ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στην ΚΕ μεταφέρεται η αναμέτρηση
  • Σε κλίμα σύγκρουσης συνεδριάζει σήμερα και αύριο η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ
  • Στο πλευρό του Κ. Σημίτη οι επτά "λοχαγοί"

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, σήμερα και αύριο, μεταφέρεται η εσωκομματική διαμάχη στο κυβερνών κόμμα. Το κλίμα μέσα στο οποίο συνέρχεται η ΚΕ είναι κλίμα πόλωσης και σύγκρουσης, με απρόβλεπτες συνέπειες στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Η αναμέτρηση των αντιμαχόμενων ομάδων στην ΚΕ επικεντρώνεται στη θέσπιση ή μη της θέσης του αντιπροέδρου και κυρίως των αρμοδιοτήτων που θα έχει. Η πλευρά του Κ. Σημίτη δεν επιθυμεί κατ' αρχάς τη θέσπιση του αξιώματος του αντιπροέδρου, αλλά καθιστά σαφές ότι αν θεσμοθετηθεί, ο πρωθυπουργός θα τη διεκδικήσει και μάλιστα θα επιδιώξει να τη μετατρέψει σε θέση διαδόχου του Α. Παπανδρέου. Τις προθέσεις του Κ. Σημίτη εξέφρασε χτες με δήλωσή του στον "Φλας" ο στενός συνεργάτης του και υφυπουργός Υγείας Θ. Κοτσώνης: "Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πρωθυπουργό και αρχηγό του κόμματος ισχυρό για να μπορέσουμε να πάμε στις εκλογές και να κερδίσουμε. Πρέπει ο κ. Σημίτης να γίνει και αρχηγός".

Η ομάδα του Κ. Σημίτη προσέρχεται στη συνεδρίαση της ΚΕ, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί το "κλίμα υπεροχής" που δημιουργήθηκε με την εκλογή του προεδρείου της ΚΟ, όπου οι προσκείμενοι στον πρωθυπουργό κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις. Στα πλαίσια αυτά, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έκαναν λόγο για "νίκη - πρόκριμα".

Στο πλευρό του Κ. Σημίτη εντάχθηκαν, με δήλωση που κυκλοφόρησαν την παραμονή της συνεδρίασης της ΚΕ, 7 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι επονομαζόμενοι "λοχαγοί" (Καστανίδης, Ρέππας, Μανίκας, Μαλέσιος, Νεονάκης, Νικολάου και Σταυρακάκης). Οι "7" προτείνουν να μη θεσμοθετηθεί θέση αντιπροέδρου στο κίνημα, "για να αποφευχθεί μια άγονη αναμέτρηση πολλών γύρων", και ζητούν το θέμα της ηγεσίας να λυθεί καθαρά και οριστικά μόνο με την εκλογή του νέου προέδρου. Κάτι τέτοιο όμως, προσθέτουν ρίχνοντας το μπαλάκι στον ιδρυτή του κινήματος, προϋποθέτει την πρωτοβουλία και συγκατάθεση του Α. Παπανδρέου.

Αποσαφηνίζοντας τις θέσεις τους, οι οποίες είναι ταυτόσημες με αυτές του Κ. Σημίτη, δηλώνουν ότι αν υπάρξει θεσμοθέτηση θέσης αντιπροέδρου, τότε "το πρόσωπο που θα εκλεγεί, θα είναι ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ. Θα αναδειχτεί στη θέση του προέδρου του Κινήματος, όταν υπάρξει αυτή η ανάγκη, χωρίς νέα εκλογική διαδικασία". Τέλος επιτίθενται κατά του Α. Τσοχατζόπουλου, χαρακτηρίζοντας επιζήμιο πολιτικά να χρησιμοποιείται η πορεία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, με επικεφαλής τον Κ. Σημίτη, ως διαπραγματευτικό χαρτί για το διαμοιρασμό των ρόλων.

Η ομάδα Τσοχατζόπουλου προσέρχεται στη συνεδρίαση της ΚΕ, έχοντας εξασφαλίσει μια ευνοϊκή εισήγηση της πλειοψηφίας του ΕΓ για τη θεσμοθέτηση θέσης αντιπροέδρου, ο οποίος θα αναπληρώνει τον Α. Παπανδρέου, ενώ ο διάδοχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα εκλεγεί σε νέο συνέδριο.

Χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος επιχείρησε να χαλάσει το κλίμα νίκης που καλλιεργούσαν οι προσκείμενοι στον Κ. Σημίτη, λέγοντας ότι "δε θα συμβούλευε κανένα να βγάλει οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα από την εκλογή του προεδρείου της ΚΟ". Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κοινή δήλωση των τριών βουλευτών που εκλέχτηκαν στο προεδρείο της ΚΟ (Μ. Θωμά, Λ. Λωτίδη, Α. Ντεντιδάκης), προσκείμενων στον υπουργό Εσωτερικών, οι οποίοι πρότειναν τον Ν. Ακριτίδη για τη θέση του γραμματέα του προεδρείου της ΚΟ, επιχειρώντας να αφαιρέσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων από τους αντιπάλους τους.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Παιχνίδια έντασης στο Αιγαίο
  • Συντηρεί το κλίμα έντασης η Αγκυρα, υπενθυμίζοντας τις αμφισβητήσεις της για το καθεστώς των νησίδων Ιμια
  • Διάβημα - απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις κατηγορίες της Αγκυρας, περί παραβίασης της συμφωνίας της 30ής Γενάρη

Με το ένα πόδι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, Αθήνα και Αγκυρα "οργανώνουν" την τακτική τους και με ανταλλαγή διαβημάτων υπογραμμίζουν, για μια ακόμη φορά, τις θέσεις τους σχετικά με το θέμα της κυριαρχίας επί των βραχονησίδων Ιμια.

Χτες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε στον Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα οδηγίες, ώστε να δοθεί απάντηση στις διαμαρτυρίες της τουρκικής κυβέρνησης. Οπως είναι γνωστό, την περασμένη Τετάρτη η τουρκική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε, επιδίδοντας διάβημα στον Ελληνα πρεσβευτή, Δ. Νεζερίτη, για την περιήγηση των ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Ανατολικό Αιγαίο, που οργανώνει η ελληνική κυβέρνηση στις 18 και 19 του μηνός. Σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, η ενέργεια αυτή παραβιάζει τα συμφωνηθέντα της 30ής Γενάρη για την απεμπλοκή από την κρίση της Ιμιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική απάντηση είναι σε "αυστηρούς τόνους" και υπογραμμίζει, πως η μόνη συμφωνία που έγινε τη νύχτα της 30ής Γενάρη προβλέπει την επιστροφή της περιοχής των βραχονησίδωνΙμια στο καθεστώς που επικρατούσε πριν την κλιμάκωση της κρίσης. Το ελληνικό διάβημα υπογραμμίζει, επίσης, πως το καθεστώς στις νησίδεςΙμια είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο από διεθνή κείμενα, τα οποία δεν αφήνουν γκρίζες ζώνες, αντίθετα, αποδεικνύουν την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, η ενοχλητική για την Αγκυρα ενέργεια της Ελλάδας, απλώς, "είναι μια περιήγηση στο χώρο του δωδεκανησιακού συμπλέγματος". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέχεια της δήλωσής του αναρωτήθηκε, αν "είναι δυνατό στα χωρικά μας ύδατα να μην έχουμε το δικαίωμα να φιλοξενήσουμε επισκέπτες μας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Ο υπουργός Τύπου στη συνέχεια των δηλώσεών του διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Αδέσμευτος Τύπος", σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει άδεια σε Αμερικανούς βουλευτές, οι οποίοι με την ευκαιρία της παραμονής τους στην Αθήνα για την Κοινοβουλευτική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ζήτησαν να επισκεφτούν την περιοχή της Ιμιας. Ο υπουργός Τύπου υποστήριξε ότι ο καθένας μπορεί να επισκεφτεί οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας και αρνήθηκε ότι δε δόθηκε άδεια στους Αμερικανούς βουλευτές.

Το κλίμα αυτό, πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πηγών του υπουργείου Εξωτερικών, εξυπηρετεί τους στόχους της Αγκυρας, η οποία επιδιώκει να συντηρεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τις αμφισβητήσεις της επί του καθεστώτος της περιοχής του Ανατολικού Αιγαίου. Στην προσπάθεια αυτή της Αγκυρας, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αποδίδουν και το μικρής έκτασης επεισόδιο, το οποίο συνέβη χτες στην περιοχή της Ιμιας όταν τουρκική ακταιωρός παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και καταδιώχτηκε από πλοίο του Λιμενικού. Σύμφωνα με την περιγραφή του επεισοδίου από τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, κατά τη διάρκεια των ελιγμών τα δύο σκάφη συγκρούστηκαν, χωρίς όμως να προκληθούν ζημιές. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι από την Αγκυρα το περιστατικό δεν επιβεβαιώθηκε και σύμφωνα με την τουρκική ακτοφυλακή, απλώς οι δύο ακταιωροί πλησίασαν η μια την άλλη για αναγνώριση.

Διεθνές συνέδριο για τις αυτοκτονίες

Το θέμα των αυτοκτονιών αποτελεί το αντικείμενο διεθνούς συνεδρίου που άρχισε χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Διοργανωτές του συνεδρίου είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής και παίρνουν μέρος σε αυτό περισσότεροι από 600 Ελληνες και ξένοι σύνεδροι. Σκοπός της οργάνωσης του συνεδρίου είναι η διεπιστημονική, όπως αναφέρεται, μελέτη των φαινομένου των αυτοκτονιών και η παράθεση της διεθνούς γνώσης και εμπειρίας. Ξεχωριστή αναφορά αναμένεται να γίνει στις αυτοκτονίες των νέων και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας.

Ο υπουργός Αμυνας, Γερ. Αρσένης, που κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, αναφέρθηκε στη σχέση που υπάρχει μεταξύ των αυτοκτονιών των στρατευμένων και των συνθηκών εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι "σπάνια η καταπόνηση που είναι σύμφυτη με τη ζωή του στρατιώτη είναι η κύρια αιτία μιας απόπειρας αυτοκτονίας". Πάντως, τόνισε την ανάγκη παραπέρα έρευνας γύρω από το θέμα αυτοκτονικών συμπεριφορών στο στρατιωτικό περιβάλλον και σχεδιασμένης συνεργασίας του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής και ειδικών πανεπιστημιακών ψυχιάτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, οι αυτοκτονίες αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα και τα εγκλήματα στις ηλικίες 18 - 25 ετών. Η Ελλάδα όμως, όπως τόνισε ο καθηγητής της ψυχιατρικής Κ. Στεφανής,έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες. Οσον αφορά τις αυτοκτονίες ανάμεσα στους στρατευμένους, κυμαίνονται από 6 μέχρι 12 αυτοκτονίες το χρόνο ανά 100.000 στρατευμένους. Οι υψηλότεροι δείκτες σημειώθηκαν το 1989 και το 1993, ενώ το 1994 και το 1995 καταγράφηκαν από 6 αυτοκτονίες στις 100.000 στρατευμένους. Στο γενικό πληθυσμό ο αντίστοιχος αριθμός είναι στο 4, ενώ στους νέους ηλικίας 18 - 25 χρόνων βρίσκεται στο 6.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οξύνεται η σύγκρουση για τα ψηφιακά

Την παραίτηση του Π. Παυλόπουλου, λόγω εμπλοκής του στην υπόθεση, ζητούν τα Μητσοτακικά στελέχη. Τον στηρίζει όμως η ηγεσία της ΝΔ

Οξύνεται η διαμάχη στη ΝΔ καθώς τα Μητσοτακικά στελέχη σκληραίνουν την κόντρα τους με την ηγεσία του κόμματος, με αφορμή την υπόθεση των ψηφιακών παροχών και την εμπλοκή σε αυτήν του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Π. Παυλόπουλου.

Οπως φάνηκε από χτεσινές δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη,τα στελέχη αυτά θα ζητήσουν την ερχόμενη Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την παραίτηση του Π. Παυλόπουλου από το αξίωμα του εκπροσώπου Τύπου. Κύριο επιχείρημα ότι οι επιστημονικές του γνωματεύσεις στο θέμα των ψηφιακών παροχών έρχονται σε αντίθεση με τη θέση που έχει το κόμμα πάνω σε αυτό το θέμα και δίνουν έτσι επιχειρήματα στο ΠΑΣΟΚ να χτυπάει την παράταξη.

Η Ντ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για λανθασμένες κινήσεις της ΝΔ στο θέμα των ψηφιακών παροχών, ενώ περισσότερο σαφής ήταν ο Α. Ανδριανόπουλος ο οποίος είπε ότι η ΝΔ δεν απάντησε σε όσα αναφέρει σε βάρος του Κ. Μητσοτάκη ο επιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης. Κριτική στις θέσεις της ΝΔ έκανε με δηλώσεις του και ο βουλευτής Επικρατείας Α. Γκόνης που εκτίμησε ότι το κόμμα "δεν παρενέβη στην υπόθεση όπως έπρεπε να παρέμβει".

Η υπόθεση απασχόλησε χτες και το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ το οποίο με ομόφωνη απόφασή του έκρινε ότι "η επίθεση εναντίον του Π. Παυλόπουλου είναι άδικη και το Πολιτικό Συμβούλιο τον στηρίζει απόλυτα στο έργο του". Τη θέση αυτή ανέλαβαν να στηρίξουν εργολαβικά όλα τα κορυφαία στελέχη του Συμβουλίου με δηλώσεις τους αμέσως μετά τη συνεδρίαση.

Διάλεξη του ΚΜΕ

Το Ιστορικό Τμήμα του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) πραγματοποιεί διάλεξη με θέμα "Κοινωνία και λαός κατά τους 13ο και 14ο αιώνες", σήμερα, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΜΕ (Τροίας 36). Το θέμα θα εισηγηθεί η ιστορικός Βάσω Γεωργιάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ