ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 1996
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαβουλεύσεις Γιλμάζ - Ντεμιρέλ

ΑΓΚΥΡΑ. -

Οι δύο άνθρωποι που βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες, ο Πρόεδρος της χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, συναντήθηκαν χτες, προκειμένου να συζητήσουν το - αβέβαιο - μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το περιεχόμενο της - διάρκειας μιας ώρας - συζήτησης Ντεμιρέλ - Γιλμάζ δεν έγινε γνωστό, αλλά πολιτικοί αναλυτές εικάζουν ότι κυρίαρχο θέμα υπήρξε η δεδηλωμένη (την περασμένη βδομάδα) πρόθεση του Γιλμάζ, να διαλύσει την κυβέρνηση, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση υπεξαίρεσης μυστικών κονδυλίων υπαγόμενων απευθείας στον πρωθυπουργό, ύψους 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων, για την οποία κατηγορείται η πρώην πρωθυπουργός, Τανσού Τσιλέρ.

Προηγήθηκε σύσκεψη του Μεσούτ Γιλμάζ με υψηλόβαθμα στελέχη του "Κόμματος Μητέρας Πατρίδας", του οποίου ηγείται, κεκλεισμένων των θυρών, όπου εικάζεται ότι συζητήθηκε το ίδιο θέμα.

Η σύμμαχος του Γιλμάζ στον υφιστάμενο κυβερνητικό συνασπισμό, η αρχηγός του "Κόμματος Ορθού Δρόμου" Τανσού Τσιλέρ, δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις προσκλήσεις - προκλήσεις του Γιλμάζ, αλλά και του Ντεμιρέλ να δικαιολογήσει, που δαπανήθηκαν τα χρήματα αυτά...

Προχτές, σε μια ομιλία του, ο Μεσούτ Γιλμάζ είχε πει, αναφερόμενος στις κατηγορίες περί "ατιμίας" της Τσιλέρ, ότι "το να ζητάμε λογαριασμό δεν είναι ατιμία, ατιμία είναι να παίρνεις θάρρος από το λαό και να τον προδίδεις".

Η αντιπολίτευση

Ο ηγέτης του ισλαμιστικού "Κόμματος Ευημερίας" (Ρεφάχ) Νετσμεντίν Ερμπακάν προέβλεψε χτες ότι εντός δέκα ημερών "θα βρεθεί στην εξουσία", ενώ δήλωσε ότι η υποστήριξη οποιουδήποτε άλλου πολιτικού σχηματισμού πλην του Ρεφάχ ισοδυναμεί "με ψήφο υπέρ των Εβραίων, οι οποίοι βομβάρδισαν τους μουσουλμάνους αδελφούς μας".

Οι δηλώσεις αυτές, πάντως, φαίνονται να έχουν - και έχουν - προεκλογικό χαρακτήρα, αφού πραγματοποιήθηκαν ενόψει των αναπληρωματικών δημοτικών εκλογών στις αρχές του Ιούνη.

Ο Ερμπακάν επέκρινε δριμύτατα τον κυβερνητικό συνασπισμό για το στρατιωτικό σύμφωνο με το Ισραήλ, το οποίο έχει εξοργίσει τον αραβικό κόσμο στο σύνολό του.

"Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κυβέρνηση", επανέλαβε στο τέλος του χτεσινού του λόγου ο Ερμπακάν. "Υπάρχει μια άνομη κατοχή της εξουσίας", κατέληξε, υπονοώντας την κύρωση της ψήφου εμπιστοσύνης, που έλαβε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτη...

Ο αγωγός πετρελαίου

Το Ιράκ πέτυχε μεν την επανάκαμψή του στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές, αλλά το αν θα μπορέσει να διαθέσει έγκαιρα τις ποσότητες που είναι αναγκαίες, αφού η διαμετακομιδή του "μαύρου χρυσού" από τα κοιτάσματά του στη Δύση, εξαρτάται σε σημαντικότατο βαθμό από τον αγωγό που περνάει από το έδαφος της Τουρκίας.

Ο αγωγός Κιρκούκ - Τσεϊχάν, όμως, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής κρατικής εταιρίας πετρελαίων, δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει πριν την πάροδο ενός μήνα. Η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση, σχετικά με την επαναλειτουργία του αγωγού, ο οποίος έχει μήκος 986 χιλιόμετρα.

Πάντως, αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας εξήραν τη συμφωνία, κάτι απολύτως λογικό, αφού η επανάληψη των ιρακινών εξαγωγών πετρελαίου αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην τουρκική οικονομία.

ΒΟΣΝΙΑ
Αμφιβολίες για τις εκλογές

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Νέα ερωτηματικά στα ήδη υπάρχοντα "πρόσθεσαν" οι χτεσινές δηλώσεις του Βόσνιου Προέδρου, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς, αναφορικά με το ζήτημα της διεξαγωγής των γενικών εκλογών που προβλέπει η Συνθήκη του Ντέιτον για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

"Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ελευθερία κινήσεων, ελευθεροτυπία και οι πρόσφυγες δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στις εστίες τους. Δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών", υποστήριξε ο Ιζετμπέκοβιτς ελάχιστα λεπτά μετά τη χτεσινοβραδινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Οργανισμού Για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Φλάβιο Κότι. Μεταξύ των "προϋποθέσεων" αυτών, ο Βόσνιος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφέρει και... την απομάκρυνση του Σερβοβόσνιου ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς από την ενεργό πολιτική! "Η απομάκρυνσή του θα επιτρέψει τη γρήγορη πορεία εκδημοκρατισμού", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Ιζετμπέκοβιτς, αποκαλώντας στη συνέχεια "αποτυχημένες" τις (έντονες παρασκηνιακές) προσπάθειες που κατέβαλε τις τελευταίες μέρες ο διεθνής μεσολαβητής, Καρλ Μπιλντ, για την απομόνωση του Ράντοβαν Κάρατζιτς από το Βελιγράδι και τον περιορισμό της δύναμής του στην πολιτική σκηνή του Πάλε. Βέβαια, μέχρι τη διεξαγωγή των πολύκροτων γενικών εκλογών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη πολλά πρόκειται είτε να λεχθούν, είτε να γίνουν. Προς, το παρόν, όμως, οι εκλογές στη νότια βοσνιακή πόλη του Μόσταρ αναβάλλονται, καθώς ελάχιστες ενδείξεις υπάρχουν για τη διεξαγωγή τους στη διάρκεια της προαναγγελθείσας ημερομηνία (31 του μήνα). Οι διαφωνίες και τα προβλήματα ανάμεσα στον κροατικό και μουσουλμανικό τομέα της πόλης παραμένουν, γεγονός που εμποδίζει τη διοίκηση που έχει επιβληθεί στο Μόσταρ από την Ευρωπαϊκή Ενωση να πάρει ξεκάθαρη απόφαση.

Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές στη Χάγη ανακοίνωσαν χτες πως στα τέλη του Ιουνίου καταθέτουν στο Διεθνές ποινικό Δικαστήριο της Χάγης μάρτυρες κατηγορίας κατά του πολιτικού και στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, οι μάρτυρες αυτοί θα καταθέσουν σε δημόσιες ακροάσεις που θα διαρκέσουν περίπου δέκα μέρες...

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Η "ανταρσία" τελείωσε, οι ταραχές συνεχίζονται

ΝΤΑΚΑ.-

Η ιδιότυπη στρατιωτική "στάση" στο Μπαγκλαντές φάνηκε χτες να λήγει, αφού τα στρατεύματα τα οποία "βγήκαν στους δρόμους" μετά την καθαίρεση του επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, επέστρεψαν στις βάσεις τους.

Προηγουμένως, η κυβέρνηση της χώρας είχε απευθύνει έκκληση στα "παραπλανημένα" στελέχη του στρατού της "να επανέλθουν στα στρατόπεδά τους", συνοδεύοντάς τη με τη διαβεβαίωση ότι "δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα μέτρο εναντίον τους".

Η ηρεμία, όμως, στην πρωτεύουσα της χώρας δεν αποκαταστάθηκε: χιλιάδες πολίτες - οπαδοί της "Λίγκας Αουάμι" (αντιπολίτευση) διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Ντάκα, ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου, Αμπντούρ Ραχμάν Μπίσουας, παρά τη συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων πιστών στον Μπίσουας στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Αφορμή για την πολιτικοστρατιωτική αναταραχή τις τελευταίες τρεις μέρες στο Μπαγκλαντές υπήρξε η διαταγή του Μπίσουας να παυθεί ο θεωρούμενος ευρέως ως "ήρωας" Αμπού Σάλεχ Μοχάμεντ Νασίμ, επειδή αρνήθηκε να προβεί στην αναγκαστική συνταξιοδότηση δύο διοικητών.

Το υπουργείο Αμυνας του Μπαγκλαντές εκτιμά ότι η κατάσταση βρίσκεται "υπό έλεγχο", αλλά δε στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση.

Πάντως, οι φόβοι πραξικοπήματος στη χώρα που από την ανεξαρτησία της και εδώ έχει δει 3 πραξικοπήματα, 18 απόπειρες πραξικοπήματος και 2 δολοφονίες Προέδρων δεν έχουν σταματήσει. Δεδομένου μάλιστα ότι την εξουσία ασκεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση της πρωθυπουργού Μπέγκουμ Κχαλέντα Ζία, πριν από περίπου δύο μήνες, ελλείπει το "σταθερό χέρι", εκείνο που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός της νέας κρίσης.

ΙΝΔΙΑ
Βομβιστική επίθεση αυτονομιστών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Τουλάχιστον 25 νεκροί και 50 τραυματίες είναι το αποτέλεσμα της ισχυρής έκρηξης βόμβας, η οποία συγκλόνισε χτες, σε ώρα αιχμής, την αγορά της πόλης. Η ευθύνη για τη βόμβα, η οποία είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο, αναλήφθηκε από δύο αντικυβερνητικές ομάδες, που μάχονται για την αυτονομία του Κασμίρ, το Ισλαμικό Μέτωπο του Τζαμού - Κασμίρ και το Λασχκάρ - ε - Σατζάντ, όπως μετέδωσαν ινδικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι δύο οργανώσεις, οι οποίες ανέλαβαν από κοινού την ευθύνη, είχαν στόχο να ματαιώσουν την τελευταία φάση των ινδικών γενικών εκλογών, η οποία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μάη, χωρίς πάντως να είναι δυνατό να αλλάξουν ο,τιδήποτε όσον αφορά τις πολιτικές ισορροπίες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργίες ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα

ΒΟΝΝΗ.-

Με μαζικές απεργίες απαντούν οι Γερμανοί εργαζόμενοι στα σχέδια της κυβέρνησης του καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ, να περικόψει δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες, ώστε να ικανοποιήσει η Γερμανία τα κριτήρια της νομισματικής ενοποίησης που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Περίπου δύο εβδομάδες διαρκούν οι κυλιόμενες ολιγόωρες απεργίες των Γερμανών εργαζομένων, που έχουν οδηγήσει, σχεδόν, σε διάλυση το δημόσιο τομέα. Οι μεγαλύτερες απεργίες πραγματοποιούνται στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Προειδοποιητική απεργία στο Λάιπζινγκ έκαναν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς απέργησαν και στη Βαϊμάρη, στο Μάγκντεμπουργκ, στο Χαλ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Παράλληλα, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι απέργησαν και πραγματοποίησαν μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν και στη Δυτική Γερμανία, όπου νοσοκομεία και ταχυδρομεία παραμένουν κλειστά και πολλά μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιημένα. Το απεργιακό κύμα αναμένεται να συνεχιστεί αλλά και να διογκωθεί καθώς τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις ανακοίνωσε και το Συνδικάτο Μεταλλεργατών, το ισχυρότερο και πολυπληθέστερο συνδικάτο στη Γερμανία.

Παρ' όλα αυτά, ο Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ εμφανίστηκε, χτες, ατάραχος και αποφασισμένος να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε. Χαρακτηριστικά ο Κολ είπε ότι "δε συγκινείται από απειλές" και ότι "τα εργατικά συνδικάτα δεν πρόκειται να επιτύχουν τίποτα". Επανέλαβε, δε, την αναγκαιότητα επιβολής της οικονομικής πολιτικής των περικοπών και της λιτότητας ως μοναδική λύση για την επίτευξη των οικονομικών κριτηρίων, που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Απεργία μηχανουργών

ΟΣΛΟ.-

Διαπραγματεύσεις με τα πολιτικά κόμματα άρχισε, χτες, ο Νορβηγός κυβερνητικός διαμεσολαβητής, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η 10ήμερη απεργία των εργαζομένων στην κρατική μηχανουργία. Οι 37.000 μηχανουργοί, πουαπεργούν από τις 13 του Μάη, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι να δεχτεί η νορβηγική κυβέρνηση να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το αίτημα των απεργών για μείωση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η νορβηγική μηχανουργία παράγει κομμάτια για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, όπως τη BMW, την Πόρσε, το Αουντι, το σουηδικό Βόλβο και τη βρετανική Ρολς Ρόις.

ΤΑΝΖΑΝΙΑ
Εκατοντάδες νεκροί σε ναυάγιο φέρι-μποτ

ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΑΜ.-

Το φέρι-μποτ "Μ.Β. Μπουκόβα" δεν έφθασε ποτέ στο βορειοδυτικό λιμάνι Μγουάντζα της Τανζανίας, που ήταν και ο τελικός προορισμός του. Νωρίς το απόγευμα προσέκρουσε, για άγνωστους λόγους, σε βράχο της λίμνης Βικτορίας συμπαρασύροντας στο θάνατο τουλάχιστον 500 από τα 600 άτομα που επέβαιναν στο σκάφος!

Οι μόνοι που φαίνεται πως κατάφεραν να σωθούν από τον εφιάλτη ήταν 40 επιβάτες τους οποίους περισυνέλεξαν πλοία που διέπλεαν εκείνη την ώρα στην περίφημη λίμνη Βικτορία.

Αστυνομικοί μεταφέρουν τα θύματα από την έκρηξη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ