Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η νεροποντή

Δύο μέρες πριν μας εγκαταλείψει ο τελευταίος μήνας της άνοιξης έκανε ό,τι μπορούσε για να επιβεβαιώσει το λεγόμενο ότι "στον καταραμένο τόπο Μάη μήνα βρέχει"!

Από νωρίς, λοιπόν, χτες το πρωί ο ουρανός άρχισε να αστράφτει και να βροντάει, λες και ...συνεδρίαζαν εκεί οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, και λίγο αργότερα ξέσπασε μπόρα. Βροχή με το τουλούμι, που λένε, και οι δρόμοι έγιναν ξαφνικά χείμαρροι, ενώ εκατοντάδες υπόγεια στις δυτικές συνοικίες πλημμύρισαν, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στη φτωχολογιά να κάνει το ...πρώτο μπάνιο της εφετινής καλοκαιρινής περιόδου!

Οσοι βέβαια, βρέθηκαν να πεζοπορούν την ώρα της νεροποντής δεν κολύμπησαν ακριβώς. Εβρεξαν μόνο τα πόδια τους, τσαλαβουτώντας στα νερά που είχαν συγκεντρωθεί στις λακκούβες των δρόμων, στις σπασμένες πλάκες των πεζοδρομίων, στις σχάρες των φραγμένων αγωγών και στα ορύγματα ημιτελών και χρονιζόντων δημόσιων έργων. Και φυσικά διαπίστωσαν, για άλλη μια φορά, ότι σ' αυτόν τον τόπο, όπου όλα διαλύονται και ρημάζουν υπό τα απαθή βλέμματα των κυβερνώντων, είναι αδύνατον σε κάποιον να τη βγάλει ..."αβρόχοις ποσί". Κάποιοι μάλιστα, πιο νουνεχείς, ίσως να προχώρησαν πιο πέρα τη σκέψη τους, καθώς τσαλαβουτούσαν στα νερά, και να κατάλαβαν ότι αν δε βγούμε από τη ...λούμπα των δημαγωγών και των πολιτικάντηδων, όχι απλώς θα ταλαιπωρούμαστε, αλλά θα πνιγούμε σίγουρα, κάποια στιγμή.

Δυο τρεις ώρες έβρεξε χτες και τα νερά στις ανοχύρωτες περιοχές της Αθήνας και των άλλων πόλεων έφτασαν πάλι στα πέντε μπόγια. Στο ίδιο ύψος, δηλαδή, με τα ψέματα που αραδιάζουν οι κυβερνώντες, όταν χτυπηθεί από πλημμύρες μια περιοχή και χαθούν περιουσίες ή και ζωές. Την επομένη της καταστροφής, εμφανίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί επί τόπου και ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων εξαγγέλλουν "σωτήρια έργα" και άλλα ηχηρά. Καλοστημένη παράσταση, δηλαδή, για να προβληθεί το δήθεν ενδιαφέρον της κυβέρνησης προς τους παθόντες. Και έπειτα πλήρης αδιαφορία και σιωπή. Τα εξαγγελθέντα έργα μένουν στα χαρτιά και οι φτωχογειτονιές εξακολουθούν να πνίγονται και να θρηνούν, κάθε φορά που βρέχει. Και, δυστυχώς, εξακολουθούν και να ψηφίζουν αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους που τους έχουν καταδικάσει στη λάσπη και στην αγωνία των νεροποντών.

Ανοιξαν χτες οι κρουνοί του ουρανού και σε ορισμένες περιοχές, εκτός από βροχή, έπεσε και χοντρό χαλάζι. Σαν "καρύδι" το χαρακτήρισαν μερικοί, ενώ άλλοι, πιο "πολιτικοποιημένοι", είπαν ότι ήταν χοντρό σαν τα ..."μέτρα" του Παπαντωνίου ή του Παπαδόπουλου. Ενα, δηλαδή, τρως στο κεφάλι και δε θέλεις άλλο!

Νερό και χαλάζι κατέστρεψαν, όπως ήταν επόμενο, χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες στην ύπαιθρο και έφεραν σε απόγνωση τους αγρότες. Δεν τους έφτανε δηλαδή το ...σκουλήκι της ΕΟΚ, ήρθε και η νεροποντή και συμπληρώθηκε το κακό...

Με δυο λόγια, άσχημη μέρα η χτεσινή και οι "σημειολόγοι" βρήκαν την ευκαιρία να υποστηρίξουν ότι η απρόσμενη κακοκαιρία οφειλόταν στο ότι η 29η Μάη είναι "αποφράδα". Αν, όμως, αυτή η "εξήγηση" είχε κάποια βάση, τότε θα έπρεπε να είχαμε "πνιγεί" προ πολλού. Διότι με αυτούς που μας κυβερνούν από χρόνια μόνο δεινά γνωρίζουμε και το ημερολόγιο αυτού του τόπου είναι, δυστυχώς, γεμάτο με δυσάρεστες ημερομηνίες!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ