Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο Βόλος αντιδρά στο μαρασμό και την ανεργία

Κινητοποιήσεις ξεσπάνε για τη "Βαμβακουργία". Πεντάωρος αποκλεισμός σήμερα των καταστημάτων των τραπεζών. Διαδήλωση, αύριο, στο Εφετείο Λάρισας. Προς παμβολιώτικο συλλαλητήριο

ΒΟΛΟΣ.-

Με αποφασιστικές κινητοποιήσεις θα εκφράσουν την αντίθεσή τους οι εργαζόμενοι της "Βαμβακουργίας" στην απόφαση των τραπεζών Εθνική,Ιονική, Εμπορική, Αγροτική να προχωρήσουν σε αίτηση, με την οποία ζητούν να τεθεί το εργοστάσιο σε εκκαθάριση. Επίσης, αύριο το πρωί όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης θα μεταβούν στη Λάρισα για να διαμαρτυρηθούν και συγκεκριμένα στο Εφετείο, όπου έχει να προγραμματιστεί να συζητηθεί η αγωγή των τραπεζών. Για σήμερα, στις 3 μετά το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα - με τη συμμετοχή της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου,του Νομάρχη Μαγνησίας, δημάρχων της περιοχής, τοπικών βουλευτών, των διοικήσεων του σωματείου των εργαζομένων και του ΕΚ Βόλου και εκπροσώπων των τραπεζών - όπου θα συζητηθεί, για μια ακόμα φορά, το πρόβλημα της "Βαμβακουργίας".

Η απόφαση των τραπεζών να προσφύγουν στο Εφετείο, ζητώντας να τεθεί η "Βαμβακουργία" σε εκκαθάριση, φαίνεται να "ξύπνησε" από το λήθαργό της την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Βόλου,η οποία ανακοίνωσε ότι σε συνεδρίαση του ΔΣ, που θα γίνει αύριο το πρωί, θα αποφασίσει τη διοργάνωση, μάλλον στα τέλη της ερχόμενης βδομάδας, παμβολιώτικου συλλαλητηρίου,ενάντια στην ανεργία, την αποβιομηχάνιση και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων της περιοχής. Σε ανακοίνωσή της η διοίκησης του ΕΚΒ αναφέρεται στο πρόβλημα της "Βαμβακουργίας", εκφράζει φόβους ότι η Εθνική Τράπεζα θα πωλήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΑΓΕΤ στους Ιταλούς, ανοίγοντας το δρόμο για δυσμενέστερες εξελίξεις. Καταγγέλλει, επίσης, ότι επιχειρήσεις, (Καλώδια Βόλου, ΒΙΟΣΩΛ, ΒΙΟΠΑΛ), θα προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού και εκτιμά ότι η περίφημη ένταξη της Μαγνησίας στις "θφίνουσες περιοχές" αποδείχτηκε τελικά πυροτέχνημα χωρίς αντίκρισμα,ενώ δε λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα κατά της ανεργίας.

Συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ και της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου είχε απορρίψει, πάρα πολλές φορές, τις θέσεις τους για τους υπεύθυνους σχετικά με τη σημερινή τραγική κατάσταση των εργαζομένων της περιοχής και τις προτάσεις τους για διοργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων, επιμένοντας στην τακτική του συμβιβασμού και της συναίνεσης, προσδοκώντας και παρακαλώντας την κυβέρνηση να δώσει κάποιες προσωρινές και αδιέξοδες λύσεις στο πρόβλημα της "Βαμβακουργίας" και γενικότερα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά προσπάθησε να υπονομεύσει και όσους αγώνες εκδηλώνονταν και είχαν ταξικό αγωνιστικό περιεχόμενο. Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ τονίζουν, επίσης, ότι το θέμα δεν είναι να γίνει απλώς ένα συλλαλητήριο "για την τιμή των όπλων", αλλά απαιτείται τα αιτήματα να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, προτείνοντας και διεκδικώντας αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις και να κλιμακωθεί ο αγώνας ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.Σ' αυτή την κατεύθυνση η ΕΣΑΚ θα καλέσει τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στην κινητοποίηση, προσδίδοντας, ταυτόχρονα, σ' αυτήν ταξικό περιεχόμενο, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που, υποταγμένη στις επιλογές του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", οδηγεί στην αποβιομηχάνιση και την ανεργία.

...Και ο νομάρχης

Τώρα φαίνεται να "ξύπνησε" και ο νομάρχης Μαγνησίας,Π. Σκοτινιώτης.Τώρα που το "μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο" και οι αντιδράσεις των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και της τακτικής κατευνασμού των εργατικών κινητοποιήσεων που τηρούσε ο ίδιος, παίρνουν διαστάσεις. Δηλώνει δε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα συμπαρασταθεί, με κλείσιμο των υπηρεσιών της τη μέρα του συλλαλητηρίου, στον αγώνα των εργαζομένων. Ο Π. Σκοτινιώτης,έστειλε επιστολή προς τους δημάρχους Βόλου, Νέας Ιωνίας, Ιωλκού, Βελεστίνου στην ΤΕΔΚ, στον Εμπορικό Σύλλογο, στην Ομοσπονδία ΕΒΕ και στο ΕΚΒ, στην οποία επισημαίνει την ανάγκη συντονισμού του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ