Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ

Ολα καλά για την κυβέρνηση

Τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών έφεραν χτες στη Βουλή, για πολλοστή φορά, οι βουλευτές του ΚΚΕ, για να πάρουν από τον αρμόδιο υπουργό τη συνήθη απάντηση, ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται και στο προσεχές μέλλον οι μικρομεσαίοι θα δουν καλύτερες μέρες

"Μετά τους αγρότες και τους εργάτες των βιομηχανιών που κλείνουν βρισκόμαστε στην εποχή, όπου η πίεση, η οποία ασκείται στη χώρα μας, πηγαίνει προς τους μικρομεσαίους, η κατάσταση των οποίων έχει επιδεινωθεί και απ' ό,τι φαίνεται δεν έχουν και κάποια προοπτική ανάκαμψης", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ, αναπτύσσοντας αναφορά των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων της Αθήνας, με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά τους. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η κατάσταση των ΕΒΕ έχει χειροτερέψει "λόγω των αντικειμενικών κριτηρίων, του 35%, της φοροδιαφυγής, της δραστηριότητας των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων, η χρηματοδοτική ασφυξία, στην οποία βρίσκονται, όλα αυτά δημιουργούν πτώση του τζίρου, αύξηση των πτωχεύσεων, διόγκωση ακάλυπτων επιταγών, προβλήματα με την επαγγελματική στέγη και φυσικά πρέπει να προσθέσουμε τις συνέπειες που υπάρχουν από την οικονομική δυσκολία, στην οποία βρίσκεται η χώρα και τη δυσκολία που έχει ο κόσμος να αγοράσει τα αγαθά τα οποία έχει ανάγκη". Ο Ορ. Κολοζώφ ακολούθως είπε ότι τα μέτρα που παίρνονται "όχι απλώς ασπιρίνες δεν είναι, αλλά τελικά και αυτά τα όσα προβλέπονται να πάνε στους μικρομεσαίους με βάση τις γενικές ρυθμίσεις ακόμα και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, τελικά πηγαίνουν σε μία μόνο μικρή ομάδα, η οποία ανήκει φυσικά στους μικρομεσαίους, αλλά το σύνολο σχεδόν των 600.000 μικρών και αυτοαπασχολούμενων δεν έχει τη δυνατότητα να γευτεί έστω και αυτά τα αποσπασματικά και μικρά μέτρα που παίρνονται".

Απαντώντας ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρ. Πάχτας,παραδέχτηκε ότι "υπάρχει καθυστέρηση στην εξειδίκευση των μέτρων που απαιτούσε το δεύτερο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, έτσι ώστε όλες οι δράσεις και οι ενέργειες, αφού εξειδικευτούν να γίνουν κτήμα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας", στη συνέχεια όμως κάλεσε τον βουλευτή του ΚΚΕ να ξανακάνουν την ίδια κουβέντα "μετά ένα ή δύο χρόνια. Θα δείτε ότι τα πράγματα θα έχουν βελτιωθεί φανερά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

Στη συνέχεια συζητήθηκε ανάλογη αναφορά των μικρομεσαίων του Νομού Κοζάνης, την οποία ανέπτυξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός,που μεταξύ άλλων σημείωσε: "Αν για τους επαγγελματοβιοτέχνες της Αθήνας οι απαντήσεις ήταν αποκαρδιωτικές, καταλαβαίνω πόσο πιο μη ικανοποιητικές θα είναι για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του Νομού Κοζάνης, που όπως ξέρετε είναι υποβαθμισμένη, όπως ολόκληρη η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία ήρθε και ο περυσινός σεισμός για να δώσει το τελειωτικό, θα έλεγα, χτύπημα ". Ο Γ. Κατσαρός τόνισε, επίσης, ότι για τους μικρομεσαίους της Κοζάνης η υπουργική απόφαση που θεσπίστηκε για τα κίνητρα δεν έχει καμία αξία, αφού οι υπάρχοντες επιχειρήσεις δεν έχουν δυνατότητα να λειτουργήσουν. "Κάποιοι άλλοι θα επωφεληθούν και ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί. Οι αετονύχηδες της οικονομικής ολιγαρχίας θα επωφεληθούν από τα κίνητρα", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. "Το πλέγμα μέτρων που ισχύει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ισχύει και εφαρμόζεται και στην Κοζάνη", ήταν η απάντηση του Χρ. Πάχτα.

Ο Σπ. Στριφτάρης, τέλος, ανέπτυξε αναφορά της Ομοσπονδία των ΕΒΕ του Νομού Ιωαννίνων, οι οποίοι ζητούν τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αξιοποιηθούν παραγωγικά τα κοινοτικά κονδύλια για την επανακατάρτιση μέσα από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. "Οχι μόνο κατασπαταλούνται χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αλλά δημιουργούνται και προβλήματα πραγματικά σχετικά με τη σωστή διαχείριση αυτών των κονδυλίων, τα οποία κατά ένα μεγάλο μέρος διαχειρίζονται ουσιαστικά και υλοποιούν ιδιωτικές εταιρίες ή ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι "γεννιέται το ερώτημα γιατί δεν είναι ο κύριος φορέας, όσον αφορά τουλάχιστον τους επαγγελματοβιοτέχνες, αφού έχει και υποδομή και θα μπορούσε πραγματικά να αποτελέσειμοχλό στην παροχή τέτοιων πληροφοριών, τέτοιων υπηρεσιών για τους επαγγελματοβιοτέχνες, που θα αποδείχνονταν χρήσιμες και φυσικά δε θα είχαμε τα προβλήματα της αδιαφάνειας, που παρατηρούνται στη διαχείριση αυτών των προγραμμάτων". Ο Χρ. Πάχτας παραδέχτηκε ότι "το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό" και ο βουλευτής του ΚΚΕ "έχει σε πολλά σημεία δίκιο". Στη συνέχεια, όμως, αρκέστηκε να πει ότι αυτά συνέβαιναν χτες και προχθές. Σήμερα όμως η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κανένα συγχωροχάρτι στο δικομματισμό (2007-09-08 00:00:00.0)
Μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο οι νέες επιδοτήσεις (2004-01-22 00:00:00.0)
Να στηριχτούν οι οικοτεχνίες γούνας (2003-11-19 00:00:00.0)
Στην Κρήτη ο Σπ. Στριφτάρης (2002-05-22 00:00:00.0)
Στην Κρήτη ο Σπ. Στριφτάρης (2002-05-19 00:00:00.0)
Στη Βουλή τα προβλήματα των ΕΒΕ και αγροτών Φλώρινας (1995-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ