ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωρισμός θράσους...

Αφού ταράξανε τον ελληνικό λαό στη λιτότητα, για να καταπολεμήσουν, δήθεν, το "τέρας" του πληθωρισμού, αφού βρήκαν τον "ένοχο" στους μισθούς των εργαζομένων και τους εξόντωσαν (μισθούς και εργαζόμενους), τώρα βάλθηκαν να εξοντώσουν κάθε έννοια ...φιλότιμου. Για την κυβέρνηση μιλάμε και κάποιους χρυσοπληρωμένους κονδυλοφόρους, που ασκούν τη διατεταγμένη δημοσιογραφία της "σύνεσης". Οπου ως "σύνεση" λογίζεται να γράφεις ό,τι η ολιγαρχία σού έχει αναθέσει και να πουλάς "οικονομική ανάλυση" του στιλ "υπεύθυνος για τον πληθωρισμό είναι ο εργάτης και ο μισθός του". Σύνθημά τους να περιοριστεί η κατανάλωση των λαϊκών στρωμάτων, η "σπατάλη", όπως οι ίδιοι την ονομάζουν. Και δεν εννοούν άλλο, παρά να στερηθούν οι εργαζόμενοι και τα απολύτως αναγκαία. Στο όνομα του να πιαστούν οι όροι του Μάαστριχτ, βέβαια, όπως ονομάζεται το "άθικτο" των μεγαλοκεφαλαιουχικών κερδών.

***

Συνεχίζουν, μάλιστα, να λένε τα παραπάνω και τώρα, που, μετά από τόσα χρόνια λιτότητας, ο πληθωρισμός συνεχίζει να τραβάει την ανηφόρα. Ανακάλυψαν, πλέον, ότι η αναζωπύρωση του τιμαρίθμου οφείλεται στα επιδόματα των εργαζομένων... Να κοπούν λοιπόν και αυτά! Να κοπούν όλα! Μόνο τα κέρδη από τα ομόλογα, τα κέρδη από την ασυδοσία και τον καθορισμό μονοπωλιακών τιμών στην αγορά, τα κέρδη από τα "μαύρα" που κυκλοφορούν κάτω από τα τραπέζια (στα οποία συναγελάζονται ορισμένοι από τους εν λόγω κονδυλοφόρους) να μην κοπούν. Αυτά δεν επηρεάζουν τον τιμάριθμο...

***

Γράφουν τα προχτεσινά "ΝΕΑ" - σχετικά με το "τις πταίει" για την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 9,1% - ότι "με τη φαύλη πολιτική των επιδομάτων και άλλες παροχές η οικονομική πολιτική χαλαρώνει"! Τα ίδια υποστήριζε πριν μια βδομάδα η "Ελευθεροτυπία". Μάλιστα. Οι εφημερίδες, των γνωστών αφεντικών τους, δε θεωρούν ότι τα κέρδη των τραπεζών (αύξηση 413% το 1994) και των βιομηχάνων (27% κατά μέσο όρο) επηρεάζουν αυξητικά τον πληθωρισμό. Τους ενοχλούν, δήθεν, τα δημόσια ελλείμματα, αλλά και γι' αυτά οι εργαζόμενοι φταίνε. Δε φταίνε ο Λάτσης και ο Βαρδινογιάννης, που μόνο από τόκους υπερημερίας χρωστούν 200 δισ. δραχμές στο δημόσιο, αλλά κανείς δεν τους τα ζητάει. Δε φταίνε οι βιομήχανοι, που χρωστούν 450 δισ. δραχμές στο ΙΚΑ. Δε φταίει το κράτος "τους" με τη φορολογία στα καύσιμα, που φτάνει το 80% της τιμής τους, τα ρουσφέτια, την "απελευθέρωση" της αγοράς κλπ. Είναι φανερό ότι το θράσος τους δεν έχει όρια. Μόνο αν είσαι τόσο θρασύς, μπορείς να εμφανίζεις ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού δεν οφείλεται στα κέρδη της ολιγαρχίας, αλλά στους μισθούς.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Απαγορευτικό για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αυτό επισημαίνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, σε επιστολή της προς τον ΕΟΜΜΕΧ

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Βιομηχανία και συγκεκριμένα του Υποπρογράμματος 4 του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, επισημαίνει ηΓενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), σε υπόμνημά της προς τον πρόεδρο και το ΔΣ του ΕΟΜΜΕΧ.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ στο υπόμνημά της αναφέρεται μεταξύ άλλων και στα εξής ζητήματα:

  • Στην επιδότηση των διαφόρων επαγγελματικών, επιμελητηριακών και συνδικαλιστικών φορέων, προκύπτει θέμα ΦΠΑ, δεδομένου ότι οι παραπάνω φορείς δεν έχουν τη δυνατότητα συμψηφισμού του ΦΠΑ. Οπως τονίζεται, οι εν λόγω φορείς για να διεκπεραιώσουν το έργο που θα επιδοτηθεί με 50%, θα πρέπει να καταβάλουν σε τρίτους (για την αγορά εξοπλισμού ή υπηρεσιών) 18% και μάλιστα για το 100% της αξίας. Δεδομένου - όπως επισημαίνεται στο υπόμνημα - ότι οι παραπάνω φορείς στερούνται αξιόλογων πόρων, αποθαρρύνονται στην προσπάθειά τους να αναβαθμίσουν την υποδομή και το έργο τους.
  • Για τη λήψη προκαταβολής προς υλοποίηση του έργου, καλείται ο βιοτέχνης να καταθέσει εγγυητική ισόποση, πράγμα που προϋποθέτει αντίστοιχη κατάθεση στην Τράπεζα. Το συγκεκριμένο μέτρο χαρακτηρίζεται σχεδόν απαγορευτικό, για πολλούς μικροβιοτέχνες.
  • Η έκταση και ο αριθμός των απαιτούμενων, για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, χαρακτηρίζονται επίσης απαγορευτικά για έναν μικροβιοτέχνη, που δε διαθέτει αξιόλογη λογιστικο-διαχειριστική υποδομή. Οπως αναφέρεται σαν παράδειγμα, το απαιτούμενο "business plan", για την επιχορήγηση νέων επιχειρηματιών, σημαίνει πληρέστατη τεχνικοοικονομική μελέτη, η οποία φυσικά θα εκπονηθεί από κάποιο ειδικό γραφείο, θα πληρωθεί 4 - 5 εκατ. δρχ., χωρίς, όμως, να είναι βέβαιο ότι θα υπαχθεί και στο πρόγραμμα.

Σε σχέση με το παραπάνω και προκειμένου να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κονδυλίων του εν λόγω προγράμματος, αλλά και για να καταστεί δυνατό να βοηθηθούν ουσιαστικά οι παραγωγικές μονάδες, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά να επανεξεταστούν και να απλοποιηθούν τα παραπάνω προβλήματα, αλλά και οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Τέλος, εκφράζεται η άποψη ότι στο όλο πρόγραμμα θα πρέπει να ενταχθούν και οι επαγγελματικές επιχειρήσεις, καθώς και οι αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πλαφόν για... "κατανάλωση" στις τιμές πώλησης υγρών καυσίμων

Με περιστασιακά μέτρα εντυπωσιασμού και περιορισμένης εμβέλειας, που κάθε άλλο παρά θίγουν το καθεστώς της απελευθέρωσης στο χώρο της εμπορίας υγρών καυσίμων, επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση να δείξει ότι ενδιαφέρεται να "μαζέψει" τις τιμές στα καύσιμα, προσβλέποντας περισσότερο στο να ρίξει στάχτη στα μάτια όσων δίκαια αγαναχτούν από τις συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα.

Ταυτόχρονα, αφήνει στο απυρόβλητο αυτή καθ' αυτή τη γενεσιουργό αιτία που οδηγεί τις τιμές των υγρών καυσίμων στα ύψη αυτά, που είναι η ίδια η απελευθέρωση.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδης,ανακοίνωσε χτες "πλαφόν" στις λιανικές τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων από τα πρατήρια της επαρχίας, ενώ έδωσε και στοιχεία για τα περιθώρια κέρδους των εταιριών εμπορίας. Τα... μέτρα θα ισχύσουν μέχρι την Τετάρτη 17 τουΑπρίλη.

Νέες πλευρές όμως της κυβερνητικής υποκρισίας για τις χτεσινές αποφάσεις, αλλά και γενικότερα για το καθεστώς που ισχύει στη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων, προκύπτουν από χτεσινή ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου. Η ΔΕΠ, με αφορμή τη νέα - πέμπτη κατά σειρά - ανατίμηση στα καύσιμα, ενημερώνει ότι τα διυλιστήρια δίνουν στις εταιρίες εμπορίας τη βενζίνη σούπερ με 43,3 δραχμές το λίτρο, την αμόλυβδη με 44,9 δρχ. και το πετρέλαιο με 43 δρχ. Δηλαδή, όλο το υπόλοιπο κονδύλι μέχρι τις τελικές λιανικές τιμές είναι κυρίως τα κέρδη των εταιριών διακίνησης και οι τρομακτικοί φόροι, που ξεπερνούν κατά πολύ τις 150 δραχμές το λίτρο.

Στην πραγματικότητα τίποτα δεν αλλάζει με τις χτεσινές ρυθμίσεις. Εκείνοι οι οποίοι πλήρωναν μέχρι σήμερα τα σπασμένα της απελευθέρωσης, εξακολουθούν να τα πληρώνουν, ενώ διασφαλίζονται πλήρως τα κέρδη των διυλιστηρίων και η φορομπηχτική πολιτική, που βαρύνει και τα υγρά καύσιμα με φόρους στην τελική κατανάλωση και τα υπερκέρδη των εταιριών.

Το "πλαφόν"

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι από σήμερα μέχρι τις 17 Απρίλη στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στο Νομό Θεσσαλονίκης οι τιμές στα καύσιμα θα πρέπει να διαμορφωθούν στις 219 για τη βενζίνη σούπερ και 202 δρχ. το λίτρο για την αμόλυβδη. Πάντως, "πλαφόν" επιβάλλεται στις λιανικές τιμές στην υπόλοιπη χώρα - για τη βενζίνη σούπερ και την αμόλυβδη - η οποία χωρίζεται σε τρεις ζώνες. Για την πρώτη ζώνη η ανώτερη τιμή πώλησης της βενζίνης σούπερ καθορίστηκε στις 224 δρχ./λίτρο και της αμόλυβδης στις 208 δρχ./λίτρο. Στη β ζώνη, της σούπερ στις 227 δρχ. και της αμόλυβδης στις 211 και στη γ ζώνη για περιοχές με ΦΠΑ 18% η ανώτατη τιμή της βενζίνης σούπερ καθορίστηκε στις 229 δρχ. και της αμόλυβδης στις 213 δρχ., ενώ για τις περιοχές με 13% ΦΠΑ της σούπερ καθορίζεται στις 219 δρχ. και της αμόλυβδης στις 204 δρχ. το λίτρο.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υποχρεούνται να τηρούν ειδικά βιβλία διάθεσης φαρμάκων

Η δυνατότητα στα φαρμακεία να τηρούν θεωρημένο βιβλίο παράδοσης φαρμάκων στην περίπτωση διάθεσης φαρμάκων και λοιπών συναφών ειδών σε ασφαλισμένους ασφαλιστικών Ταμείων, οι οποίοι πρόκειται εκ των υστέρων και όχι σε χρόνο μεγαλύτερου των πέντε ημερών να καλύψουν τη συναλλαγή με συνταγολόγιο του οικείου ασφαλιστικού Ταμείου, προβλέπεται σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Η τήρηση θεωρημένου βιβλίου παράδοσης φαρμάκων θα γίνεται αντί της μέχρι σήμερα προβλεπόμενης διαδικασίας που σχετιζόταν με την έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης, απόδειξης επιστροφής και νέας απόδειξης λιανικής πώλησης. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η απόφαση, στο βιβλίο αυτό καταχωρούνται:

  • Με την παράδοση των φαρμάκων, η ημερομηνία χορήγησης, το ονοματεπώνυμο και το οικείο ασφαλιστικό Ταμείο του ασφαλισμένου πελάτη καθώς και το είδος των φαρμάκων.
  • Με την προσκόμιση του συνταγολογίου, ο αύξων αριθμός αυτού και της εκδιδόμενης απόδειξης λιανικής πώλησης.

Στις παραπάνω περιπτώσεις οι αποδείξεις λιανικής πώλησης μπορούν να εκδοθούν μέχρι την πέμπτη μέρα από την παράδοση και όχι αργότερα από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ