Παρασκευή 17 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΕΝΓΕ
Επιχείρηση κατάργησης της μονιμότητας

Πανελλαδικές στάσεις εργασίας απ' τις 20 - 25 Μάη και σαρανταοχτάωρη απεργία της ΕΙΝΑΠ στις 23 και 24 Μάη

"Μέσα σε 2,5 έτη διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνεται για δεύτερη φορά απόπειρα για θεσμική παρέμβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ουσιαστικά σηματοδοτεί την αδυναμία της κυβέρνησης να απαντήσει στα οξυμένα προβλήματα του ΕΣΥ και των λειτουργιών του. Το προτεινόμενο προσχέδιο περιέχει προτάσεις που αντί να ενισχύουν το ΕΣΥ, ανατρέπουν τη θεσμική συγκρότησή του ως δημόσιο αγαθό".

Τα παραπάνω καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και επισημαίνει: "Πρώτα θύματα οι Νοσοκομειακοί γιατροί με την επιχειρούμενη κατάργηση της μονιμότητάς τους. Αντιθέτως ενισχύεται η παρουσία των Πανεπιστημιακών Γιατρών στο κρίσιμο ζήτημα του ελέγχου των οργάνων του ΕΣΥ (Διοικητικά Συμβούλια, Επιτροπές Κρίσης κλπ) με αποτέλεσμα την επαναφορά του κλίματος αυταρχισμού που κατήργησε η θεσμοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας το 1983, και βέβαια χωρίς, για ακόμα μια φορά, να εφαρμόζεται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση και στους πανεπιστημιακούς γιατρούς".

"Η επικράτηση απόψεων, υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ, που ενισχύουν αυτές τις λογικές, σηματοδοτούν συγκεκριμένες ευθύνες, ενώ η απουσία οποιασδήποτε οικονομικής πρόβλεψης ανάταξης της εξαθλίωσης των νοσοκομειακών γιατρών αντικειμενικά ενισχύει τις κεντρόφυγες τάσεις τους για αναζητήσεις λύσεων εκτός ΕΣΥ".

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν ότι είναι ανυποχώρητα αντίθετοι σε τέτοιους είδους ρυθμίσεις και θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις να αποτρέψουν την επιχειρούμενη υποβάθμισή τους και η ΟΕΝΓΕ τους καλεί να πάρουν μέρος στις τρίωρες στάσεις (9 πμ - 1 μμ) από τις 20 - 25 Μάη 1996. Η ΕΙΝΑΠ έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία για τις 23 και 24 Μάη 1996.

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, δήλωσε στο "Ρ": "Η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο. Εάν οι γιατροί δεν απαντήσουν συλλογικά και μαζικά σήμερα, αύριο θα είναι αργά. Η δημόσια υγεία κινδυνεύει και το μέλλον των νοσοκομείων είναι αβέβαιο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ