ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλλά, ποιους αφορούν;

Μέχρι και τη γνωστή διαφήμιση "μετοχές, Χρηματιστήρια - ωραία αυτά, αλλά ποιους αφορούν...", απέσυραν από την αγορά, στην προσπάθειά τους να ...πετύχει η δημόσια εγγραφή για μετοχές του ΟΤΕ. Δε σταμάτησαν μπροστά σε τίποτα. Εκεί που το Χρηματιστήριο δεν αφορούσε τον κυρ Γιάννη και την κυρά - Χρυσούλα, τώρα τους αφορά και τους παρααφορά. Εκεί που οι κανονισμοί εγγραφής ήταν ιδιαίτερα αυστηροί - και σωστά - τώρα μέχρι και τηλεφωνικά μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση. Μέχρι και χωρίς χρήματα μπορεί να ζητήσει μετοχές. Μέχρι και δάνειο, που τελικά δε θα εισπράξει, μπορεί να χρησιμοποιήσει. Μέχρι και αμφιβόλου υπόστασης εταιρίες διαφόρων διαμεσολαβήσεων μπορούν και δέχονται αιτήσεις κλπ.

Και όλα γίνονται, σε τέτοιους τόνους υπερβολής και πρόκλησης, που άνθρωποι από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου έφτασαν στο σημείο να πανηγυρίζουν γιατί, επιτέλους, τώρα θα μπει και καμιά εταιρία της προκοπής στο ταμπλό και ίσως έρθουν και οι ξένοι θεσμικοί και οι άλλοι... Ποιοι άλλοι; Μα, αυτοί, στους οποίους κάθε τόσο προσβλέπουν οι αετονύχηδες της οδού Σοφοκλέους. Οι ...νεοεισερχόμενοι, οι αδαείς περί τα χρηματιστηριακά, οι οποίοι συνήθως αποτελούν την εύκολη και γρήγορη "χρηματιστηριακή" λεία. Κι αυτός ο κοσμάκης είναι που θα την πληρώσει, καθώς τον πάνε σαν πρόβατο στη σφαγή. Διότι, όταν έτσι σε βάζουν στο χορό... Καλές οι μετοχές του ΟΤΕ, αλλά ποιους αφορούν;

Υπάρχει αντίδραση

Το χτύπημα είναι διπλό. Στο Χαλάνδρι, η κυβέρνηση, για να εξυπηρετήσει τα σχέδια των αφεντικών του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, επιδιώκει να κόψει την πόλη στη μέση, με μία υπερλεωφόρο που θα έχει και ψηλά τείχη στα πλευρά της. Στον Υμηττό, οι επιτήδειοι πουλούν και αγοράζουν ως οικόπεδα το επίσημα χαρακτηρισμένο δάσος αριστερά και δεξιά της δεύτερης υπερλεωφόρου, που θα εξυπηρετεί το αεροδρόμιο των Σπάτων, αυτής της περιφερειακής Υμηττού. Η κυβέρνηση, αν δεν ενθαρρύνει, παραμένει τουλάχιστον θεατής σ' αυτό. Αυτοί που κινητοποιούνται είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά πως, όσες εκσυγχρονιστικές μπαρούφες κι αν εκτοξεύουν οι υπάλληλοι των μονοπωλίων, πάντα θα υπάρχει ένας λαϊκός παράγοντας, που, έστω και ενστικτωδώς παλεύοντας για το συμφέρον του, θα προσπαθεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Φαγοπότι

Εστιατόριον

τα "Σπάτα",

σερβίρονται

τα παρακάτω

"πιάτα":

... αεροδρόμιον

οδοί και διαβάσεις,

μπορείς να φας

μέχρι να σκάσεις,

άντε, λοιπόν, αρπάξτε

τα πιρούνια,

και φάτε εργολάβοι

ως τα μπούνια!

Εστιατόριον

"Σταυρός

και Ελευσίνα",

περίφημη ελληνική

κουζίνα,

με άλλα λόγια

"μίζες" "αρπαχτές"

και "πανωπροίκια"

φίνο μενού

για "αρουραίους"

και "ποντίκια"!

Ο οίστρος

"Κοινωνικός δαρβινισμός"

Ως πεδίο όπου θα κριθεί η κοινωνία του μέλλοντος, χαρακτήρισε την Κοινωνική Ασφάλιση ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Σαλαγιάννης μιλώντας στο συνέδριο της Ομοσπονδίας προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων."Θα κριθεί, είπε, αν θα είναι κοινωνία αλληλεγγύης για τους αδύναμους ή θα είναι κοινωνικός δαρβινισμός".

Στην κατηγορία του κοινωνικού δαρβινισμού, κατά τον Ν. Σαλαγιάννη, υπακούουν και ορισμένες τελευταίες προτάσεις - και εννοούσε προφανώς, αν και δεν την κατονόμασε, τη μελέτη του ΙΟΒΕ - που "ανοίγουν την πίσω πόρτα της ιδιωτικής ασφάλισης". Αλλά, συνέχισε, αφού κατατέθηκαν, θα συζητηθούν στα πλαίσια του περίφημου κοινωνικού διαλόγου.

Τι να συζητήσει, δηλαδή, κανείς; Οτι πρέπει να δουλεύουμε και δέκα χρόνια μετά θάνατον για να πληρώσουμε κερδοσκοπικές επιδιώξεις;

Θα χαρίσει το φιλέτο;

Κεντρική ιδέα της μελέτης του ΙΟΒΕ είναι ένα τριφασικό ασφαλιστικό σύστημα με τα εξής χαρακτηριστικά: Ενα ελάχιστο ποσό σύνταξης για όλον τον πληθυσμό, μια δεύτερη κλίμακα - υποχρεωτική - με ανταποδοτικό χαρακτήρα και μια τρίτη κλίμακα, η οποία θα βασίζεται στην ιδιωτική ασφάλιση και θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα.

Ομως ο νυν πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου 2084 της ΝΔ, έγραψε στα "Νέα" στις 19.9.1992: "Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος... απαιτεί ένα σύστημα που να ορίζει σαφώς τους ρόλους της κοινωνικής πρόνοιας, της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και της ιδιωτικής ασφάλισης, έτσι ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά". Και πρότεινε το τρίπτυχο: "Εθνική σύνταξη", "αναλογική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται από εισφορές" και μια "κλαδική" σύνταξη, κάτι σαν την επικουρική "ίσως και με τη συνεργασία της ιδιωτικής ασφάλισης".

Οπότε προκύπτουν τα ερωτήματα: Υπακούει και ο Σημίτης στον "κοινωνικό Δαρβινισμό"; Και τώρα που είναι πρωθυπουργός θα χαρίσει το φιλέτο στην ιδιωτική ασφάλιση;

Για να μην ξεχνιόμαστε

"Η ελληνική κυβέρνηση ακούει τις απόψεις των άλλων χωρών, αλλά τελικώς κάνει τις επιλογές της με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα". Πρόκειται για τη φράση - κλισέ που αρέσκεται να επαναλαμβάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν τον ρωτούν αν η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τους "εταίρους" και "συμμάχους" της, όσον αφορά την άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

Επειδή υπάρχει κίνδυνος να το πιστέψει - ο ίδιος και όχι κανείς άλλος - δεν έχουμε παρά να υπενθυμίσουμε την ταύτιση των κυβερνητικών αποφάσεων με τα "εθνικά συμφέροντα" σε περιπτώσεις, όπως: Αρση του ελληνικού "βέτο" για την Τελωνειακή Ενωση ΕΕ - Τουρκίας, συμφωνία στο ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό του Σαράγεβο, άρνηση καταδίκης του αμερικανικού "εμπάργκο" κατά της Κούβας, επίδειξη κυβερνητικής αλληλεγγύης (! ) στις πυρηνικές δοκιμές της Γαλλίας, "μακεδονομαχία" και "αντισκοπιανισμός" που δούλεψε και δουλεύει για το ξεδίπλωμα της αμερικανικής ομπρέλας στα βόρεια σύνορα της χώρας κλπ. κλπ. κλπ.

Ησυχάσαμε!

Τώρα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι! Η παρατεταμένη κόντρα και οι διαξιφισμοί μεταξύ Ιδρύματος Ωνάση και Μεγάρου Μουσικής έληξαν! Μάλιστα, το "ευτυχές γεγονός" επισφραγίσθηκε με κοινή ανακοίνωση, που πληροφορεί τους "ευτυχείς", πλέον, Ελληνες για του λόγου, ή μάλλον της συμφωνίας, το αληθές.

Μετά, λοιπόν, τις ένθεν και ένθεν "κορόνες", αλλά και τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που τις συνόδευσαν, το Ιδρυμα Ωνάση συμφώνησε με τις προτεινόμενες από το Μέγαρο ημερομηνίες για την τελετή απονομής των Βραβείων Ωνάση για το '97.

Οσο για το μέλλον, ας μην ανησυχούμε. Η ανακοίνωση είναι κάτι παραπάνω από καθησυχαστική: "Ενδεχόμενη αλλαγή, εάν υπάρξει, θα αντιμετωπισθεί με πνεύμα συνεργασίας και στο πλαίσιο των αναγκών των δύο οργανισμών". Ε, να μη βγάζουμε τόσο απροκάλυπτα τα άπλυτά μας στη φόρα...

Συστηματική... αχρήστευση

"... Η συστηματική αχρήστευση θέσεων εργασίας, η οποία, βεβαίως, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελλόμενες πολιτικές δεσμεύσεις για παραγωγή νέων θέσεων εργασίας, στις οποίες εξακολουθεί να επιμένει ανεδαφικά η παλαιότερη γενιά πολιτικής σκέψης, η καθηλωμένη στις παραστάσεις της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατικής αισιοδοξίας και της επεκτατικής - διευρυνόμενης αναπαραγωγής. Ομως η στρατηγική της εντατικότερης εκμετάλλευσης δεν επιτρέπει παρόμοιες αυταπάτες για νέες θέσεις εργασίας, όπως αυτές που εμπεριέχονται και στην ίδια τη "Λευκή Βίβλο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υπήρξε ύστερος προγραμματικός καρπός αισιοδοξίας της τελευταίας περιόδου Ντελόρ ...".

Τέρμα, λοιπόν, οι αυταπάτες για το τι εστί ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Επί το ελληνικότερον, δηλαδή, "άνθρακες ο θησαυρός" των σοσιαλδημοκρατικών υποσχέσεων. Μόνο που τα παραπάνω δεν τα γράφει κάποιος φανατικός αντιευρωπαϊστής, αλλά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς, οι απόψεις του οποίου δημοσιεύτηκαν στο "Εθνος" και αφορούν στους νέους σχεδιασμούς των Βρυξελλών.

Ας ήταν και Πρωταπριλιά

Την Τρίτη, 2 Απρίλη, θα υπογράψει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τη διετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση της ντροπής με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Μόνος του! Οπως μόνη της η παράταξή του, η ΠΑΣΚΕ, πήρε την ευθύνη να αλυσοδέσει για δυο ακόμα χρόνια τους εργατοϋπάλληλους της χώρας με τα δεσμά της πιο σκληρής λιτότητας!

Γιατί, όμως ορίστηκε η επομένη της Πρωταπριλιάς και όχι η ίδια η Πρωταπριλιά ως μέρα επικύρωσης της άθλιας συμφωνίας; Ετσι, θα μπορούσε πιο άνετα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ να ισχυριστεί ξανά ότι η Σύμβαση αυτή και οι 202 δρχ. "αύξηση" που προβλέπει, είναι "μια καλή συμφωνία", που αυξάνει το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων!!!

"Tρέλα", γενικώς...

"Σπογγοειδής εγκεφαλοπάθεια", "νόσος Κρόιφελντ - Γιάκομπ", "Πρίον", "πρωτεϊνικό μόριο", "μικρόλοια". Λέξεις καθημερινές πλέον.

*****

Ούτε με τον Αντρέα στο "Ωνάσειο" δεν είχαμε εντρυφήσει έτσι στη σύγχρονη ιατρική.

****

Πάντως, αυτή η ιστορία της νόσου των αγελάδων, έχει και κοινωνικές επιπτώσεις: Δύσκολοι καιροί να 'σαι χασάπης, όλοι στη γειτονιά σε κοιτάζουν με μισό μάτι. Κι ας μη φταις.

****

Τόσο χρόνια βέβαια την ξέρανε την ιστορία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μόλις προχτές αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις εξαγωγές βοδινού από τη Βρετανία. Διότι ναι μεν "τρελές" οι αγελάδες, πλην όμως βρετανίδες, ευγενικής καταγωγής!

****

Να 'ταν ελληνικές, δε θα είχε μείνει τώρα... ούτε κέρατο.

****

Κατά τα άλλα, ο Σημίτης βρίσκεται τώρα στη Διακυβερνητική Διάσκεψη του Τορίνο, για να υπερασπίσει - λέει - την αρχή της ισότητας, των κρατών - μελών της ΕΕ.

****

Αν δεν τον υποχρεώσουν να δοκιμάσει δημοσίως "λονδρέζικη μπριζόλα" σε ένδειξη καλής θέλησης, (προκειμένου η Βρετανία να εξετάσει το ενδεχόμενο να δει θετικά στο απώτερο μέλλον κάποιες ελληνικές θέσεις) φτηνά θα τη γλιτώσει.

****

Με μεγάλη περιέργεια περιμένουμε και τη συνάντηση Χίλαρι Κλίντον - Σημίτη. Τρία τηλεφωνήματα πήρε από την Ουάσιγκτον και τραύλιζε για μια βδομάδα "ευχαριστώ".

***

Τώρα τι θα κάνει εμπρός στην "πρώτη κυρία"; Θα ρίχνει κάτω το σακάκι του για να μη λερωθεί κανένα γοβάκι, ή θα πέσει αυτοπροσώπως;

Τυπικότητες

Κάποτε, δυο - τρεις αιώνες πριν, στις βασιλικές αυλές, αποτελούσε γεγονός σπουδαίο η επιστροφή των θαλασσοπόρων, οι οποίοι, εκτός από τις πολύτιμες πέτρες και τα σπάνια φυτά, παρουσίαζαν στην αριστοκρατία της εποχής και αλυσοδεμένα δείγματα των πληθυσμών που συναντούσαν στους παραδεισένιους - τότε - τόπους.

Σήμερα, τα πράγματα μάλλον έχουν αλλάξει, όπως άλλωστε φαίνεται και από την επίσκεψη της κ. Κλίντον στην Αθήνα. Η επισκέπτης σπεύδει επιτόπου, για να ικανοποιήσει την περιέργειά της για τον τοπικό πληθυσμό ακόμη μιας "αμερικανικής αποικίας". Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα λοιπόν, η κ. Χίλαρι θα γνωρίσει - όπως αναφέρει το σχετικό πρόγραμμά που έδωσαν οι υπάλληλοί της στη δημοσιότητα - μια "τυπική ελληνική οικογένεια", την οποία μάλιστα - άκουσον άκουσον! - θα επισκεφτεί η ίδια.

Βέβαια, στον κόσμο τους, τα πάντα είναι στημένα για χάρη των εντυπώσεων. Ετσι, το καθόλα "τυπικό δείγμα" ελληνικής οικογένειας είναι δείγμα - "μαϊμού", αφού η οικογένεια, που θα "μελετήσει" η Χίλαρι, αποτελείται από τον πατέρα (ο οποίος διατηρεί το εστιατόριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα), τη μητέρα (η οποία για χρόνια εργάζεται για τους Αμερικανούς), το γιο (ο οποίος προσφάτως κρίθηκε ικανός να εργαστεί, επίσης, στην πρεσβεία) και - σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες - την κόρη (η οποία για χρόνια και αυτή σπούδαζε στις ΗΠΑ)! Τόσο τυπικά ελληνική!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ