Παρασκευή 17 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΜΠΟΡΟΙ - ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
"Διεκδικούν" πλήρη ασυδοσία

Καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς λιπασμάτων, δηλαδή ασυδοσία, ζητά λίγες μέρες μετά τη σύστασή του, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Παραγωγών & Εμπόρων Λιπασμάτων.

Στα πλαίσια αυτά, με βάση και τα όσα δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Χρυσ. Τικταμανίδης, οι πρώτοι στόχοι των λιπασματεμπόρων είναι δυο υπουργικές αποφάσεις και ένα Προεδρικό Διάταγμα, που ετοιμάζει το υπουργείο Γεωργίας, ώστε να ενεργοποιηθεί ο νόμος 2326/95, που έτσι κι αλλιώς προωθεί την απελευθέρωση της αγοράς στα λιπάσματα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΠ & ΕΛΙΠ, ανάμεσα σε άλλα, έφερε ως επιχείρημα ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου απειλούνται με αφανισμό λόγω των υψηλών παραβόλων, που πρόκειται να ισχύουν, ώστε να δοθούν άδειες λειτουργίας (1,5 δρχ. για τους εμπόρους και 5 εκατομ. δρχ. για τους χοντρεμπόρους). Στο ίδιο πνεύμα και η ανακοίνωση του συνδέσμου τονίζει πως παρατηρούνται φαινόμενα παρεμβάσεων και έλλειψης θεσμικών διευθετήσεων όπως π.χ. οι διαφορετικοί συντελεστές του ΦΠΑ στα λιπάσματα.

Ομως, πίσω από αυτά τα ζητήματα (όπως π.χ. τα παράβολα, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν και οι συνεταιρισμοί) φαίνεται πως κρύβεται η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτικών εταιριών εμπορίας - διακίνησης, μέσω της αναζήτησης στηριγμάτων και στο συνεταιριστικό χώρο. Ηδη το πρώτο χέρι βοηθείας το έδωσε η Συνεταιριστική Εταιρία Λιπασμάτων (ΣΥΝΕΛ), η οποία συμμετέχει στο συγκεκριμένο σύνδεσμο, αλλά η πρώτη "ανταμοιβή" που έλαβε για την υπηρεσία της αυτή, ήταν να μην μπει ούτε ένας εκπρόσωπος της ΣΥΝΕΛ στο ΔΣ του ΠΑΣΕΠ & ΕΛΙΠ. Και βέβαια το ερώτημα είναι τι δουλιά είχε η διοίκηση της ΣΥΝΕΛ να προσφέρει "άλλοθι" στις επιδιώξεις των ανταγωνιστριών ιδιωτικών εταιριών, που ενδιαφέρονται μόνο πώς θα κυριαρχήσουν στην αγορά, αφού τα συμφέροντά τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετα.

Και μέσα σ' όλα αυτά, η ΣΥΝΕΛ εξέδωσε χτες ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο στη διακίνηση λιπασμάτων, αφού κατά το πρώτο τετράμηνο του 1996 πραγματοποίησε πωλήσεις 400.000 τόνων σε σύνολο κατανάλωσης 700.000 τόνων. Επίσης αναφέρει, πως μέχρι το τέλος του χρόνου οι πωλήσεις θα φτάσουν τους 1.000.000 τόνους και οι εξαγωγές θα περάσουν τους 100.000 τόνους. Ωστόσο, όμως, με βάση τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 1996 η ΣΥΝΕΛ διατηρεί το 57% περίπου της αγοράς από το 87% που είχε προ της απελευθέρωσης της αγοράς των λιπασμάτων.

Από την άλλη, τα σπασμένα της απελευθέρωσης του 1992 πληρώνουν οι αγρότες, αφού οι τιμές στα λιπάσματα υπερδιπλασιάστηκαν από τότε και η κατανάλωση λιπασμάτων από 2.200.000 τόνους που ήταν προ του 1992, έπεσε πέρσι στους 1.400.000 τόνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ