ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΛΟΪΑ
Διορία από τις αεροσυνοδούς

Διορία μιας εβδομάδας δίνουν σε κυβέρνηση και διοίκηση οι αεροσυνοδοί της "Ολυμπιακής Αεροπλοϊας", για να ικανοποιήσει - έστω και ορισμένα - από τα αιτήματά τους, όπως δεσμεύτηκε ο γενικός διευθυντής της "Ολυμπιακής".

Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν ότι είναι αναγκασμένες να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, που άρχισαν την περασμένη Τετάρτη, με 24ωρη απεργία.

Την απόφαση αυτή πήραν οι αεροσυνοδοί της "Αεροπλοϊας" σε γενική συνέλευση του κλάδου, μετά τις συναντήσεις που είχε το ΔΣ της Ενωσης με τις διοικήσεις της "Ολυμπιακής Αεροπλοϊας" και της "Ολυμπιακής Αεροπορίας".

Η Ενωση Συνοδών Ολυμπιακής Αεροπλοϊας (ΕΣΟΑ), με χτεσινή της ανακοίνωση, καταγγέλλει για εμπαιγμό τη διοίκηση της "Αεροπλοϊας", επισημαίνοντας ότι παρά την αρχική συμφωνία στην πρώτη συνάντηση, στη συνέχεια, αδικαιολόγητα, άλλαξε ριζικά στάση, υπαναχωρώντας από τις δεσμεύσεις της.

Σημειώνεται ότι οι αεροσυνοδοί της "Αεροπλοϊας" εξωθούνται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, λόγω της μέχρι τώρα απαράδεκτης στάσης της διοίκησης της εταιρίας, όχι μόνο απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά συνολικά για τη λειτουργία της "Αεροπλοϊας". Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση της εταιρίας:

  • Ολιγωρεί αδικαιολόγητα στην ανάπτυξη της "Αεροπλοϊας" προς όφελος των ελληνικών και ξένων αεροπορικών εταιριών.
  • Τηρεί απαράδεκτη τακτική έναντι του προσωπικού και ειδικότερα έναντι των 25 ιπταμένων συνοδών, που εδώ και τέσσερα χρόνια τους "σέρνει" στα δικαστήρια, αρνούμενη την ένταξή τους στο τακτικό προσωπικό.
  • Καθυστερεί ύποπτα στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρίας, με επακόλουθο να παρατηρούνται σοβαρές δυσλειτουργίες στο έργο της "Αεροπλοϊας".
  • Δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, παρά τις μέχρι σήμερα θυσίες των εργαζομένων, με το διετές πάγωμα των αποδοχών τους, την προσφορά εργασίας πέραν του κανονικού ωραρίου, την παραχώρηση ρεπό κλπ.
Σε νέο δανεισμό ο ΟΣΕ

Μέτρα ασφαλείας απαιτούν οι εργαζόμενοι που χτες έκαναν συγκέντρωση στο σταθμό Θεσσαλονίκης

Σε νέο υπέρογκο δανεισμό 25 δισεκατομμυρίων δραχμών από ξένες τράπεζες προσέφυγε ο ΟΣΕ, για να αποπληρώσει μέρος των παλαιών δανείων, που ξεπερνούν τα 175 δισ. δρχ.!

Το δάνειο, που υπογράφτηκε με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μεταξύ του ΟΣΕ και ομίλου 25 μεγάλων τραπεζών, με επικεφαλής τη γιαπωνέζικη "Μιτσουμπίσι", είναι 100 εκατομ. δολάρια (25 δισ. δρχ.) και θα αποπληρωθεί σε πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 25 δισ. δρχ., στα ταμεία του ΟΣΕ "μπήκαν" μόνο τα 15 δισ. και τα υπόλοιπα παρακρατήθηκαν από την τράπεζα, για την εξόφληση παλαιών δανείων του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι για το 1996, ο ΟΣΕ πρέπει να καταβάλλει για τοκοχρεολύσια 47 δισ. δρχ., ενώ σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, τα έσοδα του Οργανισμού μέχρι τέλος του χρόνου, δε θα ξεπεράσουν τα 21 δισ. δρχ., έναντι 148 δισ. δρχ. που προϋπολογίζονται τα έξοδα. Δηλαδή και κατά τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, το έλλειμμα του ΟΣΕ το 1996 αναμένεται να ξεπεράσει τα 127 δισ. δραχμές!

Ο Δημ. Καραπάνος,μέλος του ΔΣ του ΟΣΕ, που έχει διατελέσει και γενικός διευθυντής του Οργανισμού, εκτιμά ότι κυβέρνηση και διοίκηση εφαρμόζουν μια πολιτική "χρεοκοπίας, συρρίκνωσης και διάλυσης" των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Μέτρα ασφαλείας ζητούν οι εργαζόμενοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στις 10 π.μ. οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ στον Επιβατικό Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης με αίτημα την αύξηση των μέτρων ασφάλειας στις αμαξοστοιχίες του Οργανισμού. Οι δύο βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν τους δύο τελευταίους μήνες σε βαγόνια προερχόμενα από τη Βουλγαρία έχουν δημιουργήσει έντονο κλίμα ανησυχίας μεταξύ των υπαλλήλων του ΟΣΕ καθώς και στις δύο περιπτώσεις από σύμπτωση δε θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα.

Οι σιδηροδρομικοί από την πρώτη επίθεση του Φλεβάρη είχαν ζητήσει τη λήψη έκτακτων μέτρων ασφάλειας και ελέγχου, τουλάχιστον στα βαγόνια που προέρχονταν από το εξωτερικό αλλά όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια με τη δεύτερη βομβιστική ενέργεια που έγινε με πανομοιότυπο τρόπο με την πρώτη, τα όποια μέτρα λήφθηκαν ήταν ανεπαρκή. Ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Β. Ελλάδας κατηγορεί το υπουργείο Μεταφορών και τη διοίκηση του ΟΣΕ για αδιαφορία στις προτάσεις των εργαζομένων και αδράνεια απέναντι στους κινδύνους από μελλοντικές ανάλογες επιθέσεις.

Την ερχόμενη Τρίτη το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου θα αποφασίσει αν θα πραγματοποιηθούν νέες κινητοποιήσεις, ενώ χτες μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του ΣΣΒΕ Σάββας Πετρίδης επανέλαβε τις προτάσεις των εργαζομένων που αφορούν την πρόσληψη και εκπαίδευση απαραίτητου αριθμού φυλάκων για τους σταθμούς του ΟΣΕ, την περίφραξη όλων των χώρων στάθμευσης και τον επαρκή φωτισμό τους. Επίσης ζήτησε την αύξηση των περιπολιών της αστυνομίας και τη διακοπή των ανταποκρίσεων βαγονιών από τη Βουλγαρία.

Στη συγκέντρωση κλιμάκιο του ΕΚΘ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα αιτήματα των σιδηροδρομικών και κάλεσε τους αρμοδίους να υλοποιήσουν τις προτάσεις των εργαζομένων.

Ιστορίες "Νόστου" απ' τη Σαλαμίνα

Η Θεραπευτική Κοινότητα σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο του Πειραιά, τους δήμους και τον ΟΑΕΔ επιχειρεί την επαγγελματική αποκατάσταση των απεξαρτημένων

Νόστος σημαίνει την επιστροφή στην πατρίδα. Ο "Νόστος" όμως της Σαλαμίνας σημαίνει την επιστροφή στη ζωή. Γιατί είναι η θεραπευτική Κοινότητα, με δυνατότητα φιλοξενίας 50 ατόμων, μέσα απ' την οποία επιχειρείται η απεμπλοκή απ' τις ψευδαισθήσεις του κόσμου των ναρκωτικών.

Τώρα ο "Νόστος" κάνει ένα ακόμα βήμα, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο του Πειραιά (ΕΚΠ), τα ναυτεργατικά σωματεία, τους Δήμους Νίκαιας και Κορυδαλλού και τον ΟΑΕΔ: Επιχειρεί την επαγγελματική επανένταξη των απεξαρτημένων.

Χτες έγινε σύσκεψη στα γραφεία του ΕΚΠ για το θέμα αυτό. "Οταν 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη είναι άνεργοι και στην πλειοψηφία τους νέοι, τότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι η επαγγελματική επανένταξη για την ομάδα πρώην εξαρτημένων ατόμων γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Αλλά θα προσπαθήσουμε",είπε ο Β. Γκιτάκος υπεύθυνος του τμήματος εκπαίδευσης της Θεραπευτικής Κοινότητας "Νόστος"."Θα πιέσουμε - τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΠ Γ. Μίχας - την κυβέρνηση και τον ΟΑΕΔ να βοηθήσει περισσότερο και μπορούμε από τη μεριά μας, σε συνεργασία με τους βιοτέχνες, να ζητήσουμε από τις εταιρίες της περιοχής του Πειραιά να βοηθήσουν και να εμπιστευτούν τα παιδιά που θέλουν να επανενταχτούν".

Η Λ. Κολλάρου,υπεύθυνη στο τμήμα επανένταξης, επισήμανε ότι πρώτος στόχος του προγράμματος είναι η σωματική και ψυχική απεξάρτηση καθώς και η κοινωνική επανένταξη των μελών της ώστε να γίνουν δημιουργικοί και ολοκληρωμένοι πολίτες που δεν ενσωματώνονται στο σύστημα αλλά συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση και την αλλαγή του. Στα πλαίσια των γενικών αυτών στόχων σχεδιάζεται η λειτουργία του πειραματικού προγράμματος "Μαρμάρινη Σαντάλα",που αφορά την κατασκευή ενός παραδοσιακού αλιευτικού σκάφους από τα μέλη της Κοινότητας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ναυτικής Παράδοσης και τον Προικοννησιακό Σύνδεσμο, σε καρνάγιο της Σαλαμίνας. Το καρνάγιο αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει τη σημαντικότερη επιχειρηματική δραστηριότητα του προγράμματος.

Το πρόγραμμα της Θεραπευτικής Κοινότητας "Νόστος" είναι εθελοντικό και "στεγνό". Στα πλαίσια του προγράμματος λειτουργεί το Κέντρο Ενημέρωσης Πειραιά,που λειτουργεί από τον Αύγουστο του 1994 με στόχο την ενημέρωση, κινητοποίηση και προετοιμασία τους για θεραπεία. Το Θεραπευτικό Κέντρο "Νόστος" αποτελεί τη δεύτερη φάση του προγράμματος, όπου συντελείται η απεξάρτηση των χρηστών από φαρμακευτικές ουσίες το οποίο λειτουργεί από το Σεπτέμβρη του 1993 στα Σελήνια Σαλαμίνας. Το Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης Πειραιά αποτελεί την τελευταία φάση του προγράμματος. Το πρόγραμμα Οικογένειας Θεραπευτικής Κοινότητας "Νόστος" απευθύνεται στις οικογένειες των χρηστών μελών της Κοινότητας, με στόχο τη στήριξη της οικογένειας και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεών της.

Συζήτησαν για το Εμπορικό Κέντρο

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα καταστήματα του Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας, μετά το κλείσιμό του από το δήμο και το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, συζήτησαν χτες σε συνάντησή τους το προεδρείο του Συνδέσμου Εμπόρων - Χονδρεμπόρων - Βιοτεχνών και ο υφυπουργός Εμπορίου Μ. Χρυσοχοϊδης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χ. Βασιλακόπουλος, ανέπτυξε στον υπουργό τα προβλήματα του κλάδου μετά το κλείσιμο του Εμπορικού Κέντρου. Τα βασικά προβλήματα είναι το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων, τα έργα πεζοδρόμησης, η τοποθέτηση των μπαρών, η πρόσβαση των αυτοκινήτων των καταστηματαρχών και η μεταφορά τους σε άλλη περιοχή.

Ο υφυπουργός αρκέστηκε να απαντήσει ότι βρίσκει δίκαια τα αιτήματα και ότι θα τα συζητήσει σε σύσκεψη με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κυρίως για τον αποκλεισμό των οχημάτων που ανήκουν στους καταστηματάρχες του Εμπορικού Κέντρου.

Ερωτηματικά για μια επιστολή

"Σε κάθε περίπτωση και σε τελευταία ανάλυση η συμπεριφορά και ο τρόπος λειτουργίας των δημοσιογράφων κρίνεται από την ίδια την ΕΣΗΕΑ". Αυτή είναι η κατακλείδα επιστολής που στάλθηκε χτες στην εφημερίδα μας από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με αφορμή χτεσινό σχόλιο του "Ρ" για τις"ακατονόμαστες φράσεις" και τις "προειδοποιήσεις" του επικεφαλής του Γραφείου ότι στο μέλλον "θα έχουμε να κάνουμε προσωπικά μαζί του".

Με την ίδια επιστολή δικαιολογείται πλήρως ο τρόπος που επιλέχτηκε από το Γραφείο Τύπου για να ενημερωθούν οι συντάκτες του υπουργείου για τις εξελίξεις γύρω από την επίθεση του Καϊρου και "υπενθυμίζεται" ότι ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο πόστο "ύστερα από πρόταση των διαπιστευμένων συντακτών", "συμπεριλαμβανομένου και του συντάκτη σας".

Σε ό,τι μάς αφορά, περιοριζόμαστε σε μια διευκρίνιση και ένα σχόλιο. Η διευκρίνιση: Ο συντάκτης του "Ρ" ποτέ δε διατύπωσε καμιά απολύτως πρόταση για την πρόσληψη του επικεφαλής του Γραφείου Τύπου. Το σχόλιο: Μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι από το υπουργείο του Κ. Γείτονα εστάλη επιστολή, με την οποία τελικά καλύπτεται η απρεπής συμπεριφορά και οι απροσχημάτιστες απειλές του εν λόγω κυρίου.

Λεζάντα 1ου σελ. 20

Το Κέντρο Ενημέρωσης του "Νόστου"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ