Παρασκευή 17 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενοποίηση νομοσχεδίων

Οι κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου για τα νοσοκομεία

Το προσχέδιο νόμου "για την οργάνωση και διοίκηση των υπηρεσιών του ΕΣΥ", που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, θα ενοποιηθεί με το άλλο προσχέδιο για τη "Δημόσια υγεία" - δημοσιοποιήθηκε στις 2.5.1996 - και θα αποτελέσουν ενιαίο νομοσχέδιο, όπως δήλωσε χτες ο Αν. Πεπονής.

Το νέο προσχέδιο έχει 22 άρθρα και χωρίζεται σε τρία κεφάλαια.

Το Α Κεφάλαιο αναφέρεται στη διοίκηση του ΕΣΥ και προβλέπει τη συγκρότηση Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας και Επιτροπής Παραπόνων των πολιτών και τη διαίρεση της χώρας σε υγειονομικές περιφέρειες που ταυτίζονται με τις διοικητικές (άρθρα 1, 2 και 3).

Το Β Κεφάλαιο αναφέρεται στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Τα Διοικητικά Συμβούλια είναι πενταμελή και έχουν τριετή θητεία. Στη σύνθεση των ΔΣ πλειοψηφούν οι διορισμένοι, ενώ καταργήθηκε και ο εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - τον οποίο διατήρησε η ΝΔ με το νόμο 2071/92 (άρθρα 4 και 6).

Τα άρθρα 6 και 7 αναφέρονται στην επιλογή, τη θητεία και τις αρμοδιότητες του προέδρου. Η θητεία είναι πενταετής και εκλέγεται από επιτροπή, την οποία αποτελούν: Ενα μέλος του ΑΣΕΠ, ένας καθηγητής της Ιατρικής, ένας καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ένας καθηγητής των Τμήματος Υγείας των ΤΕΙ και από ένας εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι υπηρεσίες του νοσοκομείου (άρθρο 8) είναι: Η ιατρική, η νοσηλευτική, και η διοικητική. (Μ' άλλα λόγια καταργείται η τεχνική υπηρεσία).Στην ιατρική υπηρεσία προϊσταται γιατρός, διευθυντής Α του ΕΣΥ και σε νοσοκομεία που είναι εγκαταστημένες πάνω από πέντε πανεπιστημιακές κλινικές μπορεί να προϊσταται εκτός από γιατρός του ΕΣΥ και καθηγητής της Ιατρικής.Με το άρθρο αυτό, όπως εκτιμούν οι γιατροί, περιθωριοποιείται - αν δεν καταργείται στην πράξη - η Επιστημονική Επιτροπή. Ο ρόλος της Επιστημονικής Επιτροπής φαίνεται να εξαντλείται στη συμμετοχή του προέδρου της στις Επιτροπές Κρίσης για την πλήρωση των θέσεων των Επιμελητών Β και Α και του διευθυντή Α. Οι Επιτροπές Κρίσης παίρνουν τη θέση των Συμβουλίων Κρίσης (πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων) που καταργούνται (άρθρο 16).

Το Γ Κεφάλαιο αναφέρεται στο ιατρικό δυναμικό. Οι θέσεις των γιατρών του ΕΣΥ είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και διαβαθμίζονται σε επιμελητές Β και Α και διευθυντές Β και Α. Για τους οδοντιάτρους η πρώτη διαβάθμιση είναι του επιμελητή Γ (άρθρο 11).

Οι επιμελητές Β (άρθρο 12) διορίζονται με τριετή θητεία και μετά τη λήξη της θητείας τους κρίνονται από τριμελή επιτροπή (απαρτίζεται από διορισμένο απ' τον πρόεδρο μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου, τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής και το διευθυντή Α του τμήματος).

Οι επιμελητές Α διορίζονται με πενταετή θητεία και μετά τη λήξη της θητείας κρίνονται από πενταμελή επιτροπή (άρθρο 13).

Μόνιμοι επιμελητές Α, μετά από εξαετή υπηρεσία - και κρίση - μπορούν να γίνουν διευθυντές Β σε προσωποπαγείς θέσεις (άρθρο 15). Η πλήρωση θέσεων διευθυντών Α γίνεται μετά από προκήρυξη της θέσης και συγκριτική αξιολόγηση των κρινομένων από Επιτροπές Κρίσης (πρόεδρο του νοσοκομείου, πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής, δύο διευθυντές της ίδιας ή συναφούς ειδικότητας και έναν καθηγητή του Ιατρικού Τμήματος του πανεπιστημίου της περιφέρειας). Σε κενές οργανικές θέσεις διευθυντών ή επιμελητών Α των Κέντρων Υγείας μπορούν να διοριστούν με απόφαση του υπουργού Υγείας διευθυντές και επιμελητές Α, μετά από δεκαετή προϋπηρεσία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ (άρθρο 16). Συνιστάται κλάδος φαρμακοποιών του ΕΣΥ με θέσεις φαρμακοποιών Γ, Β και Α και διευθυντών νοσοκομειακού φαρμακείου (άρθρο 18).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ