ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 1996
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπό μεγάλη αστυνομική παρακολούθηση οι εκλογές

Υπό την έντονη παρουσία του στρατού και της αστυνομίας θα διεξαχθούν οι ισραηλινές βουλευτικές εκλογές. Ο φόβος για πραγματοποίηση επιθέσεων αυτοκτονίας από Παλαιστίνιος φανατικούς ισλαμιστές δε φαίνεται να έχει καταλαγιάσει παρά τη σύλληψη δεκάδων μελών της "Χαμάς", καθώς και του ηγετικού της στελέχους Χανάν Σαλαμέ. Την ίδια στιγμή, το ισραηλινό κίνημα "Ειρήνη Τώρα" κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος ενισχύθηκε και αυξήθηκε ο εποικισμός της Δυτικής Οχθης, παρά τις, περί του αντιθέτου, επίσημες δεσμεύσεις των ειρηνευτικών συμφωνιών.

Τουλάχιστον, 20.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα περιπολούν κάθε γωνία της ισραηλινής επικράτειας την ημέρα των ισραηλινών εκλογών. Οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανή η πραγματοποίηση αιματηρών επιθέσεων από μαχητές των οργανώσεων "Χαμάς" και "Τζιχάντ". Στα πλαίσια αυτών των μέτρων ασφαλείας, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε και χθες μέλη της "Χαμάς" στη Δυτική Οχθη.

Οι αλλεπάλληλες συλλήψεις μελών της "Χαμάς" τις τελευταίες ημέρες βασίζονται, όπως ανακοίνωσαν πηγές του ισραηλινού στρατού, στις πληροφορίες που έδωσε στις ισραηλινές αρχές ο Χανάν Σαλάμ, ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της "Χαμάς", που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, ο Σαλάμ "έσπασε" κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του από Ισραηλινούς αξιωματικούς και έδωσε πολλές πληροφορίες για την οργανωτική δομή της "Χαμάς", ενώ αποκάλυψε πού είναι το κρησφύγετο του καταζητούμενου ηγέτη του στρατιωτικού σκέλους της "Χαμάς", Μοχάμεντ Ντέιφ. Ετσι, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε πλήθος συλλήψεων και ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να συλλάβει άμεσα τον Ντέιφ, που φέρεται να κρύβεται στον τομέα, που ελέγχεται από τη "Χαμάς", στην πόλη της Γάζας.

Λίγες, όμως, μέρες πριν από τις εκλογές και, συνθλίβοντας την ανάσα που πήρε ο νυν πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες με την εξασφάλιση της υποστήριξης των Ισραηλινών Αράβων, μία ισραηλινή ειρηνευτική οργάνωση κατήγγειλε, χθες, ότι η Εργατική Κυβέρνηση, τόσο του Γιτζάκ Ράμπιν όσο και του Σιμόν Πέρες αργότερα, δε σεβάστηκαν τις δεσμεύσεις τους και προχώρησαν στον εποικισμό της Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας, το ειρηνευτικό κίνημα "Ειρήνη Τώρα", στα 4 χρόνια διακυβέρνησης από τους Εργατικούς, έγιναν επενδύσεις μεγαλύτερες των 250 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή νέων οικισμών, ενώ δόθηκαν δεκάδες χιλιάδες άδειες ανοικοδόμησης. Χαρακτηριστικός άλλωστε είναι και ο αριθμός των εποίκων, ο οποίος, από τις 105.300 του 1992 έφθασε τους 146.200. Η ειρηνευτική οργάνωση κλείνει την καταγγελία με την εκτίμηση ότι η δέσμευση περί "παγώματος" του εποικισμού χρησιμοποιήθηκε ως "δόλωμα" στις ειρηνευτικές συμφωνίες, για τον κατευνασμό των Παλαιστινίων, αλλά και της ισραηλινής προοδευτικής κοινής γνώμης.

ΙΝΔΙΑ
Κυβερνητική αβεβαιότητα

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Η πρώτη κυβέρνηση των Ινδουιστών - εθνικιστών στην Ινδία μπορεί να αποδειχθεί και η πιο βραχύβια στην ιστορία της "μεγαλύτερης δημοκρατίας του πλανήτη": Το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) θα ζητήσει μεν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη 550μελή Βουλή την 27η Μάη, αλλά δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα μπορέσει να την αποσπάσει.

Στην ψηφοφορία, η οποία αρχικά αναμενόταν για την 30η Μάη, η κυβέρνηση του Ατάλ Μπιχάρι Βαϊπαγί δεν έχει, κατά πολιτικούς αναλυτές, παρά ελάχιστες πιθανότητες να συσπειρώσει όλους όσοι απαιτούνται για να λάβει το "χρίσμα". Από την πλευρά του, το Εθνικό - Αριστερό Μέτωπο υποστηρίζει ότι διαθέτει την πλειοψηφία, σε συνεργασία με το ηττηθέν Κόμμα του Κογκρέσου, και θα καταρρίψει την κυβέρνηση του Βαϊπαγί.

Νέα Τρομοκρατική Επίθεση

22 είναι οι νεκροί από τη χτεσινή έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο, στην περιοχή Νταούσα του κρατιδίου Ρατζαστάν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η νέα τρομοκρατική ενέργεια έρχεται μόλις μία μέρα μετά την κοινή επίθεση δύο αυτονομιστικών οργανώσεων του Κασμίρ στο Νέο Δελχί, η οποία στοίχισε τη ζωή, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, σε 28 ανθρώπους.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Μεγάλες οι απώλειες του ρωσικού στρατού

ΓΚΡΟΖΝΙ. -

Βαρύτατες οι απώλειες του ρωσικού στρατού στην Τσετσενία. Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 40 Ρώσοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 48 άλλοι, στη διάρκεια επιδρομής ανταρτών στην πόλη Μπαμούτ της Νοτιοδυτικής Τσετσενίας.

Το πρακτορείο "ΙΝΤΕΡΦΑΞ" μεταδίδοντας την παραπάνω είδηση έκανε λόγο για"σφοδρότατες" μάχες που εξελίσσονται στον οικισμό Μπαμούτ (60 χλμ νοτιοδυτικά του Γκρόσνι). Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, που υποστηρίζουν ότι σε πυραυλική βάση του Μπαμούτ έχουν καταφύγει περίπου 1.000 αυτονομιστές αντάρτες, δεν επιβεβαίωσαν αλλά ούτε και διέψευσαν τις τελευταίες πληροφορίες για τις βαριές απώλειες του στρατού.

Πάντως, το ίδιο 24ωρο, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα περιορίσει τον αριθμό των τακτικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν σταλεί στην Τσετσενία μέχρι την 1η Αυγούστου. "Τα στρατεύματά μας πολεμούν με αξιοπρέπεια" είπε ο υπουργός μιλώντας σε στρατιωτικούς αξιωματούχους στο Γιεκατερινμπούργκ στα Ουράλια Ορη, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα κατά πόσους άνδρες θα μειωθούν τα ρωσικά στρατεύματα στην Τσετσενία.

  • Εννιά άτομα σκοτώθηκαν, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 11 μετά την κατάρρευση πενταώροφης πολυκατοικίας στη ρωσική πόλη Σβετογκόρσκ, κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία. Οι πρώτες πληροφορίες απέδωσαν την κατάρρευση του κτιρίου σε διαρροή υγραερίου.
ΙΑΠΩΝΙΑ
Απολύσεις στη ΜΑΖΝΤΑ

ΤΟΚΙΟ.-

Μαύρες μέρες έρχονται και για τους εργαζόμενους στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ΜΑΖΝΤΑ. Η εργοδοσία ανακοίνωσε χτες στο Τόκιο ότι προχωρεί στην "προσωρινή" απόλυση 4.000 εργαζομένων, που απασχολούνται σε μονάδες της βιομηχανίας στις πόλεις Χιροσίμα και Χόφου, κρίνοντας "απαραίτητη" τη μείωση της παραγωγής.

Η συγκεκριμένη απόφαση της εργοδοσίας απαιτεί από τους εργαζόμενους να απέχουν από τη δουλιά τους για τουλάχιστον 11 μέρες μέσα στο επόμενο δίμηνο, χωρίς αποζημίωση. Η εξέλιξη αυτή παρουσιάζεται σε μία περίοδο που η αυτοκινητοβιομηχανία ΜΑΖΝΤΑ προχωρά στην κατασκευή νέας εργοστασιακής μονάδας στην Ταϊλάνδη με το ύψος της επένδυσης να ξεπερνά τα 400 εκατ. δολάρια. Οι περσινές απώλειες της αυτοκινητοβιομηχανίας ξεπέρασαν τα 330 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μέσα σε τρία χρόνια το σύνολο των 30.000 εργαζομένων που απασχολούσε μειώθηκε σε 26.000.

Ρωσικά τανκς κινούνται στο πεδίο των μαχών με τους Τσετσένους

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Επίθεση Ζέλεφ κατά της κυβέρνησης

ΣΟΦΙΑ. -

Η οξεία και εφόλης της ύλης σύγκρουση Ζέλεφ - Βιντένοφ επανήλθε χθες στο βουλγαρικό πολιτικό σκηνικό, με εντυπωσιακό τρόπο: ο Πρόεδρος Ζέλιου Ζέλεφ κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζαν Βιντένοφ ότι εξαιτίας της πολιτικής της η χώρα βρίσκεται "στα πρόθυρα της κατάρρευσης".

"Αυτό που συμβαίνει στη Βουλγαρία", είπε ο Ζέλεφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "24 Ωρες", "είναι πιο τρομερό από οποιαδήποτε συνηθισμένη κρίση". Μιλώντας για την ελεύθερη πτώση του εθνικού νομίσματος της χώρας, του Λέβα, στην εγχώρια και τις διεθνείς χρηματαγορές, αλλά και την πρόσφατη χρεοκοπία δύο τραπεζών, ο Ζέλεφ υποστήριξε ότι "μπορεί να φτάσαμε στο σημείο όπου οι διαδικασίες δεν μπορούν πλέον να ελεγχθούν".

Τι φταίει για τη σημερινή κατάσταση, κατά Ζέλεφ; Η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, ξεσπαθώνει ο Βούλγαρος Πρόεδρος. Η κυβέρνηση "αφιέρωσε πολύ χρόνο για να επεξεργαστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων". Κι "έγινε φανερό κάτι ακόμα χειρότερο". Το ότι δηλαδή οι σοσιαλιστές του Βιντένοφ "δεν μπορούν να κυβερνήσουν".

Σε τι στοχεύει ο Ζέλεφ με αυτή την τελευταία επίθεση κατά του άσπονδου εχθρού του, Ζαν Βιντένοφ; Μα, να συγκεντρώσει γύρω του την αντιπολίτευση. Την 1η Ιούνη, τα κόμματά της θα εκλέξουν κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν στο τέλος του έτους. Ο Ζέλεφ εκτιμά ότι μια "ενωμένη αντιπολίτευση" (περί τον ίδιο, προφανώς), μπορεί να κερδίσει την αναμέτρηση και στη συνέχεια "να προκηρύξει πρόωρες εκλογές"...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργιακό κύμα ενάντια στη λιτότητα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ .-

Διογκώνεται το απεργιακό κύμα στη Γερμανία. Την ίδια στιγμή άρχισε ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση και στα συνδικάτα των εργαζομένων, χωρίς, όμως, ιδιαίτερους οιωνούς για συμβιβαστική κατάληξη.

Παρέλυσαν κυριολεκτικά οι μαζικές συγκοινωνίες, χτες, στο Βερολίνο, λίγες ώρες πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση των, περίπου, 3,2 εκατομμυρίων Γερμανών δημοσίων υπαλλήλων. Λεωφορεία, τρένα, μετρό και συνεργεία καθαριότητας παρέμειναν ακινητοποιημένα σε πολλές γερμανικές πόλεις. Μαζικότατη ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στο Βερολίνο, του οποίου οι, τουλάχιστον, 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι απέργησαν. Ολιγόωρες στάσεις εργασίας έγιναν και στις πόλεις Αμβούργο, Δρέσδη, Ντίσελντορφ, Μέινζ, Βισμπάντεν, Στουτγκάρδη και Καρλσρίχ.Πάντως, παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις των εργαζομένων, η γερμανική κυβέρνηση και ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ εμφανίζονται αδιάλλακτοι στις θέσεις τους να προχωρήσουν σε οικονομική πολιτική λιτότητας, μείωσης των δημοσίων δαπανών και περικοπών στην κοινωνική ασφάλιση, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα οικονομικά κριτήρια που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την πραγματοποίηση της νομισματικής ευρωπαϊκής ενοποίησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ