Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις

Συνεχίζονται, με αμείωτη ένταση, οι αντιπαραθέσεις στελεχών της κυβέρνησης για την πολιτική της χώρας απέναντι στην Τουρκία, την ίδια στιγμή που η Ουάσιγκτον ολοκληρώνει τις προσπάθειες, που έχουν ως στόχο τη ρυμούλκηση της Αθήνας στο τραπέζι των συνομιλιών με την Αγκυρα

Οι ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις, αναφορικά με την πολιτική της χώρας απέναντι στην Τουρκία, όσο πλησιάζει η ημερομηνία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον, αποκτούν μεγαλύτερη οξύτητα και τείνουν να αποτελέσουν βασικό συστατικό του "παιχνιδιού" για τη νομή της εξουσίας στο κυβερνών κόμμα.

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, με αφορμή τη συμμετοχή του στην εκδήλωση για την παρουσίαση ενός βιβλίου για τη Βοσνία του δημοσιογράφου Τ. Τέλογλου, θεώρησε σωστό να απαντήσει στον υπουργό Αμυνας, Γερ. Αρσένη, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία εκφράζει τη δυσφορία του για την πολιτική ήπιων τόνων απέναντι στην Αγκυρα, που υιοθετεί η Αθήνα.

Η εσωκομματική δημαγωγία, είπε ο Θ. Πάγκαλος, όσον αφορά στα εθνικά θέματα, είναι περισσότερο επικίνδυνη από τη δημαγωγία μεταξύ των κομμάτων. Ο υπουργός Εξωτερικών στην ίδια τοποθέτησή του υποστήριξε την άποψη πως στόχος της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας είναι η διασφάλιση της ειρήνης και όχι ο πόλεμος.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, επιχειρούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να πείσει πως η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία είναι ενιαία και πως δεν υπάρχει θέμα διαφοροποίησης του Γερ. Αρσένη. "Για τις δηλώσεις του Γερ. Αρσένη, είπε ο Δ. Ρέππας, είναι δηλώσεις οι οποίες επαναλαμβάνουν το αυτονόητο".

Το "αυτονόητο" όμως, απ' ό,τι φαίνεται, δεν είναι σαφές ούτε για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ε. Βενιζέλο, ο οποίος δήλωσε χτες πως "η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι ενιαία και σταθερή από τον Οκτώβριο του 1993" και συμπλήρωσε σχετικά με τις τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών ότι "σημασία δεν έχει τι λέμε, σημασία έχει τι κάνουμε ως κυβέρνηση. Ο Θ. Πάγκαλος, που είναι ένας οξυδερκής πολιτικός με ικανότητες μεγάλες, γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι υπουργός Εξωτερικών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και όχι των οποιωνδήποτε προσωπικών απόψεων που μπορεί να έχει ο καθένας μας".

Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να διαμορφώσει μια ενιαία γραμμή και άποψη στην πολιτική της απέναντι στην Τουρκία, η Ουάσιγκτον προετοιμάζει το έδαφος για να προωθήσει συγκεκριμένες ιδέες για την πραγματοποίηση ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου. Οι ιδέες αυτές αναμένεται να έχουν μορφοποιηθεί και να αποτελέσουν βασικό αντικείμενο συζήτησης του Ελληνα πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με τον Μπιλ Κλίντον την ερχόμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ