ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενδοκυβερνητικός πόλεμος

Οι τριγμοί στα θεμέλια του κυβερνητικού συνασπισμού συνεχίζονται...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Επιτέλους, λύθηκε (;) το κυβερνητικό αδιέξοδο στην Τουρκία, με μια... ριζοσπαστική λύση: "Δεν υπάρχει πλέον μια κυβέρνηση, αλλά δύο. Μία του Γιλμάζ και μια της Τσιλέρ", σαρκάζει ο Μπιλάλ Τσετίν, αρθρογράφος της εφημερίδας "Γενί Γιουζίλ", στο χτεσινό της φύλλο.

Πέρα από τα ειρωνικά σχόλια του Τύπου, όμως, είναι γεγονός ότι τα προβλήματα του κυβερνητικού συνασπισμού διογκώνονται. Κάτι που δίνει τροφή στην - επιχαίρουσα - αντιπολίτευση, για ακόμη πιο δηκτικά σχόλια: "Οι δύο εταίροι δεν έχουν κοινές ευθύνες", δήλωνε χτες ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευημερίας ("Ρεφάχ"), Ογκιουζάν Ασιλτούρκ, για να συμπληρώσει ότι "βρίσκονται σε πόλεμο"...

Η τελευταία έκφανση της ενδοκυβερνητικής κρίσης προκλήθηκε από την απόφαση του πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, να αποκλείσει τους υπουργούς του Κόμματος Ορθού Δρόμου από την επεξεργασία του οικονομικού πακέτου, που παρουσιάστηκε (μετά πολλών... επαίνων) προχτές. Η κρίση όμως έχει βαθύτερα αίτια, γνωστά και καλώς προσδιορισμένα: Είναι κυρίως η μη στήριξη του Γιλμάζ προς την προκάτοχό του στην πρωθυπουργία, την Τανσού Τσιλέρ, στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία για δικαστική έρευνα σκανδάλων στα οποία φέρεται εμπλεγμένη...

Η κυβέρνηση, ζωής 50 ημερών, δεν αποκλείεται, κατά πολιτικούς αναλυτές, να μην προλάβει να συμπληρώσει ούτε εκατό μέρες. Αν η όξυνση των σχέσεων των δύο κομμάτων και των ηγετών τους συνεχίζει να αυξάνεται με τους ίδιους ρυθμούς, η έκρηξη θα είναι αναπόφευκτη...

Η τουρκική διπλωματία

Πάντως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δε δείχνει να επηρεάζεται από την ενδοκυβερνητική κρίση - το αντίθετο: εμφανίζεται έτοιμο να λάβει μέτρα για τη διέλευση πετρελαιοφόρων από τα στενά του Βοσπόρου, αντιδρώντας έτσι στη συμφωνία Ρωσίας και Καζαχστάν για τη μεταφορά πετρελαίου από το Καζαχστάν σε ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας (Νοβοροσίσκ).

"Αν η Μόσχα και η Αλμά Ατά έχουν την πρόθεση να περάσουν τα πετρέλαια από το Βόσπορο, θα πάρουμε κι εμείς τα μέτρα μας στα χωρικά μας ύδατα".

Η τουρκική διπλωματία χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για τα επικείμενα μέτρα της Αγκυρας ότι "τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης", αν αυξηθούν οι ποσότητες οι οποίες μεταφέρονται μέσω Βοσπόρου. Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι "ελαφρώς" διαφορετική: Η Αγκυρα επιθυμούσε διακαώς την πρόκριση της δικής της πρότασης για τη διαμετακομιδή του πετρελαίου της Κασπίας (μέσω τερματικού σταθμού στο Τσεϊχάν) και με την απόφασή της αυτή δίνει ένα μήνυμα σε Ρωσία και Καζαχστάν - αλλά και στις ΗΠΑ...

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Οι τρεις "πονοκέφαλοι" του Μαντέλα...
  • Τοπικές εκλογές στην επαρχία Νατάλ
  • Διαπραγματεύσεις για το νέο Σύνταγμα
  • Απειλητική η εξάπλωση του ΕΪΤΖ

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Ενα μήνα αναβολή πήραν οι προγραμματισμένες για τις 29 Μάη τοπικές εκλογές στη νοτιοαφρικανική επαρχία Κουαζούλου - Νατάλ. Αφορμή αποτέλεσαν οι σοβαρές καταγγελίες που δέχτηκε η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση του Νέλσονα Μαντέλα για την παρεμπόδιση οπαδών του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΕΚ) σε μία περιφέρεια που εδώ και πολλά χρόνια διοικείται από το μονάρχη και τα στελέχη του κόμματος της φυλής των Ζουλού "Κόμμα της Ελευθερίας, Ινκάθα". Ενας, επιπλέον, σοβαρός λόγος θεωρείται, μεταξύ άλλων, και η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων πολιτικής βίας.

Ο υπουργός Συνταγματικής Ανάπτυξης και Περιφερειακών Υποθέσεων, Κρις Φίσμερ, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι οι τοπικές εκλογές στην επαρχία Νατάλ, θα διεξαχθούν το αργότερο στα τέλη του Ιούνη. Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις στον ηγέτη του κόμματος "Ινκάθα" και υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης Μαντέλα, Μανγκοσούθου Μπουτελέζι. Ο Μπουτελέζι εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την αναβολή των εκλογών με το επιχείρημα ότι ένας μήνας δε θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της βίας. Πρόσθεσε, όμως, ότι αποδέχεται την απόφαση της κυβέρνησης για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση...

Πέρα από τις τοπικές εκλογές στην επαρχία Νατάλ, η κυβέρνηση του Προέδρου Μαντέλα αντιμετωπίζει τον πονοκέφαλο των συνομιλιών για το νέο σύνταγμα της χώρας. Οι μέχρι πρότινος διχογνωμίες ανάμεσα στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο του Μαντέλα και το "Εθνικό Κόμμα" του πρώην προέδρου της Ν. Αφρικής, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, πάνω στο γράμμα και το πνεύμα των νόμων του νέου Συντάγματος φάνηκε χτες να ξεπερνιούνται μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις δύο χρόνων. Οι δύο βασικές πολιτικές παρατάξεις της μαύρης και λευκής νοτιοαφρικανικής κοινότητας φάνηκαν διατεθειμένες να προχωρήσουν στη συγκρότηση κοινού πακέτου συμφωνιών πάνω στα θέματα της εκπαίδευσης, της ιδιοκτησίας και των απεργιών. Ούτως ή άλλως, το σχέδιο του νέου νοτιοαφρικανικού Συντάγματος θα πρέπει να παρουσιαστεί για έγκριση στα σώματα της Εθνοσυνέλευσης και του Κοινοβουλίου μέχρι τις 9.00 το πρωί σήμερα. Εάν κάτι τέτοιο δε γίνει... τότε ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή σχετικού εθνικού δημοψηφίσματος.

Η απειλή του ΕΪΤΖ

Ενας στους δέκα Νοτιοαφρικανούς είναι φορέας του ΕΪΤΖ, ενώ το περσινό αντίστοιχο ποσοστό πολιτών που είχαν προσβληθεί από το θανατηφόρο ιό ήταν 7,4%, αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση του νοτιοαφρικανικού υπουργείου Υγείας! Η περιοχή που έχει προσβληθεί περισσότερο από το ΕΪΤΖ είναι η επαρχία Κουαζούλου - Νατάλ, η οποία θεωρείται ως μία από τις πολυπληθέστερες περιοχές της Ν. Αφρικής. Το 18% των 8.500.000 κατοίκων του Νατάλ είναι φορείς. Στο βιομηχανικό λιμάνι του Ρίτσαρντς Μπέι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αφού το 40% του πληθυσμού έχει προσβληθεί από τον ιό!

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ
Αρχισε η πρώτη δίκη

ΧΑΓΗ.-

Αρχισε χτες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η πρώτη δίκη για τα εγκλήματα του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, κάθεται ο 40χρονος Σερβοβόσνιος Ντούσαν Τάντιτς, που κατηγορείται για τη δολοφονία 13 μουσουλμάνων, το βασανισμό άλλων 18, το βιασμό μιας γυναίκας και άλλες πράξεις βίας, που αναφέρθηκε ότι διαπράχτηκαν σε στρατόπεδο κρατουμένων στην Ομάσκα της βορειοδυτικής Βοσνίας.

Ο Τάντιτς, που είναι ένας από τους 57 ανθρώπους, εναντίον των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, δεν αποδέχτηκε τις κατηγορίες. Ο συνήγορός του, Μιχαήλ Βλαντιμίροφ, υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος "δεν ενέχεται σε δραστηριότητες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με κανέναν τρόπο" και ότι είναι "θύμα της προσπάθειας μουσουλμάνων της Βοσνίας, που θέλουν να βρουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο για να του φορτώσουν τα δεινά τους".

Το ίδιο 24ωρο, στο Σαράγεβο, έφθανε η είδηση του νέου "πακέτου" οικονομικής βοήθειας της Ουάσιγκτον, συνολικού ύψους 27,5 εκατομμυρίων δολαρίων! Το πακέτο προέκυψε από συμφωνία που υπογράφτηκε χτες από τον Βόσνιο πρωθυπουργό, Χασάν Μουράτοβιτς, και από τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Σαράγεβο, Τζον Μέντσις. Οι αναλυτές θεωρούν ότι από τη συμφωνία αυτή θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Κύριος αποδέκτης του πακέτου πιστώσεων και δανείων θα είναι οι βιομηχανικές μονάδες που υπάγονται στα προγράμματα ιδιωτικοποίησης.

Δεν είναι μόνον οι ΗΠΑ που "ενδιαφέρονται" για τη βελτίωση της βοσνιακής οικονομίας. Στο μακρύ κατάλογο των ενδιαφερόμενων, είναι και η Αυστρία. Στις 16 του μήνα, καταφθάνει στο Σαράγεβο ο Αυστριακός Πρόεδρος, Τόμας Κλέστιλ, με τη συνοδεία μιας ομάδας επιχειρηματιών που θα μελετήσουν το ζήτημα της ανοικοδόμησης της βοσνιακής πρωτεύουσας...

ΙΝΔΙΑ
Συγκρούσεις την ώρα των εκλογών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Τουλάχιστον 17 νέοι θάνατοι σημειώθηκαν σε συγκρούσεις τις τελευταίες μέρες στην Ινδία, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η τρίτη και τελευταία φάση των γενικών εκλογών.

Οσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, χτεσινή δημοσκόπηση μεταξύ των ψηφοφόρων που έβγαιναν από τα εκλογικά τμήματα έδινε αύξηση 6% και τη νίκη στο αντιπολιτευόμενο κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP). Αλλά, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση (exit - poll), όπως μετέδωσε χτες το ειδησεογραφικό Πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", το κόμμα δε θα μπορέσει να καταλάβει την αυτοδυναμία.

Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην Ινδία, έχουν αναφερθεί περισσότεροι από 70 θάνατοι πολιτών, σε διάφορες συγκρούσεις. Πάντως, αναλυτές παρατηρούν ότι ο αριθμός θεωρείται... χαμηλός (!) για τα ινδικά ήθη, αφού στην ανάλογη προεκλογική περίοδο προ πέντε χρόνων είχαν χάσει τη ζωή τους 300 και είχαν τραυματιστεί εκατοντάδες άλλοι.

Οι περισσότεροι θάνατοι - εξήντα ένας - στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο συνέβησαν στη χαρακτηριζόμενη ως "υπανάπτυκτη" ινδική επαρχία Μπιχάρ, όπου οι αντίπαλες κάστες συχνά καταφεύγουν στη βία σε περιόδους διεξαγωγής εκλογών.

Προχτές, ένας υπουργός του τοπικού κρατιδίου Ασάμ και οκτώ αστυνομικοί δολοφονήθηκαν, κατά πάσα πιθανότητα από ακροαριστερούς αντάρτες.

ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Βομβιστικές επιθέσεις

ΜΑΝΑΜΑ.-

Μια νέα έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας συγκλόνισε χτες την πόλη Μουχάρακ του Μπαχρέιν. Δύο άτομα τραυματίστηκαν από τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί δίπλα σε μια στάση λεωφορείου. Η έκρηξη αυτή αποτελεί, προφανώς, συνέχεια των βομβιστικών επιθέσεων που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες, (ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η πυρπόληση με αυτοσχέδιες βόμβες 9 καταστημάτων στη Μανάμα την Κυριακή). Οι αστυνομικές αρχές του εμιράτου εκτιμούν ότι πίσω από τις επιθέσεις αυτές κρύβονται σιιτικές οργανώσεις, όμως η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι βαθύτερη αιτία της όξυνσης είναι η αυταρχική διακυβέρνηση και η κατάργηση του δημοκρατικού Συντάγματος της χώρας. Χτες υπέκυψε στα τραύματά του και ένας νεαρός που είχε τραυματιστεί από πυρά της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της αντιπολίτευσης στις 3 Μάη, προσθέτοντας το όνομά του στη λίστα των νεκρών της εμφύλιας έντασης, που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται έντονα από τις αρχές του 1995 και έχει στοιχίσει τη ζωή σε, τουλάχιστον, 24 ανθρώπους, επισήμως.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Υψηλά πρόσωπα δολοφόνοι αυτονομιστών

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Ο πρώην διοικητής της ισπανικής Πολιτοφυλακής, Λούις Ρολδάν, παραδέχτηκε πως διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας δύο Βάσκων, φερόμενων ως μελών της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, ενώ παράλληλα, ένας δικαστής του Εθνικού Δικαστηρίου κατηγόρησε άλλους τρεις πρώην διοικητές της Πολιτοφυλακής για την ανάμειξή τους στη δολοφονία άλλων Βάσκων αυτονομιστών.

Ο Ρολδάν προέβη στις αποκαλύψεις αυτές ενώπιον του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, Χαβιέρ Γκόμεθ ντε Λιάνο, που ερευνά την υπόθεση της εξαφάνισης του Χοσέ Αντόνι Λάσα και του Χοσέ Ινιάκι Θαβάλα. Και οι δύο είχαν απαχθεί το 1983 και αφού βασανίστηκαν απάνθρωπα, δολοφονήθηκαν με μια σφαίρα στο κρανίο.

Ο Ρολδάν διατέλεσε διοικητής της Πολιτοφυλακής από το 1986-1993 και το 1983 ήταν αντιπρόσωπος της κυβέρνησης στο κρατίδιο της Ναβάρας.

Στο μεταξύ, ένας δικαστής του Εθνικού Δικαστηρίου κατηγόρησε τρεις πρώην διοικητές της Πολιτοφυλακής της χώρας για την ανάμειξή τους στο "βρώμικο πόλεμο" εναντίον των Βάσκων αυτονομιστών στη δεκαετία του 1980.

Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην επιτελάρχης της Πολιτοφυλακής Αντρες Κασινέλο, ο πρώην γενικός διευθυντής της Πολιτοφυλακής Χοσέ Αντόνιο Σάενζ ντε Σανταμαρία και ο πρώην στρατηγός Ενρίκε Ροντρίγκεζ Γκαλίντο.

Εντονες διαφωνίες έξω από ένα εκλογικό τμήμα

Με τη συνοδεία δεκαπέντε χιλιάδων αστυνομικών πέρασε τα γαλλογερμανικά σύνορα στο ύψος του Λότεμπουργκ η αυτοκινητοπομπή με τα πυρηνικά απόβλητα από γαλλικό εργοστάσιο επεξεργασίας στο Γκόρλεμπεν της Βορειοδυτικής Γερμανίας. Οι σφοδρές και έντονες αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων καθώς και της "Γκρίνπις" οι οποίες κατέληξαν σε βίαιες συγκρούσεις με την Αστυνομία, προκάλεσαν την αντίδραση της Γερμανίδας υπουργού Περιβάλλοντος, Ανγκέλα Μέρκελ, η οποία διαβεβαίωνε, χτες, μέσω όλων των ΜΜΕ ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη μεταφορά των γαλλικών πυρηνικών αποβλήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ