ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΑΜΑ
"Παρών" σήμερα στο υπουργείο Βιομηχανίας

Κινητοποιούνται ξανά οι κάτοικοι του Περάματος κατά την ανεργίας και της διάλυσης της Ζώνης. Σε συνέντευξη Τύπου χτες ο δήμαρχος της πόλης και συνδικαλιστές προειδοποίησαν με συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Εξω από το υπουργείο Βιομηχανίας θα βρεθούν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ο λαός του Περάματος, οι έμποροι και οι βιοτέχνες και πολλοί μαζικοί φορείς της πόλης, για να διαδηλώσουν ακόμα μια φορά ενάντια στην αποβιομηχανοποίηση, στη συρρίκνωση και τη διάλυση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που έχει εκτινάξει την ανεργία στην περιοχή στο 35%! Οι εργαζόμενοι της Ζώνης θα κάνουν παύση εργασιών από τις 12 το μεσημέρι και θα κατευθυνθούν στη συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο. Από κει όλοι οι συγκεντρωμένοι θα μεταβούν με πούλμαν στο υπουργείο Βιομηχανίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά,ο δήμαρχος του Περάματος Γ. Πατσιλινάκος και αντιπρόσωποι των σωματείων της Ζώνης έκαναν σαφές ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν μέχρι η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Ο Γ. Πατσιλινάκος τόνισε ότι αυτές οι κινητοποιήσεις γίνονται με βασικούς στόχους την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης και την αντιμετώπιση της τεράστιας ανεργίας που βασανίζει την πόλη. "Μέσα στα αιτήματα - ανέφερε ο δήμαρχος - έχουμε προσθέσει και το τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί την πόλη και είναι η μετεγκατάσταση των δεξαμενών πετρελαίου.Δυστυχώς το μόνο πράγμα που έχει γίνει είναι ότι τη μελέτη για τη μετεγκατάσταση των δεξαμενών, πέρα από το ΥΒΕΤ την έχει μελετήσει και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Δεν έχουν προχωρήσει όμως στη χωροθέτηση, στο πού θα πάνε δηλαδή αυτές οι δεξαμενές. Εχουμε σήμερα την υπόσχεση ότι αυτό θα γίνει την επόμενη βδομάδα, αλλά επειδή πολλές φορές το έχουμε ακούσει, πρέπει να δούμε την υπουργό και να πιέσουμε γίνει πράγματι η χωροθέτηση".

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου ΠειραιάΙ. Πουντίδης,κάλεσε τους εργαζόμενους και άνεργους της Ζώνης να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή κινητοποίηση και τόνισε ότι είναι φανερό πλέον ότι το ΥΒΕΤ βλέπει τη Ζώνη σαν κάτι ξένο και σε καμία περίπτωση δεν έχει στον προσανατολισμό του να την αντιμετωπίσει σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ναυπηγικής Βιομηχανίας της χώρας. "Για όλα τα ζητήματα - τόνισε ο Ι. Πουντίδης - που είναι αρμόδιο το υπουργείο Βιομηχανίας παραπέμπει σε λύσεις στο αόριστο μέλλον, λύσεις οι οποίες ήδη είναι αναγνωρισμένες από το Νοέμβρη του 1995 όταν η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στα 26 σημεία για την ανάπτυξη της Ζώνης. Είναι απαραίτητη μια κλαδική ναυπηγοεπισκευαστική πολιτική για το σύνολο του κλάδου της χώρας, εμείς έχουμε τη δυνατότητα μέσα από τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις να διαμορφώσουμε μια άλλη πραγματικότητα και θα πρέπει η κυβέρνηση να μελετήσει σοβαρά επιτέλους τις προτάσεις μας".

Σαν εργοδότες...

Με εκβιασμούς, ταξίματα και ψέματα επιχειρεί η ΠΑΣΚΕ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να "μαντρώσει" τους εργαζόμενους στο συνεταιρισμό

Δε μιλούν μόνο σαν εργοδότες, αλλά και πράττουν πια σαν εργοδότες τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά! Μετά την απειλή που ανοιχτά διατύπωσαν πριν λίγο καιρό ότι όσοι εργαζόμενοι δεν πάρουν μετοχές θα απολυθούν (!), τώρα επανέρχονται δριμύτεροι. Προκειμένου να σύρουν εκβιαστικά όλους τους εργαζόμενους στην κάλπη για την εκλογή διοίκησης στο συνεταιρισμό, που συστήθηκε στη βάση της εκτρωματικής λύσης 49 - 51%, απειλούν σε ανακοίνωση της παράταξής τους: "Οι ελάχιστοι που έκαναν το λάθος να αυτοεξαιρεθούν από το συνεταιρισμό, θα πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους ως μέτοχοι, αλλά επειδή δεν είναι μέλη δε θα έχουν μερίδιο στα κέρδη του συνεταιρισμού"!

Δεν αρκούνται, μάλιστα, σε απειλές, αλλά ρίχνουν και τα σχετικά "δολώματα". "Παραμυθιάζοντας" αδίστακτα τους εργαζόμενους, τους τάζουν τη διανομή "κάποτε" (!) των τόκων ενός δισ. δραχμών, ποσό που... θα προκύψει από τα 57 εκατομμύρια, που έχουν παρακρατηθεί από όσους πήραν μετοχές, αλλά που... θα διανεμηθεί σε όσους ψηφίσουν και γίνουν μέλη του συνεταιρισμού..! Με αυτό το αποκρουστικό πρόσωπο εμφανίζονται τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ ("Συνδικαλιστική Αλλαγή"), ζητώντας από τους εργαζόμενους να τους υπερψηφίσουν και να "απομονώσουν" την "Εργοστασιακή Επιτροπή",η οποία καλεί τους εργαζόμενους σε αποχή - άκυρο - λευκό κατά τις εκλογές για ανάδειξη διοίκησης στο συνεταιρισμό. Οι εκλογές ολοκληρώνονται σήμερα.

Η "Εργοστασιακή Επιτροπή" σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ΠΑΣΚΕ για εκβιασμούς, ταξίματα, ψέματα και τερτίπια."Το καταστατικό του συνεταιρισμού μιλά και για ζημιές. Τι θα γίνει λοιπόν; Εσείς θα μοιράζετε τα... κέρδη και εμείς μόνο τις ζημιές; Η, μήπως θα τα πάρετε όλα εσείς, μετοχές, κέρδη, ζημιές;. Η "Εργοστασιακή Επιτροπή" δεν κρύφτηκε ποτέ. Ούτε επί Νιάρχου. Για τις θέσεις και τον αγώνα της οι εργαζόμενοι την τίμησαν και από τρίτη δύναμη την έβγαλαν δεύτερη".

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει δικαστική παρέμβαση

Την "πρωτοφανή δικαστική παρέμβαση" στη λειτουργία του Σωματείου των Εργαζομένων στην ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας,καταγγέλλει με υπόμνημά της στον υπουργό Δικαιοσύνης η ΓΣΕΕ και ζητά την αποτελεσματική προστασία των συνδικάτων από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

Η καταγγελία της ΓΣΕΕ αφορά την έκδοση προσωρινής διαταγής από το Πρωτοδικείο Αθήνας για την αναστολή προγραμματισμένης γενικής συνέλευσης του σωματείου, ύστερα από προσφυγή μελών της διοίκησης του ίδιου σωματείου στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Η γενική συνέλευση αφορούσε τη λήψη απόφασης για την αποχώρηση του σωματείου από την Ομοσπονδία Βιομηχανικών Σωματείων (ΟΒΕΣ) και την εγγραφή του σε άλλη κλαδική ομοσπονδία. Η, δε, προσφυγή στο δικαστήριο έγινε από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της ΟΒΕΣ, οι οποίοι είναι και μέλη της διοίκησης του εν λόγω σωματείου.

Περίθαλψη για ανέργους της Αχα'ϊας

Στην κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων του Νομού Αχαϊας μέχρι το τέλος του χρόνου, με την προϋπόθεση να έχουν 50 ένσημα τα τελευταία 4 χρόνια, προχωρά το υπουργείο Εργασίας, όπως είπε χτες ο υπουργός Ε. Γιαννόπουλος,ο οποίος πρόσφατα πήρε μια "γεύση" από τα αισθήματα των απολυμένων απέναντι στην κυβέρνησή του...

Στο δρόμο του αγώνα για δουλιά και ζωή πορεύεται το Πέραμα
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Με αγώνες ανοίγει η τουριστική σεζόν

Ιδιαίτερα "καυτό" για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους αναμένεται να είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό,που πάρθηκε κάτω από την πίεση των σωματείων του κλάδου, για απεργιακές κινητοποιήσεις. Προετοιμάζοντας την απεργία, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου,πραγματοποιεί συγκέντρωση την Κυριακή 19 Μάη στις 8 μ.μ. στο κοινοτικό γραφείο της Λιθακιάς και στις 29 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου.

Σε ανακοίνωση του σωματείου αναφέρονται τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου, που έχουν να κάνουν με τις απειλές για απόλυση, με τις εξευτελιστικές αποδοχές, με το άπιαστο όνειρο της συνταξιοδότησης αλλά και με την αδιαλλαξία των εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης. Το σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να κάνουν τη δική τους αντεπίθεση ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
"Μία για όλες και όλες για μία"

Πανελλαδική απεργία αύριο, συγκέντρωση και πορεία

Πανελλαδική απεργία, συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας στις 10.30 π.μ. και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων.Διεκδικούν την αλλαγή της εργασιακής σχέσης από εργολαβική σε σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις τους, ανάγκασαν, πρόσφατα, τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Πασχαλίδη,να δηλώσει ότι θα καταθέσει πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο να αρχίσει η αλλαγή της εργασιακής σχέσης από όσες εργαζόμενες έχουν προϋπηρεσία πέντε και πάνω χρόνια. Μια πρόταση που χαρακτηρίστηκε θετική από το Σωματείο Καθαριστριών, αλλά που έγινε δεκτή με επιφύλαξη, αφού, μέχρι σήμερα, έχουν δεχτεί αμέτρητες προτάσεις και δεσμεύσεις από τους εκάστοτε αρμοδίους, χωρίς όμως ποτέ καμία να υλοποιηθεί.

"Η μόνη δύναμη που μπορεί να επιβάλει την ικανοποίηση των αιτημάτων μας είναι η συνέχιση του αγώνα, όπως ξεκινήσαμε όλες μαζί πριν χρόνια, να φτάσουμε στο τέλος ενωμένες, η μία για όλες και όλες για μία", τονίζεται σε ανακοίνωση του σωματείου.

Συντονίζονται τα σωματεία μετάλλου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στις 4 Ιούνη και στην συνέχεια πορεία στο υπουργείο Εργασίας, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν σωματεία μετάλλου απ'όλη την Αττική, διεκδικώντας ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επίλυση ασφαλιστικών τους προβλημάτων και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο περί ανεργίας.

Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που έγινε προχθές το απόγευμα με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας,στα γραφεία του τελευταίου. Στην σύσκεψη συμμετείχε το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, τα αντίστοιχα σωματεία συνταξιούχων μετάλλου καθώς και εργοστασιακά σωματεία από Αθήνα, Πειραιά και Ελευσίνα και είχε σαν στόχο τον συντονισμό της πάλης των μεταλλεργατών απέναντι στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου.

Ολοι οι συνδικαλιστές καταφέρθηκαν ενάντια στην αντεργατική και αντιλαική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στο κλείσιμο μικρών και μεγάλων εργοστασίων και στη διάλυση της αμαξιοβιομηχανίας, της ναυπηγικής βιομηχανίας, της χαλυβουργίας, ενώ η ανεργία συνεχώς και οξύνεται. Καταδίκασαν την αδιάλλακτη στάση των βιομηχάνων στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις. Αδιαλλαξία, που τροφοδοτείται από την στάση της κυβέρνησης, αλλά και την τακτική της συναίνεσης της πλειοψηφίας στην διοίκηση της Ομοσπονδίας του κλάδου.

Για την καλύτερη προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας των Εμποροϋπαλλήλων και των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στις 29 του Μάη, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων,καλεί όλα τα μέλη του σε ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο, σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

  • "Εκπαίδευση και αγορά εργασίας των αισθητικών",είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει το Σωματείο Αισθητικών, την Κυριακή 19 Μάη. Οι εργασίες της ημερίδας αρχίζουν στις 9.30 π.μ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ