ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 1996
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο Βόλος αντιδρά στο μαρασμό και την ανεργία

Κινητοποιήσεις ξεσπάνε για τη "Βαμβακουργία". Πεντάωρος αποκλεισμός σήμερα των καταστημάτων των τραπεζών. Διαδήλωση, αύριο, στο Εφετείο Λάρισας. Προς παμβολιώτικο συλλαλητήριο

ΒΟΛΟΣ.-

Με αποφασιστικές κινητοποιήσεις θα εκφράσουν την αντίθεσή τους οι εργαζόμενοι της "Βαμβακουργίας" στην απόφαση των τραπεζών Εθνική,Ιονική, Εμπορική, Αγροτική να προχωρήσουν σε αίτηση, με την οποία ζητούν να τεθεί το εργοστάσιο σε εκκαθάριση. Επίσης, αύριο το πρωί όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης θα μεταβούν στη Λάρισα για να διαμαρτυρηθούν και συγκεκριμένα στο Εφετείο, όπου έχει να προγραμματιστεί να συζητηθεί η αγωγή των τραπεζών. Για σήμερα, στις 3 μετά το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα - με τη συμμετοχή της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου,του Νομάρχη Μαγνησίας, δημάρχων της περιοχής, τοπικών βουλευτών, των διοικήσεων του σωματείου των εργαζομένων και του ΕΚ Βόλου και εκπροσώπων των τραπεζών - όπου θα συζητηθεί, για μια ακόμα φορά, το πρόβλημα της "Βαμβακουργίας".

Η απόφαση των τραπεζών να προσφύγουν στο Εφετείο, ζητώντας να τεθεί η "Βαμβακουργία" σε εκκαθάριση, φαίνεται να "ξύπνησε" από το λήθαργό της την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Βόλου,η οποία ανακοίνωσε ότι σε συνεδρίαση του ΔΣ, που θα γίνει αύριο το πρωί, θα αποφασίσει τη διοργάνωση, μάλλον στα τέλη της ερχόμενης βδομάδας, παμβολιώτικου συλλαλητηρίου,ενάντια στην ανεργία, την αποβιομηχάνιση και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων της περιοχής. Σε ανακοίνωσή της η διοίκησης του ΕΚΒ αναφέρεται στο πρόβλημα της "Βαμβακουργίας", εκφράζει φόβους ότι η Εθνική Τράπεζα θα πωλήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΑΓΕΤ στους Ιταλούς, ανοίγοντας το δρόμο για δυσμενέστερες εξελίξεις. Καταγγέλλει, επίσης, ότι επιχειρήσεις, (Καλώδια Βόλου, ΒΙΟΣΩΛ, ΒΙΟΠΑΛ), θα προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού και εκτιμά ότι η περίφημη ένταξη της Μαγνησίας στις "θφίνουσες περιοχές" αποδείχτηκε τελικά πυροτέχνημα χωρίς αντίκρισμα,ενώ δε λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα κατά της ανεργίας.

Συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ και της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου είχε απορρίψει, πάρα πολλές φορές, τις θέσεις τους για τους υπεύθυνους σχετικά με τη σημερινή τραγική κατάσταση των εργαζομένων της περιοχής και τις προτάσεις τους για διοργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων, επιμένοντας στην τακτική του συμβιβασμού και της συναίνεσης, προσδοκώντας και παρακαλώντας την κυβέρνηση να δώσει κάποιες προσωρινές και αδιέξοδες λύσεις στο πρόβλημα της "Βαμβακουργίας" και γενικότερα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά προσπάθησε να υπονομεύσει και όσους αγώνες εκδηλώνονταν και είχαν ταξικό αγωνιστικό περιεχόμενο. Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ τονίζουν, επίσης, ότι το θέμα δεν είναι να γίνει απλώς ένα συλλαλητήριο "για την τιμή των όπλων", αλλά απαιτείται τα αιτήματα να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, προτείνοντας και διεκδικώντας αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις και να κλιμακωθεί ο αγώνας ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.Σ' αυτή την κατεύθυνση η ΕΣΑΚ θα καλέσει τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στην κινητοποίηση, προσδίδοντας, ταυτόχρονα, σ' αυτήν ταξικό περιεχόμενο, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που, υποταγμένη στις επιλογές του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", οδηγεί στην αποβιομηχάνιση και την ανεργία.

...Και ο νομάρχης

Τώρα φαίνεται να "ξύπνησε" και ο νομάρχης Μαγνησίας,Π. Σκοτινιώτης.Τώρα που το "μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο" και οι αντιδράσεις των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και της τακτικής κατευνασμού των εργατικών κινητοποιήσεων που τηρούσε ο ίδιος, παίρνουν διαστάσεις. Δηλώνει δε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα συμπαρασταθεί, με κλείσιμο των υπηρεσιών της τη μέρα του συλλαλητηρίου, στον αγώνα των εργαζομένων. Ο Π. Σκοτινιώτης,έστειλε επιστολή προς τους δημάρχους Βόλου, Νέας Ιωνίας, Ιωλκού, Βελεστίνου στην ΤΕΔΚ, στον Εμπορικό Σύλλογο, στην Ομοσπονδία ΕΒΕ και στο ΕΚΒ, στην οποία επισημαίνει την ανάγκη συντονισμού του αγώνα.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αγωνιστική αρχή

Για τις Συλλογικές Συμβάσεις και ανθρώπινο ωράριο

Αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα της χτεσινής πανελλαδικής απεργίας των εμποροϋπαλλήλων και των εργαζομένων στις υπηρεσίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων,ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στους δύο κλάδους συμμετείχε στην απεργία.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί δεν πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών. Στη Θεσσαλονίκη, αντιπροσωπεία των απεργών επέδωσε ψήφισμα στον υπουργό Βόρειας Ελλάδας, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αντίθετος στο απελευθερωμένο ωράριο και στην κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Χτες, εξάλλου, κάτω από την πίεση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη ουσιαστική συνάντηση με τους εργοδότες του εμπορίου για τη σύμβαση του '96. Οι εργοδότες, επικαλούμενοι το οικονομικό κόστος, απέρριψαν όλα τα βασικά θεσμικά αιτήματα, εκτός από ένα επίδομα 5% για τους εργαζόμενους που κάνουν εξωτερικές δουλιές με δίκυκλο, ενώ πρότειναν διετή σύμβαση με 3,5+4,5% αύξηση και τη ρήτρα του πληθωρισμού το δεύτερο χρόνο.

Στο ψήφισμα των σωματείων της Αθήνας, που επέδωσαν στις εργοδοτικές οργανώσεις, μεταξύ άλλων τονίζεται: "Δε δεχόμαστε τις αυξήσεις πείνας που προτείνουν οι ηγεσίες των εμπορικών οργανώσεων με βάση την ΕΓΣΣΕ. Προτάσεις, που είναι κομμένες και ραμμένες στα πλαίσια της σύγκλισης των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παράλληλες στο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης. Απαιτούμε από τους εργοδότες των υπηρεσιών να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, ουσιαστικές αυξήσεις και μονοετή σύμβαση, κατοχύρωση θεσμικών αιτημάτων, 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών, αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, κατάργηση της μερικής απασχόλησης, μέτρα για την ανεργία, να σταματήσουν οι απολύσεις υπαλλήλων πέντε χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση κ.ά.".

Στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων βρέθηκαν, από νωρίς το πρωί και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους, ο Γ. Μαυρίκος,γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, ο Π. Σοφός,γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, εκπρόσωποι του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Νέα διοίκηση στο ΕΚ Λάρισας

ΛΑΡΙΣΑ.-

Νέο προεδρείο και νέα Εκτελεστική Επιτροπή εκλέχτηκε στο Εργατκό Κέντρο Λάρισας,μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ που διεξήχθησαν πρόσφατα. Η σύνθεση του προεδρείου έχει ως εξής:

Πρόεδρος Στ. Τσουκαλάς (ΠΑΣΚΕ), βαντιπρόεδρος Κ. Παπαδημητρίου (ΠΑΣΚΕ), Γενικός Γραμματέας Τ. Τσιόγκας (ΕΣΑΚ), αναπληρωτής γραμματέας Τ. Γιαλαμάς (ΑΕΣΕ), οργανωτικός γραμματέας Θ. Χαχάμης (ΠΑΣΚΕ), ταμίας Π. Λιόλος (ΕΣΑΚ), αναπληρωτής ταμίας Κ. Ζέβλας (ΠΑΣΚΕ). Η ΔΑΚΕ αρνήθηκε να συμμετέχει στο προεδρείο - έτσι η θέση του αντιπροέδρου παραμένει κενή - επειδή, αν και τάχθηκε υπέρ του αντιπροσωπευτικού προεδρείου, διαφώνησε να εκλεγεί πρόεδρος ο Στ. Τσουκαλάς.

Ικανοποιητική σύμβαση διεκδικούν οι λογιστές

Παλλογιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας,πραγματοποίησαν την Τρίτη το απόγευμα, στην Εργατική Εστία, οι Ενώσεις Λογιστών Αθήνας και Πειραιά, με τη συμμετοχή και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ). Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν σε όλη τη χώρα.

Το κύριο θέμα των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας ήταν η Συλλογική Σύμβαση των λογιστών για το 1996, που έχει "βαλτώσει", εξαιτίας της εργοδοτικής αδιαλλαξίας. Οι εργοδοτικές οργανώσεις απορρίπτουν όλα τα αιτήματα της ΠΟΛ και προτείνουν διετή σύμβαση με αυξήσεις 8,5%, συν τη ρήτρα του πληθωρισμού τον πρώτο χρόνο, ενώ για το δεύτερο μόνο τον πληθωρισμό. Για μονοετή σύμβαση εργασίας, που είναι αίτημα της ΠΟΛ, προτείνουν αυξήσεις 7,5% σε δύο δόσεις...

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, σε συνεργασία και με τις υπόλοιπες οργανώσεις των λογιστών, μελετά τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί, προκειμένου να υπογραφεί τελικά η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Αθήνας Κ. Μπότσης,σχολιάζοντας το πρόβλημα, τόνισε: "Οι διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση καθυστέρησαν εξαιτίας της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού οι εργοδότες επέμεναν να υπογραφεί πρώτα. Θεωρώ τις προτάσεις της εργοδοσίας απαράδεκτες. Θεωρώ, όμως, ότι πρέπει να πιέσουμε δυναμικά για να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερους όρους για τη σύμβαση του 1996".

Κινητοποιήσεις στην ΠΥΡΚΑΛ

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ξεκινούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας - με απόφαση του σωματείου - πραγματοποιώντας τρίωρη στάση εργασίας (από τις 10πμ ως τη 1μμ) και συγκέντρωση στις 11πμ μπροστά στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, στον Υμηττό, διαμαρτυρόμενοι για τον οικονομικό και παραγωγικό "στραγγαλισμό", στον οποίο οδηγεί η κυβέρνηση την επιχείρηση.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι η εξόφληση των μισθών Απρίλη καταβλήθηκε στους εργαζόμενους μόλις δυο - τρεις μέρες πριν, ενώ ακόμα τούς οφείλονται οι μισθοί Μάη. Ταυτόχρονα, εκκρεμεί η αίτηση της διοίκησης της εταιρίας για χρηματοδότηση με 5 δισ. δραχμές, τα οποία είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των λειτουργικών και παραγωγικών αναγκών της για φέτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, αν τα χρήματα αυτά δεν καταβληθούν μέχρι τις 20 Ιούνη, η επιχείρηση δε θα μπορεί να εκπληρώσει το στόχο της για υλοποίηση παραγγελιών, ύψους 15 δισ. δραχμών.

Παρά την οξύτητα των προβλημάτων, ο αρμόδιος υπουργός Αμυνας, Γερ. Αρσένης,σε συνάντηση που είχε την περασμένη βδομάδα με αντιπροσωπεία των σωματείων και απ' τα τρία εργοστάσια (Υμηττός, Ελευσίνα, Λαύριο), είπε απλώς ότι θα τα εξετάσει και παρέπεμψε την οποιαδήποτε λύση για τον Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ