ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΜΠΟΡΟΙ - ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
"Διεκδικούν" πλήρη ασυδοσία

Καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς λιπασμάτων, δηλαδή ασυδοσία, ζητά λίγες μέρες μετά τη σύστασή του, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Παραγωγών & Εμπόρων Λιπασμάτων.

Στα πλαίσια αυτά, με βάση και τα όσα δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Χρυσ. Τικταμανίδης, οι πρώτοι στόχοι των λιπασματεμπόρων είναι δυο υπουργικές αποφάσεις και ένα Προεδρικό Διάταγμα, που ετοιμάζει το υπουργείο Γεωργίας, ώστε να ενεργοποιηθεί ο νόμος 2326/95, που έτσι κι αλλιώς προωθεί την απελευθέρωση της αγοράς στα λιπάσματα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΠ & ΕΛΙΠ, ανάμεσα σε άλλα, έφερε ως επιχείρημα ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου απειλούνται με αφανισμό λόγω των υψηλών παραβόλων, που πρόκειται να ισχύουν, ώστε να δοθούν άδειες λειτουργίας (1,5 δρχ. για τους εμπόρους και 5 εκατομ. δρχ. για τους χοντρεμπόρους). Στο ίδιο πνεύμα και η ανακοίνωση του συνδέσμου τονίζει πως παρατηρούνται φαινόμενα παρεμβάσεων και έλλειψης θεσμικών διευθετήσεων όπως π.χ. οι διαφορετικοί συντελεστές του ΦΠΑ στα λιπάσματα.

Ομως, πίσω από αυτά τα ζητήματα (όπως π.χ. τα παράβολα, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν και οι συνεταιρισμοί) φαίνεται πως κρύβεται η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτικών εταιριών εμπορίας - διακίνησης, μέσω της αναζήτησης στηριγμάτων και στο συνεταιριστικό χώρο. Ηδη το πρώτο χέρι βοηθείας το έδωσε η Συνεταιριστική Εταιρία Λιπασμάτων (ΣΥΝΕΛ), η οποία συμμετέχει στο συγκεκριμένο σύνδεσμο, αλλά η πρώτη "ανταμοιβή" που έλαβε για την υπηρεσία της αυτή, ήταν να μην μπει ούτε ένας εκπρόσωπος της ΣΥΝΕΛ στο ΔΣ του ΠΑΣΕΠ & ΕΛΙΠ. Και βέβαια το ερώτημα είναι τι δουλιά είχε η διοίκηση της ΣΥΝΕΛ να προσφέρει "άλλοθι" στις επιδιώξεις των ανταγωνιστριών ιδιωτικών εταιριών, που ενδιαφέρονται μόνο πώς θα κυριαρχήσουν στην αγορά, αφού τα συμφέροντά τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετα.

Και μέσα σ' όλα αυτά, η ΣΥΝΕΛ εξέδωσε χτες ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο στη διακίνηση λιπασμάτων, αφού κατά το πρώτο τετράμηνο του 1996 πραγματοποίησε πωλήσεις 400.000 τόνων σε σύνολο κατανάλωσης 700.000 τόνων. Επίσης αναφέρει, πως μέχρι το τέλος του χρόνου οι πωλήσεις θα φτάσουν τους 1.000.000 τόνους και οι εξαγωγές θα περάσουν τους 100.000 τόνους. Ωστόσο, όμως, με βάση τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 1996 η ΣΥΝΕΛ διατηρεί το 57% περίπου της αγοράς από το 87% που είχε προ της απελευθέρωσης της αγοράς των λιπασμάτων.

Από την άλλη, τα σπασμένα της απελευθέρωσης του 1992 πληρώνουν οι αγρότες, αφού οι τιμές στα λιπάσματα υπερδιπλασιάστηκαν από τότε και η κατανάλωση λιπασμάτων από 2.200.000 τόνους που ήταν προ του 1992, έπεσε πέρσι στους 1.400.000 τόνους.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΣΤΕΡ
Κινδυνεύει από οικονομική ασφυξία

Με "λουκέτο" απειλείται το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, που από το 1920 παρέχει σημαντικό κοινωνικό έργο στους τομείς δημόσιας υγείας και έρευνας. Ευθύνες γι' αυτό το οικονομικό "κατρακύλισμα" του Ινστιτούτου έχουν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας - Πρόνοιας που το εποπτεύουν, αλλά και η διοίκησή του. Οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο έκαναν χτες τετράωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.), την οποία θα επαναλάβουν στις 23 Μάη, ενώ για τις 27 Μάη έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προσωπικού καταγγέλλει το ΔΣ για "προκλητική αδιαφορία", ενώ τονίζει πως θα έπρεπε, με συνεχείς και πιεστικές ενέργειες προς τους αρμοδίους των υπουργείων, να επιδιώξει την καλύτερη δυνατή επιχορήγηση, η οποία αυτή τη στιγμή δεν καλύπτει ούτε το 50% του προϋπολογισμού του. "Εκτός αυτού - συνεχίζει - με την κακοδιοίκηση που ασκεί, δεν είναι σε θέση ούτε να δώσει λύσεις, ούτε να εκμεταλλευτεί τις προτάσεις του Συλλόγου Προσωπικού για μεγαλύτερη οικονομική αυτοτέλεια και εκσυγχρονισμό του Ιδρύματος".

Ακόμη, καταγγέλλει τα υπουργεία Υγείας - Πρόνοιας και Ανάπτυξης, γιατί, το μεν πρώτο, τα δύο τελευταία χρόνια έχει σταματήσει τη χρηματοδότηση και επιχορηγεί μόνο την παραγωγή εμβολίων, το δε δεύτερο δεν καλύπτει επί σειρά ετών τον προϋπολογισμό της έρευνας του Ινστιτούτου Παστέρ. Ενδεικτικά, αναφέρει στοιχεία των δύο τελευταίων χρόνων: Το 1995 το κόστος της έρευνας ήταν 480 εκατομ. δραχμές και η επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό 220 εκατομ. δραχμές. Φέτος, το κόστος της έρευνας υπολογίζεται να ανέλθει σε 480 εκατομ. δραχμές και η επιχορήγηση σε 320 εκατομ. δραχμές.

Σημειώνεται πως η γαλλική πλευρά προειδοποιεί ότι θα αποχωρήσει αν συνεχιστεί η εξαθλίωση του Ιδρύματος.

"Εγκλημα" στα ΗΣΑΠ...

Η υπογράφουσα έκανε την Τρίτη 23/4 το απόγευμα, ένα τρομερό "έγκλημα"... Ακύρωσε κατά λάθος σε σταθμό των ΗΣΑΠ εισιτήριο του ΟΑΣΑ. Βλέπετε έχω την ατυχία να μετακινούμε με πλέον του ενός μεταφορικό μέσο και έτσι να μην υπάρχει στην τσάντα μου μόνο μία δεσμίδα εισιτηρίων. Στον σταθμό στα Πευκάκια ο ελεγκτής με αριθμό μητρώου 18198 ζητά τα εισιτήριά μας. Του δίνω το εισιτήριο και μου το επιστρέφει λέγοντας πως είναι άκυρο. Ανυποψίαστη τον ρωτώ "γιατί, τώρα το ακύρωσα" και απαντά πως είναι άλλου Οργανισμού, ο "οποίος καμία σχέση δεν έχει με τον δικό μας οργανισμό"... Ζητώ συγνώμη του επιδεικνύω τη δεσμίδα με τα εισιτήρια των ΗΣΑΠ και του λέω πως δίκιο έχετε "αλλά και εγώ δεν ήθελα να διαφύγω. Στη δουλιά μου πάω, βιαζόμουνα και ακύρωσα λάθος εισιτήριο". Και τότε γίνεται αυτό που μπορεί να σε κάνει εκτός εαυτού. Ο συνάδελφός του, που τον συνόδευε, στέκεται μπρος μου με τα χέρια στη μέση και μου απευθύνετε ως εξής: "Δε μου λες εσύ, για εξήγησέ μας, δηλαδή, πώς τη βλέπεις τη δουλιά (! ) ". Εμεινα άναυδη. Είχανε συλλάβει τον εγκληματία της ημέρας ως φαίνεται, οι κύριοι... Κατεβήκαμε στον Περισσό, τους εξηγώ ευγενικά, ξανά, τι έχει συμβεί, τους προτείνω να ακυρώσω επί τόπου ένα εισιτήριο των ΗΣΑΠ που βγάζω από το πορτοφόλι μου, αλλά εκείνοι τίποτε. Το πρόστιμο ήταν των 1.500 δραχμών, το οποίο και πλήρωσα. Εκανα όμως, για μια ακόμα φορά, μια θλιβερή διαπίστωση. Πόσο οι υπηρεσίες, μας δείχνουν καθημερινά το απάνθρωπο πρόσωπό τους. Να μην σου δικαιολογούν, δηλαδή, οι συνάνθρωποί σου το δικαίωμα, να κάνεις ένα "ανθρώπινο" λάθος. Με τους νόμους είναι, φυσικά, εντάξει. Αλλά κύριοι των ΗΣΑΠ το να εξευτελίζετε μέσα σ' ένα γεμάτο βαγόνι έναν πελάτη σας, ας το πούμε έτσι αφού έτσι μας βλέπετε, που δεν είχε και πρόθεση να σας κλέψει... μην πληρώνοντας εισιτήριο, μόνο και μόνο για να πάρετε την προμήθειά σας από το πρόστιμο που θα πληρώσει, αυτό στερείται στοιχειώδους ανθρωπιάς. Και στο κάτω κάτω, επειδή έχουμε την ατυχία να ζούμε σε μια πόλη στην οποία χρειάζεται να χρησιμοποιούμε πολλά μεταφορικά μέσα, αλλάξτε τα ακυρωτικά σας μηχανήματα ώστε να μη δέχονται τα εισιτήρια από τους άλλους "κλέφτες", όπως χαρακτήρισε τον οργανισμό του ΟΑΣΑ ο κύριος ελεγκτής...

Μετά τιμής

ΕΛΕΝΗ ΒΟΥΛΤΣΙΔΟΥ

Νέο Ηράκλειο

O σοσιαλισμός είναι το μέλλον της ανθρωπότητας

Ο αιώνας μας σημαδεύτηκε από την ανάπτυξη και διάδοση της επαναστατικής μαρξιστικής κοσμοθεωρίας, που έγινε πράξη με τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία, με επικεφαλής τον μεγάλο Λένιν. Παρ' όλους τους κλυδωνισμούς που πέρασε (και ήταν απόλυτα φυσικό), το νεαρό σοσιαλιστικό κράτος, στη Ρωσία, κατόρθωσε όχι μόνο να επικρατήσει, αλλά και να επιδείξει μεγάλα και σπουδαία επιτεύγματα σ' όλους τους τομείς. Με τα χρόνια που ακολούθησαν, στη μεγάλη πορεία του για το κτίσιμο του νέου συστήματος, κατόρθωσε να εξουδετερώσει το ναζισμό και να παίξει το σπουδαιότερο ρόλο στη νικηφόρα έκβαση του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Παρ' όλες τις τρομακτικές απώλειες που είχε στην αναμέτρησή του με τη χιτλερική Γερμανία, κατόρθωσε να γίνει η δεύτερη υπερδύναμη στον πλανήτη μας, δημιουργώντας μια κοινωνία ελεύθερη χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αδυναμίες υπήρχαν και λάθη, όμως νέες συνθήκες ζωής διαφάνηκαν στην κοινωνία, που έδιναν στον άνθρωπο τη δυνατότητα να μορφώνεται, να εργάζεται και να διαβιώνει χωρίς άγχος και φόβο για το αύριο.

Η ανατροπή του σοσιαλισμού στην πρώην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες δεν πρέπει να μας βάζει σε μαύρες σκέψεις και αμφιβολίες. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον της ανθρωπότητας,ο καπιταλισμός δεν έδωσε τις λύσεις που είχε υποσχεθεί και οι λαοί που ξεγελάστηκαν νοσταλγούν και αναζητούν το σοσιαλισμό που έχασαν.

Με την ευκαιρία του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, κάνω έκκληση σ' όλους εκείνους τους συντρόφους που έφυγαν από το Κόμμα, να έρθουν ξανά κοντά στο Κόμμα. Είναι το κόμμα για το οποίο δώσαμε τη μισή μας ζωή, τα καλύτερά μας χρόνια.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ

Βέροια

Καραολής και Δημητρίου

Προς το Δήμαρχο Αθηναίων απευθύνει το γράμμα της η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΡΙΩΝΗ από την Αθήνα, διαμαρτυρόμενη για την απόφασή του να συμπεριλάβει και τον τέως βασιλιά Κων/νο, στις τιμητικές εκδηλώσεις που προγραμματίζει ο Δήμος για όλους τους Ελληνες Ολυμπιονίκες. "Και οι πέτρες γνωρίζουν - γράφει - πως αυτός ο κύριος Ελληνας δεν είναι, άρα προς τι να τιμηθεί ως Ελληνας αθλητής Ολυμπιονίκης;

Αφού θέλετε όντως να τιμήσετε Ελληνες αθλητές να τιμήσετε τους δυο πρωτομάρτυρες του κυπριακού αντιαποικιακού αγώνα, μια που ο ένας εκ των δυο, ο Καραολής, ήτανε και Αθλητής!Μαρτυρία επ' αυτού μπορείτε να βρείτε σε μια εκπομπή της ΕΡΤ "Νυκτερινός Επισκέπτης" του Α. Σκιαδόπουλου (3-4-96), όπου μ' αφορμή τα 40χρονα - τότε - της ΕΟΚΑ, πήρε συνέντευξη από τ' αδέλφια του ήρωα. Να λοιπόν, κύριε δήμαρχε, πεδίον δόξης λαμπρόν!

Αντί να είναι μίζερα "χαρισμένα" στα δυο παλικάρια μόλις και μετά βίας 10 μέτρα δρόμου!! (συγκεκριμένα το κομμάτι μεταξύ των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Υψηλάντου μπροστά δηλαδή από τη βρετανική πρεσβεία), μετονομάστε ολόκληρη την οδό Λουκιανού, ως το τέρμα της (το Λυκαβηττό), σε Μ. Καραολή και Α. Δημητρίου.Φέτος μάλιστα, που συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη θυσία τους, είναι - θα έλεγα - μοναδική ευκαιρία γι' αποκατάσταση αυτής της ΑΔΙΚΙΑΣ!

Εκτος κι αν φοβάστε μη δυσαρεστήσετε το "γέροντα της Πολιτείας" (τότε πρωθυπουργό), ο οποίος, όχι μόνο έδωσε διαταγή να πνιγεί στο αίμα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους άδικους απαγχονισμούς, εκείνη την αποφράδα ημέρα της 10ης του Μάη του 1956, κόβοντας πρόωρα το Νήμα της Ζωής τριών νέων παιδιών ακόμα, αλλά πήγε το ίδιο βράδυ στην πρεσβεία των δημίων να "γιορτάσει" μαζί τους, τους απαγχονισμούς των δυο Αγωνιστών, ηλικίας 23 χρόνων τότε!".

Δασοτεχνικά έργα στον Υμηττό

Προγραμματική σύμβαση, που προβλέπει τη μελέτη και εκτέλεση δασοτεχνικών έργων στις καμένες εκτάσεις του Υμηττού από τους δήμους της περιοχής, υπογράφτηκε χτες στο υπουργείο Γεωργίας, μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Δασών και του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ). Η διάρκεια της σύμβασης - η οποία είναι η πρώτη που υπογράφεται - είναι πενταετής και ο ΣΠΑΥ αναλαμβάνει να διαθέσει 600 εκατ. δραχμές, τα οποία, όπως ανακοινώθηκε, εξασφαλίζονται από κοινοτικά προγράμματα και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνει η σύμβαση είναι: Αναδάσωση στις περιοχές των Δήμων Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Παπάγου, Βύρωνα και Καισαριανής. Καθαρισμό του βουνού από την εύφλεκτη βιομάζα και των ρεμάτων από μπάζα και σκουπίδια, καθώς και τη συντήρηση των υπαρχόντων δασόδρομων και συντήρηση και κατασκευή χώρων δασικής αναψυχής. Τον έλεγχο των έργων θα έχει η Γενική Γραμματεία Δασών.

Απάντηση των πρωτοδικών στον Ματθία

Κρίσεις για την απόδοση των δικαστών, οι οποίες είναι αβάσιμες, άδικες και αρνητικές, καθώς και χαρακτηρισμοί με ατεκμηρίωτες γενικεύσεις κλονίζουν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στην τρίτη εξουσία και κατ' επέκταση υπονομεύουν το κύρος των δικαστών. Τις διαπιστώσεις αυτές κάνει η Ολομέλεια των δικαστών του Πρωτοδικείου Αθήνας, με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία, ο οποίος μιλούσε για ανεπάρκεια δικαστικών λειτουργών.

Η Ολομέλεια των δικαστών αναφέρει ότι για το 1995, αν και το Πρωτοδικείο Αθηνών λειτούργησε με έλλειψη 40 δικαστών, έχει εκδώσει 100.048 πολιτικές αποφάσεις, ενώ για τα έτη 1990, 1991, 1992, 1993, 1994 δημοσιεύτηκαν αντίστοιχα 72.173, 78.170, 72.861, 74.764 και 71.324 αποφάσεις.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Μεθαύριο Κυριακή 19.5.96 και ώρα 12 το μεσημέρι τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης Κοιμητηρίου Ζωγράφου, για την ανάπαυση της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού και προπάππου

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ

Η σύζυγός του: Αννα.

Τα παιδιά του: Σοφία Χαραγκιώνη, Ελισάβετ και Χρυσόστομος Μαυρίδης.

Τα εγγόνια του.

***

Τελούμε την Κυριακή 19.5.96 και ώρα 10 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο εις τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α Κοιμητηρίου Αθηνών υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας πατέρα, παππού και προπάππου

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΥΣΤ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τα παιδιά του. Τα εγγόνια του. Τα δισέγγονα. Οι λοιποί συγγενείς.

***

Τελούμε την Κυριακή 19 Μαϊου '96 και ώρα 9.30 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο εις τον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπημένης μας αδελφής και θείας

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΕΒΑΝΤΑ - ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Τα αδέλφια: Ανδριάνα Ιωαννίδου, Νικόλαος Ανδρέου, Μαρία Εμμανουήλ, Αντώνης και Πηνελόπη Ανδρέου, Ιωάννης και Λίτσα Ανδρέου, Ελένη Κόμη.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Πότε η Αγγλία ήταν υπέρ της Ελλάδας;

Η Αγγλία εναντίον της Ελλάδας και υπέρ της Τουρκίας στην πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο. Αλλά και πότε μας υποστήριξε; Μήπως κατά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς; Αυτοί δεν ήταν που μας έκαναν δεύτερη κατοχή και μας έβαλαν να σκοτωθούμε στα Δεκεμβριανά το 1944; Και αργότερα μας "εκχώρησαν" στους νέους "φίλους" μας τους Αμερικάνους, οι οποίοι μαζί με τους ντόπιους υποτακτικούς τους, της Δεξιάς και του Κέντρου, εξαπέλυσαν το φοβερό ανθρωποκυνηγητό εναντίον των κομμουνιστών με εκτελέσεις, φυλακίσεις, εξορίες, διωγμούς.

Αυτά δεν τα θυμάσαι, ελληνικέ λαέ; Ξέχασες ότι εκείνοι οι "φίλοι μας", που μας έριξαν στις πιο φοβερές περιπέτειες, είναι οι σημερινοί μας "σωτήρες" με το καινούριο προσωπείο, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ; Είναι αυτοί οι παλιοί "καλοί" μας "φίλοι", που τους έδωσαν την ψήφο τους και είπαν ΝΑΙ στη Συνθήκη του Μάαστριχτ όλα τα κόμματα της πατρίδας μας, εκτός από το ΚΚΕ. Η στάση των "φίλων" μας, Ευρωπαίων και Αμερικανών, πιστεύω πως θα 'ναι ένα καλό μάθημα για σένα, ελληνικέ λαέ, για να μετρήσεις πολύ την ψήφο σου πριν πας να ψηφίσεις όλους αυτούς που σε προδίνουν τόσο ξεδιάντροπα.

Υπάρχει το ΚΚΕ, το κόμμα που σε εκπροσωπεί και παλεύει για τα δίκια σου. Παλεύει για την πατρίδα μας, γιατί είναι ένα κόμμα ηρωικό, πατριωτικό, που το 'χει αποδείξει έμπρακτα. Οι κομμουνιστές, όπου και αν χρειάστηκε, πάντα ήταν μπροστάρηδες και αυτό το ξέρουν όλοι αυτοί που φροντίζουν να θάβουν τη φωνή τους. Γι' αυτό ξυπνήστε, είναι καιρός ακόμα, πριν είναι για όλους μας πολύ αργά.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ

Αθήνα

Θα πληρώσει τα σπασμένα;

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ,από τη Νέα Ιωνία Αττικής, απευθύνεται με γράμμα του στο γενικό διευθυντή της ΕΥΔΑΠ, καταγγέλλοντας τα παρακάτω: "Στο σπίτι που κατοικώ (ως ενοικιαστής) η ΕΥΔΑΠ μού άλλαξε το μετρητή του ρολογιού χωρίς καν να μ' ενημερώσουν και με ρωτήσουν. Πριν την αλλαγή, κατανάλωνα από 17 έως 21 κυβικά νερό περίπου. Μετά όμως την αλλαγή και ενώ τα άτομα στο σπίτι μου παρέμειναν τα ίδια (είμαστε η γυναίκα μου και εγώ), η κατανάλωση έφθασε στα 44 κυβικά!

Οταν μετά από αυτό έψαξα προσεκτικά να δω τι γίνεται και πώς τα κυβικά ανέβηκαν τόσο πολύ, χωρίς εγώ να ξοδεύω πιο πολύ νερό, ανακάλυψα ότι από κακή τοποθέτηση είχε διαρροή ο σωλήνας. Αναγκάστηκα να επιδιορθώσω με δικά μου έξοδα το σωλήνα, πληρώνοντας 20 χιλ. δρχ. στον υδραυλικό.

Και ρωτώ, τι φταίω εγώ να πληρώσω τα σπασμένα; Οταν μάλιστα η Εταιρία χωρίς καν να με ρωτήσει έκανε την αλλαγή, που όπως αποδείχτηκε ήταν και της "κακιάς ώρας"; Μ' έχουν καλέσει να πάω για να πληρώσω το 30% με 40% αυτού του μεγάλου λογαριασμού και γι' αυτό θα πρέπει να τους είμαι και ευγνώμων. Ομως εγώ παραπάνω από 15 χιλ. δρχ., δεν πληρώνω με τίποτα, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα πλήρωνα το ανώτερο 11 χιλ. δρχ. Θα κάνω αγωγή για να βρω το δίκιο μου και θα υποστηρίξω με στοιχεία αυτά που γράφω".

Θα φάμε τα "τρελά" κρέατα;

Αγαπητέ "Ριζοσπάστη",

Τα "τρελά" κρέατα, που βρέθηκαν στα ψυγεία μας και σε άλλα ευρωπαϊκά, θα καταστραφούν ή θα κυκλοφορήσουν με άλλα ψεύτικα πιστοποιητικά από άλλες χώρες; Η ΕΕ βρήκε ακατάλληλο το 70% της κτηνοτροφικής παραγωγής της Βρετανίας, το άλλο όμως 30% τι θα γίνει; Θα το καταστρέψουν; Οι Εγγλέζοι, όμως, δε φημίζονται για ...χουβαρντάδες. Αν δε, κρίνουμε από τα "κρέατα - σαπάκια" του Μπαλόπουλου επί χούντας, τα οποία είχαν όλα τα αναγκαία κτηνιατρικά πιστοποιητικά, προς δόξαν των τότε κτηνιάτρων μας, δεν πετάχτηκαν, αλλά φαγώθηκαν από λαό, στρατό, νοσοκομεία...

Τι μας λέει, λοιπόν, ότι και σήμερα δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο; Δηλαδή να μας έρθουν τα "τρελά" κρέατα από άλλη χώρα με ψεύτικα πιστοποιητικά; Περί αυτού, μπορεί να μας πει ο κ. Αθανασόπουλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είναι ειδικός.

Η όλη ιστορία των κρεάτων, βγάζει στην επιφάνεια μια ακόμη πτυχή της δουλόπρεπης συμπεριφοράς μας απέναντι στις επιταγές του Μάαστριχτ. Αυτής που αναφέρεται στις εισαγωγές προϊόντων από τις χώρες της ΕΕ. Ενώ η χώρα μας κλιματολογικά είναι κατάλληλη για κτηνοτροφία και γεωργία, ώστε να έχουμε προϊόντα υγιεινά, εισάγουμε από το εξωτερικό, γιατί έτσι πρέπει, εφόσον έχουμε συνυπογράψει τη διαβόητη Συμφωνία του Μάαστριχτ.

Μας δέσανε χειροπόδαρα, χωρίς να ρωτήσουν εμάς το λαό. Ομως ο λαός, που τώρα έχει πλέον καταλάβει τι συμβαίνει με την ΕΕ και το Μάαστριχτ, απαιτεί να γίνει δημοψήφισμα, για να μπορέσει ν' ακουστεί η φωνή του και να εκφραστεί η θέλησή του.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ

Μέλος ΚΟΒ Ραφήνας

Αστυνομικός τραυμάτισε Αλβανό

Για μια ακόμη φορά "εντελώς τυχαία" απόσπασμα αστυνομικών, που πραγματοποιούσε διατεταγμένη επιχείρηση σύλληψης αλλοδαπών, πυροβόλησε για εκφοβισμό Αλβανό λαθρομετανάστη και τον τραυμάτισε στο πόδι. Ο 27χρονος Αλβανός Τζόνι Ανδρέα, που εργαζόταν σε επιπλοποιείο, για να αποφύγει τη σύλληψη και την απέλαση, μετά την εισβολή των αστυνομικών στη βιοτεχνία, πήδηξε τη μεταλλική περίφραξη της αυλής και τράπηκε σε φυγή. Ο αστυφύλακας Ηλίας Ελληνόπουλος, 28 ετών, που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, τον κυνήγησε πεζός και, για να τον αναγκάσει να σταματήσει, πυροβόλησε για εκφοβισμό. Η σφαίρα όμως φαίνεται ότι διέγραψε περίεργη τροχιά και τραυμάτισε το 27χρονο, ο οποίος συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Αρχισαν οι προσφυγές για τις πυλωτές

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας υποχρεώνει (με την υπ' αριθμ. 13595 απόφασή του) ένοικο πολυκατοικίας να μη χρησιμοποιεί πλέον τμήμα της πυλωτής για στάθμευση αυτοκινήτου ή για άλλο λόγο, "για να μην παρεμποδίζεται καθ' οιονδήποτε τρόπο ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του χώρου".Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος της Ελένης Πιπεράκη, οι Εύανδρος Κανάκης, Ζαχαρούλα Χήτου και Αρετή Σταματιάδου ένοικοι πολυκατοικίας στην οδό Μονής Κύκου 22 στους Αμπελόκηπους. Ζητούσαν να απαγορευτεί στην Πιπεράκη η στάθμευση του οικογενειακού αυτοκινήτου της, καθώς και να υποχρεωθεί να απομακρύνει τα οικοδομικά υλικά, που είχε τοποθετήσει στο χώρο της πυλωτής, γιατί, όπως υποστήριζαν, ο συγκεκριμένος χώρος είναι κοινόχρηστος και για κανέναν δεν μπορεί να ισχύσει κάποιο ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ανέφεραν επίσης ότι το 13611/8 - 11 - 1994 συμβόλαιο, που υπογράφτηκε ενώπιον του συμβολαιογράφου Βασ. Σιγαλού και το οποίο επικαλείται η εναγόμενη, είναι άκυρο, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 5/1991 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που σημείωνε ότι "η πυλωτή είναι κοινόχρηστος χώρος και ο κανονισμός της πολυκατοικίας καθορίζει τη χρήση του", συνιστούσε δε στην αντίδικο να απαιτήσει το αντίτιμο της αγοράς. Σημειώνεται ότι ανάλογη απόφαση εξέδωσε προχτές το 4ο Τμήμα του Αρείου Πάγου, θεωρώντας άκυρη οποιαδήποτε αγοραπωλησία και ενοικίαση χώρων της πυλωτής.

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων είχε καταθέσει και η Ελένη Πιπεράκη, διεκδικώντας την κυριότητα τμήματος της πυλωτής. Το δικαστήριο απέρριψε την αίτησή της και παράλληλα την υποχρεώνει να ελευθερώσει το χώρο μέσα σε δέκα μέρες από την κοινοποίηση της απόφασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ