ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ

Αγαπητοί σύνεδροι, συντρόφισσες και σύντροφοι, το Κεντρικό Συμβούλιο, τα μέλη και τα στελέχη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας σας στέλνουν θερμό αγωνιστικό, συντροφικό χαιρετισμό.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ στο πρόσωπό σας, στο πρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας αναγνωρίζει τον σίγουρο και δοκιμασμένο σύντροφο, συμπαραστάτη και καθοδηγητή.

Με εμπιστοσύνη και ελπίδα στηριζόμαστε στο ΚΚΕ, στον αγώνα για τα δικαιώματα της νέας γενιάς, στον αγώνα για τον σοσιαλισμό που θα απελευθερώσει τις ικανότητες της νέας γενιάς, θα κατοχυρώσει και θα διευρύνει τα δικαιώματά της.

Τα χρόνια που πέρασαν, η ΚΝΕ πέρασε μαζί με το Κόμμα, τις μεγάλες δυσκολίες του κομμουνιστικού κινήματος, βρεθήκαμε στο στόχαστρο εχθρών αλλά και άσπονδων "φίλων", που τα άνομα σχέδιά τους, για τη διάλυση και αφομοίωση του ΚΚΕ στο καπιταλιστικό σύστημα και τη μίζερη υποταγή, πίστεψαν ότι μπορούσαν να τα εφαρμόσουν στην ΚΝΕ.

Κι αυτή τη δοκιμασία η οργάνωσή μας την ξεπέρασε και τη νίκησε, γιατί στηρίχτηκε στο Κόμμα. Επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά πως οι δεσμοί μας είναι ακατάλυτοι και καμιά δύναμη δεν μπορεί να τους σπάσει.

Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά, ότι τη δύναμή μας την αντλούμε πρώτα απ' όλα, απ' την πολιτική, την ιδεολογία του ΚΚΕ, τις παραδόσεις και την εμπειρία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

Απ' το 14ο Συνέδριο, όπως σας υποσχεθήκαμε, με στήριγμα τις αποφάσεις του, δώσαμε, τη μάχη της ανασυγκρότησης της ΚΝΕ. Σήμερα μπορούμε να πούμε, πως τα βήματα που κάναμε είναι σημαντικά. Η Οργάνωσή μας ανασυγκροτήθηκε ξεπέρασε την κρίση που έβαζε σε δοκιμασία την ίδια την ύπαρξή της. Με τη βοήθεια του Κόμματος ανανεώνουμε τους δεσμούς μας με πλατιά στρώματα της νέας γενιάς. Η συμβολή της ΚΝΕ στις αγωνιστικές αντιστάσεις και στις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται στη νεολαία, όλο και μεγαλώνει.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή όλο και περισσότερο ανακτά το κύρος, την ακτινοβολία του, γίνεται πόλος συσπείρωσης χιλιάδων νέων σ' όλη την Ελλάδα.

Ολο και περισσότεροι νέοι αγωνιστές εντάσσονται στις γραμμές μας, ενώ ακόμα πιο σημαντικά τμήματα της νεολαίας "ακούν", αναζητούν τη φωνή μας.

Παρ' όλα τα βήματά μας, με την ανιδιοτελή και πρωτοπόρα δράση των μελών μας, δε χωρά καμιά επανάπαυση. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας, είναι πολύ πιο μακρύς και δύσκολος, απ' τον δρόμο που έχουμε προχωρήσει. Η πεποίθησή μας όμως, ότι τελικά θα τα καταφέρουμε είναι ακόμα πιο ισχυρή.

Σήμερα, ύστερα απ' τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού εντείνεται. Κατακτήσεις δεκαετιών για την εργατική τάξη και το λαό μας, αναιρούνται. Στο στόχαστρο της άρχουσας τάξης μπαίνουν και οι κατακτήσεις της νέας γενιάς.

Ολο και πιο έντονα τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση, τη δουλιά, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό μπαίνουν στον προκρούστη του "προγράμματος σύγκλισης" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της επιθετικότητας των ξένων και ντόπιων μονοπωλίων.

Το δικαίωμα της νεολαίας να ζει σ' έναν κόσμο ειρηνικό και ισότιμης συνεργασίας μεταξύ όλων των λαών της Γης, αναιρείται από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το μοίρασμα του κόσμου σε σφαίρες επιρροής από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τους σχεδιασμούς της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Γι' αυτό το κατεστημένο θέλει τη νεολαία παθητική δίχως αντιστάσεις μακριά από την πολιτική πάλη, παραιτημένη για το παρόν και το μέλλον της.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η άρχουσα τάξη θέλει με τον αυταρχισμό, τον άκρατο ατομισμό, την ιδεολογική χειραγώγηση της νέας γενιάς και τον αντικομμουνισμό, να εμποδίσει τη νεολαία να συναντηθεί με το εργατικό κίνημα, να συναντηθεί με τις πρωτοπόρες ιδέες του ΚΚΕ. Φοβάται μην τυχόν οι νέες βάρδιες της εργατικής τάξης, το μέλλον του λαού μας, μπολιαστούν με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ, κερδηθούν με τις αξίες και τα ιδανικά που αποπνέουν οι αγώνες του λαού μας για την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό. Με τη χειραγώγηση της νέας γενιάς, το κατεστημένο ελπίζει ότι πιο εύκολα θα εξασφαλίσει το μέλλον του, θα παρατείνει την εξουσία του.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι φανερό ότι η νέα γενιά δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα δικαιώματά της, την προοπτική της μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα.

Στο σταυροδρόμι: Με τα μονοπώλια ή με το λαό, η νεολαία μπορεί να συναντήσει το φωτεινό μέλλον της με την εργατική τάξη και το λαό ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Η ΚΝΕ δε λησμονά ποτέ, ότι το νεολαιίστικο κίνημα έγραψε τις πιο φωτεινές σελίδες της ιστορίας του, έζησε τις πιο ηρωικές στιγμές του, στο βαθμό, που ο παλμός του χτύπαγε στο ρυθμό του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

Και σήμερα, βασικός όρος και προϋπόθεση για την ανάταση του νεολαιίστικου κινήματος, την αγωνιστική ενότητά του, την αποτελεσματικότητά του, αλλά και την ικανότητά του να συνεισφέρει στην κοινωνική πρόοδο, είναι η ύπαρξη γερής και μαζικής ΚΝΕ.

Με δυνατές οργανώσεις στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα εργοστάσια και στις γειτονιές. Οπου ζει, εργάζεται και μορφώνεται η νέα γενιά, η ΚΝΕ με στήριγμα το Κόμμα, να δίνει καθημερινά το μαχητικό "παρών". Αγκαλιάζοντας πλατιές μάζες νέων ανθρώπων, πρωτοστατώντας στον αγώνα για τα δικαιώματα, τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα της νεολαίας.

Σήμερα το Κόμμα καλεί το λαό μας να συσπειρωθεί μαχητικά στο αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό - δημοκρατικό μέτωπο, στην πορεία για το σοσιαλισμό. Η ΚΝΕ θα δώσει όλεςτις δυνάμεις της, ώστε η νέα γενιά με το δικό της τρόπο να συνεισφέρει στο μέτωπο της μάχης και της σοσιαλιστικής νίκης.

Ζήτω το 15ο Συνέδριο του Κόμματός μας. Ζήτω το Κόμμα της εργατικής τάξης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δε μας τρομάζουν οι κραυγές

Διεθνιστική συγκέντρωση, με συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων που πήραν μέρος στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Με μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση υποδέχτηκε το βράδυ του Σαββάτου η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ πέντε αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, που βρέθηκαν στη χώρα μας με την ευκαιρία του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης οι ξένοι αντιπρόσωποι (ΚΚ Βιετνάμ, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, ΚΚ Καναδά, ΚΚ Τσεχίας, ΚΚ Βραζιλίας) ανέπτυξαν τις θέσεις τους για τη διεθνή κατάσταση, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία τους για το μέλλον των σοσιαλιστικών ιδεών στον κόσμο. Ακόμη ευχήθηκαν στους κομμουνιστές και εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης ενότητα και αλληλεγγύη στην επίτευξη των σημαντικών αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Από την πλευρά της ΚΟΘ του ΚΚΕ τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο Ζαχαρίας Γκοτζαμανίδης,ενώ ο Γιώργος Τεμεκενίδης,μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ, τόνισε ανάμεσα σε άλλα σε μια σύντομη ομιλία του τα ακόλουθα: "Η ανθρώπινη ιστορία ποτέ δεν ήταν ευθύγραμμη. Ξέρουμε καλά ότι μετά και από την πιο δυνατή βροχή ακολουθεί η ξαστεριά και το θάμβος του ήλιου. Δε μας τρομάζουν οι κραυγές για το δήθεν τέλος των ιδεολογιών. Η δική μας ιδεολογία, ο επιστημονικός σοσιαλισμός, είναι ό,τι καλύτερο γέννησαν τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου. Οι κλασικοί έδωσαν στους κατατρεγμένους όλου του κόσμου ένα αθάνατο, ακατανίκητο εργαλείο, τον ιστορικό υλισμό, με τον οποίο η εργατική τάξη θα κλείσει την προϊστορία του ανθρώπου και θα ανοίξει διάπλατα την απέραντη λεωφόρο της ιστορίας του. Σ' αυτό τον στόχο εντάσσεται το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ".

Ο Γ. Τεμεκενίδης, ευχαριστώντας τις αντιπροσωπείες για τη συμμετοχή τους στο 15ο Συνέδριο, είπε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο ένα ισχυρό διεθνές κομμουνιστικό κίνημα που να δρα ενωμένο, με κοινή στρατηγική απέναντι στον ιμπεριαλισμό.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο αντιπρόσωπος του ΚΚ ΒιετνάμΝτο Βαν Αν επισήμανε ότι η παρουσία της αντιπροσωπείας του ηρωικού Κόμματος του Βιετνάμ, όπως και αυτή των άλλων ξένων αντιπροσωπειών στο 15ο Συνέδριο αποτελούν μια ζωντανή μαρτυρία αλληλεγγύης, φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα σε αυτούς που παλεύουν για τους κοινούς σκοπούς, για να γνωρίσουν την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την κοινωνική πρόοδο.

Εκ μέρους του ΚΚ Βραζιλίας στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Χοσέ Καρβάλιο,ο οποίος υπογράμμισε ότι το κόμμα του, ακολουθώντας την αρχή του διεθνισμού, θα προσφέρει στους Ελληνες κομμουνιστές και όλους τους εργαζόμενους τη σταθερή ταξική αλληλεγγύη του.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε από το βήμα της συγκέντρωσης ο αντιπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος της ΟυγγαρίαςΒ. Ιοαχίμ."Από τον πληθυσμό της Ουγγαρίας το 1/5 ζει στο περιθώριο", είπε. "Περίπου 1 εκατομμύριο είναι οι άνεργοι και τα παιδιά τους αρχίζουν τη ζωή με την ανεργία. Το 30% του πληθυσμού είναι συνταξιούχοι, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας", τόνισε και συνέχισε: "Εκλεισαν πολλούς παιδικούς σταθμούς και στους λίγους που λειτουργούν η ζωή των παιδιών έγινε πολύ ακριβή, δεν μπορούν πολλοί γονείς να πληρώσουν τους σταθμούς και τα κολέγια". Ο ίδιος, αφού αναφέρθηκε στη δράση μίας μαφίας που κερδίζει από την παλινόρθωση του καπιταλισμού, σημείωσε το γεγονός ότι "και πάλι υπάρχουν ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Θέλουν να μας βάλουν στο ΝΑΤΟ, δίχως να ρωτήσουν τον ουγγρικό λαό αν το θέλει. Η χώρα μας έγινε σημείο στρατιωτικό, αλλά και επικίνδυνο. Αυτά έφερε στην Ουγγαρία το καπιταλιστικό καθεστώς. Αυτές είναι οι βασικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα μας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δουλεύει στην Ουγγαρία, έξω από τη Βουλή, το μεγαλύτερο κόμμα, το Εργατικό Ουγγρικό Κόμμα".

Με τα ίδια μελανά χρώματα για την κατάσταση που επικρατεί στην Τσεχία αναφέρθηκε στην ομιλία του ο αντιπρόσωπος του ΚΚ Βοημίας και ΜοραβίαςΒλαντιμίρ Γιανκού."Μετά τα γεγονότα του 1989-'90, μετά το δεξιό πραξικόπημα του Νοέμβρη 1989, η κατάσταση στη χώρα μας άλλαξε ραγδαία. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 40%, η ανθηρή γεωργία των συνεταιρισμών καταρρέει. Το ίδιο συμβαίνει με τις υγειονομικές υπηρεσίες, αλλά και με την παιδεία και τον πολιτισμό. Η κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων δέχεται συνεχείς επιθέσεις". Ταυτόχρονα, όπως είπε, το Κομμουνιστικό Κόμμα πρέπει να αντιμετωπίζει συνεχώς μια τρομερή πίεση από πλευράς δεξιών κυβερνητικών κύκλων. "Αντιστεκόμαστε, είπε, σε όλες αυτές τις επιθέσεις. Το κόμμα μας διατηρεί τον κομμουνιστικό του χαρακτήρα. Αριθμεί περίπου 200.000 μέλη και διαθέτει οργανωτικές δομές στις 86 διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Η βάση του είναι σταθερά αποφασισμένη όχι μόνο να αντιμετωπίσει όλες τις επιθέσεις, αλλά και να ξεκινήσει μια νέα πορεία προς την επιτυχή σοσιαλιστική ανάπτυξη".

Η αντιπρόσωπος του ΚΚ του ΚαναδάΕλίζαμπεθ Ροπίλεϊ αναφέρθηκε στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση στον Καναδά που σταθερώς χειροτερεύει, ενώ τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα διαβρώνονται και εξαλείφονται. "Η Καναδοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου έχει σακατέψει τη χώρα πολιτικά και οικονομικά, με το να υπονομεύσουν βαθιά την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία του Καναδά και με το να εξάγουν 500.000 θέσεις εργασίας στο βιομηχανικό και μετασκευαστικό τομέα. Αυτή η συμφωνία, που εξαπλώνεται τώρα στη Λατινική και Νότια Αμερική με την είσοδο της Χιλής, υπήρξε καταστροφική για τον Καναδά, με τον ίδιο τρόπο που η Συνθήκη του Μάαστριχτ υπήρξε για τα έθνη και τους λαούς της Ευρώπης. Η ανεργία είναι σε επίπεδα το ίδιο ψηλά με αυτά της δεκαετίας του '30 και σε πραγματικούς απόλυτους αριθμούς ξεπερνάει αυτούς των ανέργων στη διάρκεια της ύφεσης", είπε η Καναδή αντιπρόσωπος.

ΧΑΪΔΑΡΙ
Κοινός δρόμος

Με το σύνθημα "ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός" υποδέχτηκαν οι Χαϊδαριώτες κομμουνιστές την αντιπροσωπεία ξένων κομμάτων, που πήραν μέρος σε εκδήλωση, η οποία έγινε στα πλαίσια του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Οι οκτώ αντιπροσωπείες, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ήταν από το ΚΚ Ιορδανίας, το ΚΚ Καταλωνίας, το ΚΚ Ιράν, το ΚΚ Βρετανίας, το ΚΚ Συρίας, το Δημοκρατικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Παλαιστίνης, το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας και το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας.

Μιλώντας εκ μέρους της ΑΕ Αιγάλεω του ΚΚΕ, ο Γ. Σατζαρίδης σημείωσε ότι "η εργατική τάξη, τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, οι φτωχοί και οι άνεργοι όλης της Ελλάδας περιμένουν τις αποφάσεις του Συνεδρίου, που θα τους οδηγήσει στο δρόμο της αντίστασης και του αγώνα, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και τον ερχομό του σοσιαλισμού".

Ο Γιακούμπ Ζαγιαντιέν, από το ΚΚ Ιορδανίας,τόνισε ότι "το ΚΚΕ έχει αποδείξει ιστορικά το σημαντικό ρόλο που έχει παίξει στο εργατικό κίνημα και ενάντια στο φασισμό". Ο Σον Γκάρλαντ, από το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας,σημείωσε ότι οι δυο χώρες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, γι' αυτό και είμαστε αλληλέγγυοι με τις Θέσεις του 15ου Συνεδρίου.

Ο Τζόρτζι Μιράκες, από το ΚΚ Καταλωνίας,υπογράμμισε ότι είναι ξεχωριστή στιγμή να παραβρίσκεται στο Συνέδριο ενός κόμματος που παλεύουν για τα ίδια προβλήματα. Ο Χουσεϊν Χάφτμαν, από το ΚΚ Λιβάνου,τόνισε ότι πρέπει τα δυο κόμματα να αντιμετωπίσουν ενωμένα τις νέες προκλήσεις της εποχής.

Η Τζόνι Κόχερ, από το ΚΚ Βρετανίας,χαρακτήρισε ως αιτία των κοινών προβλημάτων την πολιτική της ΕΕ. Ο Χαφ Σουλιμάν, από το Δημοκρατικό Κόμμα Απελευθέρωσης Παλαιστίνης,σημείωσε ότι το Συνέδριο έχει διεθνές ενδιαφέρον αυτή την εποχή. Η Ουισάλ Φαρχά Μπαγκντάς, από το ΚΚ Συρίας,τόνισε ότι "οι κομμουνιστές της Ελλάδας έχουν γράψει λαμπρή ιστορία και ότι ο άνθρωπος με το κόκκινο γαρίφαλο, ο Ν. Μπελογιάννης, είναι και για μας σύμβολο αγώνα".

Η ομιλία που εισέπραξε τα περισσότερα χειροκροτήματα ήταν του Σεϊμι Ουιγκιντέ, από το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας,που όπως είπε "δε σας αποκαλώ συντρόφους, αλλά αδέρφια γιατί έτσι σας αισθάνομαι" και συνέχισε "η εγγύηση για την ειρήνη στο Αιγαίο θα είναι σίγουρα οι αριστεροί και οι κομμουνιστές".

Κόντρα στον καπιταλισμό

Η έκφραση της διεθνιστικής αλληλεγγύης, της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κομμουνιστικά και προοδευτικά κόμματα, η αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους κόντρα στη "νέα τάξη πραγμάτων", ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Βύρωνα.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου. Νέα παιδιά, φοιτητές αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι άκουσαν και έμαθαν για τον αγώνα των κομμουνιστών σε άλλες χώρες του κόσμου.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚ Κουρδιστάν κάλεσε για κοινή αντιμετώπιση της επίθεσης της ιμπεριαλιστικής ιδεολογίας, οικονομίας και κουλτούρας και αναφερόμενος στον αγώνα του κουρδικού λαού τόνισε ότι το κόμμα του παλεύει και για γενικότερες πολιτικές αλλαγές.

Στις επιπτώσεις από τη βίαιη καπιταλιστικοποίηση της χώρας του, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΚ Μολδαβίας.Ο λαός που γνώρισε τις σοσιαλιστικές συνθήκες, τόνισε, είναι αδύνατον να γυρίσει στον καπιταλισμό."Είσαστε γεμάτοι ελπίδα και επαναστατικό ενθουσιασμό", τόνισε απευθυνόμενος στους παραβρισκόμενους και ο αντιπρόσωπος της "Κόκκινης και Πράσινης Συμμαχίας της Δανίας" και κάλεσε τους δυο λαούς να παλέψουν για να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο εκπρόσωπος του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Μακεδονίας αναφέρθηκε στην εκστρατεία που ξεκινά το κόμμα του ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ που είναι υπεύθυνοι όπως είπε γιατί "αυτό που 50 χρόνια η εργατική τάξη έχτιζε πέρασε σε μια νύχτα στους λίγους". Ο εκπρόσωπος του ΚΚ Ιαπωνίας έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και τόνισε ότι το πέρασμα στον 21ο αιώνα θα ανατείλει τη δύναμη του επιστημονικού σοσιαλισμού. Ο εκπρόσωπος του ΚΚ Συρίας ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την αλληλεγγύη στο λαό της Συρίας, ενώ ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εργασίας Ρουμανίας κάλεσε τους Ελληνες κομμουνιστές για στενότερη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς της Βαλκανικής.

Στις επιπτώσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ και στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σιράκ, στα πλαίσια της οικονομικής σύγκλισης, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΚ Γαλλίας μεταφέροντας τους χαιρετισμούς των κομμουνιστών της Γαλλίας, που με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εργασίες του 15ου συνεδρίου του ΚΚΕ. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν για το λαό του νησιού οι εκλογές στο τοπικό Κοινοβούλιο καθώς επίσης και στην άνοδο του ΑΚΕΛ. Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού κόμματος προς το "αδελφό" ΚΚΕ.

ΠΑΤΡΑ
Δεν υποστέλλουν τη σημαία

Οι λαϊκές δυνάμεις δεν υποστέλλουν τη σημαία του αγώνα και παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο για την ανθρωπότητα. Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι αντιπρόσωποι έξι κομμουνιστικών και προοδευτικών κομμάτων, από το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο της Νότιας Αφρικής, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αυστραλίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας, που επισκέφτηκαν την Πάτρα.

Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της αχαϊκής πρωτεύσας, συζητήθηκαν στη συνάντηση των αντιπροσώπων με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ). Παράλληλα έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις μορφές πάλης και διεκδίκησης που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι τόσο στις χώρες που εκπροσωπούσαν οι αντιπρόσωποι όσο και για τη χώρα μας. Ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Χρ. Λιακόπουλος,επισήμανε ότι "η Πάτρα ήταν ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο για την Ελλάδα, που πρόσφερε εργασία σε χιλιάδες εργαζομένους. Δυστυχώς, η περιοχή μας, συνέχισε, επλήγη από ραγδαία αποβιομηχάνιση, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα ανεργίας". Ο Χρ. Λιακόπουλος έδωσε μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. "Χάσαμε περίπου 25.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία έχει ξεπεράσει το 30%".

Οι αντιπρόσωποι στις παρεμβάσεις τους υπογράμμισαν ότι "από τις μέχρι τώρα επαφές τους με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι πλήττονται από την ανεργία και τη φτώχεια".

Η έκφραση της διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς που αγωνίζονται για τα προβλήματα της εργατικής τάξης και η αλληλεγγύη για τους λαούς που αγωνίζονται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους εναντίον της "νέας τάξης πραγμάτων" ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε στην εκδήλωση που έγινε στην πλατεία Ελευθερίας.

Ο Β. Πιούλκιν από τη Ρωσία ενημέρωσε για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα του και επισήμανε ότι "τα γεγονότα στην ΕΣΣΔ έπληξαν με τον πιο άμεσο τρόπο τη θέση των εργαζομένων σε όλες τις χώρες, ενώ αντίθετα οι δυνάμεις της αντίδρασης αποθρασύνθηκαν όσο ποτέ πρωτύτερα". Ο Ε. Μπένετ από την Αυστραλία τόνισε ότι "ο ταξικός εχθρός σε ολόκληρο τον κόσμο έχει πάρει τη μορφή των πολυεθνικών εταιριών, που οδηγούν τους εργαζόμενους στη φτώχεια".

"Η ανεργία, η άγρια εκμετάλλευση, η εγκληματικότητα και η φτώχεια είναι φαινόμενα που εμείς οι άνθρωποι που ζήσαμε επί σοσιαλισμού είχαμε ξεχάσει ή και δεν είχαμε γνωρίσει", υπογράμμισε ο Μ. Μίντσεφ από τη Βουλγαρία.

Οι εκπρόσωποι από την Κολομβία και τη Ν. Αφρική αναφέρθηκαν στην τρομοκρατία, την έλλειψη ελευθερίας και τη μεγάλη φτώχεια που πλήττει τις χώρες τους. Τέλος ο Γ. Σεβτσ,από τη Σλοβακία, έστειλε μήνυμα αντίστασης και αγώνα και τόνισε ότι "οι κομμουνιστές είναι ταγμένοι στο αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο".

Από την εκδήλωση που έγινε στην Πάτρα

Από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Από την εκδήλωση που έγινε στην Πάτρα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ