Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Να συμβάλουν οι δημοσιογράφοι

Επιστολή προς τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, της Γραμματείας της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στη Θεσσαλονίκη

Επιστολή προς τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης απηύθυνε χτες η Γραμματεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος Θεσσαλονίκης με την οποία καλεί τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της αντικειμενικής ενημέρωσης του λαού της πόλης, να συμβάλλουν στην προβολή του αιτήματος της Επιτροπής για διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Μεταξύ άλλων η επιτροπή πρωτοβουλίας σημειώνει ότι επειδή η Συνθήκη αναφέρεται και σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας των χωρών - μελών, όφειλε η τότε κυβέρνηση, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, που είχαν την ευθύνη της κύρωσης, να απευθυνθούν στο λαό και να ζητήσουν να πει τη γνώμη του με Δημοψήφισμα, κάτι που έγινε σε πολλές χώρες που συγκροτούν την ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, η επιστολή αναφέρει: "Στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπεται η προσφυγή σε Δημοψήφισμα "για κρίσιμα εθνικά θέματα". Και η Συνθήκη αυτή αφορά σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Αλλά και αν ακόμη δεν υπήρχε αυτή η Συνταγματική πρόβλεψη, επιβάλλεται μια τέτοια ενέργεια όταν πρόκειται να εκχωρηθούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε μια άλλη κρατική ή υπερκρατική οντότητα. Επομένως δεν είναι μόνο δημοκρατικής τάξης αλλά μείζον εθνικό ζήτημα.

Η Διακυβερνητική Διάσκεψη που άρχισε στο Τορίνο θα αποφασίσει για το χαρακτήρα της ΕΕ, αλλά και για την τύχη των ανεξάρτητων κρατών - εθνών στο μέλλον.

Εμείς πιστεύουμε ότι επιβάλλεται η πλήρης ενημέρωση του ελληνικού λαού για όλες τις πλευρές της Συνθήκης και τις μελλοντικές της επιπτώσεις στην πορεία της χώρας, στην άμυνά της, στην εξωτερική πολιτική, στην κατοχύρωση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων (ΣΕΝΓΚΕΝ), στην οικονομία, στον πολιτισμό, στη γλώσσα κλπ. Το πρακτικό - τεχνικό πρόβλημα αυτής της ενημέρωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα αν η κυβέρνηση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις δέχονται την ανάγκη ο λαός να πει τη γνώμη του.

Με βάση το άρθρο 44 του Συντάγματος να αποφασιστεί Δημοψήφισμα στο οποίο ο λαός θα αποφανθεί με ΝΑΙ ή ΟΧΙ συνολικά στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Να αποφανθεί δηλαδή αν δέχεται να εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα, αφού με τη Συνθήκη επιδιώκεται η πλήρης πολιτική, αμυντική, νομισματική ενσωμάτωση της χώρας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ