Παρασκευή 17 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΟΣ ΚΟΚΚΙΝΑΡΑ
"Οχι" και από τη νομαρχία

Η προσπάθεια της Εκκλησίας να πουλήσει το δάσος, για να κτιστούν εκεί πολυτελείς βίλες, καταγγέλλεται και από το Νομαρχιακό Συμβούλιο ως παράνομη

Την ακύρωση της προκήρυξης και όλων των πράξεων και διαδικασιών για την πώληση του δάσους του Κοκκιναρά στην Πεντέλη, ζητά το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας με σχεδόν ομόφωνη απόφαση που πήρε προχτές το βράδυ. Οπως έχει ήδη αποκαλυφθεί, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας επιχειρεί με σειρά παράνομων πράξεων να πουλήσει το δάσος σε ελβετική εταιρία, εκπρόσωποι της οποίας, μάλιστα, έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να χτίσουν εκεί βίλες για πελάτες με "υψηλά εισοδήματα και υψηλό πνευματικό επίπεδο"!

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών, στο οποίο ήρθε για συζήτηση το θέμα, κάλεσε τους εκπροσώπους της εκκλησίας να καταθέσουν τις απόψεις τους, αλλά αυτοί προτίμησαν να λάμψουν διά της απουσίας τους.

Στο κείμενο της εισήγησης, που κατατέθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, επισημαίνεται ότι η Εκκλησία βγάζει παράνομα "στο σφυρί" περίπου 4.000 στρέμματα δασικής έκτασης στην Πεντέλη κι αυτό ενώ γνωρίζει πως η περιοχή αυτή είναι χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση και έχει κηρυχτεί δυο φορές αναδασωτέα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι παρά τις αντιρρήσεις του υπουργείου Γεωργίας και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ανέστειλε τη διαδικασία του σχετικού διαγωνισμού, η Εκκλησία οργάνωσε τελικά το διαγωνισμό την 1η του Απρίλη και δέχτηκε την κατάθεση δύο προσφορών. Οι εκπρόσωποί της ισχυρίστηκαν εκ των υστέρων ότι δήθεν δεν τους είχε κοινοποιηθεί έγκαιρα η απόφαση του ΣτΕ. Ο ισχυρισμός αυτός, βέβαια, έχει ανατραπεί στην πράξη από την ίδια την Εκκλησία, οι εκπρόσωποι της οποίας, γνωρίζοντας πλέον και επίσημα την απόφαση του ΣτΕ, προχώρησαν σε αξιολογήσεις των προσφορών.

Με την απόφασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο εκφράζει τη διαμαρτυρία του προς την Ιερά Σύνοδο για τις "όποιες νόμιμες ή παράνομες ενέργειες έχει κάνει μέχρι σήμερα για το θέμα" και δηλώνει την ετοιμότητά του να συνδράμει το Σύνδεσμο για την Προστασία και την Ανάπτυξη της Πεντέλης (ΣΠΑΠ), στις όποιες ενέργειες κάνει, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και της δικαστικής παρέμβασης. Το ΝΣ υπογραμμίζει ότι στη συγκεκριμένη δασική περιοχή δεν επιτρέπεται να υπάρξει οποιαδήποτε οικιστική ανάπτυξη, καθώς αυτή είναι ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πράσινου για το Λεκανοπέδιο. Υπενθυμίζει σωρεία αποφάσεων αρμοδίων οργάνων, με τις οποίες η έκταση κατοχυρώνεται ως δασική και απαγορεύεται σε αυτήν όποια άλλη δράση πέραν της αναδάσωσης και με σκοπό να χρησιμοποιηθεί μόνο ως περιοχή αναψυχής, αθλητισμού και γεωργικής χρήσης. Για τη διασφάλιση του δασικού χαρακτήρα της έκτασης το Νομαρχιακό Συμβούλιο εκφράζει την επιθυμία να περιέλθει αυτή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να συνταχθεί μελέτη αξιοποίησής της σύμφωνα με τις νόμιμα υφιστάμενες χρήσεις γης.

Το ΝΣ, επίσης, μετά από πρόταση του επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Σπύρου Χαλβατζή,αποφάσισε την κινητοποίηση του κόσμου από τη νομαρχία, σε περίπτωση που η Εκκλησία συνεχίσει τις προσπάθειές της να πουλήσει τον Κοκκιναρά. Ο Σπύρος Χαλβατζής στην ομιλία του τόνισε ότι η Εκκλησία επιδιώκει μία εμπορική πράξη, εγκληματώντας πάνω στο σώμα της Αττικής. Η Ιερά Σύνοδος, είπε, στο όνομα του χρήματος, έχει ξεκινήσει επικίνδυνες διαδικασίες. "Επιχειρείται να μπει μια "ταφόπλακα" στον τελευταίο πνεύμονα της Αττικής. Η ξένη εταιρία, που έχει ενδιαφερθεί, θέλει να αγοράσει την έκταση και να τη διαθέσει όπως λέει σε πελάτες "με υψηλά εισοδήματα και υψηλό πνευματικό επίπεδο"",κατάγγειλε χαρακτηριστικά. Μιλώντας συνολικότερα για τις αναδασώσεις ο Σπ. Χαλβατζής, επισήμανε ότι μετά την περσινή πυρκαγιά στην Πεντέλη πολλές εκτάσεις της δεν κηρύχτηκαν αναδασωτέες και έτσι υπάρχει κίνδυνος αντί για δέντρα ξαφνικά να φυτρώνουν βίλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ