ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική συγκέντρωση κτηνοτρόφων

Μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης δυνάμεις των ΜΑΤ συγκρούστηκαν με τους κτηνοτρόφους που ήθελαν να δώσουν ψήφισμα σε αρμόδιους του υπουργείου. Κλιμακώνεται ο αγώνας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας Φ. ΔΕΡΓΙΑΔΕ).-

Σοβαρά επεισόδια κτηνοτρόφων με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έγιναν, χτες το μεσημέρι, μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου κατέληξε η πορεία που πραγματοποίησαν εκατοντάδες κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, κυρίως, μετά από συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Πλατεία Αριστοτέλους. Η κινητοποίηση χαρακτηρίστηκε από τη μαχητικότητα των κτηνοτρόφων και τη διάθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα. Ωστόσο, οι διασπαστικές κινήσεις, κύρια της ΣΥΔΑΣΕ που προσπαθεί να παίξει κομματικά παιχνίδια της ΝΔ, εκμεταλλευόμενη τον αγώνα τους, εμπόδισαν τη μαζική συμμετοχή των κτηνοτρόφων απ' όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Ενώ μεγάλη ευθύνη έχουν και οι συμβιβασμένες ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, που με τη διασπαστική τακτική τους έχουν απογοητεύσει τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Στο συλλαλητήριο καταγγέλθηκε η καταστροφική πολιτική σε βάρος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας, ενώ οι αγανακτισμένοι κτηνοτρόφοι απαίτησαν από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας και των τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων και προειδοποίησαν τους αρμόδιους ότι, αν επιτρέψουν την εισαγωγή αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα, θα τους βρουν μπροστά τους.

Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτοκτηνοτρόφων Λαγκαδά - Βόρειας Χαλκιδικής, Σ. Γραβαλάς,επισήμανε πως "η σημερινή κινητοποίηση δεν έχει την επιτυχία που θα μπορούσε, γιατί η λογική των επικεφαλής οδηγεί τους κτηνοτρόφους στα σπίτια τους! Γιατί προωθούν άλλα σχέδια που πλήττουν την ενότητα αγροτών και κτηνοτρόφων (π.χ. με την ίδρυση ξεχωριστής Συνομοσπονδίας)".

Στο υπουργείο Μ-Θ σημειώθηκαν συγκρούσεις κτηνοτρόφων με δυνάμεις των ΜΑΤ, γιατί δεν επέτρεψαν στους αντιπροσώπους τους να συναντηθούν με εκπρόσωπο του υπουργείου και κανένας αρμόδιος δεν εμφανίστηκε να παραλάβει το ψήφισμά τους. Ετσι, οι κτηνοτρόφοι έφθασαν να ξηλώσουν μέρος της περίφραξης και να εισβάλουν στην αυλή του υπουργείου. Οι κτηνοτρόφοι αποχώρησαν το απόγευμα και ανακοίνωσαν πως προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με κλείσιμο των εθνικών δρόμων που οδηγούν προς τα τελωνεία Κήπων και Ευζώνων και σε συντονισμό με όλους τους κτηνοτρόφους. Η ΣΕΑ αγροτοκτηνοτρόφων Λαγκαδά - Βόρειας Χαλκιδικής,ήδη, έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη για τις 23 Απρίλη με το αγωνιστικό πλαίσιο που βγήκε από τις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και το τελευταίο συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα.

Χαιρετίζει το ΚΚΕ

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του υπουργού Γεωργίας να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας από τα πραγματικά προβλήματα, απέτυχαν παταγωδώς. Το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και οι προηγούμενες κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων πρέπει να έκαναν γνωστό σ' όλους, ότι η πολιτική, κυβέρνησης και ΕΕ, είναι καταστροφική για την ελληνική κτηνοτροφία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ που συνεχίζει:

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τους αγώνες των κτηνοτρόφων και τους καλεί να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Καλεί όλους τους εργαζόμενους να κατανοήσουν ότι ο αγώνας των αγροτοκτηνοτρόφων είναι αγώνας ζωής και μ' όλες τις δυνάμεις να τους συμπαρασταθούν. Ολοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μαζί να παλέψουν για να μην περάσει η πολιτική της ΕΕ που στηρίζεται σήμερα από τα κόμματα που είπαν "ναι" στη Συνθήκη του Μαάστριχτ.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΟΘ του ΚΚΕ η οποία, εκτός των άλλων, καταδικάζει την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και χαιρετίζει τον αγώνα των κτηνοτρόφων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων

Απεργούν και οι υπάλληλοι του Οργανισμού Βάμβακος

Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκινά από σήμερα στο υπουργείο Γεωργίας και αναμένεται να συνεχιστεί στις επόμενες μέρες. Τα οξυμένα προβλήματα, η επιλεκτική "επιδοματική" πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η "συμπεριφορά" του υπουργού Γεωργίας οδηγούν τις περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στο υπουργείο Γεωργίας, αλλά και τους υπαλλήλους του Οργανισμού Βάμβακος, στην πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή,που εκπροσωπεί 18 συνδικαλιστικές οργανώσεις και 10.000 μέλη,κήρυξε για σήμερα και αύριο 48ωρη προειδοποιητική απεργία και στη συνέχεια επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, με κύριο αίτημα την αύξηση των αποδοχών με την καταβολή ποσού 80.000 δρχ. το μήνα. Σήμερα επίσης και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων υπουργείου Γεωργίας ξεκινά απεργία διαρκείας, που ενδέχεται να συνεχιστεί και μετά το Πάσχα, αν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη. Τα αιτήματα των ιχθυολόγων είναι: Η αύξηση των πιστώσεων για τις υπηρεσίες αλιείας και η στελέχωσή τους με βιολόγους - ιχθυολόγους, καθώς και η εξίσωση των αποδοχών τους με άλλες κατηγορίες εργαζομένων, πτυχιούχων ΑΕΙ, του Δημόσιου Τομέα.

Η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσιών Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) με τη σειρά της κήρυξε 7ήμερη απεργία από μεθαύριο Παρασκευή, διεκδικώντας την επίλυση των αιτημάτων όπως: Χορήγηση επιδόματος ειδικών συνθηκών (60.000 δρχ.), αναπροσαρμογή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και αναδιοργάνωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό. Η απεργία των κτηνιάτρων αναμένεται να δημιουργήσει αναστάτωση ενόψει του Πάσχα, αφού δε θα γίνονται υγειονομικοί έλεγχοι στα ζωοκομικά προϊόντα.

Ακόμα, οι υπάλληλοι του Οργανισμού Βάμβακος,μπρος στη συνεχιζόμενη κοροϊδία που δέχονται και από τον τωρινό υπουργό Γεωργίας όσον αφορά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αποφάσισαν να ξεκινήσουν νέες 5ήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από αύριο Πέμπτη, ενώ ήδη από τη Δευτέρα πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ βγήκε χτες "απεργοσπαστικά" και κάλεσε τους εργαζόμενους του υπουργείου Γεωργίας να αναστείλουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, δηλώνοντας πως... "ουδείς αμφιβάλλει ότι πολλές ομάδες εργαζομένων έχουν κατάφωρα αδικηθεί".

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ - ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Συγκέντρωση ενάντια στο δημοτικό χαράτσι 5%

Την αντίθεσή τους στο δημοτικό τέλος 5% που επιβάλλεται στα επισιτιστικά επαγγέλματα και την απόφασή τους να αγωνιστούν μέχρι την κατάργησή του διαδήλωσαν χτες εκατοντάδες εστιάτορες, εκπρόσωποι των σωματείων μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ολοι οι εκπρόσωποι που πήραν το λόγο έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του κλάδου που απειλείται - παράλληλα με τα άλλα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι, μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες - και από το 5%. Οι ίδιοι κατήγγειλαν το χαράτσωμα που επιλεκτικά επιβάλλεται στον κλάδο και τον εμπαιγμό σε βάρος τους από τους αρμόδιους, τόσο από τους τοπικούς άρχοντες όσο και από τους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς οι οποίοι άγουν και φέρουν το θέμα συμφωνώντας ότι το τέλος του 5% πρέπει να καταργηθεί. Ομως στην πράξη, δεν προχωρούν στην κατάργησή του.

Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση και κάλεσαν την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβουν το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρ. Κορτζίδης,χαιρετίζοντας την κινητοποίηση του κλάδου, εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των επαγγελματιών επισιτιστών για κατάργηση του τέλους 5%. Ο ίδιος διαχώρισε τη θέση του Κόμματος ως προς την αντικατάσταση του 5% με το 1%, που προτείνει η ΚΕΔΚΕνα επιβληθεί σε όλους τους επαγγελματίες, τονίζοντας ότι και πάλι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πρόσθετη φορολόγηση των δημοτών, και επεσήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματά της από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στάχτη στα μάτια επιχείρησε να ρίξει ο δήμαρχος της ΑθήναςΔ. Αβραμόπουλος προκειμένου να αποποιηθεί τις ευθύνες του και πέταξε το μπαλάκι στην ΚΕΔΚΕ, στην οποία, όπως είπε, θα προτείνει να λυθεί το θέμα του τέλους 5% σε... τοπικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα, προσπάθησε να αποσιωπήσει το γεγονός ότι είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης για την κάθε δημοτική αρχή η μη επιβολή του τέλους που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, και η ανάληψη από την ίδια την τοπική αρχή του κόστους αυτής της απόφασης, κόστος το οποίο επί δεκαπέντε μήνες αρνείται να αναλάβει ο ίδιος.Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς και στη Βουλή όπου παραδόθηκε ψήφισμα των συγκεντρωθέντων. Στο ψήφισμα τα σωματεία - μέλη της ΠΟΕΣΕ δηλώνουν την απόφασή τους να μην αποδώσουν τους φόρους που απορρέουν από το τέλος αυτό από την 1η Γενάρη, καθώς δεν το εισέπραξαν και δεν το εισπράττουν.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛOI
ΟΧΙ στα εξαντλητικά εορταστικά ωράρια!

Το φλέγον ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων έρχεται στην επικαιρότητα ενόψει των γιορτών του Πάσχα, αφού κάθε χρόνο οι εργοδότες του εμπορίου, καλυπτόμενοι πίσω από τη δικαιολογία της αυξημένης κίνησης των καταναλωτών, εφαρμόζουν εξαντλητικά ωράρια.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,σημειώνεται ότι "οι μεγαλέμποροι Αθήνας και Πειραιά θυμήθηκαν ενόψει του Πάσχα το χουντικό νόμο περί εορταστικού ωραρίου κι ενώ από τη μια παραπονιούνται για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου που επέβαλαν πολυεθνικές, πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ με τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από την άλλη δε χάνουν ευκαιρία να παίξουν σε αυτό το παιχνίδι του ωραρίου".

Επισημαίνεται η αντίθεση των εργαζομένων στο εμπόριο, στα εορταστικά ωράρια και τονίζεται: "Εχουμε ξεκάθαρη θέση (ενάντια στην απελευθέρωση) για το ωράριο, γνώστες της οποίας είναι όλοι οι εργοδότες του εμπορίου. Η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου πλήττει κύρια τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους εμπόρους. Ο εμποροϋπάλληλος είναι ίσως ο μοναδικός εργαζόμενος που ανάλογα με τις ορέξεις των εργοδοτών πρέπει να ρυθμίζει τη ζωή του. Είναι εργαζόμενος που στερείται μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής και πολιτιστικής του δραστηριότητας, που μπορεί να λείπει από το σπίτι ακόμη και 14 ώρες την ημέρα στην προσπάθειά του να εξοικονομήσει το μεροκάματο. Είναι εργαζόμενος που δέχεται τις συνέπειες του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, μειώνοντας του ακόμα περισσότερο το μισθό, στερώντας του συγχρόνως το αγαθό της κοινωνικής ασφάλισης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ