ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αντίσταση στη συντηρητική πολιτική

Με την απουσία της ΔΑΠ και των Νέων Οριζόντων συνεδρίασαν τα Κεντρικά Συμβούλια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ την περασμένη Δευτέρα, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας έκαναν ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση αντίστασης και αγώνα απέναντι στα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου για ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που μεθοδικά προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, οι ΠΚΣ στην ΕΣΕΕ κατήγγειλαν την τροπολογία για τα ΤΕΙ, που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο για την "Ελληνική παιδεία στο εξωτερικό και τη Διαπολιτισμική εκπαίδευση", αποδεικνύοντας ότι υλοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία, για είσοδο των επιχειρήσεων στις σχολές και στροφή στην κατάρτιση. Παράλληλα, πρότεινε αγωνιστικό πλαίσιο δράσης και συμμετοχή στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στηρίζοντας τις αποφάσεις των συλλόγων.

Σε ανακοίνωσή του οι ΠΚΣ τονίζουν ότι "κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η ΠΑΣΠ ενώ γενικά καταγγέλλει την ιδιωτικοποίηση, δήλωσε άγνοια για πλευρές της όπως το νομοσχέδιο για την "Ελληνική παιδεία στο εξωτερικό και τη Διαπολιτισμική εκπαίδευση" (ΕΦΕΕ), ενώ θεωρεί θετικές τις τροπολογίες για τα ΤΕΙ στο ίδιο νομοσχέδιο (ΕΣΕΕ)". Στην ανακοίνωση οι ΠΚΣ αναφέρουν ότι "και στις δύο περιπτώσεις η στάση της ΠΑΣΠ εξαρτάται από τα "παιχνίδια" στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και αυτό εκφράστηκε με την απαίτηση της ΠΑΣΠ να παραιτηθεί ο υπουργός Παιδείας".

Οι ΠΚΣ και στις δύο συνεδριάσεις κατήγγειλαν τη στάση των άλλων δυνάμεων, που βοηθούν να προχωρήσουν αυτά τα μέτρα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω από παλιότερες αποφάσεις των οργάνων. Οι ΠΚΣ καλούν "τους σπουδαστές να απαντήσουν στη συντηρητική πολιτική, δυναμώνοντας τους συλλόγους, παλεύοντας μαζί με το λαό για ενιαία δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση στα πλαίσια μιας πολιτικής που θα λέει όχι στις επιλογές της ΕΕ και των πολυεθνικών, όχι στην αναγνώριση των ψευτοπανεπιστημίων, απόσυρση του νομοσχεδίου και των τροπολογιών για τα ΤΕΙ, κατάργηση του νόμου για το ΕΣΥΠ, ολοκληρωτική επιστημονική γνώση, δουλιά για όλους, 15% για την παιδεία, όχι στις νέες περικοπές για τη σίτιση, στέγαση, συγγράμματα".

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Από τις 21 μέχρι 29 Ιούνη

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα. Θα γίνουν κανονικά και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, διαβεβαιώνει και πάλι το υπουργείο Παιδείας

Από τις 21 μέχρι και τις 29 του Ιούνη θα διεξαχθούν φέτος οι Γενικές Εξετάσεις στα μαθήματα δέσμης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ενώ οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα θα γίνουν από τη Δευτέρα 1η Ιούλη μέχρι και την Παρασκευή 5 του Ιούλη. Για μια ακόμα φορά χτες το υπουργείο Παιδείας επανέλαβε ότι οι Εξετάσεις θα γίνουν κανονικά.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, όπως και πέρσι, οι υποψήφιοι κάθε δέσμης θα εξετάζονται μέρα παρά μέρα. Οι δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ θα γίνουν στο διάστημα από το Σάββατο 29 του Ιούνη μέχρι και την Παρασκευή 5 του Ιούλη. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από τα μαθήματα του ελεύθερου και του γραμμικού σχεδίου που είναι έξι ώρες. Η εξέταση στο μάθημα της υπαγόρευσης μουσικού κειμένου θα γίνεται κατά αλφαβητική σειρά ανά μία ώρα περίπου και η διάρκεια εξέτασης του μαθήματος αυτού θα είναι περίπου 20 λεπτά.

Οι υποψήφιοι όλες τις μέρες των εξετάσεων πρέπει να προσέρχονται στο εξεταστικό τους κέντρο το αργότερο στις 7 π.μ.

Για τα ειδικά μαθήματα που εξετάζονται απόγευμα, η προσέλευση των υποψηφίων πρέπει να γίνει μέχρι τις 5.30 μ.μ. Ειδικά για το μάθημα υπαγόρευσης μουσικού κειμένου (DICTEE) οι υποψήφιοι που το όνομά τους αρχίζει από Α - Λ πρέπει να προσέλθουν στο εξεταστικό κέντρο στις 7 π.μ. και από Μ - Ω στις 10 π.μ.

Οι αθλητικές δοκιμασίες των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ θα διεξάγονται σε ώρες κατάλληλες και σε καμία περίπτωση τις ώρες 11 π.μ. - 6 μ.μ. Οι δοκιμασίες αυτές είναι δυνατόν να γίνουν και βραδινές ώρες, εφόσον θα υπάρχει κατάλληλος φωτισμός, ενώ το αγώνισμα της κολύμβησης θα διεξάγεται σε κολυμβητήριο 50 μέτρων.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων γίνονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με εξαίρεση το μάθημα των Αγγλικών, το οποίο εξετάζεται σε όλους τους νομούς, σε εξεταστικά κέντρα που ορίζονται.

Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε ύστερα από την απόφαση του Στ Τμήματος του ΣτΕ, με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η κατοχύρωση της βαθμολογίας, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους υποψηφίους, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γ. Πανάρετος, επανέλαβε ότι "φέτος οι Εξετάσεις θα γίνουν κανονικά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία" και ότι η προετοιμασία για τις Εξετάσεις γίνεται κανονικά. Πάντως, η τελική απάντηση στο θέμα θα δοθεί στις 24 Μάη, όταν συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ, για να επικυρώσει ή να ακυρώσει την απόφαση του Στ' Τμήματος.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Εντονες αντιδράσεις για την "Ιόνιο Ακαδημία"

Συλλαλητήριο σήμερα, στις 7 μ.μ., διοργανώνουν καθηγητές, φοιτητές του Ιόνιου Πανεπιστημίου και φορείς της Κέρκυρας

Την έντονη αντίδραση των καθηγητών και των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει προκαλέσει η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να ιδρύσει και να χρηματοδοτεί με 60 εκατομμύρια το χρόνο την ,Ιόνιο Ακαδημία", ένα κέντρο προπαγάνδισης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σήμερα, στις 7 μ.μ., πρόκειται να γίνει στην Κέρκυρα συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας και στην ίδρυση της "Ιονίου Ακαδημίας".

Το συλλαλητήριο συναποφάσισαν στη διάρκεια προχτεσινής σύσκεψης οι σύλλογοι φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου, μέλη του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, η τοπική ΕΛΜΕ, σύλλογοι δασκάλων της Κέρκυρας, ενώ συμμετέχουν η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Κέρκυρας και η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" Κέρκυρας.

Η τροπολογία για την ίδρυση της "Ιονίου Ακαδημίας" περιλαμβάνεται στο "νομοσχέδιο - σκούπα" για την "Ελληνική Παιδεία στο Εξωτερικό - Διαπολιτισμική Εκπαίδευση". Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας ιδρύει και αναλαμβάνει να χρηματοδοτεί ένα τέτοιο ερευνητικό κέντρο, τη στιγμή που στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αρνείται αύξηση των κονδυλίων με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Παράλληλα, αντιδράσεις προκαλεί και το γεγονός ότι η "Ιόνιος Ακαδημία" θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. πράγμα που σημαίνει αυτόματα ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής έρευνας και όπως επισημαίνει και η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της "αποτελεί την πρώτη επίσημη προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικού πανεπιστημίου στην πατρίδα μας". Παράλληλα επισημαίνεται ότι το όνομα "Ιόνιος Ακαδημία" είναι ψευδεπίγραφο, αφού το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι ο ιστορικός και πνευματικός κληρονόμος του Ιδρύματος.

Οι φορείς που συμμετέχουν στην κινητοποίηση εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας και ζητούν να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία με την οποία ιδρύεται η "Ιόνιος Ακαδημία". Παράλληλα ζητούν τα 60 εκατομμύρια με τα οποία, σύμφωνα με την τροπολογία, θα χρηματοδοτεί ετησίως την "Ιόνιο Ακαδημία" το υπουργείο Παιδείας, να αποδοθούν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την εκλογή 13 μελών ΔΕΠ και την αυτονόμηση του Πανεπιστημίου.

Η "Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση" - ΠΚΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο, αφού από τη μια ο φετινός προϋπολογισμός του Ιονίου Πανεπιστημίου για λειτουργικές ανάγκες είναι μειωμένος κατά 137 εκατομμύρια και από την άλλη το υπουργείο Παιδείας "χαρίζει" 60 εκατομμύρια ετησίως στην "Ιόνιο Ακαδημία". Η ΑΡΚ - ΠΚΣ επισημαίνει επίσης ότι πρόκειται για ένα Ιδρυμα που θα "παράγει" έρευνα με καθαρά προπαγανδιστικούς σκοπούς υπέρ των ευρωπαϊκών ιδεών, για την προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων που επιτάσσει η ΕΕ και το πρόγραμμα "σύγκλισης".

Απεργούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί
  • Συγκεντρώσεις στις 12μ. στα Προπύλαια και σε άλλες μεγάλες πόλεις
  • Διεκδικούν αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και του εκπαιδευτικού
  • Συμμετέχουν μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές

Διεκδικώντας την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού, απεργούν σήμερα νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης. Με αιτήματα, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, με στόχο το 15% του κρατικού προϋπολογισμού, θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών με το σύστημα της επετηρίδας και μια σειρά από άλλα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, οι εκπαιδευτικοί δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης πραγματοποιούν σήμερα συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κοζάνη, Λάρισα, Γιάννενα, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο και Σύρο.

Στη Θεσσαλονίκη οι εκπαιδευτικοί θα συγκεντρωθούν στις 11.30 το πρωί στην Καμάρα και θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία θα καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οι κινητοποιήσεις αυτές γίνονται με κοινές αποφάσεις και διεκδικητικό πλαίσιο από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Παράλληλα, μέχρι και τις 17 του Μάη θα πραγματοποιούνται συσκέψεις με τη συνεργασία κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων στις πρωτεύουσες όλων των νομών, με σκοπό την ανάληψη κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών, που θα στοχεύουν στην αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας.

Στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών έχουν ήδη πάρει αποφάσεις για συμμετοχή φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές. Μέχρι χτες το βράδυ απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών στην Αθήνα, με προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας, είχαν πάρει τα Διοικητικά Συμβούλια της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας και της Σχολής Τεχνολόγων Εφαρμογών του ΤΕΙ Αθήνας, του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας, του Παντείου και της ΣΕΛΕΤΕ.Απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν πάρει επίσης οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Μπραχαμίου, του 1ου ΓΕΛ Υμηττού και του 1ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας.

Μιλώντας στο "Ρ" ο Γ. Παπαδάκης,γραμματέας του ΔΣ της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση για συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση και υπογράμμισε: "Πρέπει όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης να παλέψουν για τη δημιουργία ενός γερού μετώπου παιδείας, που θα εμποδίσει τη μετατροπή της μόρφωσης σε εμπόρευμα και την είσοδο των βιομηχάνων και άλλων ιδιωτών στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Στη σημερινή πορεία οι σπουδαστές θα δώσουν το δικό τους μαχητικό "παρών" ενάντια σε αυτούς που θέλουν να θάψουν το δικαίωμα του λαού στη μόρφωση".

Οι σχολικοί σύμβουλοι

Συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, αλλά και συμβολική κατάληψη του γραφείου του υπουργού Παιδείας, τη μέρα που θα αρχίσει ξανά η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση του εξωτερικού, αποφάσισαν οι σχολικοί σύμβουλοι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διατρανώνοντας έτσι την έντονη αντίθεσή τους στην πολιτική της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και του θεσμού του σχολικού συμβούλου.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα των σχολικών συμβούλων τονίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί δραχμή από την κυβέρνηση για την επιμόρφωση των συμβούλων και έχουν οδηγηθεί στο σημείο να έχουν αποδοχές μικρότερες από εκείνες που θα είχαν ως διευθυντές ή ως δάσκαλοι ειδικής αγωγής. Υπογραμμίζει, τέλος, ότι η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του θεσμού, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται η πολιτική κατάργησης του θεσμού και επαναφοράς του επιθεωρητή.

ΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΡΟΥΣΗ
Στο εδώλιο η ελευθερία του λόγου

Δικάζονται αύριο στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο ηθοποιός Βασ. Διαμαντόπουλος και ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Γ. Ρούσης για τις απόψεις που διατύπωσαν σε τηλεοπτική εκπομπή, σχετικά με τα επεισόδια στην περσινή επέτειο του Πολυτεχνείου. Εναντίον τους είχε ασκήσει αυτεπαγγέλτως η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ποινική δίωξη για "εγκωμιασμό παράνομης πράξης", ενέργεια η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και όλων των ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών, αφού αντιβαίνει στην πάγια αρχή κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος ότι δε διώκεται η έκφραση γνώμης, αλλά μόνο η παράνομη πράξη. Η υπόθεση πήρε, όμως, το δικαστικό δρόμο της, εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και προσδιορίστηκε η μέρα της δίκης.

"Η δίωξη των Διαμαντόπουλου - Ρούση δεν μπορεί ν' αφήσει κανέναν αδιάφορο. Πρόκειται για ουσιαστική δίωξη της ελευθερίας της σκέψης και του λόγου, για ποινικοποίηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης", τονίζει η "Πρωτοβουλία Υπεράσπισης της Μαζικής Δράσης κατά της Κρατικής Καταστολής", υπενθυμίζοντας ότι την ώρα που σύρονται στα δικαστήρια δύο πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας για τις ιδέες τους, ο Αρειος Πάγος προωθεί την αναψηλάφηση της δίκης Καλαμπόκα με μειωμένες κατηγορίες και προφανή στόχο την άμεση αποφυλάκισή του.

Εκπρόσωποι της παραπάνω κίνησης χαρακτήρισαν τη δίκη, χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, "πρωτοφανές γεγονός, που εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς επιθέσεων κατά των πολιτικών ελευθεριών στη χώρα μας" και επισήμαναν ότι από την έκβασή της θα αποδειχτεί αν υπάρχει κράτος δικαίου. Η Επιτροπή Δικηγόρων για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες αναφέρει, εξάλλου, σε ανακοίνωσή της ότι "η δίωξη κατά Ρούση - Διαμαντόπουλου καταδεικνύει την ανελαστικότητα ορισμένων κέντρων απέναντι σε ιδέες που αμφισβητούν τις κυρίαρχες δομές και εκθέτει ανεπανόρθωτα το αστικό σύστημα κατοχύρωσης της ελευθερίας της έκφρασης, έτσι όπως αυτή αποκρυσταλλώνεται στο Σύνταγμα και τους νόμους".

ΚΝΕ
"Απευθυνθείτε στους μαζικούς φορείς της νεολαίας"

Δε συμμετέχει η ΚΝΕ στην ομάδα εργασίας οργανώσεων νεολαίας, που συγκροτεί ο δήμαρχος Αθηναίων

"Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας δε συμφωνεί με τη σύσταση ομάδας εργασίας των πολιτικών νεολαιών και άλλων οργανώσεων, που συγκροτεί ο Δήμος της Αθήνας, για να συζητούν για τη νεολαία. Με βάση αυτή μας την εκτίμηση σας ενημερώνουμε ότι δε συμμετέχουμε σ' αυτή την επιτροπή".

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων η ΚΝΕ στην απάντησή προς τον δήμαρχο Αθηναίων, που πρότεινε τη σύσταση "ομάδας εργασίας των οργανώσεων νεολαίας που θα ασχολείται με τη νεολαία της πόλης". Σε ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ υπογραμμίζεται ότι "εάν ο δήμαρχος Αθηναίων επιθυμεί να ασχοληθεί πιο συστηματικά με τα προβλήματα της νέας γενιάς της πόλης του, μπορεί και πρέπει να απευθυνθεί στους μαζικούς φορείς της ίδιας της νεολαίας, να ενημερωθεί άμεσα για τα ιδιαίτερα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι της Αθήνας, να βρει και να διεκδικήσει από κοινού, λύσεις με τους νέους, πάνω σ' αυτά".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, επίσης, ότι "οι οργανώσεις νεολαίας που δρουν στους μαζικούς φορείς και στο κίνημα της νεολαίας, μέσα απ' αυτή τους τη δράση μπορούν να διατυπώνουν προτάσεις που αφορούν τη νεολαία και να διευρύνουν τη δυνατότητα πληροφόρησης για τις δραστηριότητές τους". Τέλος, στην ανακοίνωση σημειώνεται η συμφωνία της ΚΝΕ στην πρόταση του Δημάρχου Αθηναίων να προβάλλονται από το ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 του Δήμου Αθηναίων οι δραστηριότητες και οι απόψεις των πολιτικών ή άλλων οργανώσεων νεολαίας.

ΤΕΙ
"Λουκέτο" από έλλειψη ρευστού

Την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των ΤΕΙ ζητά με επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η γραμματεία της Συνόδου των προέδρων ΤΕΙ της χώρας, που αποτελείται από τον Δημ. Νίνο, πρόεδρο του ΤΕΙ Αθήνας, τον Κ. Δελίδη, πρόεδρο του ΤΕΙ Κοζάνης και τον Θ. Βελτσίστα, πρόεδρο του ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Οπως αναφέρουν στην επιστολή τους, οι σημερινές διαδικασίες για τη χορήγηση χρηματικών κονδυλίων προς τα ΤΕΙ της χώρας, προκαλούν μεγάλη καθυστέρηση στν χρόνο παράδοσης των χρημάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη ρευστού και να δημιουργούνται πολλά προβλήματα στις χρηματικές συναλλαγές των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, (καθυστέρηση καταβολής μισθών στο προσωπικό, συναλλαγές με τρίτους κλπ.).

Η γραμματεία τονίζει ακόμη στην επιστολή της ότι σε περίπτωση που δε ληφθούν υπόψη από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οι παρατηρήσεις της, τότε οι πρόεδροι των ΤΕΙ όλης της χώρας θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, λόγω της έλλειψης χρημάτων.

Στις 11 Μάη αρχίζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις γλωσσομάθειας Palso. Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στις 11 Μάη στα ιταλικά, στις 12 στα γερμανικά και τα γαλλικά, ενώ στις 18 και 19 Μάη θα εξεταστούν στα αγγλικά. Οι υποψήφιοι κατά την προσέλευσή τους στα εξεταστικά κέντρα θα πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο συμμετοχής και την αστυνομική τους ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο.

Με συγκεντρώσεις και πορείες σ' όλη τη χώρα οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν την αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας. Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση των δασκάλων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ