ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
3Δ. ΚΑΛΤΣΩΝΗΣ

Για τα στελέχη και την ιδεολογική δουλιά

Στο σημείωμα αυτό θα ήθελα να αναφερθώ σε μερικές ειδικότερες πλευρές της ανάδειξης στελεχών και της θεωρητικής δουλιάς στο Κόμμα.

Πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να σταθούμε με μεγαλύτερη περίσκεψη στο ζήτημα της ανάδειξης στελεχών. Η εμπειρία της μεταπολίτευσης σε συνδυασμό με την τελευταία εσωκομματική κρίση, πρέπει ξανά να μας προβληματίσουν ώστε να αποφύγουμε, όσο είναι δυνατό, την επανάληψη παλαιότερων λαθών.

Χρειάζεται, λοιπόν, μεγαλύτερη προσοχή στην ανάδειξη στελεχών από την εργατική τάξη, επιμονή στην επίπονη προσπάθεια της διαπαιδαγώγησης και ανάδειξης εργατικών στελεχών. Από την άλλη, πρέπει σωστότερα να αξιοποιηθούν οι διανοούμενοι. Συνυπάρχει πάντοτε στην κομματική κοινή γνώμη η υπερτίμηση με την υποτίμηση της διανόησης, η υπερβολική εμπιστοσύνη σε αυτήν με την έλλειψη εμπιστοσύνης και την καχυποψία. Χρειάζεται και εδώ υπομονετική δουλιά ώστε η διάκριση ανάμεσα στα στελέχη που προέρχονται από την εργατική τάξη και σε εκείνα που προέρχονται από τη μικροαστική διανόηση βαθμιαία να εξαλείφεται, να αποκτούν οι μεν τα καλύτερα χαρακτηριστικά των δε, να δημιουργείται ο τύπος του πρωτοπόρου λαϊκού αγωνιστή, εξοπλισμένου με γνώση και μαχητικότητα.

Παράλληλα, πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή σε μια σειρά χαρακτηριστικά που πρέπει να χαρακτηρίζουν τα στελέχη. Δε θα αναφερθώ σε όσα ορθά αναφέρονται στην έκθεση δράσης ή στα σχετικά ιδεολογικά μαθήματα. Συμπληρωματικά θα ήθελα να θίξω μερικές μόνο πλευρές. Το στέλεχος του Κόμματος πρέπει να διακρίνεται για τη σύνδεσή του με το λαό, για τον κοινωνικό του χαρακτήρα, πρέπει να διακρίνεται για το ήθος και τη σεμνότητά του, για τη δημοκρατική του συμπεριφορά απέναντι στους συντρόφους του αλλά και απέναντι στους εξωκομματικούς εργαζόμενους. Το στέλεχος του Κόμματος πρέπει να διαθέτει, επίσης, υπομονή και επιμονή, να χρησιμοποιεί στην καθοδηγητική του δουλιά την πειθώ και όχι αυταρχικές μεθόδους, να εξηγεί εξαντλητικά, πρέπει να δείχνει αφάνταστη υπομονή και να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με ψυχραιμία, να αποφεύγει το συγκεντρωτισμό και να δέχεται την κριτική.

Τα κομματικά στελέχη πρέπει να δίνουν το παράδειγμα της αυτοθυσίας για το καλό του αγώνα. Ο εγωισμός, η αλαζονεία, η μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του είναι πλευρές του χαρακτήρα που, αν δε χαλιναγωγούνται μέσα από τη δημοκρατική συζήτηση και την κριτική στα συλλογικά όργανα, μπορούν να εξελιχθούν σε επικίνδυνα ελαττώματα τόσο για το στέλεχος όσο και για το Κόμμα. Δε χρειάζεται να ψάχνουμε μακριά για παραδείγματα. Η τελευταία εσωκομματική κρίση δεν απέχει χρονικά. Στο ζήτημα αυτό έχουμε πολλά να κάνουμε, αφού από τη μια αποφεύγουμε συχνά να θίξουμε πρόσωπα και πράγματα και, από την άλλη, υπάρχει κλίμα εύκολης και ισοπεδωτικής κριτικής.

Επίσης πρέπει να φροντίζουμε την εναλλαγή των στελεχών. Η εμπειρία που αποκτάται από τη σταθερότητα των στελεχών δεν πρέπει να γίνεται ανασταλτικός παράγοντας για την εναλλαγή αφού, έτσι, όλο και περισσότεροι θα αποκτούν πολύτιμη εμπειρία, το Κόμμα θα γίνεται πιο πλούσιο σε δυνάμεις. Τέλος, πρέπει να εφαρμόζεται με αυστηρότητα ο κανόνας της πληρωμής των επαγγελματικών στελεχών με συνηθισμένο εργατικό μισθό (με βάση το βασικό μισθό που διεκδικεί κάθε φορά η ΕΣΑΚ για τη Συλλογική Σύμβαση). Πρέπει η νέα ΚΕ να εφαρμόσει την αρχή αυτή και στα στελέχη που σήμερα δεν εφαρμόζεται (πχ. μέρος των συντρόφων δημοσιογράφων κλπ.).

Λίγα λόγια για την ιδεολογική δουλιά. Είναι γενικά παραδεκτό ότι απαιτείται μεγάλη προσπάθεια ενώ, παράλληλα, τα στελέχη της ιδεολογικής δουλιάς πρέπει να αποφεύγουν τα συναισθήματα αυτοϊκανοποίησης ή και έπαρσης από τις όποιες επιτυχίες. Χρειάζεται να σκύψουμε ξανά στους κλασικούς προκειμένου, όχι να αναμασήσουμε ειπωμένες αλήθειες αλλά, να εμβαθύνουμε τη σκέψη μας, να ερευνήσουμε τα νέα κοινωνικά φαινόμενα, να γίνει η πολιτική μας περισσότερο θεμελιωμένη επιστημονικά.

Πρέπει ακόμη, χωρίς να αμελήσουμε στιγμή την ιδεολογική - διαφωτιστική δουλιά, να ανοίξουμε τα φτερά μας στην επιστήμη, σε όλο και περισσότερους κλάδους μέσα από τη δουλιά του ΚΜΕ. Σήμερα δε διαθέτουμε ισχυρό επιστημονικό δυναμικό. Πρέπει να το δημιουργήσουμε μεταχειριζόμενοι το μαρξισμό λενινισμό ως τέτοιο που είναι: ως επιστήμη. Χωρίς προχειρότητες αλλά και χωρίς δέος απέναντι στην αστική επιστήμη πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια. Η συνεπής θεωρητική δουλιά, ο σεβασμός στις αρχές της επιστημονικής έρευνας και η ανάπτυξη της επιρροής μας στη νεολαία και τη διανόηση θα οδηγήσουν στη βελτίωση της κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλει έντονα η ανάγκη ενός επιστημονικού περιοδικού. Τα οικονομικά και άλλα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν στοιχειωδώς. Πρέπει, μετά το Συνέδριο, να ξεκινήσουν οι προσπάθειες.

Τέλος, οφείλουμε να έχουμε πάντοτε ανοιχτό μέτωπο στην επίδραση της αστικής ιδεολογίας και επιστήμης, ιδιαίτερα σήμερα που βγαίνουμε από την ήττα των ανατροπών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Ωστόσο, παραμονεύει ο κίνδυνος να γείρουμε από την άλλη πλευρά, στην κατεύθυνση του δογματισμού και του "υπερεπαναστατικού" τρόπου ξεκαθαρίσματος των ιδεολογικών ζητημάτων. Στο σημείο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί η σχετική αυτοτέλεια της ιδεολογικής δουλιάς από την πολιτική επεξεργασία και πράξη δημιουργεί συνθήκες που διευκολύνουν τέτοια ολισθήματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΤΣΩΝΗΣ

μέλος της συντακτικής επιτροπής της ΚΟΜΕΠ

.. pgno01.. head02c - ## - 260396. r79

Θέλουμε έναν κόσμο ανθρωπιάς

Κυριακή 25 Φλεβάρη, διαβάζω το "Ρ". Φτάνω στη σελ.18. Πρώτο άρθρο. Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ του σ. Αντωνάκου, που μιλάει για το 15ο Συνέδριο. Σκέφτομαι... Α! ρε περήφανο και ταλαιπωρημένο ΚΚΕ, δε θα λείψουν απ' τις γραμμές σου οι Βιδάληδες και οι Καραγιώργηδες, ο καθένας βέβαια στις συνθήκες της εποχής του. Καθαρά τα λόγια του σ. Αντωνάκου. Σταράτα. Λέει σ' ένα σημείο: Σήμερα που οι αξίες έχασαν την αξία τους, εμείς - κόντρα στη συνωμοσία -. Πρέπει να επαναφέρουμε την κουβέντα στο ζήτημα: Τι κόσμο θέλουμε...

Πρώτα απ' όλα, πριν πω τη σκέψη μου, θέλω να αναφερθώ σε δύο σημαντικά στοιχεία:

1ο. Οτι η περίοδος ζάλης του 1992 πέρασε. Παντού, όπου και να κοιτάξει κανείς, το βλέπει. Ιδίως μετά την προοπτική που δίνουν τα Κομμουνιστικά Κόμματα στις χώρες που έγιναν οι ανατροπές των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής και προπάντων στη Ρωσία. Σήμερα περνάν λιγότερο οι ψευτιές της αστικής ιδεολογίας και ταυτόχρονα ο κομμουνιστής με μεγαλύτερη βεβαιότητα ξεδιπλώνει τα δικά του επιχειρήματα για την ορθότητα της δικής του ιδεολογίας και την προοπτική της.

2ο. Οχι μόνο τα μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος, αλλά ο περισσότερος καλόπιστος κόσμος εκτιμά την ορθότητα των θέσεών μας.

3ο. Αργά, αλλά σταθερά, τμήματα των εργαζομένων αλλά και των άλλων λαϊκών στρωμάτων δείχνουν μια διάθεση "μπουχτίσματος" του υπερκαταναλωτισμού σαν αντίληψης και πρακτικής και στρέφονται προς τις πανανθρώπινες αλλά και τις ανθρώπινες αξίες.

Με βάση τα παραπάνω, πιστεύω ότι όλο και περισσότερο οι εργαζόμενοι περιμένουν το δικό μας λόγο. Να τους πούμε αυτό ακριβώς! Τι κόσμο θέλουμε. Τι κόσμο θέλουμε να χτίσουμε.

Δεν είναι φτου... κι απ' την αρχή, αυτή η προσπάθειά μας. Είναι η συνέχεια μέσα στο χρόνο, μετά από μια σημαντική μάχη που έχασε το κομμουνιστικό κίνημα. Που όμως οι πληγές αυτής της μάχης αρχίζουν να "γιάνουν" και σηκωνόμαστε όρθιοι. Πρέπει λοιπόν να πούμε σ' αυτούς τους ανθρώπους, τι κόσμο θέλουμε. Να τους πούμε ότι θέλουμε έναν κόσμο ανθρωπιάς, έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και με συνείδηση πάνω απ' όλα. Οχι όμως με τον "τηλεβόα". Οχι με φουσκωμένα λόγια.

Θέλει σύντροφοι να ξαναψάξουμε την ιστορία μας. Ο Λένιν μπορούσε να ζει στη Μεγάλη "ντάτσα" στο Γκόρκι, όμως αυτός ζούσε δίπλα στο στέγαστρο. Οχι τυχαία και προπαντός όχι "ψεύτικα". Απλά τον έφτανε το στέγαστρο. Ο Αρης δεν έτρωγε φαϊ αν δε χόρταιναν πρώτα οι αντάρτες του. Δεν το κρύβω ότι σαν κομμουνιστής ζήλεψα τον αείμνηστο Μήτρο Σουλιμιώτη, τον Παναγιώτη τον Μακρή, τον Κώστα τον Κορτζίδη και πάρα πολλούς τέτοιους συντρόφους μας που κατάφερναν χωρίς λόγια να πείθουν το λαό, να δημιουργούν εμπιστοσύνη και να βλέπουν οι εργαζόμενοι το τι κόσμο θέλουμε. Σήμερα δεν καταφέρνουμε με την πρακτική να πείσουμε το λαό για τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε.

Ευθύνη γι' αυτό έχουμε όλοι μας. Συλλογικά γιατί αδυνατούμε να το πετύχουμε, αλλά και ατομικά που πολλές φορές με την πρακτική μας, με τη στάση ζωής μας αφαιρούμε συν τοις άλλοις και το κύρος του Κόμματος.

Δε θέλω με τη διατύπωση "όλοι μας", να γίνω οδοστρωτήρας και να βάλω στην ίδια "γράδα" την ευθύνη του μέλους και του οπαδού με αυτή του στελέχους. Ο καθένας έχει την αναλογική του ευθύνη, και ο ρόλος του καθενός τη δική του βαρύτητα. Εκ των πραγμάτων η ευθύνη του στελέχους είναι μεγαλύτερη.

Γι' αυτό στην ερώτηση, του τι κόσμο θέλουμε, το στέλεχος θα πρέπει νααπαντά με ιδιαίτερη προσοχή, λόγω της βαρύτητας του ρόλου του. Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τότε ας μην είναι στέλεχος. Δεν έχει και δεν πρέπει να 'χει καμιά σχέση το στέλεχος του ΚΚΕ από τα στελέχη των άλλων κομμάτων.

Στο ΚΚΕ όσο πιο ψηλά φτάνει το στέλεχος τόσο μεγαλύτερη πρέπει να 'ναι η προσφορά του, η κούρασή του, το τρέξιμό του, η ευθύνη του. Σ' αντίθεση με τα στελέχη των άλλων κομμάτων που όσο πιο ψηλά πάνε τόσο πιο καλά περνάνε. Αν ο κόσμος δε δει στο "πρόσωπο" του κομμουνιστή και ιδιαίτερα του στελέχους του ΚΚΕ τη διαφορετικότητα από τους άλλους, τότε θα είμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση, γιατί δεν "περπατάμε".

Στο ΚΚΕ, υπάρχουν στελέχη με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κομμουνιστή. Ανθρωπος - ήθος - τιμιότητα - ειλικρίνεια - συλλογικός στη δουλιά - πιστός στην υπόθεση της ΕΤ - γνώστης της κοσμοθεωρίας και της πολιτικής του Κόμματος.

Βέβαια υπάρχουν και στελέχη με αρκετά από τα παραπάνω στοιχεία, αλλά με πολλές αδυναμίες σε πολλά άλλα, που όμως αυτές οι αδυναμίες καθορίζουν και την ποιότητα της δουλιάς τους και, που δυστυχώς αυτή μειώνει το κύρος του ΚΚΕ. Γι' αυτό η ανάδειξη του στελέχους πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά γνωρίσματα, απ' όλα τα όργανα του Κόμματος.

Τελειώνοντας πιστεύω αν καταφέρουμε να δείξουμε στον κόσμο το πραγματικό πρόσωπο του κομμουνιστή, τότε πρέπει να 'μαστε σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι θα βλέπουν χωρίς δυσκολία, το τι κόσμο θέλουμε να χτίσουμε.

ΣΕΒΑΣΤΙΑΔΗΣ ΤΑΣΟΣ

Βέροια

Ανώτερη μορφή δημοκρατίας

Οσο περνούν οι μέρες, πλησιάζουμε στην πραγματοποίηση του 15ου Συνεδρίου. Ενα συνέδριο που αποτελεί συνέχεια του 14ου, με σκοπό να ολοκληρώσει το ΚΚΕ την ταυτότητά του, να αναπτύξει τον επαναστατικό του χαρακτήρα ως οργανωμένο τμήμα της μαχόμενης εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων. Να βρει οριστικά όχι μόνο τον επαναστατικό χαρακτήρα του, αλλά και τις απόλυτες αρχές του και ν' απαλλαχτεί οριστικά από τυχόν υπόλοιπο οπορτουνισμού, αριστερού ή δεξιού προσανατολισμού.

Το 15ο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε συνθήκες όχι τόσο ευχάριστες που διαμορφώθηκαν με την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη. Συνθήκες σκληρές και αδυσώπητες, ιμπεριαλιστικές και στρατιωτικές και πολιτικές καταπιέσεις σε βάρος των λαών και κύρια των λαών του πρώην σοσιαλιστικού συστήματος. Οι λαοί ιδιαίτερα της Ευρώπης έχουν αρχίσει να χάνουν δικαιώματα, τα οποία κατάχτησαν κατά τη διάρκεια του σοσιαλισμού. Τώρα δίπλα στην προλεταριακή στρατιά των εργαζομένων και υποαπασχολουμένων δημιουργείται και η προλεταριακή στρατιά των ανέργων που είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών και πολιτικών οργανισμών ΝΑΤΟ, ΔΕΕ, ΕΕ με τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, της "Λευκής" και "Πράσινης Βίβλου", της ΓΚΑΤΤ και ΚΑΠ.

Γνωστό είναι ότι το ΚΚΕ μπόρεσε μέσα σ' αυτές τις συνθήκες άγριας καταπίεσης και κακής πληροφόρησης από όλα τα ΜΜΕ, κυρίως δε τα κεφαλαιοκρατικά κανάλια, ραδιοσταθμούς και Τύπο, κατάφερε, να σταθεί όρθιο, να ξεκαθαρίσει τις γραμμές του από τον αναθεωρητισμό, να σταθεροποιηθεί και να βρει την ταυτότητά του με διαλεκτική μεθοδολογία και με φόντο το μαρξισμό - λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό, όρθωσε σωστά εσωτερική και εξωτερική πολιτική στα σοβαρά προβλήματα.

Τώρα με το 15ο Συνέδριο, μπαίνει το μεγάλο καθήκον της ανάπτυξής του μέσα από την εργατική τάξη κύρια, μα και όλα τα σύμμαχα εργαζόμενα στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Βασικό κεντρικό οργανωτικό και πολιτικό καθήκον του Κόμματος είναι να είναι πάντα μπροστάρης και πάση θυσία να συμβάλει άμεσα και αποτελεσματικά στη συσπείρωση όλων των αδικημένων, που καταπιέζονται από τα κατευθυνόμενα κόμματα εξουσίας σε ένα πλατύ μέτωπο πάλης πατριωτικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντικεφαλαιοκρατικό. Μέτωπο δημοκρατικό, αγωνιστικό, μαχόμενο ταξικά, με πρωτοπόρα την εργατική τάξη της πόλης και της υπαίθρου. Αγώνας ταξικός ενάντια στο Μάαστριχτ και του Ασπρου και Πράσινου Βιβλίου, ενάντια στους ληστές της ΕΕ των Βρυξελλών, ενάντια στις στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ενάντια στην ανεργία και τη μονόπλευρη λιτότητα, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και το ρατσισμό.

Ενάντια στον πόλεμο, μικρό ή μεγάλο, υπέρ της ειρήνης και την απομάκρυνση των ξένων στρατών κατοχής από τα Βαλκάνια και την Κύπρο.

Βέβαια, ο διεθνής ιμπεριαλισμός που έχει το πάνω χέρι προσπαθεί να κυριαρχήσει στο διεθνή ορίζοντα σαν χωροφύλακας. Μα η αντοχή του καπιταλισμού - ιμπεριαλισμού παρά την ανεπτυγμένη τεχνολογία του έχει φθάσει σχεδόν σε κορεσμό, που γρήγορα ή αργά μετά την ακμή του θα αρχίσει η παρακμή του κάτω από την πίεση και τη σύγκρουση των παραγωγικών δυνάμεων - παραγωγικών σχέσεων.

Στο σχέδιο Προγράμματος σχετικά με την τεχνολογία, θέση 13, θα πρέπει, στη δεύτερη παράγραφο, πρώτη σειρά, που λέει οι νέες τεχνολογίες, να προστεθεί και η αγορά ανώτερης τεχνολογίας από τη σημερινή Ρωσία στα χέρια των μονοπωλίων, και να συνεχιστεί ως έχει.

Ο καπιταλισμός δεν είναι ακατανίκητος ως σύστημα, όπως ακατανίκητα δεν ήταν και τα προηγούμενα κοινωνικά συστήματα (πρωτόγονο, δουλοκτητικό και φεουδαρχικό). Ιστορικά, διαλεκτικά, νομοτελειακά μέσα από ζιγκ ζαγκ των αντιθέσεων μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών για την κατάκτηση αγορών και η αντίθεση εργασίας - κεφαλαίου με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί στην άκρη, θα είναι παρελθόν, όπως τα προηγούμενα, διότι δε θα 'χει να προσφέρει τίποτε αξιόλογο στην ανθρωπότητα.

Γνωστό είναι ότι από μόνο του δεν παραχωρεί τη θέση του στο σοσιαλισμό εύκολα και χωρίς σύγκρουση και σ' αυτή τη σύγκρουση το ΚΚΕ προωθεί ό,τι καλύτερο για την ενότητα όλων των κομμουνιστικών κομμάτων και κινημάτων ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Στη θέση 18 τελευταία παράγραφος στην αρχή: "Το ΚΚΕ", να προστεθούν οι φράσεις: προώθησε και στήριξε με πυξίδα το μαρξισμό - λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό και να συνεχίσει ως έχει.

Ηδη, οι πρωτοβουλίες αυτές του Κόμματός μας έχουν φέρει αποτελέσματα. Τα ΚΚ, ιδιαίτερα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, αλλά και όλης της Ευρώπης έχουν πάρει την αντίστροφη μέτρηση, αλλά και ιδιαίτερα οι γενιές που δεν είχαν γνωρίσει το καπιταλιστικό τρόπο ζωής αντιδρούν αγωνιστικά, μαχητικά για την επαναφορά του σοσιαλιστικού τρόπου ζωής. Οι λαοί που χωρίς τη θέλησή τους μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιδρούν άμεσα για τον απεγκλωβισμό τους, γιατί εκεί στη λυκοφωλιά των μερικών δεκάδων μεγαλοκαπιταλιστών της Ευρώπης διαπίστωσαν το χειρότερο και όχι το καλύτερο.

Στη χώρα μας αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση ενάντια στην ΕΕ και τις δοξασίες του Μάαστριχτ, του Λευκού και Πράσινου Βιβλίου, ενάντια στην ΓΚΑΤΤ και την ΚΑΠ.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι τώρα μιλούν για τα κακά σε βάρος τους αποτελέσματα. Τώρα αρχίζουν να αισθάνονται πρακτικά τι θα πει Συνθήκη του Μάαστριχτ. Δίπλα στην πρωτοπόρα εργατική τάξη και το Κόμμα της, το ΚΚΕ, νιώθουν σιγουριά για μια ενιαία μετωπική πάλη, ταξική, αντάμα και με τα άλλα εργαζόμενα στρώματα που θίγονται άμεσα από τη μααστριχτική πολιτική των κυβερνήσεων της χώρας. Ξανοίγονται πραγματικοί θετικοί ορίζοντες για μια όσο το δυνατόν συγκέντρωση όλων των δυνάμεων σε ένα πλατύ αντιιμπεριαλιστικό, αντικαπιταλιστικό, αντικεφαλαιοκρατικό δημοκρατικό μέτωπο πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού.

Γι' αυτό θα πρέπει στη θέση 29, στην προτελευταία παράγραφο, σελ.19 να εμπλουτιστεί πιο έντονα, πιο επαναστατικά ως εξής: Οι ηγέτες, τα όργανα αυτού του μετώπου να οδηγήσουν το λαό στο σημείο, τελευταίο σκαλοπάτι εξουσίας της δικτατορίας των μονοπωλίων, που να μην μπορούν οι πάνω να κυβερνήσουν, όπως κυβερνούσαν, με κανένα τρόπο οπότε αυτό το επαναστατικό κίνημα με επικεφαλής την εργατική τάξη θα οδηγήσει σε μια έκρηξη και ο λαός θα ανατρέψει τον καπιταλισμό και θα εγκαθιδρύσει το σοσιαλισμό. Στη συνέχεια οι ηγέτες, τα καθοδηγητικά όργανα αυτού του αντικαπιταλιστικού, αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης ως μοχλός νέας πολιτικής της εργατικής τάξης και των συμμάχων της πρέπει ταυτόχρονα με την προοδευτική λύση των προβλημάτων και την πορεία ανάπτυξης του σοσιαλισμού, το πρώτο και σπουδαιότερο θα είναι να εντείνει στον ανώτατο βαθμό την επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση αντιδράσεων από τον ηττημένο καπιταλισμό. Και επειδή η οικοδόμηση του σοσιαλισμού δεν είναι υπόθεση μιας επαναστατικής πρωτοπορίας που ασκεί εξουσία, αλλά υπόθεση της εργατικής τάξης, του λαού, η εργατική τάξη ως πρωτοπόρα εργατική προλεταριακή δύναμη του λαού έχει όλο το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην έσχατη ανάγκη να βάλει σε εφαρμογή την ΑΝΩΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, που είναι Η ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ή ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ.

Κατά τη δική μου ταπεινή κομματική γνώμη και τη φτωχή πείρα που έχω αποχτήσει στη δύσβατη και κακοτράχαλη 56χρονη ζωή μέσα στο ΚΚΕ, θα πρέπει κάπως έτσι να εμπλουτιστεί η δεύτερη παράγραφος της θέσης 42, σελ. 31: Κι ακόμα να δοθεί έμφαση ότι η εργατική τάξη, με τους συμμάχους της ως συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει το δημοκρατικό δικαίωμα για την ανάπτυξη και επιτυχία του σοσιαλισμού να ασκήσει για το καλό του λαού και της πατρίδας, - στην ανάγκη - την ανώτερη μορφή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ, γιατί η βία και η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ, όταν επιβάλεται για τη συντριβή των λίγων είναι η πιο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ, αναγκαία και ζωτική προϋπόθεση για την ύπαρξή της.

Οι κομμουνιστές από τη φύση τους είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της ανθρωπότητας, για την ανατροπή του καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός - ιμπεριαλισμός δεν είναι ακατανίκητος. Ο 21ος αιώνας είναι αιώνας του σοσιαλισμού και της ανατροπής του καπιταλισμού. Με πυξίδα τον μαρξισμό - λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό, είμαι αισιόδοξος ότι το 15ο συνέδριο, στηριζόμενο και στον ανοιχτό διάλογο με το λαό στα τρία ντοκουμέντα (Πρόγραμμα, Καταστατικό και Εκθεση Δράσης) θα βγει πιο δυνατό, πιο ολοκληρωμένο στην ταυτότητά του, στον επαναστατικό του χαρακτήρα, πιο μονολιθικό και μακριά από συναισθηματισμούς, συγγενείς και φιλίες, θα εκλέξει μια επαναστατική Κεντρική Επιτροπή άξια, ώστε να μπορεί να αντέξει και να νικήσει τις θύελλες που θα ορθώσει μπροστά μας ο διεθνής καπιταλισμός σε βάρος των λαών και του λαού μας και προπαντός σε βάρος του τιμημένου Κόμματός μας.

Θα εκλέξει μια άξια επαναστατική Κεντρική Επιτροπή, που θα διαπαιδαγωγήσει το παλλαϊκό κίνημα σε επαναστατική επαγρύπνηση και ετοιμότητα για κάθε μορφή πάλης.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΛΥΤΑΣ

Αντιστασιακός - Ηράκλειο Αττικής

ΚΟΒ, το θεμέλιο του Κόμματος

Στο Σχέδιο Καταστατικού, άρθρο 34, τονίζεται, πολύ σωστά, ότι η ΚΟΒ είναι το θεμέλιο του κόμματος, είναι το κόμμα στο χώρο δράσης της, είναι, θα 'λεγα καλύτερα, το ζωντανό ενεργό κύτταρο για την ύπαρξη και ανάπτυξη του Κόμματος, για τη γόνιμη λειτουργία και δράση του. Επόμενα, προκύπτει αβίαστα η τεράστια και αποφασιστική σημασία των ΚΟΒ για την ποσοτική και ποιοτική ανάπτυξη του Κόμματος, για την πολιτική του δραστηριότητα γενικότερα. Ανταποκρίνονται σ' αυτόν τον υψηλό προορισμό που καλούνται να επιτελέσουν οι ΚΟΒ, δηλαδή τα απλά μέλη του Κόμματος, τα λιθαράκια, στην ουσία, που στο σύνολό τους πανελλαδικά αποτελούν το υλικό οικοδόμησης του Κόμματος, το μηχανισμό λειτουργίας του; Αυτό είναι το πρόβλημα. Τα χιλιάδες μέλη του Κόμματος που συγκροτούν τις ΚΟΒ, που είναι οι μαχητές, η εμπροσθοφυλακή του, που παλεύουν για την υλοποίηση των αποφάσεών του γενικά και ειδικότερα για τη συνεπή προσαρμογή της πολιτικής του γραμμής στις ιδιαίτερες συνθήκες του χώρου δουλιάς τους για την επίλυση των προβλημάτων τους. Η ποιότητα, συνεπώς, των μελών του Κόμματος και κατά προέκταση η ποιότητα και λειτουργία των ΚΟΒ βαθμολογούν την απόδοσή τους, καθορίζουν στην πράξη το βαθμό ανταπόκρισής τους στην πολιτική γραμμή του Κόμματος, που σημαίνει την πραγμάτωση των αποφάσεων στον τόπο της δουλιάς τους.

Οταν μιλάμε για ποιότητα μελών, εννοούμε για μέλη ενός προλεταριακού Κόμματος Νέου Τύπου, όπως το καθόρισε ο Λένιν προσαρμοσμένο στη σύγχρονη εποχή. Αυτό προϋποθέτει κομμουνιστές - υποδείγματα σ' όλο το φάσμα της κοινωνικής δράσης και συμπεριφοράς, πρότυπα πρωτοπόρων λαϊκών αγωνιστών, που ξέρουν να μάχονται και να δίνουν ακόμη και τη ζωή τους για τα ιδανικά του κομμουνισμού, για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τον κόσμο του σοσιαλισμού, που προσωρινά ανακόπηκε η ανοδική του πορεία από την αντεπανάσταση. Εννοούμε για μέλη με κομμουνιστική - ταξική συνείδηση, αμείλικτα απέναντι στον ταξικό εχθρό, δραστήριοι και αφοσιωμένοι μαχητές στην υπόθεση του κομμουνισμού, που η γενική τους συμπεριφορά να είναι σύμφωνη με τις καταστατικές αρχές του Κόμματος, να γνωρίζουν άριστα τα προβλήματα του χώρου τους, αλλά και τα διεθνή, γιατί στο σημερινό μας κόσμο όλοι μας τείνουμε να εξαρτιόμαστε όλο και πιο πολύ ο ένας από τον άλλο και γινόμαστε όλο και πιο απαραίτητοι ο ένας στον άλλον. Ο κόσμος μας, αντιφατικός, κοινωνικά και πολιτικά πολύμορφος, όμως, παρ' όλα αυτά, αλληλοσυνδεόμενος και, σε μεγάλο βαθμό, ενιαίος. Αυτή η παγκοσμιότητα, η αλληλεπίδραση και αλληλοσύνδεση οικονομιών, πολιτισμών, ηθών και εθίμων ...υπαγορεύει στους κομμουνιστές να καταχτήσουν τις αναγκαίες γνώσεις, για να μπορούν να τα βγάζουν πέρα στην ιδεολογική πάλη με τον ταξικό εχθρό, για να μπορούν να διαφωτίζουν σωστά - πειστικά το περιβάλλον τους, όπου και αν βρεθούν. Προϋπόθεση για θετική ιδεολογική δουλιά είναι η καθημερινή μελέτη και διάδοση του "Ριζοσπάστη" και του έντυπου υλικού του Κόμματος. Η κατάχτηση της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας θα πρέπει να είναι καταστατική υποχρέωση για κάθε μέλος του Κόμματος, αποτελεί σημαντικότατη προϋπόθεση ανόδου του πρωτοποριακού ρόλου των κομμουνιστών. Αυτή η κατάκτηση βοηθάει τους κομμουνιστές να εκτιμούν σωστά τα φαινόμενα της κοινωνικής ζωής και συνειδητά να εφαρμόζουν και να εξηγούν στις μάζες την πολιτική του Κόμματος.

Η δημιουργία τριών κύκλων μαρξιστικών - λενινιστικών σπουδών για τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος, με τα τόσα πολύπλοκα εθνικά και διεθνή προβλήματα, που συναντάμε στην καθημερινή ζωή, είναι αναγκαία για να μπορούν να ανταποκριθούν στα κομματικά τους καθήκοντα. Υπάρχουν, δυστυχώς, μέλη, αλλά και στελέχη του Κόμματος, που αγνοούν ακόμη και το αλφάβητο του κομμουνισμού. Αυτό, νομίζω, ζημιώνει πολύ την υπόθεσή μας. Εξοπλισμένος ο κομμουνιστής ιδεολογικά, για να έχει ολοκληρωμένη κομμουνιστική προσωπικότητα, πρέπει παράλληλα και απαραίτητα να είναι υπόδειγμα ανθρώπου: πρωτοπόρου λαϊκού αγωνιστή, καλού συντρόφου, συναδέλφου και φίλου, καλού οικογενειάρχη, ευγενικού και ευχάριστου στο κοινωνικό του περιβάλλον, συμπαραστάτη σε δύσκολες στιγμές σε όποιον συνάνθρωπό του, έτσι που με τη συμπεριφορά του και τις πράξεις του να επηρεάζει, να καταχτάει το συνομιλητή του, να κερδίζει την εμπιστοσύνη, τη συμπάθεια και το θαυμασμό του... Πώς θα γίνει αυτό; Μα, με τον καθημερινό αγώνα, τη θαρραλέα αυτοκριτική για συνεχή βελτίωση ...κοντολογίς δεν είναι εύκολο πράγμα να έχεις την τιμή να είσαι κομμουνιστής!

Φυσικά, σαν άνθρωποι, κάνουμε λάθη, όμως αν τα αναγνωρίζουμε και τα πολεμάμε με τόλμη και αποφασιστικότητα - και τέτοιες αρετές πρέπει να έχει ο κομμουνιστής - τότε τα διορθώνουμε, πάμε μπροστά, το Κόμμα βελτιώνεται, ποιοτικά και η ποιότητα φέρνει ποσότητα...

Το μέλος του Κόμματος έχει υποχρέωση να παλεύει για την υλοποίηση της κομματικής γραμμής. Να αποτελεί υπόδειγμα κομμουνιστικής στάσης απέναντι στην εργασία. Να εφαρμόζει σταθερά τις αποφάσεις του Κόμματος. Να είναι ευαίσθητος και προσεχτικός προς τους ανθρώπους. Να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας. Να είναι δραστήριος φορέας των ιδεών του σοσιαλιστικού διεθνισμού. Να ενισχύει την ενότητα του Κόμματος, να αναπτύσσει την κριτική και αυτοκριτική, να αποκαλύπτει θαρραλέα τις ελλείψεις, να τηρεί την κομματική πειθαρχία. Να παλεύει ακούραστα για την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών. Να παίρνει μέρος στη συζήτηση των προβλημάτων της πολιτικής και της πρακτικής δράσης του Κόμματος, να υποβάλλει προτάσεις, να ασκεί κριτική σε οποιονδήποτε κομμουνιστή, ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχει και να απευθύνεται σε ζητήματα που τον απασχολούν, να υποβάλλει αιτήσεις και προτάσεις σε οποιαδήποτε κομματική ιεραρχία ως την ΚΕ.

Οταν διαβρωθούν τα θεμέλια μιας οικοδομής, τότε σε κάποιες αντίξοες φυσικές συνθήκες μπορεί αυτή να καταρρεύσει ή να καταστεί ετοιμόρροπη. Το ίδιο ισχύει και για το κομματικό οικοδόμημα, που θεμέλιό του είναι οι ΚΟΒ, όταν αυτές δεν ανταποκρίνονται στον προορισμό τους σε περίπτωση κρίσης, όπως, π.χ., εκείνης του 1989 - 1990, που κατάφερε το Κόμμα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο διάλυσης, με την πάλη των χιλιάδων μελών και στελεχών του... ΠΡΟΣΟΧΗ σύντροφοι ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΕΡΕΛΕΑΣ

Π. Ψυχικό

Ο κόσμος μας θέλει δίπλα του

Αγαπητοί σύντροφοι,

Πολύ επιθυμώ να καταθέσω ορισμένες μου σκέψεις απλά, και όσο υπεύθυνα μπορώ να το καταφέρω αυτό στις λίγες γραμμές αυτού του σημειώματος για τη μεγάλη υπόθεση του εσωκομματικού μας διαλόγου, πηγαίνοντας προς το ιστορικό 15ο Συνέδριο του Κόμματός μας.

Είναι νομίζω αρκετός χρόνος που έχει παρέλθει από το 14ο ανασύνταξης Συνέδριό μας μέχρι σήμερα. Είναι όμως και πάρα πολλά τα γεγονότα που έχουν συμβεί και εννοώ όσον αφορά τις εξελίξεις σε όλο το φάσμα της πολιτικής - έσω και έξω. Πολύ σωστά τότε το 14ο Συνέδριο είχε εκτιμήσει σχεδόν όλα τα ενδεχόμενα, όμως, πολύ περισσότερο είχε σταθεί στο να στρέψει όλων μας την προσοχή στο οργανωτικό ζήτημα, στο δέσιμο των Οργανώσεων Βάσης με τα καθημερινά μικρά και μεγάλα προβλήματα, που ο λαός μας αντιμετωπίζει, προκειμένου να ανέβει ποιοτικά, αλλά και δυναμικά το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Εχω την άποψη ότι στον μέγα αυτό στόχο μας, δεν τα πήγαμε και τόσο καλά. Και οφείλεται κατά τη γνώμη μου ότι το αδύνατο σημείο μας ήταν και είναι η προσφορά του καθενός και κατά συνέπεια όλων μας. Το έχουν σωστά εντοπίσει οι θέσεις και εκτιμήσεις της ΚΕ τόσο στα ντοκουμέντα μέσω "Ριζοσπάστη", όσο και κατά τη διάρκεια του χρόνου καθοδήγησης. Πράγματι σύντροφοι, είναι λειψή η προσωπική προσφορά των μελών. Και ξέρετε κάτι; O κόσμος γύρω μας το έχει δει και πολλοί αναρωτιούνται γιατί; Και το γιατί του κόσμου που μας παρακολουθεί, πραγματικά μας περιμένει. Ο δικός μας πολιτικός λόγος, η πολιτική μας πρόταση και αποδέκτες πολλούς έχει και την ελπίδα του λαού μας αναβιώνει, όπως πάντα σε χαλεπούς καιρούς. Ενα, λοιπόν, στο οργανωτικό ζήτημα η προσφορά. Δεύτερο, στο ίδιο ζήτημα σύντροφοι, το Καταστατικό που ήδη ζούμε την ανάγκη να ασχοληθεί το Συνέδριο αυτό.

Επιτρέψτε μου να κλέψω τον χαρακτηρισμό που έδωσε ο σ. Τσαμπής σαν το αγκωνάρι του Κόμματος το Καταστατικό και οι αρχές που πράγματι όσες φορές στην 77χρονη ιστορία της ύπαρξης του Κόμματός μας δεν εφαρμόστηκε αυτούσιο και σωστά μετρήσαμε σοβαρές - με προβλήματα - καταστάσεις. Πρόσφατη περίπτωση με τους πρώην του 13ου.

Λίγο έλειψε να βρισκόμασταν εμείς έξω και μέσα αυτοί με τελειωμένη την προδοσία.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, τότε μας κριτικάρανε ποικιλοτρόπως περί του αγώνα μας για την τήρηση των καταστατικών αρχών μας και μας στόλιζαν με τόσα χαϊδευτικά επίθετα. Οταν οι ίδιοι βρέθηκαν στην ίδια περίπου θέση στα εσωτερικά τους τότε τα αφεντικά τους, τους επέβαλαν να θυμηθούν για κάποιο Καταστατικό και κάποιες αρχές, προκειμένου να αποφύγουν άλλες διασπάσεις ενδεχόμενα εις βάρος τους.

Συμπέρασμα, η εφαρμογή των αρχών του Καταστατικού, όπως θα βγει από το συνέδριο να είναι πρώτα και πάνω από κάθε μας κίνηση. Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες όμως, προτείνω:

Τα άρθρα του Καταστατικού να αναλυθούν ένα προς ένα σε όλα τα μέλη του Κόμματος μέσα από τις στήλες του "Ρ", αλλά και από τις συζητήσεις των συντρόφων της καθοδήγησης.

Εχουμε νέους συντρόφους, αλλά και όλοι οι παλιοί θα πρέπει να πειστούμε γιατί κάθε σημείο του Καταστατικού είναι βασική προϋπόθεση η εφαρμογή του και γιατί είναι ανάγκη ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σχεδόν στην πρώτη γραμμή της κούρσας που οδηγείται το Παγκόσμιο Κομμουνιστικό Κίνημα. Το Καταστατικό λοιπόν και τα μάτια μας. Το Κόμμα και το μυαλό μας.

Δε θα μπορούσα να κλείσω αυτές τις σκέψεις μου εδώ χωρίς να αναφερθώ για λίγο στην εγκληματικά απαράδεκτη τακτική των ΜΜΕ.

Η απάντησή μας να είναι, το ανέβασμα της προσφοράς μας, η αφομοίωση των θέσεών μας και η δυναμική έξοδος στον κόσμο που μας αναμένει.

Καλή δουλιά, με επιτυχία στο συνέδριο της ιστορικής συνέχειας του ΚΚΕ!!!

Με συντροφικότητα και αισιοδοξία

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Αγ. Κύρηκας Ικαρίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ