ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ
Σε πραξικοπηματική "λύση" προχωρά η κυβέρνηση!
  • Αντιδρούν τα συνδικάτα του χώρου
  • Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο ΕΔΟΕΑΠ. Δραματική μείωση εσόδων!

Στην κατάθεση τροπολογίας, που υπακούει στα κελεύσματα των μεγαλοεκδοτών και αγνοεί τις θέσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την είσπραξη και την απόδοση του αγγελιόσημου, προχωρά πραξικοπηματικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα ασφαλιστικά Ταμεία του κλάδου οδηγούνται κυριολεκτικά σε αδιέξοδο!

Σε μια ύστατη προσπάθεια το Συντονιστικό Οργανο των συνδικάτων του κλάδου ζήτησε χτες από τον υφυπουργό Τύπου να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια τέτοια ενέργεια και να αφήσει να εξελιχθεί ο διάλογος.

Η ΕΣΗΕΑ,το ΔΣ της οποίας συνεδρίασε χτες, σε ανακοίνωσή της προβάλλει την ίδια απαίτηση και τονίζει ότι παραμένει αμετακίνητη "στις απόψεις που έχουν εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μελών της και που έχουν διατυπωθεί σε σχέδιο τροπολογίας, το οποίο επιδόθηκε στον αρμόδιο υπουργό". Βασική θέση της ΕΣΗΕΑ είναι η επαναφορά στο παλαιό καθεστώς είσπραξης του αγγελιόσημου με όλες τις απαραίτητες διασφαλίσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης, με τη θέση της συμφώνησαν πρόσφατα και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, για να υπαναχωρήσουν στη συνέχεια! Και η Ενωση καταλήγει: "Αν παρά την άμεση αντίδρασή μας, η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Τύπου, η ΕΣΗΕΑ, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, θα αγωνιστεί, με κάθε τρόπο, για τη διασφάλιση του αγγελιόσημου και την προστασία των Ταμείων".

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγείται, σύμφωνα με επιστολή του προς τα ΔΣ των Ενώσεων εργαζομένων στο Τύπο, ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) και τα στοιχεία που παραθέτει είναι κυριολεκτικά δραματικά.

Ο ΕΔΟΕΑΠ είχε το πρώτο τρίμηνο του 1996 έσοδα μόλις 3.483.578 δρχ., όταν το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο τα έσοδά του ήταν 1.374.886.847 δρχ. Οι δαπάνες του στο ίδιο διάστημα ανήλθαν στα 753.705.900 δρχ.!

"Νομίζουμε ότι η ώρα της ευθύνης όλων μας έχει ήδη σημάνει", σημειώνει ο ΕΔΟΕΑΠ στην επιστολή του.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενταση για τις εσωκομματικές εκλογές

Συνεδριάζει αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος

Οι παρατυπίες που σημειώθηκαν κατά τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές απασχόλησαν τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ και οι καταγγελίες, που έγιναν από στελέχη, προϊδεάζουν μια θερμή συνεδρίαση της αυριανής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

"Θα γίνει μια ζωντανή συζήτηση", είπε στο "Ρ" κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, ενώ πρέπει να υπενθυμιστεί ότι τα στελέχη που πρόσκεινται στον Κ. Μητσοτάκη είχαν δηλώσει στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΟ ότι στην επόμενη (αυριανή) θα υπάρξει ο αντίλογος από την πλευρά τους. Από τη συνεδρίαση θα απουσιάσει ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προτίμησε να ταξιδέψει "για ιδιωτικούς λόγους" στην Ευρώπη, συνεχίζοντας έτσι την τακτική της αποστασιοποίησης που ακολουθεί τελευταία. Επίσημα η ηγεσία της ΝΔ δε θέλησε να σχολιάσει τη νέα απουσία του επίτιμου, ενώ ο βουλευτής Λ. Παπαγεωργόπουλος δήλωσε με νόημα ότι "τα συλλογικά όργανα του κόμματος είναι ανοιχτά και όποιος θέλει συμμετέχει".

Ενδεικτικό των παρατυπιών που έγιναν στις εσωκομματικές εκλογές είναι και το γεγονός ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΝΔ αποφάσισε να αναβάλει τις προγραμματισμένες για σήμερα εκλογές προέδρων Νομαρχιακών Επιτροπών στους νομούς Λάρισας και Τρικάλων. Για παρατυπίες ειδικά στα Τρίκαλα έκανε λόγο στη συνεδρίαση ο βουλευτής Τρικάλων Σ. Χατζηγάκης.Στους παραπάνω νομούς θα πάει κομματικό κλιμάκιο, προκειμένου να επιληφθεί των καταγγελιών για παρατυπίες και να επιβλέψει την εκλογική διαδικασία.

Πάντως, την ύπαρξη παρατυπιών παραδέχτηκε και ο εκπρόσωπος του κόμματος Β. Μαγγίνας, ο οποίος δήλωσε ότι υπήρξαν συνολικά 59 προσφυγές από τις οποίες έγιναν δεκτές οι 18 και έκανε λόγο για "γνωστές παρεμβάσεις τοπικών παραγόντων, οι οποίες υπάρχουν σε όλες τις τοπικές εσωκομματικές εκλογικές αναμετρήσεις".

Στο μεταξύ ο πρώην υπουργός Σ. Κούβελας με δηλώσεις στο ραδιοσταθμό "9,84" επιτέθηκε για μια ακόμα φορά στην ηγεσία του κόμματος, αναφέροντας ότι "δεν είναι νοητό να ανεχόμαστε ή να προκαλούμε εσωτερική συρρίκνωση". Εκανε λόγο για δίκαιη κριτική που δέχεται η ηγεσία από τους οπαδούς της και κατήγγειλε ότι τη γραμμή δεν τη χαράσσουν τα όργανα του κόμματος, αλλά μη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ο Μ. Εβερτ χρησιμοποιεί σαν συμβούλους. Τις απόψεις αυτές ο Σ. Κούβελας, μαζί με τις καταγγελίες του για παρατυπίες στις εσωκομματικές εκλογές μετά από "δράση των κεντρικών οργάνων του κόμματος", αναμένεται να τις θέσει και στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Γ. Φωτ.

ΠΑΣΟΚ
Μάχη χαρακωμάτων

Πυρετώδεις προετοιμασίες, ενόψει του Εθνικού Συμβουλίου, μεθαύριο Σάββατο

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το ερχόμενο Σάββατο, και της ΚΕ την Κυριακή, στρέφουν την προσοχή τους οι ομάδες στο κυβερνών κόμμα και προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μάχη χαρακωμάτων που αναμένεται να δοθεί. Στη συνεδρίαση θα πάρουν μέρος όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Κινήματος, καθώς και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,ο οποίος θα περάσει στην αντεπίθεση, θα υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική και θα θέσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους ενώπιον αμείλικτων "διλημμάτων".

Το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου θα χρησιμοποιηθεί από τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να απαντήσουν σε αντιπάλους τους και να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους. Ο Γ. Σουλαδάκης, μιλώντας χτες στον "9,84", δήλωσε ότι "ένα μεγάλο μέρος του στελεχικού δυναμικού αντιμετωπίζει το συνέδριο ως συνέδριο νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και, πολύ περισσότερο, ενδιαφέρεται για νομές και κατανομές εξουσιών και πολύ λιγότερο για πολιτικές θέσεις". Πιστεύω, τόνισε, ότι είναι μόνο μάχη εξουσιών και όχι μάχη πολιτικών. Στα πλαίσια αυτά, εκτιμάται ότι θα υπάρξει "σύγκρουση" μεταξύ των υποστηρικτών των απόψεων Αρσένη και Τσοχατζόπουλου από τη μια και των "Σημιτικών" από την άλλη, κυρίως για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Χτες συνεδρίασε το Συντονιστικό Οργανο, με τη συμμετοχή και πρώην μελών του ΕΓ, στο οποίο συζητήθηκαν οι άξονες της εισήγησης για τις συνεδριάσεις του Σαββατοκύριακου, η οποία θα διαμορφωθεί οριστικά στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΓ. Στις δηλώσεις του, ο Κ. Σκανδαλίδης επιχείρησε να δείξει ότι στον προσυνεδριακό διάλογο γίνεται συζήτηση για τη στρατηγική και τη φυσιογνωμία του κόμματος και όχι για το μοίρασμα των πόστων και της εξουσίας. Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, ο Κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε την άποψη ότι "αυτές οι αντιπαραθέσεις θα βρουν μια κοινή συνισταμένη".

Οσον αφορά τις εγγραφές μελών στο ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της ΚΕ υποστήριξε ότι έφτασαν τις 105.000 τα μέλη που ανανέωσαν τις ταυτότητές του, ενώ στο προηγούμενο συνέδριο ανέρχονταν στις 142.000, παρουσιάζοντας μείωση κατά 20%.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις

Συνεχίζονται, με αμείωτη ένταση, οι αντιπαραθέσεις στελεχών της κυβέρνησης για την πολιτική της χώρας απέναντι στην Τουρκία, την ίδια στιγμή που η Ουάσιγκτον ολοκληρώνει τις προσπάθειες, που έχουν ως στόχο τη ρυμούλκηση της Αθήνας στο τραπέζι των συνομιλιών με την Αγκυρα

Οι ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις, αναφορικά με την πολιτική της χώρας απέναντι στην Τουρκία, όσο πλησιάζει η ημερομηνία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον, αποκτούν μεγαλύτερη οξύτητα και τείνουν να αποτελέσουν βασικό συστατικό του "παιχνιδιού" για τη νομή της εξουσίας στο κυβερνών κόμμα.

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, με αφορμή τη συμμετοχή του στην εκδήλωση για την παρουσίαση ενός βιβλίου για τη Βοσνία του δημοσιογράφου Τ. Τέλογλου, θεώρησε σωστό να απαντήσει στον υπουργό Αμυνας, Γερ. Αρσένη, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία εκφράζει τη δυσφορία του για την πολιτική ήπιων τόνων απέναντι στην Αγκυρα, που υιοθετεί η Αθήνα.

Η εσωκομματική δημαγωγία, είπε ο Θ. Πάγκαλος, όσον αφορά στα εθνικά θέματα, είναι περισσότερο επικίνδυνη από τη δημαγωγία μεταξύ των κομμάτων. Ο υπουργός Εξωτερικών στην ίδια τοποθέτησή του υποστήριξε την άποψη πως στόχος της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας είναι η διασφάλιση της ειρήνης και όχι ο πόλεμος.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, επιχειρούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να πείσει πως η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία είναι ενιαία και πως δεν υπάρχει θέμα διαφοροποίησης του Γερ. Αρσένη. "Για τις δηλώσεις του Γερ. Αρσένη, είπε ο Δ. Ρέππας, είναι δηλώσεις οι οποίες επαναλαμβάνουν το αυτονόητο".

Το "αυτονόητο" όμως, απ' ό,τι φαίνεται, δεν είναι σαφές ούτε για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ε. Βενιζέλο, ο οποίος δήλωσε χτες πως "η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι ενιαία και σταθερή από τον Οκτώβριο του 1993" και συμπλήρωσε σχετικά με τις τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών ότι "σημασία δεν έχει τι λέμε, σημασία έχει τι κάνουμε ως κυβέρνηση. Ο Θ. Πάγκαλος, που είναι ένας οξυδερκής πολιτικός με ικανότητες μεγάλες, γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι υπουργός Εξωτερικών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και όχι των οποιωνδήποτε προσωπικών απόψεων που μπορεί να έχει ο καθένας μας".

Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να διαμορφώσει μια ενιαία γραμμή και άποψη στην πολιτική της απέναντι στην Τουρκία, η Ουάσιγκτον προετοιμάζει το έδαφος για να προωθήσει συγκεκριμένες ιδέες για την πραγματοποίηση ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου. Οι ιδέες αυτές αναμένεται να έχουν μορφοποιηθεί και να αποτελέσουν βασικό αντικείμενο συζήτησης του Ελληνα πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με τον Μπιλ Κλίντον την ερχόμενη βδομάδα.

Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Οι ΚΟ Αμφιάλης και Αγ. Αντώνη Κερατσινίου πραγματοποιούν συζήτηση με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ. Προσυνεδριακός διάλογος για το 15ο Συνέδριο", σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία τους (Π. Τσαλδάρη 71, Αμφιάλη - Κερατσίνι). Θα μιλήσει ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
  • Η ΚΟΒ Λόφου Αξιωματικών πραγματοποιεί σύσκεψη - συζήτηση με θέμα το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ σήμερα, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της.
  • Η ΑΕ Καλαμάτας και οι κλαδικές ΚΟΒ της ΝΕ Μεσσηνίας πραγματοποιούν σύσκεψη μελών και οπαδών του Κόμματος, με θέμα την παρουσίαση των ντοκουμέντων του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας (Αριστοδήμου 81, 3ος όροφος).
  • Η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "Οι θέσεις της ΚΕ για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ" τη Δευτέρα 8-4-96, στις 6.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου. Θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Ε. Βενιζέλος

Θ. Πάγκαλος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ