ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στον ΟΜΕΔ "φόρτωσε" τις συμβάσεις η ΟΙΥΕ

Εντονη κριτική στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, για την αδράνεια που επιδεικνύει και στο θέμα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, τις οποίες παρέπεμψε στον ΟΜΕΔ, χωρίς να εξαντλήσει κανένα περιθώριο πίεσης

Με αναπάντητα ερωτήματα και τη δέσμευση ότι... θα μεταφερθούν οι απόψεις τους στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), έφυγαν οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων, που συμμετείχαν προχτές σε σύσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, με θέμα την πορεία των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και την κατεύθυνση, στην οποία πρέπει να κινηθεί η ΟΙΥΕ.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας που συμμετείχαν δέχτηκαν την κριτική της πλειοψηφίας των συνδικαλιστών, αφού, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του νέου έτους, όχι μόνο δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις, αλλά οι περισσότερες από αυτές, με απόφαση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ, έχουν παραπεμφθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης - Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), χωρίς να καν να εξαντληθεί η παραμικρή προσπάθεια πίεσης. Εκτός αυτού, οι συνδικαλιστές αντέδρασαν στην αδράνεια της Ομοσπονδίας και ζήτησαν να παρθούν συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την καλύτερη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ζήτησε την άμεση ανάκληση της σύμβασης των ιδιωτικών από τον ΟΜΕΔ.

Σε καταγγελίες συνδικαλιστών για τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας στο θέμα των συμβάσεων, ο Σ. Παφύλας, μέλος του προεδρείου της ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ), απάντησε ότι "στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πλειοψηφίες, ζούμε στην πραγματικότητα και άλλο το επιθυμητό κι άλλο το εφικτό", ενώ δεν παρέλειψε να επιρρίψει τις ευθύνες, για την έλλειψη αγωνιστικότητας της ΟΙΥΕ, στους ίδιους τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι "δε συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις".

Στο μεταξύ όσο η Ομοσπονδία αρνείται να συντονίσει τους εργαζόμενους, που καλύπτει για την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση ικανοποιητικών συμβάσεων, τόσο οι εργοδότες αποθρασύνονται. Συγκεκριμένα στο ΜΙΝΙΟΝ,στο πολυκατάστημα όπου βασιλεύει το ωρομίσθιο και η τρομοκρατία, η εργοδοσία προσπάθησε να εμφανίσει τους εργαζόμενους του πολυκαταστήματος ως... "προνομιούχους" (!), όταν κατά τη διάρκεια συνάντησης με το επιχειρησιακό σωματείο, για το θέμα της σύμβασης, όχι μόνο αρνήθηκε όλα τα αιτήματα και δεν έκανε καμία πρόταση, αλλά και ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ αμείβονται πολύ καλύτερα από άλλους!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
"Διαπραγμάτευση" μέσα από αγώνες

Συγκέντρωση οργανώνουν αύριο στις 11π.μ. στο "Ακάδημος" έξι επισιτιστικά σωματεία, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιείται συνάντηση για τη σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ούτε καν τα ψίχουλα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης δε δέχονται να δώσουν οι ξενοδόχοι

Δεκάδες ξενοδοχεία και άλλους χώρους δουλιάς επισκέφθηκαν και χτες συνδικαλιστές των Σωματείων Μαγείρων, Σερβιτόρων Αθήνας - Πειραιά, Καφεϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αίγινας,ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τη συγκέντρωση που πραγματοποιούν αύριο, Πέμπτη, στις 11 π.μ. στο θέατρο "Ακάδημος" και καλώντας τους να τιμήσουν με τη συμμετοχή τους και την Εργατική Πρωτομαγιά.Στις εξορμήσεις συμμετείχε και η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας.

Ο φόβος που επικρατεί στους εργαζόμενους και τροφοδοτείται από το σμπαράλιασμα του ωραρίου εργασίας και των εργασιακών σχέσεων γενικότερα, ήταν εμφανής. Πολλοί από αυτούς δίσταζαν ακόμα και να πάρουν τις ανακοινώσεις που μοίραζαν οι συνδικαλιστές, ενώ σε αρκετά ξενοδοχεία ελάχιστες καμαριέρες έπρεπε να καλύψουν όλο τον όγκο της δουλιάς. Η ποικιλία στις μορφές των εργασιακών σχέσεων, είναι το κύριο χαρακτηριστικό του ξενοδοχείου "Κάραβελ". Συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, ωρομίσθιοι και "εξτρατζήδες" που, ενώ υποτίθεται ότι προσλαμβάνονται για την κάλυψη έκτακτων αναγκών των ξενοδοχείων, συνήθως καλύπτουν πάγιες ανάγκες, αφού "συμφέρουν" από άποψη κόστους.

Ο Χ. Κατσώτης,γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και στέλεχος της ΔΑΣ, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την κλαδική συλλογική σύμβαση, τονίζοντας: "Οι ξενοδόχοι δεν έχουν αποδεχτεί ούτε καν αυτή την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η άποψή τους είναι αν ισχύσει κάποια αύξηση σαν της Εθνικής Σύμβασης, να ισχύσει μόνο για τα κατώτερα μεροκάματα, ενώ στα υπόλοιπα να μη δοθεί καμία αύξηση"! Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, αλλά και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων για τη στάση τους στο θέμα των συμβάσεων, τονίζοντας: "Εχουν την άποψη ότι θα τα βρούνε με τους ξενοδόχους με τις συζητήσεις. Διάλογο κάνουμε συνέχεια, αλλά εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή διαβίωση, να διεκδικήσουμε ικανοποιητικές συμβάσεις, διασφάλιση της πλήρους απασχόλησης, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων κλπ".

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη να έχει επιτυχία η συγκέντρωση μιας και, όπως σημείωσε, "την ίδια ώρα με τη συγκέντρωση θα γίνει και νέα συνάντηση με τους εργοδότες, γι' αυτό η συγκέντρωση θα είναι καθοριστική, πρέπει να στείλουμε μήνυμα ότι δεν αποδεχόμαστε να μην υπογράψουμε σύμβαση".

Το ΕΚΠ καταγγέλλει την ΚΑΡΜΟΡ - ΕΛΛΑΣ

Εκδικάζεται σήμερα αίτηση της επιχείρησης για την άρση της συνδικαλιστικής προστασίας και την απόλυση μέλους του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά!

Αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, εκδικάζεται η αίτηση της επιχείρησης "Κάρμορ Ελλάς ΕΠΕ" προς την Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστών του άρθρου 15 του νόμου 1264/82, με την οποία ζητάει την άρση της συνδικαλιστικής προστασίας και την απόλυση του Β. Ριφουνά,μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Πειραιά.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια απόλυσης του συνδικαλιστή, που - όπως επισημαίνει - αποσκοπεί στην τρομοκράτηση από την "Κάρμορ Ελλάς ΕΠΕ" των εργαζομένων και την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης. "Το κείμενο της αίτησης - τονίζεται στην ανακοίνωση - πέρα από το πλήθος των αντιφάσεων που περιέχει, είναι συκοφαντικό και ψευδές, αποδεικνύοντας έτσι ότι η δίωξη του συνδικαλιστή αποσκοπεί στην ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία, εκτός των άλλων, αρνείται να εφαρμόσει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να επιβάλει την πολυειδικότητα". Τέλος, το ΕΚΠ απαιτεί να σταματήσει άμεσα η επιχείρηση τη δίωξη του εν λόγω συνδικαλιστή και να εφαρμόσει, όπως οφείλει, τις υποδείξεις του ΚΕΠΕΚ, της Επιθεώρησης Εργασίας και τις διατάξεις του νόμου 1264/82.

Επιστράφηκε από το ΣτΕ σχέδιο ΠΔ

Στον υπουργό Εργασίας επεστράφη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη σύνθεση και συγκρότηση του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ), επειδή τα προσόντα των προσώπων που είναι δυνατόν να επιλεγούν ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι αόριστα.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος κατατέθηκε για επεξεργασία στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ από το υπουργείο Εργασίας. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με το υπ' αριθμό 158/1996 πρακτικό, θεωρεί ότι τα προσόντα των προέδρου και αντιπροέδρου πρέπει να καθορίζονται με το Προεδρικό Διάταγμα και όχι να αναφέρεται απλά ότι θα πρέπει να είναι πτυχιούχοι ανώτατων σχολών. Επίσης, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν καθορίζονται οι κατηγορίες και οι ειδικότητες του προσωπικού του ΕΚΕΠ.

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα επισιτιστικά επαγγέλματ

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα επισιτιστικά επαγγέλματα

Συνέλευση των ιδιωτικών

Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και καλεί όλα τα μέλη του να συμμετέχουν για να συζητήσουν την πορεία της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας και την προετοιμασία της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

"Σύμβουλος" των εργοδοτών η Επιθεώρηση Ζακύνθου

Καταγγελία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού

"Συμβουλάτορες και νομικοί σύμβουλοι των εργοδοτών και ειδικότερα των ξενοδόχων, έχουν καταντήσει η Επιθεώρηση Εργασίας και ο προϊστάμενός της (Γ. Καράμπαμπας) στη Ζάκυνθο", καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου και αιτιολογεί αυτή την καταγγελία αναφέροντας: "Σε εργατική διαφορά για επαναπρόσληψη δύο εργαζομένων, αντί ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης να απαιτήσει την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, έδινε συμβουλές στους ξενοδόχους, ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου "Ποσειδών", για το πώς θα τους απολύσουν!".

Το Σωματείο καλεί τον υπουργό Εργασίας "να πάρει θέση για τις απαράδεκτες ενέργειες του Επιθεωρητή Εργασίας", καθώς επίσης και τον νομάρχη Ζακύνθου "να πάρει άμεσα μέτρα για να σταματήσει η προκλητική, ανεπίτρεπτη, απαράδεκτη και αντεργατική στάση του γραφείου της Επιθεώρησης και να ενεργήσει για την ουσιαστική και σωστή λειτουργία του. Για την εφαρμογή των νόμων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια και για την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας".

Τέλος, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, απευθυνόμενο στους εργαζόμενους του νησιού, τονίζει ότι πριν απευθυνθούν στην Επιθεώρηση, να έρχονται σε επαφή και να ενημερώνονται πρώτα από το Σωματείο τους.

Σε συνέλευση οι λιθογράφοι

Την Κυριακή 28 Απρίλη, στις 9.30 πμ, πραγματοποιείται στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15) η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ενωση θα διεξαχθούν από τις 12 ως και τις 15 Μάη.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ενωσης, τα τελευταία χρόνια η επίθεση του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου ενάντια στα εργατικά δικαιώματα είναι όλο και πιο έντονη. Η κυβερνητική πολιτική είναι πολιτική εξυπηρέτησης της εργοδοσίας και των κατευθύνσεων της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ειδικότερα για τον κλάδο, επισημαίνεται ότι η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. Φαινόμενα ανεργίας κάνουν την εμφάνισή τους. Οι απολύσεις και οι παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων παρατηρούνται σε καθημερινή βάση. Υπογραμμίζεται πως η καθημερινή δράση του ΔΣ του σωματείου, η παρέμβαση στους χώρους δουλιάς, λύνει αρκετά από τα παραπάνω προβλήματα, όμως χρειάζεται μια συνολική αντίσταση από όλους τους εργαζόμενους στα εργοστάσια, ενάντια στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Η Ενωση καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν, τόσο στη συνέλευση, όσο και στις εκλογές για "να δηλώσουν την απόφασή τους για τη στήριξη του σωματείου, την οργάνωση νέων αγώνων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ