ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Διψάει" η Θεσσαλονίκη

Χωρίς νερό μένουν αρκετές περιοχές, ενώ για άλλη μια φορά οι καταναλωτές καλούνται να δώσουν λύση στο πρόβλημα

Στην αναχρονιστική λύση των ντεπόζιτων, στον περιορισμό της οικιακής κατανάλωσης και στην αναζήτηση νερού από ιδιωτικές πηγές, αναζητά άμεσες λύσεις ο Οργανισμός Υδρευσης Θεσσαλονίκης για τα μεγάλα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει τις τελευταίες μέρες η πόλη. Για πολλές ώρες κάθε μέρα, μεγάλο μέρος της πόλης έχει λίγο νερό, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει σε Επταπύργιο, Συκιές, Πανόραμα και Αγ. Παύλο και στις ανατολικές περιοχές.

Για μια ακόμη φορά ο καταναλωτής εργαζόμενος καλείται να δώσει τη λύση, όπως έγινε και με το κλιμακωτό τιμολόγιο, ενώ για να ξεδιψάσει η πόλη θα πρέπει να περιμένει ένα χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν οι 20 νέες γεωτρήσεις του ΟΥΘ στον Αξιό, τη Χαλάστρα και τη Σίνδο, δυναμικότητας 100 κυβικών την ώρα η καθεμία, και να μπουν σε λειτουργία δύο νέα αντλιοστάσια που θα αυξήσουν τη ροή και την πίεση του νερού. Αμεσα ο ΟΥΘ συνιστά περιορισμό της κατανάλωσης και ορθολογιστική χρήση του νερού και προτρέπει τους καταναλωτές να εγκαταστήσουν ντεπόζιτα για τις ώρες ανάγκης. Οπως ειπώθηκε σε συνέντευξη Τύπου της διοίκησης του Οργανισμού, το πρόβλημα δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί συνολικά μέχρι το 2000, οπότε και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το έργο υδροδότησης από τον Αλιάκμονα.

Το ρεκόρ κατανάλωσης σημειώθηκε στις 9 Μάη με 287.730 κυβικά. Από τις αρχές Μάη η ημερήσια κατανάλωση δεν έπεσε κάτω από 270.000 κυβικά τη μέρα (ρεκόρ σημειώθηκε στις 9 Μάη με 287.730 κυβικά). Χτες ξεπέρασε τα 283.000 κυβικά, ενώ η περσινή αντίστοιχη ήταν 263.600.

Ο ΟΥΘ υποστηρίζει πως το πρόβλημα είναι διαρθρωτικό και όχι αποθεμάτων και οφείλεται στις δυνατότητες του δικτύου. Η ραγδαία ανάπτυξη της πόλης δεν ήταν στους υπολογισμούς του ΟΥΘ πριν 30 χρόνια. Οι απώλειες του δικτύου φτάνουν μέχρι και το 25%, δηλαδή πάνω από 60.000 κ.μ. Παράλληλα, καμία βιομηχανία δε διαθέτει βιολογικό καθαρισμό και σύστημα ανακύκλωσης νερού, με αποτέλεσμα από τα 60.000 κ.μ. που καταναλώνει καθημερινά η βιομηχανική περιοχή ούτε ένα κυβικό μέτρο να μην επαναχρησιμοποιείται. Μόνο η ΕΚΟ καταναλώνει 22.000 κυβικά, ενώ υπάρχουν 7 βυρσοδεψεία που χρησιμοποιούν το καθένα μέχρι και 7.000 κυβικά.

"Παράταση" στο ξερίζωμα των αμπελιών

Την παράταση του κοινοτικού προγράμματος εκριζώσεων των αμπελώνων κατά ένα χρόνο φέρεται να προωθεί η Κομισιόν, επιδιώκοντας προφανώς το ξεπάστρεμα όλο και περισσότερων ελληνικών αμπελιών.

Την πρόθεση αυτή της Κομισιόν καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΕΣΟΕ, η οποία τονίζει ότι από την εφαρμογή του προγράμματος αυτού το 1/3 των ελληνικών αμπελώνων έχει βγει ήδη εκτός παραγωγικής διαδικασίας και η τυχόν παράτασή του θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερα τα ήδη μεγάλα προβλήματα του κλάδου και θα μειώσει δραματικά την παραγωγή. Η ΚΕΟΣΟΕ επίσης, αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση, ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, μεθοδεύεται η εισαγωγή χύμα κόκκινου κρασιού, πιθανότατα αμφίβολης ποιότητας, από βαλκανικές αλλά και από κοινοτικές χώρες, στις οποίες λόγω της μειωμένης παραγωγής εισήχθησαν μεγάλες ποσότητες κρασιού από τρίτες χώρες.

Ευρωπαϊκές Πόλεις κατά των Ναρκωτικών

Η 3η Σύνοδος Δημάρχων των Ευρωπαϊκών Πόλεων κατά των Ναρκωτικών έγινε χτες στο Ζάππειο, όπου άλλοι 18 δήμαρχοι υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Ευρωπαϊκών Πόλεων κατά των Ναρκωτικών, ενώ αναφέρθηκαν σε μια σειρά ζητημάτων, όπως οι ηθικές και πολιτισμικές πλευρές της χρήσης ναρκωτικών. Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Γ. Πιερρουτσάκος είπε ότι από το φθινόπωρο θα λειτουργήσει Συμβουλευτικός Σταθμός στον τομέα της Πρόληψης, στην Αιόλου 47.

Ωστόσο, στη Διακήρυξη των Ευρωπαϊκών Πόλεων κατά των Ναρκωτικών ανάγονται ως σημαντικότερη αιτία χρήσης ναρκωτικών ουσιών ψυχοπαθολογικοί παράγοντες, ενώ τα μέτρα που προωθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού εξαντλούνται στην παροχή πληροφοριών και σε συναντήσεις των πόλεων - μελών της, στα πλαίσια βέβαια της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θέλει τους κάθε λογής εξαρτημένους σκαλί για τη "σταθεροποίηση" των οικονομιών των κρατών - μελών της.

ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Συνεχίζονται οι απεργίες

Συνέχισαν και χτες τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αγίων Αναργύρων, αντιδρώντας στα σχέδια της δημοτικής αρχής να ιδιωτικοποιήσει την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, να εφαρμόσει ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων μέσα από τη δημοτική επιχείρηση, προχωρώντας έτσι σιγά σιγά στην ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας.

Εκδηλώσεις για το "Κάστρο του Υμηττού"

Την 52η επέτειο της θυσίας των τριών ηρώων ΕΠΟΝιτών του "Κάστρου του Υμηττού", τιμούν με εκδηλώσεις σήμερα και αύριο ο Δήμος Υμηττού και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.

Σήμερα, στις 6 μ.μ., θα γίνει αγώνας δρόμου μαθητών από το "Κάστρο Υμηττού" μέχρι το δημαρχείο. Αύριο Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο δημαρχείο και μετά θα ακολουθήσει πορεία προς τον τόπο της θυσίας, όπου θα εκφωνηθούν λόγοι και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Φιλοπρόοδου Ομίλου Υμηττού θα γίνουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Ακινητοποιούνται για δέκα ώρες, από 1 μ.μ. - 11 βράδυ, μεθαύριο Δευτέρα, τα 25.000 ταξί της Αθήνας. Την απόφαση πήρε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) για να μετάσχουν οι ιδιοκτήτες ταξί στη γενική συνέλευση του κλάδου, που θα γίνει στις 5 μ.μ. μεθαύριο Δευτέρα, στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Ξεκληρίζονται οι αγρότες

Μαζικό ξεκλήρισμα αγροτών, κατά την τελευταία δεκαετία, δείχνουν στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΑΣΕΓΕΣ, αφού ο αριθμός των θέσεων εργασίας που χάθηκαν αυτό το διάστημα φτάνει τις 270.000.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, το 1994 η ελληνική γεωργία απώλεσε 15.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 2,2% του συνόλου της, ακολουθώντας την ίδια πορεία με τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, στα οποία όμως ο ρόλος της γεωργίας δεν είναι τόσος σημαντικός όσο στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί ο αγροτικός τομέας συμμετέχει ουσιωδώς στο σχηματισμό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος περίπου κατά 13%-14% έναντι 8% στο σύνολο της ΕΕ, αλλά και συμβάλλει στις εξαγωγές, έως και 30% στο σύνολο των εξαγωγών μας, έναντι 8%-9% στην ΕΕ. Ακόμα, η απασχόληση στη Γεωργία εξακολουθεί να αποτελεί το 20%-21% του εργατικού δυναμικού της χώρας μας, αντί του 6% στο σύνολο της ΕΕ.

Παρ' όλα αυτά όμως η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ εξακολουθεί να λειτουργεί υποταγμένη στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, προτείνοντας κάποια "βελτιωτικά" ημίμετρα στα πλαίσια της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ, ενώ από την άλλη επιχειρεί με κάθε μέσο να "φιμώσει" την αγωνιστική φωνή των αγροτών, που βλέπουν να ξεκληρίζονται.

Θέλουν "ανάπτυξη" της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

Συνεχίστηκε και χτες στη Θεσσαλονίκη η συνέλευση του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης

Με στόχο την εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής διείσδυσης και την εκμετάλλευση των περιοχών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από το ιδιωτικό κεφάλαιο, κινούνται οι Ευρωπαίοι δήμαρχοι, όπως φαίνεται και από τη Συνέλευση του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CCRE), που γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Στην προσπάθειά τους αυτή δε διστάζουν, μάλιστα, να χρησιμοποιήσουν και ιδεολογικά τεχνάσματα, προκειμένου να πείσουν τους Ανατολικούς συναδέλφους τους να συμφωνήσουν μαζί τους. Εξάλλου, οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δείχνουν διατεθειμένοι να "ασπαστούν" τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πολυδιάσπαση και ιδιωτικοποίηση στον τομέα των αστικών μεταφορών.

Σε συζήτηση που έγινε χτες με θέμα τις συνεργασίες με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι δήμαρχοι της Δυτικής έκαναν σαφές ότι τη συνεργασία αυτή τη βλέπουν υπό το πρίσμα της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, διείσδυσης και εκμετάλλευσης των "νέων" αγορών. Και αυτό με το πρόσχημα της "ανάπτυξης" της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης "ενδιαφέρεται" και προσπαθεί, με την προώθηση διαφόρων προγραμμάτων, η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αυστριακών Πόλεων, Αλ. Στινγκλ.

Σε άλλη συζήτηση, για τη συνεργασία των τοπικών και περιφερειακών αρχών στις μεταφορές, ο πρόεδρος της επιτροπής του CCRE για τις μεταφορές Π. Κανάριο είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να "μελετήσει" τέτοιες λύσεις, ώστε ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να "αλληλοσυμπληρώνονται".

Θυμήθηκε τη διαφάνεια...

Με σκοπό τη "μόνιμη εξασφάλιση εγγυήσεων για διαφάνεια, αξιοπιστία και εύρυθμη λειτουργία του τομέα διαχείρισης των οικονομικών του δήμου", ο δήμαρχος Αθήνας Δ. Αβραμόπουλος κατέθεσε χτες στον υπουργό Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλο,πρόταση για τη σύσταση Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου και τη θεσμοθέτηση παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Δήμο Αθηναίων.

Πρόκειται για μια ενέργεια που προκαλεί αναπόφευκτα ερωτήματα, όπως γιατί ο δήμαρχος θέτει τώρα θέμα διαφάνειας και κατά πόσον η θεσμοθέτηση παρέδρου σχετίζεται με τα οικονομικά σκάνδαλα και την ενδεχόμενη συγκάλυψή τους, στο Δήμο της Αθήνας, όπως το πρόσφατο δάνειο ύψους 25 δισεκατομμυρίων από την Εθνική Τράπεζα, που σπαταλήθηκε για μισθοδοσία και άλλες λειτουργικές ανάγκες του δήμου, η ανάθεση της στάθμευσης σε ιδιώτη, η ανάθεση μηχανογράφησης του Ληξιαρχείου χωρίς προηγούμενη μελέτη, άρα και χωρίς έλεγχο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Τη Δευτέρα πάντως, σε κοινή συνέντευξη Τύπου του δημάρχου και του υπουργού, θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τη συγκεκριμένη πρόταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ