ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρόσωπα του ονείρου στον παλμό της ζωής

Την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία, έργα του τελευταίου χρόνου, παρουσιάζει αυτές τις μέρες στην γκαλερί "Νέες Μορφές" η ζωγράφος Μαρία Γιαννακάκη.

Πιστή στη ζωγραφική, η Μ. Γιαννακάκη ζωγραφίζει με καθαρότητα και ειλικρινή ουμανιστική αντιμετώπιση, ανθρώπινες μορφές. Πρόσωπα οικεία και αγαπημένα, πρόσωπα της μνήμης, ή πρόσωπα και βλέμματα παιδιών που "αιχμαλωτίζουν" με την αθωότητα αλλά και τη στοχαστικότητά τους. Εκφράζοντας κυρίως τα προσωπικά της βιώματα, τα πλάσματα της Μ. Γιαννακάκη αποκτούν"σάρκα και οστά" πάνω στα μεταξωτά χαρτιά ή στα ριζόχαρτα που χρησιμοποιεί.

"Σε σχέση με την προηγούμενη δουλιά", μας λέει η ζωγράφος "στα τωρινά έργα έχουν αλλάξει μερικά πράγματα, ως προς την τεχνική, αλλά και την απόδοση. Οι επιδράσεις από την Κίνα ήταν πιο εμφανείς στην προηγούμενη έκθεση. Ηταν περισσότερα τα μαύρα, τα οποία τώρα φεύγουν σιγάσιγά, δίνοντας τη θέση τους στο χρώμα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα αποκηρύσσω. Πάντα ήθελα και θέλω να κάνω ένα μεγάλο μαυρόασπρο έργο. Εκτός από τα πιο έντονα χρώματα, τώρα χρησιμοποιώ ένα χαρτί το οποίο είναι ενσωματωμένο πάνω στο ύφασμα. Επίσης χρησιμοποιώ και άλλα υλικά, όπως για παράδειγμα το ακριλικό και καταργώ το τζάμι".

Ενα τμήμα των έργων της έκθεσης αποτελούν τα πορτρέτα. Πορτρέτα μικρών και μεγαλύτερων διαστάσεων, τα οποία αντιμετωπίζει η ζωγράφος σαν "σκηνές καθημερινότητας". Οι πολυπρόσωπες συνθέσεις της γεμίζουν από τις ανθρώπινες μορφές. Τοποθετημένες και συγκεντρωμένες σε ένα μόνο τμήμα του τελάρου, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέροςτου. Πάντοτε όμως "αναπνέουν" από τον ελεύθερο χώρο που τις πλαισιώνει.

"Ολα τα πρόσωπα"- σημειώνεται στον κατάλογο - "αναδύονται από τις αναμνήσεις της, παρμένες από τις άκρες του κόσμου για να δημιουργήσουν μια ολοζώντανη ακολουθία συγκλονιστικών πορτρέτων. Στις μεγάλες της συνθέσεις, ξαναβρίσκουμε τον κόσμο του Σαγκάλ, μέσα σ' αυτό το ποιητικό όραμα όπου το μπλε αιωρείται, τα πρόσωπα πλέουν, ο ουρανός και η γη λιώνουν μέσα σε ένα άυλο σύμπαν όπου η ισορροπία ταλαντεύεται και ο ορίζοντας ακροβατεί. Μέσα στους πίνακες αυτούς, όπου η τάξη των πραγμάτων δε χρειάζεται να εξηγηθεί, ξαναβρίσκουμε όλα τα κλασικά στοιχεία του εικονογραφικού ρεπερτορίου της καλλιτέχνιδος: τα παιδιά, τα παιχνίδια, το ταξίδι με πλοίο και τρένο, τα φρούτα και τα πουλιά που μας προσφέρονται ανάκατα, σαν εύθραυστες και εφήμερες παρουσίες".

Η Μ. Γιαννακάκη εκφράζει προσωπικά βιώματα, νιώθοντας την ανάγκη να αφηγηθεί μέσα από νύξεις τις σχέσεις της με τους ανθρώπους, τις αναμνήσεις που γεννά το παρελθόν, ή τη σημερινή ζωή της.

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

"Χρώματα" της Δευτέρας

Από τις εκθέσεις των ημερών σημειώνουμε:

  • Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης "Αέναον" (Αντερσεν 18, Κατεχάκη), έκθεση έργων ζωγραφικής της Μάνιας Λυριντζή.Φιλοξενούνται 28 δημιουργίες (λάδια) μεγάλων κυρίως διαστάσεων που είναι δουλιά των τριών τελευταίων χρόνων. Το καθαρό χρώμα, οι ελεύθερες φόρμες και η σκηνοθετική οργάνωση του χώρου είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα έργα που παρουσιάζει η ζωγράφος, σ' αυτή την 6η ατομική της έκθεση. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ίδια: "Η φύση είναι ο στόχος μου, πιστεύω ότι ο άνθρωπος και η φύση δε διαχωρίζονται. Παίρνω από αυτήν όλα τα στοιχεία που έχω ανάγκη για να εκφραστώ, αποφεύγοντας όμως τις γραφικές λεπτομέρειες, προσπαθώντας η αισθητική συγκίνηση να βγει από τη φόρμα και το χρώμα".
  • Η αίθουσα τέχνης "Ολγα Γεωργαντέα" (Βασ. Παύλου 102 - 104, Βούλα) παρουσιάζει από τη Δευτέρα και μέχρι τις 6 Μάη την έκθεση του Βασίλη Στενού με τίτλο Εργα έμμεσης και άμεσης χρήσης".Η δουλιά αυτή είναι παράλληλη με τον κύριο όγκο της γλυπτικής του. Παρουσιάζονται χρηστικά αντικείμενα - τραπέζι, πολυθρόνα κήπου, φωτιστικό, κτλ. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι: σίδερο, ξύλο, γυαλί και δέρμα, των οποίων το ντιζάιν πηγάζει από τις φόρμες, τα σχήματα, αλλά και την αντίληψη με την οποία λειτουργεί ως γλύπτης.
  • Με τίτλο "Χώρος, χρόνος σε μικρές διαστάσεις",εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης "Αντήνωρ" (Δεινοκράτους 53), ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής. Συμμετέχουν οι: Τ. Ανδρειάδου, Σ. Ανδρουλιδάκη, Χ. Θεοφίλης, Ρ. Καπελιάρη, Κ. Δικέφαλος, Θ. Παπαγιάννης, Β. Σολιδάκης, Τ. Νικολαϊδη, Δ. Σιατερλή κ. α. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 του Απρίλη.
Ματιές στους δήμους

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμαρουσίου, στα πλαίσια του προγράμματός του για τη στήριξη, ανάδειξη και αξιοποίηση της ερασιτεχνικής δημιουργίας, διοργανώνει στην αίθουσα τέχνης "Αλέξανδρος Γαρδέλης" (Κηφισίας και Σαλαμίνος), αναδρομική έκθεση των τμημάτων του, Μπατίκ - Καλλιτεχνικών Δημιουργιών.Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή (8.30μμ) και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 του Απρίλη.

"Μνήμες" ονομάζεται η έκθεση ζωγραφικής της Φρόσως Χατζηαγγελάκη,που εγκαινιάζεται στις 3 του Απρίλη (7μμ) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Περάματος (Νεωρίων και Φωκίωνος 3). Πρόκειται για μία εικαστική αναδρομή σε στιγμές του χτες και του σήμερα. Κατά τη διάρκειά της θα βραβευτεί η καλλιτέχνης από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών με τιμητική διάκριση. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 9 του Απρίλη.

Εγκαινιάζεται στις 17 του Απρίλη (8μμ) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), έκθεση έργων ζωγραφικής της Δήμητρας Κατσούλα.Η ζωγράφος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης.Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει στον κατάλογο ο καθηγητής της Σχολής Β. Δημητρέας,"στην πρόσφατη δουλιά της, οι πλαστικοί σχηματισμοί συνταιριάζουν περισσότερο, η οικονομία του ζωγραφικού χώρου της είναι καλύτερα οργανωμένη, η ζωγραφική αυτονομία των στοιχείων προωθείται ακόμα πιο πέρα και ταυτόχρονα καταργεί τα συμβατικά παραλληλόγραμμα όρια της ζωγραφικής σύνθεσης".

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλλιθέας διοργανώνει ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο Δημοτικό Θέατρο (Κρέμου 123 και Φιλαρέτου). Εγκαινιάζεται στις 8 του Απρίλη (8.30μμ) και συμμετέχουν οι: Μ. Αβραμίδης, Α. Ακριβόπουλος, Δ. Κοντόπουλος, Κ. Πολυμενάκου - Ζαδέλη και Κ. Σαχά.

Απόψε εγκαινιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λυκόβρυσης (Αγ. Βαρβάρας 25) έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιάννη Δημητρακόπουλου.Θα διαρκέσει μέχρι τις 6 του Απρίλη και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.

@ Εγκαινιάστηκε χτες στο χώρο της Ενωσης Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών
  • Εγκαινιάστηκε χτες στο χώρο της Ενωσης Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών (Θόλου και Πανός 19Α, πίσω από τη Ρωμαϊκή Αγορά), έκθεση έργων ζωγραφικής της Μίκας Ρωμανού.Θα διαρκέσει μέχρι τις 21 του Απρίλη και θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 12 το μεσημέρι έως τις 12 το βράδυ.
"Ημερολόγια οδοστρώματος"

Εγκαινιάζεται στις 3 του Απρίλη (8.30μμ) στην αίθουσα τέχνης "Παρατηρητής" (Προξ. Κορομηλά 38, Θεσσαλονίκη), έκθεση έργων ζωγραφικής του Θανάση Γωγάδη.Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μια ενότητα έργων με τίτλο: "Ημερολόγια οδοστρώματος". Είναι πίνακες μεικτής τεχνικής, λάδια, ακουαρέλες και σινικές μελάνες πάνω σε διαφάνειες. Μικρές και μεγάλες επιφάνειες όπου το κυρίαρχο στοιχείο είναι το ανθρώπινο σώμα. Πρόκειται για προσωπικές καταγραφές, τον απόηχο μιας σειράς μετακινήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, τα Βαλκάνια και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, με κύρια στάση την Ιταλία. Εργα ημερολόγια, βάσει δρομολογίων, χάρτες ορθόδοξοι και φανταστικοί, διαδρομές πραγματικές, αλλά κυρίως εσωτερικές, αναφορές σε λογοτεχνία, ποίηση, αλλά και στους μεγάλους δασκάλους του σουρεαλισμού.

Διακοπές ... στο Παιδικό Μουσείο

Δημιουργικούς τρόπους πασχαλινών διακοπών προτείνει το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14), στους "λιλιπούτειους" φίλους του.

Από το Σάββατο 6 Απριλίου μέχρι την Κυριακή 21 Απριλίου στα εργαστήρια του Μουσείου οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν να δουλέψουν το υλικό "Σμάρτις", υλικό ασυνήθιστο για κατασκευές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν δημιουργικούς τρόπους χρήσης αυτού του υλικού.

Επίσης, την Κυριακή 7 Απριλίου το Μουσείο "Προετοιμάζεται για το Πάσχα".Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν πασχαλινές κάρτες, να βάψουν αυγά και να ανακαλύψουν ήθη και έθιμα του Πάσχα.

Εξάλλου, στις 6 Απριλίου ολοκληρώνονται στο Παιδικό Μουσείο τα εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την αναβίωσή τους.

Η μελέτη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και η εφαρμογή τους υποστηρίζεται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν τα Ολυμπιακά Αγωνίσματα, να κάνουν έναν νοητό περίπατο γύρω από τον Ιερό Ναό του Δία και να κοιτάξουν το Ανατολικό και Δυτικό Αέτωμα, να περιδιαβούν το Ολυμπιακό χωριό ή να σχεδιάσουν τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ