλέψουμε όσο μπορούμε για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής μας είπε: "Δυστυχώς, ο απαράδεκτος εμπαιγμός των εργαζομένων της Ζώνης από την κυβέρνηση συνεχίζεται. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, οικογένειες κινδυνεύουν να μην κάνουν Πάσχα, παιδιά αρρωσταίνουν και δεν έχουν ασφάλιση και η κυβέρνηση κάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τα προβλήματα!".

Αναγκαία η αλλαγή πλεύσης στο ΕΚΠ

Σε έναν αρκετά δύσκολο καιρό, όπου η ανεργία στον Πειραιά έχει φτάσει στο 18%,το Εργατικό Κέντρο της πόλης πραγματοποιεί το ετήσιο απολογιστικό του συνέδριο, το οποίο ξεκινάει σήμερα στις 5 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

Η ΔΕΣΚ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την ταχτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ βασικό ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων. "Κορυφαία στιγμή αυτής της πορείας, αναφέρεται, ήταν η αποδοχή της συμφωνίας για την ΕΓΣΣΕ με μέση ετήσια μεικτή αύξηση 5,71% στο κατώτερο μεροκάματο!".

Η παράταξη σημειώνει ότι στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πλειοψηφία του ΕΚΠ. "Συνολικά εκτιμούμε - τονίζεται - ότι η δράση του ΕΚΠ με ευθύνη των τριών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) δεν ανταποκρίθηκε θετικά στις ανάγκες, αλλά και τις δυνατότητες του εργατικού κινήματος της περιοχής μας. Γι' αυτό καταψηφίζουμε τον απολογισμό και τον προγραμματισμό που κινείται στην ίδια κατεύθυνση".

Βασικό ζήτημα και στόχος της ΔΕΣΚ, τονίζεται, ήταν και παραμένει η αλλαγή πορείας σε αγωνιστική ταξική κατεύθυνση, απορρίπτοντας την πορεία της συναίνεσης και του συμβιβασμού.

Αρχίζει σήμερα το συνέδριο της ΕΔΟΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την άνοδο των ταξικών δυνάμεων αναμένεται να καταγράψει το 2ο Συνέδριο της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) - Ν/Τ - ΑΔΕΔΥ,που ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Γενικού Συμβουλίου.

Για τη σημασία του μίλησε χτες στο "Ρ" ο γγ της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Θεσσαλονίκης" Σάββας Τσακμακίδης."Εμείς - τόνισε - θεωρούμε πως η ΕΔΟΘ θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να έχει ένα πιο παρεμβατικό ρόλο, να συντονίζει αγώνες σε επίπεδο νομού, να ενημερώνει και να αναδεικνύει τα προβλήματα. Οπως απέδειξαν με τη στάση τους οι παρατάξεις ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ" τα τρία τελευταία χρόνια, από την πλευρά τους δεν υπάρχει καμία πρόθεση προώθησης των αγώνων των εργαζομένων κατά της πολιτικής της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων. Καλούμε τους δημόσιους υπαλλήλους να στηρίξουν τη "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" και να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής".

Η χθεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων και των ανέργων της Ζώνης

Η χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων και των ανέργων της Ζώνης

Ωμή τρομοκρατία στο ΜΙΝΙΟΝ

Με απειλές, συκοφαντίες και απεργοσπάστες, προσπάθησε χτες το ΜΙΝΙΟΝ να σπάσει τη συμμετοχή στην απεργία που είχε προκηρύξει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Οι συνδικαλιστές του επιχειρησιακού και του κλαδικού σωματείου ενημέρωσαν σχετικά την Επιθεώρηση Εργασίας και την κάλεσαν να διεξάγει έλεγχο. Παρά την απαίτηση του Επιθεωρητή Εργασίας να του παραδώσουν την κατάσταση των εργαζομένων, οι αρμόδιοι αρνήθηκαν να το πράξουν, γεγονός που αποτελεί ποινικό αδίκημα. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο επιθεωρητής αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο και τις επόμενες μέρες θα προβεί σε μηνύσεις κατά της επιχείρησης.

Οσο διαρκούσε ο έλεγχος, η υπεύθυνη εμπορίου του καταστήματος Α. Μίσιου εξαπέλυε απειλές για απολύσεις. Τη συμπαράστασή τους εκδήλωσαν ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Π. Σοφός και ο Δ. Κυπραίος,μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, Π. Βαμβακάς,σχολίασε: "Στην επιχείρηση του "Μινιόν" εκδηλώθηκε μια άνευ προηγουμένου επίθεση. Εχουμε στα χέρια μας τις λίστες με τα ονόματα αυτών που σκοπεύει η εργοδοσία να απολύσει και είναι αδιανόητο να ισχυρίζονται ότι είναι πλαστές, όπως είναι αδιανόητο να εκτοξεύουν απειλές και να τρομοκρατούν εργαζόμενους. Τέτοιες συμπεριφορές είναι καταδικασμένες και το θέμα θα έχει συνέχεια".

Τη Δευτέρα η διοίκηση του Συλλόγου θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ.

Σοβαρός τραυματισμός οικοδόμου

Σοβαρά τραυματίστηκε χτες οικοδόμος στον Πύργο Ηλείας.Πρόκειται για τον 55χρονο Γ. Καλύρη,πατέρα τριών παιδιών, που καθώς δούλευε πάνω σε ένα μαδέρι, έπεσε και έσπασε τα πλευρά του. Ο Γ. Καλύρης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της πόλης. Για εγκληματική αδιαφορία καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου τόσο τον ιδιοκτήτη της οικοδομής, όσο και τον εργολάβο, οι οποίοι δε μετέφεραν καν τον τραυματισμένο εργάτη στο νοσοκομείο!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ