Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αγωνιστική αρχή

Για τις Συλλογικές Συμβάσεις και ανθρώπινο ωράριο

Αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα της χτεσινής πανελλαδικής απεργίας των εμποροϋπαλλήλων και των εργαζομένων στις υπηρεσίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων,ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στους δύο κλάδους συμμετείχε στην απεργία.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί δεν πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών. Στη Θεσσαλονίκη, αντιπροσωπεία των απεργών επέδωσε ψήφισμα στον υπουργό Βόρειας Ελλάδας, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αντίθετος στο απελευθερωμένο ωράριο και στην κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Χτες, εξάλλου, κάτω από την πίεση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη ουσιαστική συνάντηση με τους εργοδότες του εμπορίου για τη σύμβαση του '96. Οι εργοδότες, επικαλούμενοι το οικονομικό κόστος, απέρριψαν όλα τα βασικά θεσμικά αιτήματα, εκτός από ένα επίδομα 5% για τους εργαζόμενους που κάνουν εξωτερικές δουλιές με δίκυκλο, ενώ πρότειναν διετή σύμβαση με 3,5+4,5% αύξηση και τη ρήτρα του πληθωρισμού το δεύτερο χρόνο.

Στο ψήφισμα των σωματείων της Αθήνας, που επέδωσαν στις εργοδοτικές οργανώσεις, μεταξύ άλλων τονίζεται: "Δε δεχόμαστε τις αυξήσεις πείνας που προτείνουν οι ηγεσίες των εμπορικών οργανώσεων με βάση την ΕΓΣΣΕ. Προτάσεις, που είναι κομμένες και ραμμένες στα πλαίσια της σύγκλισης των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παράλληλες στο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης. Απαιτούμε από τους εργοδότες των υπηρεσιών να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, ουσιαστικές αυξήσεις και μονοετή σύμβαση, κατοχύρωση θεσμικών αιτημάτων, 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών, αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, κατάργηση της μερικής απασχόλησης, μέτρα για την ανεργία, να σταματήσουν οι απολύσεις υπαλλήλων πέντε χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση κ.ά.".

Στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων βρέθηκαν, από νωρίς το πρωί και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους, ο Γ. Μαυρίκος,γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, ο Π. Σοφός,γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, εκπρόσωποι του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ